2012 Londra Olimpiyatları’nın etkileri tüm dünyada hâlâ sürerken fiziksel sporlar kadar beceri ve disiplin gerektiren oyunlar da 2020 Olimpiyatları’nda yer alma ihtimaliyle gündeme geliyor. Rekabete dayalı yapısı ile e-spor (elektronik spor) sınıfına giren oyunlar arasında tüm dünyada en çok oynanan yapım olarak dikkat çeken League of Legends, 4-5 milyon izleyiciyi bilgisayar başına kilitleyen büyük ödüllü turnuvalarının ardından Olimpiyat oyunlarında da yer alacağa benziyor.
Profesyonel oyuncular her ne kadar 100 metre koşucularının sahip oldukları fiziğe sahip olmasalar da Olimpiyat oyunlarındaki spor dalları kadar konsantrasyon ve disiplin gerektiren e-spor oyunlarına kendilerini adamaları gerekiyor. Günlük en az 10 saatlerini bu işe adayan e-sporcular aslında oyun “oynamak”tan daha çok kendilerini adayarak aralıksız egzersiz yapıyor ve belirledikleri özel hedeflerine bir adım daha yaklaşmış oluyor.
Gamer Institute’ın CEO’su Daniel Grzelak Olimpiyat oyunlarına aday olarak görülen e-sporların geleceğiyle ilgili olarak “E-sporların Olimpiyat oyunları arasında yer alması için üç engel bulunuyor. Bunların ilki bu sporu şekillendiren ve idare eden uluslararası bir kurumun olması gerektiği, ki bu destek pek çok kurum tarafından bir süredir veriliyor. İkinci şart ise katılımcı sayısının Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin belirlediği sayıya uyması. Bunu şu anda karşılamıyor olsak bile çok yakında aşmış olacağız. Son olarak, en önemli engel ise Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni ikna etmek. Politik bir savaşa dönüşen bu süreçte ise oyunlar hakkındaki ön yargıları ve yanlış bilinenlerin üstesinden gelmek gerekiyor” diyor.
Son yıllarda gerçekleşen e-spor organizasyonlarıyla daha da dikkat çekici hale gelen oyun endüstrisi, artan ilgiyle beraber Hollywood’dan daha büyük bir sektör olarak görülürken, sahip olduğu izleyici ve meraklı sayısı, pazarlama gücü ve satın alınabilen ek özellikleriyle Olimpiyatlara güç katacağa benziyor.
Basın Bülteni