Hayatta Kalma Macera Oyunu Exelio Duyuruldu: İşte Fragman

Mehmet Tandoğan

 
 
Patapon serisinin yönetmeni Atsushi Ii ve Swords of Gargantua yapımcısı Kiyoshi Shin tarafından Ocak 2023'te kurulan Tokyo merkezli stüdyo AI Frog Interactive, yepyeni bir açıklamayla beraber hayatta kalma oyunu Exelio'yu duyurdu. Oyun 26-29 Eylül tarihleri arasında Japonya'nın Chiba kentindeki Makuhari Messe'de düzenlenecek olan Tokyo Game Show 2024'te oynanabilir olacak.
 
Exelio atmosferiyle dikkat çekiyor
 
 
 
Exelio, diğer hayatta kalma oyunlarında olduğu gibi dikkat çekici bir dünyayı sunuyor ve aynı zamanda etrafı keşfederek toplayabileceğiniz kaynaklarla hayatta kalmanın yollarını arıyorsunuz. Açıklanan detaylara göre oyun 2025 yılı içerisinde Steam platformu üzerinden PC için piyasaya sürülmeyi bekliyor.
 
Exelio'da oyuncular sürekli değişen bir çevreye uyum sağlamaya çalışıyor ve keşfedilmemiş topraklarda hayatta kalmak için gerekli bilgi ve beceriyi elde etmek durumunda kalıyor. Zaman zaman bilinmeyen yaratıklarla savaşa girebileceğiniz oyunda bir yandan doğanın güzel manzaralarıyla karşı karşıya kalırken, diğer yandan ise tuhaf düşmanları ortadan kaldırmak temel hedefiniz olarak karşımıza çıkıyor.
 
Çok çeşitli keşif öğeleriyle ve ortamlarıyla beraber oyun, şu andan itibaren dikkatleri üzerine çekmeyi hedefliyor.
 
 
 
Exelio oyunu bizlere neler vadediyor?
 
Hayatta kalma mekanikleri ile beraber ön plana çıkabileceğimiz ve keşfedilmemiş topraklara geçiş yapabileceğimiz bu yapım yepyeni bir hayatta kalma deneyimini bizlere sunmayı hedefliyor. Ancak bu oyun, diğer oyunlardan farklı olarak bizlere aktarılmak isteniyor. Çünkü oyun içerisinde üstten görünümlü bir bakış açısı yer alıyor ve bu kamera bakış açısı gerçekten de hayatta kalma deneyimleri arasında alışılmadık bir yapıyı beraberinde getiriyor. Kamera bakış açıları, bildiğiniz üzere, oyun deneyimini geliştiren ve gerçekten de değiştiren unsurlar arasında yer alıyor.
 
Örneğin, birinci şahıs kamera bakış açısı ile beraber oynayacağınız bir oyuna üçüncü şahıs bir kamera bakış açısıyla beraber oynarsanız, gerçekten de oldukça farklı bir deneyim elde edebiliyorsunuz. Bakış açıları oldukça değişkenlik gösterdiğinden dolayı oyun adeta farklı bir türe evrildiğini bile deneyimleyebiliyorsunuz. Dolayısıyla bu oyun içerisinde hayatta kalma deneyimi, üstten görünümlü bir kamera bakış açısıyla beraber eşleşiyor ve bununla beraber oyuna adım atabiliyoruz. Daha çok Uzak Doğu temasıyla harmanlanan, hem karakterlerin hem de ortamların bu tarzda uygun olduğunu belirttiğimiz yapımda hayatta kalmak için tüm bilgi ve becerilerimizi ön plana çıkarmaya hazırlanıyor ve her türlü zorluğa göğüs germek için büyük bir mücadele vermek durumunda kalıyoruz.
 
