Oyun Grafiklerinin Kısa Tarihi

Cenk Akyürek

    
     Her konuda olduğu gibi teknoloji geliştikçe, oyun grafikleri de hep bir adım ötesini hedefliyor. Ben şanslı bir oyun sever olarak oyun tarihine ilk zamanlarından dahil olmayı başardım. Bu videoda gösterilen oyunların büyük bir yüzdesini çıktığı senelerde oynamıştım. Şu anki oyuncular biraz daha şanssız, çünkü grafik alanındaki ilerleme kendini daha az hissettiriyor ve kendini aşması daha da zor oluyor.
 
     İlkokulda iken arkadaşlarımla hayalimiz bir gün film kadar gerçekçi oyunların çıkmasıydı, Ama o zamanlar elimizdeki en iyi grafikli oyunlar, Commodore 64 ve Atari 800XL'nin ortaya koyabildikleriydi. Elbette daha iyisini bilmediğimiz için onlar da bize muhteşem geliyordu, ama gerçek hayat gibi, film gibi grafikli oyun hayali, evde Marsa gidebilecek uzay aracı yapabilme ihtimali kadar az geliyordu.
 
     Teknoloji geliştikçe oyun grafiklerinin gelişimi adımlamayı bırakıp, koşmaya geçti ve sanırım şu anda artık sadece ufak tefek yeniliklerle karşımıza çıkabiliyor. Fakat bu, gelişmenin durduğu anlamına gelmiyor elbette. "Daha ötesi ne olabilir ki?" diye düşüdüğümüz her anda bir yenilik ortaya çıkıyor.
 
     Reddit kullanıcılarından xboxahoy, oyun grafiklerinin kısa tarihi adlı bir çalışma yapmış. Videoda grafiklerin nereden nereye geldiğini, ve nasıl bir uzun yol izlediğini görebilirsiniz.
 
     Bu videoda olan oyunların çoğunu oynadığımı hatırlayınca daha da bir dinozor hissetsem de, güzel bir nostaljik video olmuş.

     Bazen oyun grafikleri konusunda yorum yaparken, daha doğrusu burun kıvırırken "çok mu şımardık?" diye düşünmeden edemiyorum.