Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Prison Architect 2 Süresiz Olarak Ertelendi: Ön Siparişler İade Ediliyor

 
 
Hapishane yönetim serisinin ilk oyunu ile beraber ön plana çıkan ve şu anda yeni projenin geliştirilme aşamasında bulunduğumuz süreçte ertelenme haberi ile karşı karşıyayız. Prison Architect 2 açıklanan detaylara göre oyunun piyasaya sürülmesine 1 ay kala süresiz olarak ertelendi. Bu da hayranları ne yazık ki bir hayli üzdü.
 
Prison Architect 2'nin ne zaman geleceği artık belirsiz 
 
 
 
Başlangıçta 26 Mart tarihinde PlayStation 5, Xbox Series X/S ve PC için yayınlanması planlanan oyun daha sonra 7 Mayıs'a ve oradan da 3 Eylül'e ertelendi. 2015 yapımı hapishane yönetim simülasyonunun 3 boyutlu devam oyunu için bu durum üçüncü bir gecikmeyi beraberinde getiriyor. Prison Architect 2 geliştirme ekibi ertelenme hakkında şu ifadeleri kullanıyor:
 
“Sürekli yaptığımız incelemeler ve beta test süreci ile performans ve içeriğe daha fazla odaklanmamız gerektiğini düşünüyoruz. Daha iyi bir deneyim sunmak ve aynı zamanda kaliteyi artırmak için oyunu ertelemek durumunda kalıyoruz.”
 
Oyunun yayıncılığını üstlenen Paradox bildiğiniz üzere son zamanlarda oldukça zor bir süreç yaşıyor. Şimdi ise Prison Architect 2 oyunu için verilen ön siparişler iade ediliyor ve ilerleyen süreçte oyunun ne zaman çıkış yapacağına dair bilgi sahibi olmayı bekliyoruz.
 
 
 
Devam oyununda neler olacak?
 
İlk oyunu ile beraber gönüllerde taht kuran ve hapishane yönetim sistemleri ile ön plana çıkan serinin en yeni oyunu yukarıda bahsettiğimiz gibi ne yazık ki ertelenmek durumunda kaldı. Paradox ekibi tarafından biz oyunseverlere sunulmak istenen bu yapım için çalışmalar arka planda devam ederken yayıncı ekibin işlerin yolunda gitmediğini aktarmakta fayda var. Daha önce The Sims benzeri bir oyun üzerinde çalışan ancak oyunun neredeyse yarısına gelindiği noktada iptal etmeye karar veren ekip şu anda bu oyunu da ertelemiş ve süresiz bir şekilde ileri bir tarihi almış durumda. İlerleyen süreçte bu oyunun çıkış yapacağını söyleyebiliyoruz.
 
Ancak şu anda hangi tarihte ve ne zaman bizlere sunulacağını bilemiyoruz. Geliştirici ekibi belirttiğine göre şu anda üzerinde çalışılan birçok noktanın olduğu ve akabinde ise klasik hapishane inşa etme oyununun üç boyutlu versiyonuyla karşılaşmaya hazırlanıyoruz. Dikkat çekici yönetim unsurları ile beraber karşı karşıya kalabileceğimiz bulunsalar arasında gezip tozabileceğimizi, yapımda istediğimiz gibi kendi cezaevimizi tasarlayabiliyor ve dilediğimiz gibi kişiselleştirip özelleştirebiliyoruz. Temel olarak bu tarz detaylarla ilerlemeye çalıştığımız yapımdan aynı zamanda klasik hapishane inşa etme detayları ile karşı karşıya kalabiliyoruz.
 
İstediğimiz gibi ilerleyebileceğimiz, mahkumları kontrol edebileceğimiz, onların kaçış planlarını ortadan kaldırabileceğimiz oyunda klasik hapishane inşa etme ve mantığının yanı sıra aynı zamanda elbette yapacağımız hamlelerle beraber gidişatına yön verebiliyoruz. Bu gidişat mahkumların kaçış planlarını ortadan kaldırma, onların hamlelerine karşı savunma sistemleri kurma ve çok daha fazlasıyla beraber değişkenlik gösterebiliyor. İlk oyun bildiğiniz üzere üç boyutlu bir boyuta sahip değil. Şimdi ise yepyeni versiyonla beraber karşı karşıya kalmaya hazırlanabiliyoruz. Mimar olabileceğimiz, aynı zamanda kendi cezaevimizi tasarlayabileceğimiz yapımda dilediğimizi gerçekleştirmek için üç boyuta geçmek durumunda kalıyor ve burayı kontrol altına almak tamamen bizim işimiz oluyor. Bu tarz detaylarla beraber istediğimiz gibi ilerleyebiliyor ve kendi seçeneklerimizi ön plana çıkararak her bir oyuncunun burada farklı bir deneyim elde ettiğini aktarabiliyoruz.
 