Oyun içerisinde yer aldığımız süre boyunca farklı bölgelere doğru ilerleyebiliyor, açık dünyayı dilediğimiz şekilde keşfedebiliyor ve buralarda neler olup bittiğini öğrenmek için adeta hızlı bir şekilde adım atmak durumunda kalıyoruz. Farklı ortamları, değişken kısımları ve çeşitli tehditlere karşı gelebileceğimiz bir sistemin olduğunu belirttiğimiz yapım içerisinde yapacağımız hamlelerle gidişatımızı yön verebiliyor ve bildiğiniz üzere bu tarz oyunlarda her bir oyuncu farklı bir deneyim elde edebiliyor ve kendi deneyiminizi burada özelleştirip kişiselleştirebiliyorsunuz. Bununla beraber oyunda güzel doğa sistemleri ile karşı karşıya kalabiliyor, her bölge içerisinde farklı atmosferlerin, ortamların ve çok daha fazlasının olduğundan bahsedebilir ve oyun içerisinde yer aldığı bir süre boyunca tüm bu unsurlarla beraber dikkatimize oyuna verebiliyoruz.
 
 

Hızlı bir şekilde ilerleyebileceğimizi, hayatta kalmanın ne kadar zorlu olduğunu bulabileceğimiz yapım içerisinde, elbette buralarda neler olup bittiğini öğrenirken diğer yandan ise hayatta kalmak için tüm hünerlerimizi sergilemek gerekiyor. Oyunda yer aldığımız süre boyunca etraftaki kaynakları toplamaya hazırlanıyor; ne kadar çok etrafı keşfedersek o kadar çok kaynaklarla, sularla, yiyeceklerle ve çok daha fazlasıyla kendimize donatabiliyor ve bunları envanterimize atabiliyoruz. Zaten bu tarz oyunlarda bildiğiniz üzere keşif unsurları bir hayli önem arz ediyor. İstediğiniz gibi keşiflerle beraber yer alabildiğiniz yapımda kendi kaderinizi belirleyebiliyor ve çizebiliyorsunuz. Bununla beraber etrafınızdaki çok keşfederseniz, o kadar çok farklı alanlara geçiş yapabiliyor ve buralarda toplanılmamış ve el değmemiş kaynaklarla karşı karşıya gelebiliyorsunuz.
 
Elbette bunları toplamak ve envantere atmak oldukça önem arz ediyor; ne kadar çok kaynağa sahip olursanız, o kadar çok hayatta kalma şansınız da artış gösterebiliyor. Bununla beraber elbette karakterinizi doyurabiliyor, susadıktan sonra suyunu içirebiliyor ve çok daha fazlasıyla beraber hayatta kalmanın yollarını aramak durumunda kalıyorsunuz. Bununla beraber elbette çevrede çeşitli düşmanların olduğunu söylemek gerekiyor. Bunları ortadan kaldırmak için farklı aletler yapabiliyoruz; anahtarlık mekaniği ile beraber topladığınız kaynakları birleştirebiliyor ve yeni silahlar ve araçlar üretebiliyorsunuz. Tüm bu detaylarla beraber oyun içerisinde sadece bu mekaniklerle değil, aynı zamanda arka planda bir hikayenin de olduğundan bahsetmekte fayda var. Bu hikaye, elbette nasıl bir şekilde bizlere aktarılır, burası tartışılır. Bu tarz oyunlarda elbette arka plan hikayesi ilginizi çeker ya da çekmez; bu tamamen sizin bakış açınıza göre değişkenlik gösterebiliyor.
 
Oyunda geliştirici ekibin belirttiğine göre dikkat çekici atmosferler, ortamlar ve çok daha fazlası üzerimizi bekliyor ve farklı gerçekliklerle beraber ön plana atılabileceğimiz bir yapı ile karşı karşıya kalmaya hazırlanabiliyoruz. Yapım içerisinde yer aldığımız süre boyunca her bir ortama ayak uydurmak gerekiyor ve bu ayak uydurma sistemleri ile beraber güzel doğanın sert, çetin ve çok daha zorlu unsurları ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Oyunda yer aldığımız süre boyunca sert gerçekliklerin çarpıştığı bir dünyayı keşfetmek durumunda kalıyor ve kendi kaderimizi çizerken aynı zamanda gizemlere dalmak durumundayız. Dikkat çekici dünya içerisinde kendi kaderinize çizebiliyor, becerilerimizi üst seviyeye ulaştırabilir ve bilgilerimizi arttırmak durumunda kalıyoruz. Her bir oyuncuya keyif alabileceği çeşitli unsurları barındıran oyun içerisinde keşif unsurlarının ne kadar önemli olduğunu tekrar tekrar vurgulamak gerekiyor.
 
