PS Vita'da İlk Ev Yapımı Uygulama Çalıştırıldı

Ersin Çakı

Yeraltı dünyası korsanları, Sony'e darbe indirme niyetinde


     Sonunda beklenen oldu ve PS Vita'da ilk homebrew (ev yapımı) uygulaması çalıştırıldı.

      Playstation Vita'da ilk Hello World açığı bulunmasının üzerinden tam 11 gün geçti. Açığı bulan Japon kodlayıcı teck4, ilk denemesini Vita'da bulunan PSP Emülatöründe gerçekleştirdi ve başarılı oldu. Üstelik hiç zorlanmadan. Yaptığı tek şey, PSP'nin 6.31 versiyonunu kırmak için yazdığı kodları olduğu gibi PS Vita'da denemek oldu. Bu onun ilk denemesiydi ve başardı.

      Hello World açığı bulunmasının ardından, PSP için homebrew uygulaması yazan bir çok kodlayıcı da teck4 ile irtibata geçti. Bunlardan en önemlisi wololo adındaki kodlayıcıydı. Zira wololo, geliştirdiği Half Byte Loader uygulaması ile, kırılmaz denilen PSP 3000 modellere bir nevi korsan oyunculuğun önünü açmış oldu.
 
      Şimdi teck4 ve wololo ismindeki bu iki kodlayıcı ortak bir çalışma yürütüyorlar. Amaç PS Vita sisteminde herhangi bir açık bulmak. Bunun için de öncelik olarak Vita'da bulunan PSP emületörüne saldırıyorlar. Çünkü bu iki kodlayıcı da PSP'den deneyimleri var.

      Aşağıdaki oynatıcıdan, bu iki kodlayıcının ortak ürünü olan bir video izleyeceksiniz. Videoda, Picodrive adındaki Sega emülatötünün PS Vita'da başarılı bir şekilde çalıştırıldığını ve Sonic Knuckles oyununun oynanabilir olduğunu görüyoruz. Eğer Half Byte Loader uygulamasına ilaven ISO Loader uygulaması da yazılırsa, yüzlerce PSP oyununu PS Vita'da ücretsiz olarak oynamanım mümkün hale geleceğini söylemek yanlış olmaz. Hele ki God of War serilerini OLED ekranda yeniden oynamak, bir çok Vita kullanıcısının arzuladığı birşey olsa gerek.
 
     Not: Bu yazı BölümSonuCanavarı sitesinde sadece haber niteliği taşımaktadır. İllegal yöntemlerin hiçbirini önermemekle birlikte bu tür girişimleri desteklemiyoruz.