Sony, PlayStation markasıyla oyun dünyasına adım attığı günden bu yana kontrollerimize son derece değerli yapımlar sundu, yeni isimler kazandırdı, e haliyle de pek çok yeni karakterle tanışmamıza vesile oldu. PlayStation All Stars- Battle Royale, farklı dünyalara ait bu karakterleri dövüş türünde, tek bir çatı altında topluyor. 20 kişlik listede kimler yok ki? Sweet Tooth, Sackboy, Sly Cooper, Kratos, Spike, PaRappa ve Dante gibi platformla özdeşleşmiş isimler yanı sıra dış kapının mandalı Big Daddy de seçenek listesine dahil edilmiş. Aklınıza gelen ilk soru eminim Parappa tarafından tokatlanan Kratos’un ne kadar etkileyici durabileceği. Kimisi için renkli bir dünyada Dante, Kratos, Raiden ve benzeri karakterleri görmek itici gelebilir. Doğrusu bu karakterler neşeli bir dövüş oyunu için zımpara kağıdı niteliğinde. Ama oyunun hedefi de bu. Az önce belirttiğimiz gibi: farklı dünyalara ait kahramanları aynı zeminde buluşturmak, bir kokteyl sunmak oyuncuya. O yüzden Mortal Kombat tadında alacarakanlık bir dövüş oyunu bulamayacaksınız.
Hatta bu neşeli yapıyı oyunda yer alan dövüş arenalarında da göreceksiniz. Battle Royal şu an için 14 farklı dövüş alanına sahip. Karakterlerin oyunlarını tema edinen bu 14 farklı arena, dövüşler esnasında farklı oyunların işgaline uğruyor. Örneğin God of War temalı bu arenada Hades gövde gösterisinde bulunurken, değişen müzik eşliğinde O’nu rahatsız eden Pataponlar enteresan bir havanın oluşmasına vesile olmuş.
Kapıdan içeri adım atar atmaz, yapım bizi oyunu anlamamız ve kontrollerle tanışmamız için ufak bir eğitim safhasından geçiriyor. Dilerseniz tek kişilik oyuncu modunda bulunan seçeneklerle kendinizi geliştirme ve karakterlerle tanışma faslına kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Tek kişilik oyuncu modunda bir de arcade dövüş seçeneği yer var. Herhangi bir hikayeyle desteklenmeyen arcade bölümünde, karakterler slayt gösterileri eşliğinde arenaya teşrif ediyor. Bu tarz bir sunum, böylesi şatafatlı karakterlerin boy gösterdiği bir oyun için fazlaca basit kaçmış.
Versus Match kısmında 4 kişiye kadar, yerel olarak arkadaşlarınızla ya da dilediğiniz karakter veya karakterleri rakibiniz olarak seçerek yapay zekaya karşı mücadele edebilirsiniz.
Oyunun en eğlenceli kısmıysa turnuvalar sekmesinde saklı. Online maçların geçtiği turnuvalar Free for All modunda sezonluk maçlara sahne oluyor ve oyun rekabetçi oynanış yapısını en iyi burada gösteriyor.
Hangi modda mücadele ederseniz edin farketmez, karakterinize özdeş deneyim puanı kazanıyor ve seviye atlıyorsunuz. Seviye atlamanız karakterinizin güç dengelerinde herhangi bir değişikliğe yol açmıyor. Ancak maçlarda sizi simgeleyen öğelerde geniş kişiselleştirme seçeneklerine sahip oluyorsunuz. Karakterinizin maça giriş şekli ve meydan okuma sözleri, zafer şarkınız, farklı kostümler, ikonlar, avatarlar, sizi destekleyecek minyınlar … Böylece sevdiğiniz karakteri, arzunuz doğrultusunda süsleyerek arenaya sürebilirsiniz.
PlayStation All-Stars Battle Royal menü tasarımları ve ara yüzüyle maalesef birinci parti bir oyuna yaraşır havaya sahip değil. Sony’nin bu iş için özel bir stüdyo kurduğunu düşünürsek oyun dünyasına adını kazımış karakterler böylesi sönük betimlemeleri hak etmiyor. Menü o kadar tembel ki karakterinizde yaptığınız renk değişimini gerçek zamanlı olarak göremiyor, ancak oyuna girdiğimizde ak kratos kara kratos belli oluyor.