 

Bildiğiniz üzere, bu tür deneyimler her bir oyuncuya farklı bir deneyim sunuyor. Çünkü burada yapacağınız her hamle oldukça değişkenlik gösterebiliyor ve aynı zamanda gidişatınızı yönlendirebiliyorsunuz. Öncelikle hangi noktadan başlayacağınıza siz karar verebiliyor ve hangi savunma sistemlerinin kurulacağını da belirleyebiliyorsunuz. Bu noktada yine cezaevinin hangi tasarıma sahip olacağına karar verebiliyor ve hangi binanın nerede olacağını belirleyebiliyorsunuz. Bu tarz detaylarla beraber istediğimizi aktarabiliyor ve üçüncü boyutta dilediğimizi gerçekleştirirken aynı zamanda kontrol altına almak ve mahkumların planlarını suya düşürmek tamamen bizim işimiz oluyor.
 
Oyunun temel özelliklerine bakacak olursak, öncelikle elimizdeki kaynakları ve hapishane sistemini en iyi şekilde kullanmak ve idare etmek oldukça önemli. Geliştirici ekip tarafından belirtilene göre oyun içerisinde bir hayli özgürlük sistemi bulunacak ve özgürlükçü sistemlerle beraber gidişata yön verebilecek ve istediğimizi gerçekleştirebileceğiz. Bunun yanı sıra elimizdeki sınırlı kaynakları en iyi şekilde kullanmak bizim işimiz olacak ve bununla beraber inşa edebilecek, yönetebilecek, kontrol edebilecek ve mahkumlar üzerinde bir baskı kurabileceğimiz hapishanenin yönetiminin tamamen bize ait olduğu yapımda her bir köşede farklı tehlikelerin olduğunu söyleyebiliyor ve her bir köşenin tasarımının bize ait olduğunu aktarabiliyoruz. Günlük programlardan haftalık programlara, farklı rutinlerden mahkumların gezineceği saatlere kadar her bir unsuru kendimiz detaylandırabiliyor, yönetebiliyor ve bu saatleri ve aralıkları dilediğimiz gibi ayarlayabiliyoruz.
 
Farklı kontrol seçenekleriyle beraber ilerleyebileceğimiz yapımda dilediğimizi gerçekleştirirken, inşa ederken ve yönetirken tamamen ipler bizim elimize bırakılıyor ve kendi köşemize tasarlayarak günlük programlardan politikalara kadar her şeyi idare etmek durumunda kalıyoruz. Zaten bu tarz oyunlarda tüm simülasyon ve yönetim unsurlarının elimize verilmesi, oyunculara büyük özgürlükler sunulmasının göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu sayede hapishaneyi daha güvenli hale getirmeye hazırlanır. İstediğimiz her şeyi idare edebiliyor, kendi kendine idare edebilen ve işletebilen bir sistemle karşı karşıya kalabiliyor ve korunmakta bir yer kurmak için elimizden geleni yapmak durumunda kalıyoruz.

Dikkat çekici tasarımıyla ve karakter özellikleri ile ön plana çıkmaya hazırlanan serinin en yeni devam oyunu şu anda arka planda geliştirme aşamasında bulunuyor. Ancak ne zaman çıkış yapacağına dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. Oyunun beklediğine her ne kadar bilinmese de, ilk oyunu oynayanlar bu oyunu merakla bekliyor olabilir ve serinin hayranları yepyeni bir boyuta geçebilir.
 
 
 
Dikkat çekici tasarımıyla ve karakter özellikleri ile beraber elbette karakterlerin daha çok çizgi tarzı karşımıza çıkacağına aktarabiliyor ve en iyi cezaevini inşa etmek bizim hamlelerimize göre değişkenlik gösterebiliyor. Birden fazla kata sahip olan hapishane inşa edebileceğimiz ve bu hapishane içerisinde dilediğimizi gerçekleştirebileceğimiz yapımda istediğimiz gibi hapishanenin altyapısını oluşturabiliyor, son teknoloji ürünleri buraya getirebiliyor ve yenilikçi yaklaşımla beraber buralardaki mahkumları kontrol altına almak durumunda kalıyoruz. Yönetim oyunları içerisinde iyi bir yere sahip olması planlanan ve akabinde ise yapacağımız hamlelerle gidişatımıza yön verebileceğimiz yapımda cezaevine inşa etmemizi sağlayan bir sürü yan unsurun olduğundan bahsedebiliyor ve bu kaynakları en iyi şekilde kullanabiliyoruz. Yapım içerisinde bahsettiğimiz gibi teknoloji anlamında bir gelişmişlik söz konusu olacağını aktarabiliyoruz. Yani ilk etapta daha basit yapılar kurarken oyunun ilerleyen süreçlerinde daha sağlam ve daha estetik yapılar inşa etmeye çalışıyor ve bu da oyundaki gelişmişliği gösteren ve ortaya çıkaran unsurlar arasında yer alıyor.
 
