Spider-Man: Shattered Dimensions
Alkan Adakaner

Sayfa 1

      2009 yılında Batman: Arkham Asylum piyasaya çıkmasıyla Rocksteady Studios çizgi roman karakterlerinin de 1. sınıf oyunlarının yapılabileceğini herkese müthiş bir şekilde kanıtladı. Mükemmel teknik özelliklerinin yanı sıra sunumu ile de bizi Batman'in mükemmel dünyasına hayran bırakan Arkham Asylum sonrası bazı firmaların yüzünün kızarmasını bekliyorduk. Nitekim öyle de oldu. Yıllarca çizgi romanların yanı sıra ünlü filmlerin de popülaritesini kullanan geliştirici ve yayıncılar; üzerinde uğraşılmamış, basit ve kısa oyunlarla cebimizdeki paraya göz koydular. Bu kişiler, yaptıkları işten keyif almayı hiç düşünmüyorlardı; çünkü amaçları sadece ticariydi. Özellikle oyun geliştirme maliyetlerinin inanılmaz derecede arttığı (grafik delisi oyuncular da sağolsun) bu nesilde firmaların büyük bölümü sadece cebini doldurmayı düşünüyor. Neyse ki son dönemlerde oyuncular da bu tür rezil oyunlara eskisi kadar fazla kanmıyor. Rocksteady Studios'un 2009 yılının en iyi oyunlarından birisi olan Arkham Asylum'a imza atıp yüksek satış rakamlarına da ulaşarak yayıncısı Eidos'a büyük kâr sağlaması diğer şirketlerin de ilgisini çekti. Activision da yeni Spider-Man oyunu Shattered Dimensions ile Batman: Arkham Asylum'un başarısını yakalama gayretinde, ama daha çok gayret etmeleri gerek.
     Spider-Man: Shattered Dimensions, genellikle oyunları başka platformlara uyarlamada üstad olan Kanadalı Beenox tarafından geliştirildi. 2000 yılında kurulan firma, dünyanın en büyük 50 geliştirici arasında gösteriliyor ve 2006 yılından bu yana port işinin yanı sıra kendi oyunlarını da geliştiriyor. Activision'a ait olan geliştiriciyi daha önce Guitar Hero: Smash Hits, Monsters vs. Aliens ve Bee Movie Game gibi oyunlardan da tanıyabilirsiniz. Beenox, şimdi ise belki de en büyük projeleri ve en ciddi oyunlarından birisi olan Spider-Man: Shattered Dimensions ile karşımıza çıkıyor. Bu yetenekli firma Shattered Dimensions'ın duyurusu ile birlikte Örümcek Adam'ın dünyasına oldukça farklı ve hoş bir açıdan yaklaşarak hepimizin ilgisini çekmişti. 4 farklı Örümcek Adam ile çizgi romanın evrenine dalış yapma düşüncesi eminim oyuncuların bir çoğuna çok çekici gelmiştir. Beenox da gerçekten çekici bir oyunla karşımıza çıktı, ama ne kadar çekici bakalım.

     Ultimate, Amazing, Noir, 2099 gibi Örümcek Adam evreninin farklı zaman dilimlerini ele alan oyunumuzda bu 4 farklı Örümcek Adam da Tablet of Order and Chaos'u bulmak için mücadele ediyor. Oyunun başlangıcında Mysterio'nun bahsettiğimiz tablet'i ele geçirmesine engel olmak isteyen Örümcek Adam savaş sırasında bu tableti kırıyor. Çeşitli yerlere dağılan tableti bulmak da yine kahramanımıza düşüyor. 4 farklı karakterimizi de bu tableti bulmak için kullanırken Madam Web de bize öğütleriyle destek oluyor. Mükemmel hazırlanan sinematiklerden sonra bu 4 farklı Örümcek Adam'ı da yöneterek öncelikle alıştırma bölümlerini tamamlıyoruz. Bu alıştırma bölümleri her karakteri hemen tanımamız için yeterli değil, çünkü Örümceklerimizin bir çok kombo ve karakter özellikleri sonraki bölümlerde açılıyor. Zaten bu kısa alıştırma bölümlerinden sonra Örümceklere alışmanız için çok fırsatınız olacak.
 
     4 Örümcek Adamımız da birbirinden tamamen olmasa da genel olarak farklı özelliklere sahipler. Amazing, Spider-Man filmlerinden de tanıdığımız ağlarını ve dövüş yeteneklerini çok etkili biçimde kullanan en popüler örümceğimizken, Noir ise 1930'ların renksiz Amerikan sinema filmlerinden fırlamış gibi duruyor ve onun görevleri tamamen gizliliğe yönelik. Uzay çağındaki 2099 güçlü vuruşları ile dikkat çekiyor ve onun savaştığı mekanlar ise doğal olarak futuristik öğelerle süslenmiş. Ultimate'de ise yine Amazing'deki gibi aksiyona doyduğumuz hızlı dövüş sahnelerinin bulunduğu görevler bizi bekliyor. Rage özelliğinin de bulunduğu Ultimate'de düşmanlarımıza fazlasıyla acı çektiriyoruz. Beenox'ın bu tür bir ayrıma gitmesinin nedeni tabi ki oyunculara daha fazla çeşitlilik sunarak onların ilgisini çekmek. Bu tür ayrımlar oyuncuların ilgisini çekse de malesef, oyunu tek düzelikten kurtaramamış. Her ne kadar örneğin Noir ile Amazing'in bölümleri arasında büyük farklar olsa da Amazing'in bölümlerini tek başına ele aldığımızda bile oyun tekrarlıyormuş hissi verebiliyor. Farklı dünyalar yaratmayı başaran geliştirici, bu dünyaları kendi içinde bile tek düzelikten çıkarmayı bazen becerememiş. Yine de oyunu oynarken çoğu zaman sıkıldığımı söyleyemem. Sizi sürekli oyuna bağlayan bir şey var ki ben bunun 4 farklı Örücek Adam konsepti olduğunu düşünüyorum.
Sayfa 2

      Oyunumuzda 4 farklı Örümcek Adam'ı da yönetirken bol bol dövüşlere giriyoruz. Gizlilik bölümlerinin bulunduğu Noir'de bile düşmanlarımızı yakalayıp yere çarpmak gibi (gizliliğe çok ama çok aykırı) aksiyonlara girmek zorundasınız. Çeşitli boyutlarda ve özelliklerde karşınıza çıkan bu düşmanlar yapay zeka özürlü olduklarından onlara bir Arcade oyunundaki gibi tekme tokat girişmeniz veya bazı hareketlere karşı zayıf olanları bularak indirmeniz mümkün. Normal zorluk derecesinde dahi düşmanlarınız sizi pek zorlamayacaktır. Örümcek ağlarınızı, yakın dövüş tekniklerinizi ve çevredeki eşyaları tutup fırlatarak düşmanları etkisiz hale getirmek genel olarak eğlenceli olsa da sıkıldığınız anlar olursa şaşırmayın. Dövüşler konusunda en çok zorlanacağınız zaman ise boss'larla karşılaşmalarınız olacaktır. Zorlayıcı boss savaşları oyunun dövüş yönünü çekici kılıyor. Üstelik bu bosslar sadece bölüm sonlarında değil, bölüm boyunca çeşitli yerlerde karşınıza da gelebiliyor. Geliştiriciyi tebrik etmemiz gereken bir nokta ise karakterlerimizi geliştirebilmemiz. Dövüş ve Karakter upgrade'leri ile gerek 4 karakterimize (sağlık barını uzatmak gibi) gerekse de her birine ayrı ayrı yeni ve gelişmiş özellikler alıyoruz. Yeni kombolar aldığınız sürece de dövüşler daha çeşitli ve eğlenceli oluyor. Örümcek Adamları birbirinden ayıran çok farklı özellikler de olduğu için aldığınız bu komboları aynı tuşlarla farklı Örümcek Adam'larda farklı şekilde yapmamız da mümkün oluyor. Bu tür çeşitlilikler dövüşlerden kopmamamızı sağladığından oyun boyunca komboları alırken elinizi korkak alıştırmamanızı tavsiye ederim.
      Beenox oyuna bağlı kalmamız için farklı dünyalar ve onlarca dövüş hareketi tasarlasa da bu Shattered Dimensions'ın en üst seviyede oyunlar arasına girmesi için yeterli olmuyor. Öncelikle hikaye sunumları baştan savma yapılmış. Batman: Arkham Asylum'um mükemmel sunumunu gözünüzün önüne getirin, kendimizi bir filmde gibi hissediyorduk ve aynı mekanlara tekrar uğrasak bile oyun kendini tekrar ediyormuş hissi uyandırmıyordu. Spider-Man: SD'de ise malesef farklı mekanlarda bile oyun kendini tekrar ediyor hissi uyandırıyor. Ayrıca onlarca dövüş hareketi tasarlamak oyunun eğlencesini arttırsa da kalitesini arttırmıyor. Tamamen farklı türde olsa da ICO'da 1-2 silahla oyunu bitirmemize ve hep benzer düşmanlarla savaşmamıza rağmen hiç sıkılmıyorduk, çünkü dövüşleri yerinde ve zamanında yapıyorduk. Shattered Dimensions'ta ise düşmanlar bölümler arası ilerlerken sıkılmamamız için karşımıza çıkıyor, halbuki hikayenin sürükleyiciliği içinde karşımıza çıkmaları gerekiyordu. Tamam oyunda bölümler arası düşman öldürmek dışında da işler yapıyoruz, ama çoğunlukla düşman patakladığımız da bir gerçek.