PlayStation 3’e özel oyunlar her daim grafikleriyle adından söz ettirmeyi bilmiştir. Battle Royale bu geleneğin izinden yürümese de, ihtiva ettiği dünyalara ait renkleri takdiriyle ekrana yansıtıyor. En başarılı yanlarından birisi, karakterlerin kendilerine has duruşlarını animasyonlarda görebilmek. Işık efektleri ve dövüş arenasında yaşanan değişiklikler, arka planda aniden beliren işgalciler hareketli oynanışa sahip bu oyunda akıcılıktan yana hiç bir şey götürmüyor. Her saniye birşeylerin gerçekleştiği arena bir renk cümbüşüne sahne. Kimi arenada yer alan aksanların fiziksel hareketleri, bastığınız tahta bir köprüden gelen tozlar ufak ama göze hoş gelen ayrıntılar.Kamera açısı yakınlaştığında bazı karakterlerin yetersiz kalan detayları, grafik hataları ve dövüş arenasını betimlemede zayıf düşen kaplamalarsa eksi olarak not düşülebilir.
Farklı dünyanın karakterlerini bir araya getiren yapım, haliyle bu karakterlerle özdeşleşmiş müziklerle süslüyor maçları. Arenamız baskına uğrayınca birden değişen melodiler farklı bir hava katmış mücadelelere. Ancak bazen seçilen müzikler, arenada yer eden aksiyonu tam anlamıyla destekleyebilmiş değil. Karakter seslendirmeleri, orjinallerine sadık kalarak gerçekleştirilmiş. Saldırılarınızın etkileyici hale gelmesinde üzerine düşeni yerine getiren ses efektleriyse, görsel hareketliliği tamamlayıcı bir rol almış. Keşke maçları heyecanlı kılmak için anonsçuya ve süper vuruşlar dışında da karakter atışmalarına yer verilseymiş
PlayStation All-Stars Battle Royale’in hangi oyundan ilham aldığını bilmeyen varsa, beri gelsin! Duyurulduğu günden bu yana Nintendo’nun Super Smash Bros. serisine haddinden fazla benzetilen, kopyası olarak tabir edilen yapımın böyle anılmasında oyunun sahip olduğu mekanikler var. 4 kişinin aynı anda mücadele ettiği arenada, ataklar 3 farklı tuşa atanmış. Çeşitli komboları gerçekleştirmek için karmaşık tuş kombinasyonlarına ihtiyaç duymuyorsunuz. Ard ardarda bastığınızda karakteriniz seri vuruşlar gerçekleştiriyor ve bu ataklar, atak yaptığınız yöne göre farklılaşabiliyor.
Karakterin bloklama anında karşı atağı savuşturarak rakibin arkasına geçme hareketi, klasik dövüş oyunlarında olduğu gibi herhangi bir şekilde can barına sahip olmaması ve karakterlerin dünyalarına ait silahların oyun alanına sunulması gibi detaylar da Super Smash Bros serisinden port edilenler arasında.
Kontroller, hareketler ve oynanış mekanikleriyle, dövüş türünde farklı bir işe imza atan Super Smash Bros’a benzeyen Battle Royale ve Super Smash Bros’u birbirinden ayıran keskin bir detay var. Maçtan galip ayrılma kuralı!
Super Smash Bros’da amaç, rakibinizin arenaya tutunma şansını azaltacak hamlelerde bulunarak saf dışı bırakmaktır. Ki her bir köşesi uçurum ve tuzaklara sahip olan arenaya tutunabilen zaferi kucaklar.
Battle Royale’de ise zafer: rakiplerini bir maç içinde en çok safdışı bırakan ve buna müteakip en az safdışı kalan oyuncuya ait. Yani kill/death oranıyla alakalı. Rakibinizi safdışı bırakmak için tek yöntem, 3 farklı seviyeden oluşan süper vuruşlar.
Ekranın alt kısmında mavi olarak beliren bar, süper vuruşunuzun seviyesini temsil ediyor. Bu barı, rakibinize indirdiğiniz darbelerle doldurabildiğiniz gibi, rakibin sahip olduğu saldırı enerjisini arenaya düşen silahlar yardımıyla veya tutup fırlatarak etrafa saçabiliyorsunuz. O kargaşa arasında silahı elde etmek için verdiğiniz emeğin karşılığında, ganimetlerden herkesin faydalanabiliyor olması, silahların varlığını anlamsız kılıyor. Ayrıca bazı arenalarda bu enerjiyi temin edebileceğiniz kısa yollar eklenmiş.
PlayStation All-Stars Battle Royale’in bu farklı zafer kanunu, oyunu hayli eğlenceli kılmış Herkesin birbirini tokatlamak istediği ama birbirinden de bir o kadar çekindiği bir savaş arenası var karşımızda. Süper vuruşları zamanında yapmalı, boşa sallamamalı, rakibin süper vuruşunuzu kesemeyeceği bir anı yakalamanız şart. Avantajlı olduğunuz anlarda rakibinizden kaçmak da bir bir başka strateji tabii. Ama güç dengelerinde, oyunu etkileyecek önemli ayarsızlıklar mevcut.
Battle Royale, Super Smash Bros’un aksine “klon” diye tabir ettiğimiz karakterlere sahip değil. Yani her bir karakter kendine has hareketlere, saldırılara ve süper vuruşlara, her biri eşsiz atak kabiliyetine sahip. Ancak Super Smash Bros’a göre daha dolgun gözüken bu içerik farklılığı, attığınız her bir yumruğun ve hızın önemli olduğu kazanma metoduna ters düşen bir yapıda.
Örneğin Sackboy ve Raiden’ın karşı karşıya geldiği bir mücadele. Raiden’in saldırıları, atikliği hele hele kılıcı, SackBoy’un bodur kolları ve saldırılarına kıyasla onu seçilebilir karakter listesinde üst sıralara itiyor. Dante ve Kratos gibi karakterler de güçlüler listesinde üst sıralarda. Bir de ağır vasıta karakterlerimiz var. Örneğin MediEvil’ın efsane karakteri Sir Daniel. Super Smash Bros da ağır hareket eden karakterlerin artısı arenada daha uzun süre tutunabilme yetisine sahip olmalarıydı. Ancak Battle Royale’de hedef düşmana mümkün olduğunca çok vurmak; Haliyle Sir Daniel’in yavaşlığı, onu SackBoy gibi tercih konusunda geri sıralara itiyor.
Dengesizlikler sadece karakterler arasında saldırı şekilleri ve atikliğiyle sınırlı değil. Kazananı belirlemede kilit rol oynayan süper vuruşlarımız da karakterden karaktere avantajlı da olabiliyor, işe yaramaz da.
Örneğin Big Daddy’i ele alalım. Birinci seviye saldırısında rakiplerine Little Sister fırlatıyor ve onları ortadan kaldırıyor. Süper vuruş hareketini aktif ettiğiniz anda karşınızda birisi varsa yakalarsınız, yoksa emeğiniz boşa gider. Öte yandan Killzone’un acımasız komutanı Radec’in aynı seviyedeki saldırısına bakalım. süper vuruş hareketini aktifleştirdiğiniz anda size bir kaç saniye süre veriliyor, hatta buna ek olarak saldırı yapmak istediğiniz yere hedefleme imkanı tanıyor.
Yıldızların yumruk tekme birbirine daldığı dövüş oyununda, saldırı ve süper vuruş dengesizlikleri, keyifli oyun yapısını ne yazık ki sekteye uğratmış.
Oyunu şayet tek başınıza deneyim etmek için alacaksanız aman deriz. Oyun tek kişi pek bir anlam ifade etmiyor. Ama ister yerel ister online olarak yapacağınız mücadeleler keyifli ve sizi uzun süre oyalayacak nitelikte. Gerçekleştirdiğimiz maçlarda hiç lag problemi yaşamadık ve maç bulma hızı gayet ideal seviyedeydi.
PlayStation All Stars Battle Royale, cross play desteğine sahip. Şayet oyunu PlayStation 3 için ediniseniz, Vita için de almışsınız demektir. Ve dilerseniz Vita’yı bu oyunda kontrolcü olarak PlayStation 3’e iliştirebilirsiniz.
Oynanabilirlik olarak Vita sürümünde bir kaç şey eğlencenizi bölecek. Arenaya düşen silahları almak için o hengamede hareketi bırakıp dokunmatik ekranı kullanmak ve kamera açısının uzaklaştığı anlarda karakter takibinin bazen zorlaşması.