Evolve’un konusu uzayın dünyadan uzak bir köşesinde bulunan Shear adlı gezegende geçiyor. Gelecekte insanoğlu uzayda koloniler kurmaya başlamıştır. Malesef bir süre sonra bu değerli koloniler canavarların işgaline uğrar. Koloniyi yerle bir etmeye meraklı bu canavarlar evrim geçirip daha güçlü, daha kötü ve daha zorlu hale gelmeden harekete geçmemiz lazım. Bu görev de evrenin en iyi paralı askerlerine düşer. Gördüğünüz gibi Evolve oldukça sıradan bir konuya sahip. Yine de oyunun asıl odaklandığı konu senaryo değil. Daha çok Shooter oyunları dünyasında farklı bir şeyler denemek diyebiliriz.
Evolve’u diğer shooter oyunlarından ayıran şeyse oyunda 4’e karşı 1 savaşların olması. İlk başta adil gözükmeyen bu sistemde 4 oyuncu avcılar tarafında olurken, 1 oyuncuysa canavarı kontrol ediyor. Tabi her iki tarafta da avantajlar ve dez avantajlar bulunmakta. Eğlenceli göründüğü kadar tehlikeli de olan bu multiplayer oyun tasarımı Evolve’un belkemiğini oluşturmuş.
Öncelikle canavar tarafına baktığımızda
Goliath, Kraken ve
Wraith gibi birbirlerinden tamamen farklı özelliklere sahip canavarlar görüyoruz. Goliath’la başladığımız oyunda diğer canavarları zamanla açma şansımız var. Hangi canavarı seçerseniz seçin canavarımız oyuna ufak tefek olarak başlıyor. Amacımız avcılara yem olmadan, etraftaki canlıları yemek ve ardından evrim geçirmek. Tabi etraftaki canlıların hepsi savunmasız değiller. Onlar da size saldırıyorlar.
Kendini 3 aşama geliştiren canavarımız özellikle ilk aşamada gerek diğer küçük canavarlara, gerekse de avcılara karşı biraz savunmasız. O nedenle etrafta sinsice gezmeli, saklanmalı ve büyüyene kadar sabretmelisiniz.
Bazen koku yeteneğinizi de kullanıp avcıların nereden geldiğini anlamalı ve kaçmalısınız. 2. aşamada avcılarla savaşacak duruma gelen canavar, son aşamada ise avken, avcı konumuna geçiyor. 3. aşamaya gelince düşmanların sizi öldürmesi pek de kolay değil. Her aşamayı atladığımızda canavarımıza yeni özellikler kazandırdığımızdan rakiplerin bizi durdurması da gittikçe zorlaşıyor.
Bir bakıma oyuna sabret ve yen mantığı hakim. Tabi 3. aşamada düşmanları öldürmek yerine, power relay denilen güç ünitesini yok edip Hunter’ları yenmeniz de mümkün. Yine de etrafta 4 avcı varken Power Relay’i yok etmek kolay değil. O nedenle power relay’i yok etmenin tek yolu avcıların sayısını azaltmak. Yani avcılarla savaşmadan oyunu kazanmanız mümkün değil.
Evolve’daki canavarların her birinin 4 farklı saldırı gücü var. Örneğin Goliath kaya fırlatma, ateş püskürtme, hızlı koşma ve zıplayıp yere vurma gibi yeteneklere sahip. Bu saldırıların her biri de birbirinden ölümcül olmuşlar.
Kraken’ınsa havada uçup düşmanlarına şok dalgaları yollama veya yere mayın döşeme gibi özellikleri var. Üstelik canavarların hepsi düşmanı köşeye sıkıştırdığında çok ağır hasar verebiliyorlar. Yani canavarlar arasında güçsüz olan yok.