 

Hayatta kalma mekanikleri ile ön plana çıkabileceğimiz yapımda kendi bilgimizi ve becerilerimizi arttırmak durumunda kaldığımız oyunda farklı bölgelere doğru ilerleyebiliyor ve bu bölgelerde dağlar, karlık alanlar, ormanlar, mağaralar, harabeler, çeşitli araziler ve çok daha fazlası bizleri bekliyor. Her bir ortamda gerçekten de dikkat çekici sistemlerin yer aldığını söylemekte fayda var. Oyunda yer aldığımız süre boyunca güzel doğanın aynı zamanda arka planında sert ve çetin düşmanların olduğunu söyleyebiliyor ve çok çeşitli eylemler gerektiren zorlu ortamlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu tarz detaylarla beraber oyunda ne kadar çok güçlü bir şekilde giyinebilirsek ve araçlarımıza en iyi şekilde tutabilirsek, o derece kendimizi güçlü hissedebiliyoruz. Bununla beraber hayatta kalma mekanikleri, yukarıda bahsettiğimiz gibi, yiyecek ve su sağlama üzerine kurulu durumda.
 
Oyunda ilerledikçe hayatta kalmanın ne kadar zorlu olduğunu görebiliyor ve aynı zamanda kaynakları verimli ve etkili bir şekilde toplamanın oldukça önemli olduğunu vurgulayabiliyoruz. Bu tarz detayların dışında oyunda el sanatları olduğunu söyleyebiliyor ve el sanatları, yani zanaatkarlık mekanikleri ile beraber temel araçları, silahları, binaları, yiyecekleri, bitkileri ve çok daha fazlasını oluşturabiliyoruz. Elbette oluşturma ile beraber farklı kaynaklar harcayabiliyor ve bu kaynakları harcamak için de elbette kaynak toplamamız gerekiyor. Dolayısıyla tekrar başa dönerek keşif unsurlarının ön plana çıktığını aktarabiliyoruz. Oyunda sayısız kombinasyonun olduğunu söyleyebilir ve hayatta kalmaya garantili demek için kendi bölgemiz, yani evimizi kurmak durumunda kalıyoruz. Böylece kendi üssümüze inşa ederken, aynı zamanda buraları korunaklı bir hale getirebiliyor ve dilediğimizi gerçekleştirebiliyoruz. Farklı stratejilerle ve planlamalarla beraber yer alabileceğimiz yapımda hayatta kalmanın yolları tamamen bizim hamlelerimize bağlı olarak değişkenlik gösteriyor ve gerçekten de dikkat çekici ortamları görebiliyoruz.
 
 

Bunun dışında oyunun hikayesine bakacak olursak, iki kahramanı çevreleyen ve gizemleri ortaya çıkardıkça daha fazla hikaye unsuruyla karşı karşıya kaldığımız bir yapının olduğundan bahsedebiliyoruz. İki karakterin buraya neden geldiğini ve nereye gidecekleri konusunda fikir sahibi olmaya çalışıyoruz. Burada her bir kahramanın benzersiz özellikleri bulunuyor ve bu özelliklerle beraber çeşitli ustalıkları öğrenebiliyor. Oyunda ilerledikçe daha fazla becerinin kilidini açabiliyor ve daha fazla detayla kendi yolumuza bakabiliyoruz. Oyunda yer aldığımız süre boyunca ürkütücü bölgelerin ortaya çıktığını ve karşılaştığımız sayısız düşmanla beraber yüzleşmek durumunda kaldığımızı da aktarmakta fayda var. Genel olarak toparlayacak olursak, hayatta kalma mekanikleriyle bezeli bu yapım içerisinde üst düzey bir deneyim elde edebilir ve kendinizi oyuna kaptırabilirsiniz. Bu tarz oyunlardan hoşlanıyorsanız, oyuna göz atabilir ve bir şans verebilirsiniz.