      Birbirinden farklı seslendirmelere sahip 4 Örümcek Adam da seslendirmelerinin kalitesi ile dikkat çekerken bazı boss'ların seslendirmesinin yeterince iyi yapılmaması sizi rahatsız edebilir. Ayrıca bosslar dışında diğer karakterleri de konuşurken görmeyi pek beklemeyin, zaten çerez konumundalar. Seslendirmelerin yeterli seviyede bulunduğu oyunun grafikleri ise biraz daha üst seviyede diyebilirim. Cel-shade görsel tekniğinin kullanıldığı oyunda ana karakterlerimiz ve boss'ların görüntüleri oldukça iyiyken, aynı şeyi diğer düşmanlar için söyleyemeyeceğim. Ayrıca çevrenin görüntüsü de bazen oldukça hoş olsa da vasat olduğu yerlere de rastlıyoruz. Özellikle su efektlerinin kalitesi çok düşük, bazen suyun mu yoksa betonun da mu üzerinde yürüdüğünüzün farkına varmayabilirsiniz. Noir ile oynadığımız bölümlerde de ışıklandırmalar içler acısı olabiliyor. Işığın vurduğu yerler ile karanlık bölgeler kesin çizgilerle birbirinden ayrılmış hissi veriyor. Tabi bu tür hataların nedeni biraz da cel-shade'in seçilmesi, ama gülü seven geliştirici dikenine katlanmalı, oyuncular değil. Bazı hatalara rağmen başta sinematikler ve Spider-Man'lerin tasarımları olmak üzere oyun grafiklerini beğendiğimi söylemeliyim. Genel olarak görsel konuda emek verildiği belli.
     Activision'ın da itiraf ettiği gibi daha önceki berbat Spider-Man oyunları bizi bu kahramanımızın maceralarından soğutmuştu. Batman: Arkham Asylum'un bu nesilde fırtına gibi esmesi Spider-Man'in yeni oyunu Shattered Dimensions'ı olumlu yönde etkilemiş. Beenox bazı eksiklerine rağmen özellikle çizgi romanın hayranlarının çok beğeneceğini düşündüğüm bir oyuna imza atmış. Cel-shade görseller Shattered Dimensions'a daha fazla çizgi roman havası verirken, bazen saçmalayan kamera açılarını saymazsak oyunun sorunsuz kontrol mekanizmasının yanı sıra hoş seslendirmelere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Tekrar eden bölüm tasarımları ve dövüşler sizi sıkmayacaksa Spider-Man'in bu macerasını mutlaka denemenizi öneririm. Yine de Batman: Arkham Asylum kalitesinde bir şey beklemeyin, çünkü aralarında kalite olarak önemli fark bulunuyor. Umarım bundan sonra da çizgi roman kahramanlarının oyunları böyle üzerinde uğraşılmış, cüzdanımıza göz koyma amacında olmayan yapımlarla karşımıza çıkarlar.