Herşeyin 1996 senesinde Green ve Red adlı iki oyunla başlamasından sonra aradan geçen bu uzun süre içerisinde Pokémon oyunları serisi, önce başlangıçtaki gibi renklerden, ardından elementlerden, sonrasında ise değerli taşlardan aldı adını. Bu 15 yıllık sürenin ardından ise tekrardan renklere dönüşü yaşıyoruz Black ve White ile. Ama bu durum bir dönüşten ziyade yeni bir başlangıç havasında.
Pek çok devrimsel özelliği beraberinde getirecek olan Black ve White'ın, ilk olarak neden yeni bir başlangıç özelliği taşıdığını anlatarak başlayalım. Öncelikle, Black ve White oyunlarında bulunan 156 yeni 5. nesil Pokémon, önceki nesillerdeki 493 Pokémon ile evrim yönünden hiçbir bağlantıya sahip değil, yani yepyeni Pokémon'lardan oluşuyor 5. nesil. Ayrıca o kadar dikkat çekici bir özellik olmasada ilk Pokémon oyunlarının geçtiği Kanto Kıtası'nda Route 1 ile başlayan yol isimleri, Johto'da aynen devam etmiş, Hoenn'de üç basamaklı sayılardan başlayıp, Sinnoh'ta da 200'lerden devam etmişti. Black ve White'ın yer aldığı Unova Kıtası'nda ise tekrardan Route 1'den başlayan yol isimleri aynı zamanda yeni bir başlangıcın işareti olarak kabul edilebilir. Oyundaki bir diğer yenilik ise, ilk kez bir profesörün bayan olması. Prof. Juniper, daha önceki oyunlardaki profesörlerin yaptığı gibi oyunumuzda önemli bir yere sahip olacak.
Herşey "siyah" ve "beyaz" kadar net!
Oyundaki “devrimsel” özellikleri anlatmaya, mevsim döngüsü özelliğiyle başlayalım. Önceki Pokémon oyunlarında bahsi bile geçmeyen bu kavram, B/W ile oyunun önemli parçalarından biri haline geliyor. Oyunda tüm mevsimler bulunmakta ve tüm bu mevsimleri gerçek sürelerinin aksine 1'er ay süre ile yaşayabiliyoruz. Yani toplamda 4 ay içerisinde tüm mevsimleri görmüş olacağız (Tabi ki “bu kadar sabırlı değilim” diyenler, DS'in tarih ayarlarını karıştırarak bu süreyi daha da azaltabilirler.). Mevsimlerin değişimi ile birlikte çevresel faktörlerde doğal olarak değişiyor. Görsel değişime örnek olması için resmi inceleyebilirsiniz. Tabiki tüm değişim sadece oyuna estetik bir hava katmak için değil. Örneğin sonbahar mevsiminde ulaşmanızın mümkün olmadığı yüksek bir yere, kış mevsiminde,o yükseltinin çevresinin kar ile kaplanması ile oluşan bir yol ile ulaşabileceğiz. Bunun gibi birkaç ayrı düzenlemedemutlaka olacaktır. Mevsime göre renk değiştiren Pokémon, Deerling ve oyunun mevsimine göre form değiştiren gelişmişi Sawsbuck, mevsim değişimi sistemini süsleyen güzelliklerden. Mevsime özel Pokémon'ların bulunacağınıda hatırlayım. Mevsim değişimleri ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi oyunların çıkışlarından sonra bildirebileceğiz.
Herşeyin 1996 senesinde Green ve Red adlı iki oyunla başlamasından sonra aradan geçen bu uzun süre içerisinde Pokémon oyunları serisi, önce başlangıçtaki gibi renklerden, ardından elementlerden, sonrasında ise değerli taşlardan aldı adını. Bu 15 yıllık sürenin ardından ise tekrardan renklere dönüşü yaşıyoruz Black ve White ile. Ama bu durum bir dönüşten ziyade yeni bir başlangıç havasında.
Pokémon animasyonlarıda B/W'de farklı bir kullanım ile karşımıza çıkıyorlar. İlk Pokémon oyunlarında tamamen sabit olan Pokémon ikonları, ilk olarak Crystal oyununda olmak üzere hareketlenmeye başlamışlardı. Fakat bu hareketleri, Pokémon savaşlarının en başındaki küçük giriş hareketlerinden ibaretti. B/W'de ise bu uygulama tamamen değişiyor. Aktif olan Pokémon ya da Pokémon'larımız savaş boyunca hareket halindeler, yaptıkları saldırıları takip eden görüntü açıları, savaşlara daha dinamik bir görünüm kazandırıyor.
Yeni savaş sistemi de etkileyici yeniliklere sahip. Triple Battle ve Rotation Battle adlı iki yeni savaş düzeni seçeneği karşımıza çıkıyor. Triple Battle'da adında da anlaşıcağı üzere sahaya, rakibimizle beraber üçer Pokémon sürüyoruz. Solumuzdaki Pokémon rakibin sağdaki Pokémon'una, sağımızdaki Pokémon ise aynı şekilde rakibin soldaki Pokémon'una saldıramıyor. Ortadaki Pokémon'larda ise bu konuda bir kısıtlama yok. Rotation Battle'da ise yine aynı şekilde sahaya üçer Pokémon sürüyoruz, fakat bu Pokémon'lardan sadece ortada olan saldırabilme seçeneğine sahip, ortaya istediğimiz Pokémon'u, sahayı çevirerek alabiliyoruz.
Mevsimler oyununun önemli özelliklerinden
Can alıcı yeniliklerden biri de TM kullanımındaki yeni düzenleme. Bildiğiniz gibi eski oyunlar da her TM'yi (saldırı öğretme aracını) sadece bir kez kullanabiliyorduk. B/W ile bu sınırlama kalkıyor ve aynen HM'lerde olduğu gibi TM'leri de artık istediğimiz kadar kullanabiliyoruz.
Senaryo dahilinde ilk kez 1 GYM'in 3 lideri olması dikkat çekiyor. Hangi lider ile savaşacağınıza ise başlangıç Pokémon'unuzu seçerken karar vermiş oluyorsunuz.
Her Pokémon oyununda olduğu gibi yine bir “kötü takım” ile mücadele ediyoruz : Team Plasma. Fakat bu sefer durumda biraz farklı. Onların amaçları dünyayı ele geçirmek falan değil. Pokémon'ların insanlar tarafından adeta bir araçmışcasına kullanılmasını engelleyip, Pokémon'ları özgürleştirmek gibi marjinal bir amaca sahip olan Team Plasma ile uzun maceramız boyunca sık sık karşılaşacağımız aşikar.
Önceki oyunlardaki Pokémon'larınızı aktarmak için PokéShifter adlı özelliği kullanacağız. D/P,Pt,HG/SS'deki PalPark'a benzeyen bu özellik sayesinde, bu saydığım oyunlardaki Pokémon'larını herhangi bir zaman ya da adet kısıtlamasına girmeden B/W'ye aktarabileceksiniz. Bunun için 2 adet DS'e ihtiyaç olacağını unutmayın. Burada önemli bir detay daha var. Kısa süre önce başlayan ve hala devam etmekte olan Efsanevi Johto Üçlüsü ve B/W'nin çıkış tarihi olan 4 marta kadar devam edecek olan Celebi etkinlikleriyle aldığınız/alacağınız Pokémon'lar bildiğiniz gibi B/W'ye aktarıldığında Zorua ve Zoroark'a sahip oluyorduk. Fakat bu Pokémon'ları B/W'ye aktarırken PokéShifter yerine Transfer Machine yöntemini kullanacağız. Bununla ilgili ayrıntıları yakında paylaşacağım.
B/W'nin belki de en yenilikçi özelliği Pokémon Global Link adlı yepyeni bir çevrimiçi sistem. İçinde Dream World, Random Match ve Downloadable Content seçeneklerini barındıran Pokémon Global Link'e http://www.pokemon-gl.com/ adresinden ulaşabileceğiz, fakat henüz sitenin İngilizce sürümü aktif değil.
Pokémon Global Link, Pokémon'un Online açılımı olarakta kabul edilebilir.
Dream World, büyük ihtimalle Global Link'in en dikkat çekici bölümü. Burada içindeki eşyaları kendimizin ayarlayacağı bir evimiz, Berry yetiştireceğimiz bir tarlamız, arkadaşlarımızla paylaşabileceğimiz araçların bulunduğu bir rafımız, çeşitli Pokémon ve araçları toplayabileceğimiz mekanlara açılan Dream Isle ve arkadaşlarımızla etkileşime geçebileceğimiz bölgeler olacak. Bu bölümlerden toplayacağımız puanları araç değiş-tokuşları ve Pokémon transferleri için kullanabileceğiz.
Random Match özelliği ile, performanslarımızın Global Link sitesinde kayıt altına alınıp sıralamalara sokulacağı rastgele maçlar yapabileceğiz.
Downloadable Content yani indirilebilir içerik ile PokéDex ve C gear için çeşitli temalar indirebileceğiz.
Dream World, büyük ihtimalle Global Link'in en dikkat çekici bölümü.
Yerel kablosuz ağı kullanan The Entralink adlı yepyeni bir özellik ile yakınımızdaki diğer B/W sahipleri ile bağlantı kurarak çeşitli görevleri yapabileceğiz. Entralink Forest adlı mekanda ise, Dream World'de bulduğumuz Pokémon'lar ile savaşarak onları kadromuza katmaya çalışacağız.
Bakalım sizin hayallerinize de hitap edecek mi?
B/W, her yeni çıkan Pokémon oyunundaki gelişen grafik düzenini bozmuyor ve serinin en iyi grafiklere sahip oyunları olduklarını, çeşitli oyun videoları ile kanıtlıyorlar. Bazı Pokémon animasyonları ve 3D efektler, oyunun videolarındaki dikkat çeken unsurlardan. Tabiki bu konuda ki kesin yargıyı oyunlar çıktıktan sonra verebileceğiz.
Oyunun müzikleri ise yayınlanan videolardan gördüğümüz kadarıyla yeni melodilerin yanısıra önceki bazı müziklerin yeniden elden geçirilmiş versiyonlarını barındırıyor. Tabi ki bu konuda daha ayrıntılı bilgi için oyunların çıkış tarihlerini bekliyoruz.
Bildiğiniz gibi Pokémon oyunları her zaman iki ayrı versiyon olarak çıkışlarını yapmışlardır ve bu versiyonlar arasında barındırdıkları Pokémon'lar haricinde pek bir fark olmaz. Fakat bu versiyon farklılıları durumu, Gameboy Advance için çıkan Ruby ve Sapphire'den bu yana versiyon farklılıklarının en belirgin olduğu oyunlar olan Black ve White ikilisi ile tekrardan önem kazanıyor. Siz “akla karayı seçmeden önce”, bu iki sürüm arasındaki ayırtedici özellikleri paylaşıp size yardımcı olmaya çalışacağım.
Reshiram mı? Zekrom mu?
En klasik farklılık olan, versiyona özel Pokémon'lardan başlayalım. Tabi ki bu kategorideki en can alıcı farklılık, oyunların simgeleri olan Efsanevi Pokémon'lar Reshiram ve Zekrom. Ejder ve Ateş türlerine sahip beyaz renkli Reshiram, rengine zıt bir şekilde Black oyununda, Ejder ve Elektrik türlerini taşıyan siyah renkli Zekrom ise, yine aynı şekilde White oyununa özel olarak karşımıza çıkacaklar. Bunun haricinden diğer Efsanevi Pokémon'lardan Uçuş türündeki Tornadus (Burada Tornadus'un türünün önemi hakkında bilgi vermek gerekiyor. Çünkü Tornadus sadece Uçuş türünde olan tek Pokémon.), Black'e Elektrik/Uçuş türündeki Thundurus ise White'a özel olacak. Efsanevi Pokémon'lar dışında versiyona özel 18 Pokémon daha bulunmakta. Ama asıl farklılık sadece White oyununda bulunan White Forest adlı bölge ile ortaya çıkıyor. Burada Black oyununda bulunmayan 32 farklı Pokémon yer almakta.
Pokémon Black ve White'ın, isimlerinin asaletine yakışacak bir kaliteye sahip bir oynanış deneyimini bizlere sunacağından hiç şüphem yok.
2 sürüm arasındaki farklılıkların bir diğer anabaşlığı ise oyunlara özel bölgeler. Öncelikle Black'de daha teknolojik, White'da ise daha doğal yapıdaki şehir tasarımları olduğunu belirtelim. Bu farklılık Opelucid adlı şehirde iyice belli oluyor. Resimde de bu farkı görebilirsiniz. Fakat bundan daha önemlisi yukarıda da bahsettiğim White'a özel White Forest ve onun Black oyunundaki dengi Black City. White Forest'ta White oyununa özel bir çok Pokémon bulunmakta. Level 5 seviyesinde karşımıza çıkacak olan bu Pokémon'ların gelişmiş ve yüksek level seviyesine sahip olanları, Black oyununda Black City'de karşımıza çıkacak eğitmenlerde bulunacak.
Unova Kıtası
İlk 2 versiyon farklılığı kadar önemli olmasada, savaş tarzlarındaki ayrımlarıda es geçmeyelim. B/W'de karşımıza çıkacak olan 7 eğitmen ile oynadığımız oyuna göre farklı biçimlerde savaşacağız. Yazının önceki bölümlerde bahsettiğim Triple Battle ve Rotation Battle tarzları iki oyunda da bulunmakta fakat bu 7 eğitmenle savaşırken eğer Black oynuyorsanız çoğunlukla Rotation Battle, White oynuyor iseniz çoğunlukla Triple Battle yöntemi ile savaşacaksınız. Ama tekrar belirtmek gerekirse, bu 2 savaş yöntemi her iki oyunda da bulunmakta, bu konuda bir tereddütünüz olmasın.
Pokémon Black ve White'ın, isimlerinin asaletine yakışacak bir kaliteye sahip bir oynanış deneyimini bizlere sunacağından hiç şüphem yok.