Yapım içerisinde her bir mahkumun ve grubun farklı planları bulunuyor ve bu planlar doğrultusunda cezaevinden kaçmak durumunda kalıyor. Adeta filmlerden gördüğümüz gibi kaçış planlarının oyun içerisinde karşınıza çıkacağını aktarmakta fayda var. Bu tarz detaylarla istediğimiz gibi mahkumlar üzerinde baskı kurabiliyor, onların davranışlarını etkileyen belirgin özelliklerini ortaya çıkarabiliyor ve çeşitli ilişkiler kurarak elbette bazı mahkumların neler planladığını öğrenebiliyoruz. Oyun içerisinde resmen gizlilik politikası içeriğiyle beraber diğer mahkumların neler yaptığını öğrenebiliyor ve içerisinden bulduğumuz bir mahkumla beraber diğer kişilerin neler planladığını öğrenirken elbette riskli görevler elde edebiliyoruz. Bu tarz detaylar oyunu daha zevkli hale getirebiliyor ve yan etkinlikleri doğrudan katılım sağlayabiliyoruz.

Yapım içerisinde sadece bir katta değil, aynı zamanda birden fazla kata sahip olan bir cezaevi ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Dolayısıyla, eğer bir katı tamamen doldurursak diğer kata geçmemiz oldukça mümkün oluyor. Burada her bir mahkumun yukarıda bahsettiğimiz gibi davranışlarını etkileyen belirgin durumlar bulunuyor ve diğer mahkumlarla arasındaki ilişkileri aslında burada da oradan görebiliyoruz. İhtiyaçlarımızı kendimize göre ayarlayabileceğimiz ve her mahkumun kendi ihtiyaçlarının olduğu yapımda onlarla beraber etkileşime girebiliyor, her hapishanenin günlük sorunları ile karşılaşmak oldukça mümkün oluyor ve bu hapishane içerisinde de aynı şekilde günlük sorunların üzerinde bir çözüm üretmek durumunda kalıyoruz.
 
 
 
Hapishane idare etmeye çalışırken sadece idare etmekte kalmıyor, aynı zamanda mahkumların nasıl hareket ettiğini, hangi planlar içerisinde olduğunu ve hangi engelleri nasıl aşabileceğimizi tamamen biz belirleyebiliyoruz. Verdiğimiz her kararla beraber mahkumların ıslah edilebileceği veya doğrudan cezalandırabileceğimiz bir yapıyla karşı karşıya gelebiliyoruz. Dolayısıyla, burada gerçekten de hem gidişatı hem de yapacağımız hamlelerle beraber mahkumların kaderine etki edebiliyor ve ne tür bir deneyim yaşayacakları tamamen bizim elimizde bulunuyor. Bu sayede ve bu özgürlükçü sistemlerle beraber tüm yönetim unsurlarının bizim elimizde olduğunu söyleyebiliyor ve hapishanenin resmen patronu haline gelebiliyoruz. İlgi çekici detayları ilerleyebileceğimiz cezaevlerini inşa ederken aynı zamanda farklı oyun modlarına geçiş yapabileceğimiz yapımda, öncelikle yepyeni bir dünyaya adım atmaya hazırlanıyor ve bu harita içerisinde gelişmiş özelliklerin olduğundan bahsedebiliyoruz.
 
Oyun içerisinde geliştirici ekibin belirttiğine göre kariyer modu bulunuyor ve kariyer modu içerisinde dilediğimizi gerçekleştirirken aynı zamanda cezaevlerini tepeden tırnağa inşa etmek tamamen bizim işimiz oluyor. Mega binalar inşa edebileceğimiz, cezaevini kurup yönetebileceğimiz hapishanelerin ıslah yolunda mı yoksa cezalandırma yoluna mı gideceği bizim hamlelerimize göre değişkenlik gösterirken, en önemlisi onların paralarını çıkartmaları olacak. Çünkü yapım içerisinde mahkumlar sadece kaçmakta değil, aynı zamanda para kazanmakta da meşgul olacak. Bu tarz detaylarla beraber ilgi çekici bir yapı ile karşı karşıya kalabilecek ve onların hamlelerini ve planlarını suya düşürmek tamamen bizim işimiz olacak. Bu tarz detaylarla istediğimiz gibi ilerlerken aynı zamanda kendimize ait bir plan ve proje çıkarmak oldukça önem arz edecek. Çünkü oyun içerisinde rastgele bir şekilde ilerlerken birden fazla sorunla baş etmemiz ne yazık ki mümkün olmayacak.

