Valve, PC Pazarını Öldürüyor

Ersin Kılıç


 
     Steam platformunu eminim hepiniz biliyorsunuz. PC oyuncularının en önemli noktalarından biri haline gelen Steam'in 35 milyondan fazla uyüesi olduğu tahmin ediliyor. Sadece Kuzey Amerika'daki dijital satış platformlarında %80 gibi bir pazar payına sahip olan Steam, gün geçtikçe çok daha önemli bir hale geliyor.
 
     Hızlı satın alma ve fırsatlar ile kullanıcılarının favori sistemi haline gelen Steam'den şikayetçi olanlarda var. Görünüşe bakılırsa parakende satıcılar, Steam'in bu önlenemez büyümesi karşısında biraz düşünceli. Bu konuda bazıları düşüncelerini dile getirmiş ve oldukça ilginç açıklamalara da imza atmış.
 
     MVCUK sitesinin raporlarına göre bu ilginç açıklamalarda bulunan kişilerden birisi de İngiltere'nin en önemli satış sistemlerinden bir firmanın patronu.
 
     Dijital bir sistemde satışa çıkan bir oyunun, raftaki işinin çok daha zor olduğunu dile getiren bu kişi, oyun firmalarının özel anlaşmalara da imza attığı Steam'i kastederek, firmaların bir canavar yaratıklarını belirtmiş. Firmalara Steam'e destek vermemeleri konusunda uyarı yaptıklarını da belirten firma patronu, bu konuda tüm parakendecilerin oyun firmalarına baskı kurması gerektiğini de sözlerine eklemiş.
 
     Gaikai CEO'su David Perry ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada Steam sistemini Apple'ın iTunes sistemine benzetmiş. Steam'in bir çok kullanıcısı olduğunu, oyunlara ulaşmanın çok kolay olduğunu da belirten Perry, bu işin ne kadar kontrol altına alınabileceğinden dem vurarak bir süre sonra çok geç olabileceğini de sözlerine eklemiş.
 
     Anlaşılan özellikle PC pazarı bu konuda bir hayli kızışacağa benziyor. Bir yandan oyunlara hızlı ulaşmak, diğer yandan ise kitap veya oyun rafınızda duran kutulu, kitapçıklı oyunlar. Sizin seçiminiz hangi yönde?