Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »
Büyük bir fırtınanın ortasında gözlerinizi açtığınızı hayal edin. Ufukta parlayan bir deniz feneri dışında gidebileceğiniz hiçbir yer yok. Buraya ulaştığınızda ise daha önce görmediğiniz gariplikte bir fırtına ve üzerinize düşmekte olan bir moloz yığını sizi bekliyor... Tüm bunlar gerçek mi yoksa daha büyük bir kabusun başlangıcı mı?

Life is Strange yıllar önce ayrıldığı kasabaya geri dönüş yapan Max'in hikayesine ev sahipliği yapıyor. Fotoğrafçılık dersleri alan Max, çok garipsemese de kısa süre içerisinde sahip olduğu özel bir gücün farkına varıyor; O da zamanı geri almak..


Evet, beş bölüm olarak planlanan ve ilk bölümüyle çıkış yapan Life is Strange, zaman olgusu üzerine kurulmuş bir oyun. Kontrol ettiğimiz karakter olan Max'in sahip olduğu bu özelliği sayesinde zamanı kısa bir süre için geri alabiliyor ve yaptığımız seçimler, hareketler üzerinde oynamalar yapabiliyoruz. Tabi hikayenin merak unsuru ağır basması açısından geçmişe dönük bazı olaylara ve isteğimiz dışında gerçekleşen zaman atlamalarına da yer verilmiş.

Klasik lise draması kıvamında açılışını yapan, ergen gençlerin arasındaki çekişmelere ve problemlerine odaklanan Life is Strange, sahip olduğu göndermeler ve ufak dokunuşlar ile cezbedici bir hikayeye dönüşüveriyor. İlk bölüme genel itibariyle baktığımızda sönük başlayan ama yavaş yavaş tırmanan bir hikaye bekliyor bizleri. Ayrıca oyun, benzer türdeki oyunların en büyük sıkıntılarından birini bir nebze de olsun aşmayı başarmış. Sadece diyaloglar arasında kaybolmuyor,diğer karakterler ile tanışıyor, sahip olduğunuz ajanda sayesinde farklı detaylara göz atıyor ya da size gelen mesajları kontrol ederek o anı yaşıyorsunuz .

Tamam oyun boyunca belki çok büyük bir serbestlik söz konusu değil ama diğer oyunlarla kıyasladığımızda sadece diyaloglar arasında da kaybolmuyoruz. Oyun gerektiği noktada kontrolü size bırakıyor ve etrafı inceleyerek ekstra bilgiler bulmanıza olanak sağlıyor.

Ana hikaye dinamikleri diyaloglar üzerine işlense de dediğim gibi serbest kaldığınız anlarda etrafı kolaçan etmenize ve birçok noktayı incelemenize izin verilmiş. Kimi zaman kendinizi kel alaka noktaları incelerken bulsanız da serbest kaldığınız bu anlarda hikaye adına bazı ipuçlarına da rastlayabiliyorsunuz. Zamanı geri sarma işlevi seçenekler dışında işte bu serbestlik anlarında da yardımınıza koşuyor. İlerlemenizi sağlayan bazı anlarda ya da değiştirmek istediğiniz seçeneklerde bu özelliğinizi kullanabiliyorsunuz. Genede zaman olgusu hikayeye gerektiği vurguyu tam olarak yapamamış. Bunun en büyük nedeniyse hikayeye giriş olması. Aynı şekilde yaptığınız seçimlerde karakterlerin bu seçimleri hatırlayacağı belirtiliyor ama bu ilk bölümde bunu doğal olarak hissedemiyorsunuz.


Geç yüklenen kaplamalardan da anlayabileceğiniz gibi Unreal Engine 3 grafik motoruyla geliştirilen yapım, farklı grafik yapısını her anlamda hissettiriyor. Kara kalem çizimleriyle süslenen detaylar, oyun alanındaki pastel dokular ya da esen rüzgarda bile kendini hissettiren fırça darbeleri oyunun görselliğini ön plana çıkarmış. Göze batan detaylardan birisi de karakterlerin ağız senkronları. Buna rağmen doğal bir havada ilerleyen diyaloglarda o duygu yoğunluğunu hissedebiliyorsunuz.

Akıcı diyalog yapısının yanı sıra Max'in olaylara yaptığı yorumlar, karakter bütünleşmesi açısından önemli bir yere sahip. Oyunun müzikleri, arka planda çalan tınıları tamda olması gerektiği gibi. Müzik kullanımı oyunun bütünlüğünü de pekiştirmeyi başarmış. Ne eksik ne fazla.

Sonuç olarak Life is Strange ufak aksaklıklara rağmen bu türün gelmiş olduğu çıkmaz sokaklardan bir nevi kurtulmayı başarıyor. Hikayeye giriş anlamında ana dinamiklerini çok fazla kullanamadığımız yapım merak unsuru ve ana dinamikleriyle diğer bölümler için umut vaat ediyor. Nede olsa kelebek olmadan önce kozaya girmek gerek.
Life is Strange Square Enix Dontnod Entertainment PC PS3 PS4 Xbox 360 Xbox One
2014'ün En İyi PS3 ve Xbox 360 Oyunları - Top 5 Oyun Muhabbeti: PC Neden Üstün Irk Olarak Görülüyor?
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

8.2.2016 23:08:11

0
oyunun win 10 ile bir sıkıntısımı var

Vl.Murad

27.6.2015 13:54:53

0
Oyun detaylarla dolu, tonla şey var ve insan aklının limitlerini zorluyor :D Sanırım BSC editörleri benim gibi bunu fark edememiş. Karakter oldukça basit bir şekilde olayları değerlendiriyor ve yorumluyor. Ama eğer birazcık etrafa bakar ve bunların arasındaki bağlantıları kurmaya başladığınız anda Vortex'e düşmüş oluyorsunuz. Sayısız tonla detay gizli oyunda. Oyun filan bir kenara ister istemez internette kuantum teorilerini araştırırken buluveriyorunuz kendinizi. Demek istediğim şey bu oyunu çoğu kimse anlayamadı. Ve hak ettiği puan kesinlikle 10 olmalı.

dead_game

20.2.2015 16:56:03

0
Abi oyun çok güzel olmuş. Hikaye ilerde dahada oturacak tabi ama seçim yapma olayını bence iyi kurgulamışlar. Sadece yaptığınız seçimlerde kararsız kalıyorsunuz. Değiştirsem mi diye ikileme düşüyosunuz. Bazen can sıkıcı oluyor. Ama müzik olsun yeterli anime tadında grafikleri olsun ben çok beğendim. Film izleyip bi yandanda oyun oynamak gibi. Not: Normalde İllüminati takıntısı olan biri değilim ama abi aynı simgeleri oyunun başka başka yerlerinde görmek insanın canını sıkıyo. Hem çok salakça alakasız yerler hemde bariz belli ediyor kendini. Ya bir amaç için koyulmuşlar yada ortam boş kalmasın diye atılmışlar. Mekan tasarımcısının pisliğide olabilir. Ama her türlü gereksiz ve salakça olmuş. İllüminati tanıtımı yapacaksanda biraz gizle böyle komik oluyo.

MonitörKertenkelesi

12.2.2015 11:11:35

+1
Konusunu bir Japon Animasyonundan alıntılamışlar sanıyorum. O filmde de liseli bir kız zıpladığı zaman zamanda geri dönüyordu. Liseli kız hayatı vardı konu olarak. Çıkıp noktasını bu filmden yapmış olabilirler. The Girl Who Leapt Through Time (2006) Güzel filmdir izlemekte de fayda var:)

BeyondTR

9.2.2015 20:53:51

+1
Bende bizzat ilk Episode'u bitirdim ve bence oyun 8,5/10 puan alabilir.Tabii sizin kararınız ama biraz düşük olmuş sanki.

Zoginet

9.2.2015 17:54:18

+1
Bu reklamlar ne böyle allah aşkına video açılmadan reklam video açılıyor yine reklam alt barda kocaman reklam sagda reklam ustte reklam. Yeter yav

luimwElrohir

9.2.2015 09:52:06

+1
Reklamlar çok can sıkıcı... Sesi kontrol altına alamıyorum, ayrıca reklamı geç butonu da yok.. Sırf bu yüzden izlemekten vazgeçtim videoyu. Reklam gelirine birşey dediğim yok ama en azından hedef kitlenizin canını böyle sıkmayın... Saygılar...

Alfred Kantorowicz

8.2.2015 23:08:47

0
Diger videolarin hepsi mobilde goruntulenebiliyorken,bu incelemeniz acilmiyor bu arada bilginiz olsun...

BSC Misafiri

8.2.2015 16:41:38

+1
puanı bence de 7.8 - 7.9

BSC Misafiri

8.2.2015 08:48:48

0
Çok Yaratıcı ve Sürükleyici bir oyun bu konsept'tende iyi ekmek çıkar oyun sektörüne :)

Alfred Kantorowicz

8.2.2015 04:57:25

0
Aldigi puanin hakettiginin cok altinda oldugunu dusunuyorum..

gandalf21000

8.2.2015 02:03:10

+1
7.8 bence böyle kaliteli bir oyun için çooook düşük

gandalf21000

8.2.2015 01:56:24

-1
Bu oyun bir sanat eseri (ilk defa bir oyun karakterine aşık oluyorum <3 )

deadlight54

8.2.2015 01:19:11

+1
Oyunun ilk bölümünü oynadım ve çok beğendim. İkinci bölümünü merakla bekliyorum. Point and Click ve Adventure oyunlarını sevenlere tavsiyemdir.
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Life is Strange 10/10 2 oy
KÜNYE
Life is Strange ÇOKLU PLATFORM
+ TAKİBE
AL
24 kişi bu oyunu takip ediyor.
Editör Notu: Türü sevenlere.
7,8 Puan
Bu oyun PC platformunda incelenmiştir.
2.0
0
OY
0
PC TEST SİSTEMİMİZ
  • İşlemci Intel Core i7-4790K 4.00 GHz
  • RAM 8 GB DDR3 1600 MHz
  • Ekran Kartı Nvidia GeForce GTX970M 4GB GDDR5
  • Sabit Disk 128GB SSD
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız