Telefonunuz sayesinde kişi veya kurumların sizi izleyebileceği, hakkınızda tüm bilgileri ele geçirebileceği bir çağdayız. Bunun için tek ihtiyaç duydukları ise basit programlar. Mesela bir Angry Birds oyunu bile yetebilir.
New York Times haberine göre Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (N.S.A) ve İngiltere Devleti İletişim Bakanlığı, 2007 yılından beri akıllı telefonlar üzerinden bilgi toplama ve depolama üzerinde çalışıyorlar. Akıllı telefon üzerinden Angry Birds oynamaya başlayan bir kullanıcı aynı zamanda casuslara bulunduğu yeri, yaşını, cinsiyetini ve diğer kişisel bilgilerini ele geçirme şansı veriyor.
Aslında bu meseleyi sadece Angry Birds ile sınırlamak yanlış. N.S.A ile çalışmış olan Edward J. Snowden tarafından yayınlanan belgelere bakılırsa, akıllı telefon için çıkartılmış olan Facebook, Flickr, LinkedIn, Twitter ve Google Maps gibi programların hepsi bu tür bir bilgi akışı sağlıyor olabilir.
Angry Birds oyununun yapımcısı olan Rovio firması ise bu iddiayı reddediyor. "Dünya üzerindeki herhangi bir casus ajansı ile iş birliği yapıp, kullanıcı bilgilerini paylaşmıyoruz." açıklaması yapan firma, oyunda kullanılan reklam servislerinin buna sebep olabileceğini söylüyor.
Rovio Entertainment CEO'su Mikael Hed "3. parti reklam ağı servislerinin bu tür bir izlemeye sebep olması mümkün. Şu anda en önemli kısım kullanıcıların özel hayatlarının korunması ve bunun, reklam endüstrisine ve reklamlara bağlı olan uygulamalara negatif bir etki olmadan yapılması." açıklaması ile, kullanıcı bilgilerinin güvenliğine önem verilmesi gerektiğini desteklediklerini belirtiyor.