Canavarlarla oynarken kendinize en uygun saldırı yeteneklerine sahip olanı seçmeniz de çok önemli. Yani illa 4 farklı saldırı gücünü birden seçmeniz gerekmiyor. Onun yerine sadece 2 saldırı seçip, daha etkili vuruşlar yapabilirsiniz.
Turtle Rock Studios canavarların birbirinden farklı olduğu hissini gerçekten de iyi bir şekilde vermiş. Farklı bir canavar seçtiğinizde oyun stilinizi de tamamen değiştirmeniz gerekiyor. Burada tek sorun oyundaki canavar sayısının yetersiz olması.
Avcılar tarafına baktığımızdaysa Assault, Trapper, Medic ve Support gibi 4 farklı sınıfın olduğunu görüyoruz. Her sınıfta da 3 karakter var. Tabi diğer karakterleri ancak zaman geçtikçe açmanız mümkün oluyor. Avcılarsa canavarın tam tersine işi hemen bitirmek zorundalar. Canavar evrim geçirmeden onu bulmalı ve yılanın başını küçükken ezmeliler. Tabi bu o kadar kolay değil. Bunun için takım oyununu iyi oynamak şart. Örneğin Trapper düşmanı kaçamayacağı manyetik bir kafese hapsetmeli, Assault mermi yağdırmalı, diğer karakterlerse kalkan ve enerji gibi konularda yardım etmeliler.
Her karakterin tamamen farklı özelliklere sahip olduğu hissi canavarlardaki gibi harika bir şekilde verilmiş. Zaten herkes görev adamı olmak zorunda diyebiliriz. Örneğin düşmanı yavaşlatmak ve tuzak kurmakla görevli Trapper işini yapmazsa canavarı durdurmanız neredeyse imkansız.
Diğer taraftan Support sınıfı kalkan sağlamadığı sürece canavar enerjinizi birkaç saniyede bitirebilir. Demek istediğim Evolve’da tam anlamıyla bir takım oyunu oynamanız lazım. Aksi halde sinir krizlerine ve “bu ne biçim oyun” demeye hazır olun. Yani her şeyin başı taktik ve takım oyunu.
Evolve, geliştiricilerinin vaat ettiği bütün dinamikleri başarıyla sunması sebebiyle övgüyü hak eden bir oyun. Özellikle son dönemlerde bol keseden sallayan firmaları düşününce Evolve oynanış dinamikleriyle gönlümüzü fethediyor.
Üstelik gerek klavye-mouse, gerekse de gamepad’te kontroller son derece kolay. Zaten oyundaki asıl amacımız ne kadar iyi nişan aldığımızı kanıtlamak değil, ne kadar iyi taktiksel oynadığımızı göstermek.
Evolve grafiksel konudaysa ağzınızı açık bırakacak cinsten bir oyun değil. Buna karşın geliştiricilerin iyi bir iş çıkardığını da itiraf etmek gerekiyor.
4. nesil CryEngine kullananan yapımda karakterler stilize edilmişler ve gerçekçi olmaktan çok çizgi romandan fırlamış gibiler. Karakterlere yakından baktığınızda üzerinde özenle durulduğu belli oluyor.
Canavarlarımızsa unutulacak cinsten değiller. Bunun sebebi detay konusunda iyi bir iş çıkarmaları bir yana, evrim geçirmelerine tanık olmamız ve onlarla özdeşleşmemiz. Özellikle evrim geçirdiğinde canavarımızı daha da bir bağrımıza basmak istiyoruz. Turtle Rock Studios özellikle canavarların harika animasyonlarıyla grafikleri daha çekici hale getirmiş. Tırmanırken, zıplarken veya alev saçarken gerçekten de bir canavarı yönettiğiniz hissini kapılıyorsunuz.
Çevre detaylarına baktığımızda da memnun kalmamak çok zor. Yine öyle devrimsel grafiklerle karşılaşmıyoruz. Kayalıkların ve bitkilerin detayları iyi bir düzeyde, ama öyle ağzımızı açık bırakacak düzeyde de değiller.
Küçük nehirlerden veya bataklıklardan geçerken de sizi çok etkileyecek grafikler görmüyorsunuz. Yine de şöyle bir gökyüzüne baktığınızda Turtle Rock Studios’un sanatsal yönden iyi bir iş çıkardığını görebilirsiniz. Zaten oyunun teknik konuda zayıf olmadığını alev ve ışıklandırmalara bakarak anlamak mümkün. Goliath’ın saçtığı alevler veya Kraken’ın şok saldırıları geliştiricilerin işini bildiğinin göstergesi. Uzun süre sonra optimizasyon konusunda bu kadar başarılı bir oyun oynamak bile grafikler konusunda memnun kalmanızı sağlayacaktır.
İster avcı, isterseniz de canavar olarak oynayın Evolve’un en iyi yanlarından biri karakterlerinizin seviye atlaması.
Kullandığınız saldırılara ve maçların sonuçlarına göre kazandığınız deneyim puanlarıyla karakterleriniz gelişiyor. Bu durum oyunun ömrünü uzatan etkenlerden bir tanesi diyebiliriz.
Evolve’da Skirmish ve Evacuation olmak üzere başlıca iki oyun modu var. Skirmish’te doğrudan bir maça katılmak mümkün. Hangi sınıftan olacağınız veya avcı mı, canavar mı olacağınız ise biraz şansa kalmış. Siz ilk aşamada sıralamanızı yapıyorsunuz ve oyun sizi en uygun pozisyona yerleştiriyor. Oyun offline seçenekler ve savaşmak dışında yapacağınız oyun modları sunsa da asıl amaç her zaman canavar ve avcıların birbirini yok etmesi üzerine kurulu.
Oyunun en iyi yönlerinden birisiyse 10’dan fazla haritada savaşmak. Bu haritalar ne büyük, ne de küçükler. Öyle tasarlanmışlar ki ne avcılar canavarı kolayca bulabiliyor, ne de canavar çok kolay kaçabiliyor. Haritada denge çok başarılı bir şekilde kurulmuş. Diğer taraftan avcıların sayısı yeterli olsa da, ekranda sadece 3 canavarı görmek gerçekten üzücü. Hani çıkış gününde şöyle 6-7 canavar olsaydı tadından yenmezdi. Zaten oyunun gerçek bir senaryo modu olmadığından bu kısıtlı içerik sizi üzebilir. Malesef yayıncı firma DLC’lerle oyuncuları daha oyun çıkmadan korkutmayı başardı.
Evolve 4’e karşı 1 teması ile gerçekten de oyun dünyasına önemli bir yenilik getiriyor. Bu riski girişim geliştiricilerin yeteneği ile hayal olmaktan çıkmış. Buna karşın DLC fırtınası ve yetersiz canavar sayısı sizi üzecektir. Ayrıca eğer arkadaşlarınızla oynamıyorsanız Evolve’da avcılar tarafında olmanız da sıkıcı olabilir; çünkü herkesin başına buyruk hareket etmesi canavara yem olmanızı sağlıyor. Tek başınıza olduğunuzdaysa sürekli canavarla oynamak isteyebilirsiniz. Canavar sayısı yetersiz olunca da bir süre sonra oyundan soğumanız da olası. Yani Evolve’u almadan önce bir ekip oluşturmanızda yarar var.
Evolve harika bir düşüncenin ve yeteneğin ürünü olsa da içeriği yeterli değil ve kesinlikle tek başınıza oynamamanız gereken bir oyun.
O nedenle 170 TL’lik fiyatını hak etmediğini düşünüyorum. Eğer oyun yarı fiyatına satılsaydı kaçırılmaması gereken bir oyun olabilirdi. Her şeye rağmen farklı bir deneyim istiyorum diyorsanız Evolve’u seveceğiniz eminim. Tabi bu sevgi ne kadar uzun olur orası tartışılır.