Microsoft oyun dünyasına girdikten sonra genel olarak stüdyo satın alıp büyümeyi seçmedi. Bunun yerine Epic Games, Bungie gibi geliştirici stüdyolarla uzun süreli anlaşmalar yapıp kendi konsolu için oyun çıkarttı. Yine de bu anlaşmalar bir gün mutlaka bitiyor ve Bungie örneğinde olduğu gibi stüdyolar başka yayıncılarla anlaşabiliyor.
Lionhead Studios, Turn 10, Rare gibi önemli firmaları bünyesinde barındıran Microsoft peki hangi stüdyoları satın almalı. Sanırım büyük bir bölümümüz Epic Games'in adını söyleyecektir. İşte ilk 5 stüdyo:
EPIC GAMES
Microsoft ile çok yakın ilişkiler kuran Epic Games'in Gears of War serisi Xbox 360'ta mükemmel satış rakamlarına ulaşıyor. Serinin ilk iki oyunu altışar milyon satmıştı. Multiplatform oyunların bile bu rakama ulaşması kolay değil. Şimdi Gears of War 3'teki hedef ise 8 milyon civarında oyun satmak. Xbox 360'ta bu kadar çok oyun satarken Epic Games, Microsoft'a özel çalışmayı isteyebilir.
Tabi Xbox 360 alma nedenlerinden birisinin de Gears of War olduğunun bilincinde olan Microsoft ayrıca Unreal Engine'i de elinde bulundurarak rakiplerine karşı büyük bir koz sahibi olabilir. Hangi açıdan bakarsak bakalım Microsoft'un Epic Games'i alması atacağı en akıllıca adım olur.
CRYTEK
1999 yılında kurulan Almanyalı stüdyo CryTek dünya çapında bir firma olmayı başardı. Far Cry ve Crysis'in yaratıcıları kaliteli oyunlar yapmalarının yanı sıra CryEngine ile teknoloji konusunda öncü olmayı da başardı. Şu an Kinect'e özel Ryse adlı oyunu geliştiren Crytek'in Microsoft ile çok yakın ilişkileri olduğunu biliyoruz. Eğer Microsoft Unreal Engine'in yanı sıra CryEngine'i de elinde bulundurursa oyun dünyasında çok büyük bir ağırlığa sahip olur. Crytek'in satın alınması çok doğru bir stratejik karar olur gibi görünüyor.
REMEDY ENTERTAINMENT
Max Payne ve Alan Wake gibi önemli oyunlara imza atan Remedy Entertainment 40 kişilik küçük bir stüdyo. Finlandiyalı geliştirici oldukça yetenekli isimlerden oluşuyor ve şu ana kadarki çalışmalarıyla da bunu kanıtladılar. Microsoft'un Alan Wake konusundaki katı tutumu her ne kadar Remedy'i Microsoft'tan uzaklaştırsa da az, ama ön oyun yapan bu geliştirici Xbox platformunu güçlendirecektir.
RUFFIAN GAMES
İskoçyalı Ruffian Games, 2010 yılında Xbox 360 için çıkardığı Crackdown 2 ile biliniyor. Aslında Microsoft'un bu stüdyoyu satın alması riskli bir iş olabilir, çünkü geliştirici çok deneyimli kişilerden oluşmuyor. Buna rağmen geleceğe yönelik yatırımlar için uygun fiyata satın alınabilecek bir stüdyo olduğunu söyleyebiliriz. Kim bilir belki de Crackdown 3'ü geliştirebilirler.
GAS POWERED GAMES
Bu stüdyolar arasında en az bilinenlerden birisi de Gas Powered Games olsa gerek. Amerikalı geliştirici Dungeon Siege, Supreme Commander ve Age of Empires Online adlı oyunları ile kendini kanıtladı. Deneyimli elemanlardan oluşan bu stüdyo Xbox 360'ı özellikle rpg ve strateji oyunları ile donatabilir.