İlk etapta oyunun mekanikleri zor gelebilir. Ancak alıştıktan sonra oldukça kolay bir yapıyla karşı karşıya kalabilir ve yönetim unsurlarının bir hayli ön planda olduğu yapımda en ince ayrıntısına kadar bu cezaevini işletmemiz gerekiyor. Hapishane patronu olabileceğimiz yapımda seçimlerin oldukça önemli olduğunu vurgulayabiliyor ve dilediğimizi gerçekleştirmek için hapishanenin kaderini değiştirebiliyoruz. Mahkumların hapishane üzerindeki politikalarını değiştirebileceğimiz, mimarın yapamadıklarını yapabileceğimiz ve çok daha fazlasının üstüne bir yönetim serbestliğinin bulunduğu oyunda işlerin tıkırında gitmesi tamamen bizim hamlelerimize göre değişkenlik gösterebiliyor. Dolayısıyla burada yapacağımız oldukça fazla hamle bulunuyor ve işlerin tıkırında olması için çok yolumuzun olacağına aktarabiliyoruz.
 
Mahkumların planlarını suya düşürerek, vardiyalarını ayarlayarak, çalışanları görevlendirerek, sağlam binalar kurarak ve çok daha fazlasıyla beraber ön plana çıkmaya hazırlanarak yıkıcı sorunlarla baş etmek durumunda kalıyor ve bunları ortadan kaldırmak için elbette farklı planlamalar benimseyebiliyoruz. Firarlarla, isyancılarla ve her türlü paralı unsurlarla uğraşmak tamamen bizim işimiz olurken, cezaevinin içindeki pis işlerin nasıl gerçekleştiğini de doğrudan görebiliyoruz.
 
 

Bildiğiniz üzere, bu tür oyunlar her oyuncuya farklı bir deneyim sunuyor. Çünkü yapacağınız her hamle oyunun gidişatını büyük ölçüde etkiliyor. İlk olarak, hangi noktadan başlayacağınıza siz karar veriyorsunuz ve hangi savunma sistemlerinin kurulacağını belirleyebiliyorsunuz. Cezaevinizin tasarımını ve binaların yerleşim düzenini siz seçersiniz. Bu detaylarla birlikte, istediğinizi gerçekleştirmek ve üçüncü boyutta cezaevinizi yönetmek tamamen sizin elinizde. Oyunun temel özelliklerine baktığımızda, elinizdeki kaynakları ve hapishane sistemini en iyi şekilde kullanmak ve idare etmek büyük önem taşır. Geliştirici ekip, oyun içinde büyük bir özgürlük sunulacağını belirtiyor.
 
Bu özgürlük sayesinde, gidişata yön verebilir ve istediğiniz kararları alabilirsiniz. Elinizdeki sınırlı kaynakları en verimli şekilde kullanmak sizin işiniz olacak. Hapishanenizi inşa ederken, yönetirken ve kontrol altında tutarken, mahkumlar üzerinde baskı kurmak tamamen size bağlı olacak. Her köşede farklı tehlikelerin olduğu ve her köşenin tasarımının size ait olduğu bu yapımda, günlük programlardan haftalık programlara, mahkumların gezinti saatlerine kadar tüm detayları yönetebilirsiniz. Farklı kontrol seçenekleriyle ilerleyebileceğiniz oyunda, inşa ederken ve yönetirken tüm ipler sizin elinizde olacak. Kendi köşenizi tasarlayarak, günlük programlardan politikalara kadar her şeyi idare etmek sizin sorumluluğunuz olacak. Eğer bu tarz oyunlardan hoşlanıyorsanız, Steam sayfası üzerinden istek listenize ekleyebilir ve çıkış yaptığı gün bir bildirim alabilirsiniz. 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak Videogameschronicle oyun haberler 2024
Until Dawn Filminin Çekimlerine Başlandı KRAFTON’un Yeni Küresel Yayıncılık Sorumlusu, Oyun Sektörünün Deneyimli Bir İsmi Jin Oh Oldu

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Oyun Haberleri (2024)
+ TAKİBE
AL
1 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız