Japonların oyun zevkleri biz Batılı oyunculardan farklı olduğu aşikar. Aslında sadece oyun konusunda değil, çoğu yönden öyleler. Yapmamız gereken şey onları yadırgamak olmamalı bence, anlamaya çalışmalıyız. Call of Duty: Black Ops yerine Monster Hunter oynuyorlarsa "Nasıl olur?" demek yerine Monster Hunter'ı da oynamaya çalışmalı ve bu oyunda ne bulduklarını çözmeye gayret etmeli veya televizyonlarında bizde olduğu gibi 1.5 saatlik dizi bölümleri yerine 25 dakikalık animeler yer alıyorsa, "Çizgi film izliyorlar" demek yerine o animeye göz atıp ondan sonra bir değerlendirmede bulunmaya çalışsak, emin olun hiç bir şey kaybetmezsiniz. Aslında zevksiz olarak görülen bu çekik gözlüler, aksine zamanlarını en keyifli mecralarda harcıyorlar. Bunu benim anlamam da pek uzun sürmedi açıkçası... Çocukluğumuzun favorisi Tsubasa'yı hatırlayın, kimse aklından çıkaramıyor ve şu anda devamı olsa eminim çoğu yetişkin TV başına kilitlenir. Ancak merak etmeyin, bunun yerine şu sıralar aynı tadı veren başka bir anime var, o da Inazuma Eleven!
Inazuma Eleven kadrosu; Soldan sağa: Willy, Jack, Steve, Axel, Sam, Kevin, Oturanlar: Jim, Nathan, Evans, Tod, Max, Timmy
2008 Mayıs'ında Japon TV'lerinde yayınlanmaya başlayan Inazuma Eleven anime serisi, bir anda herkesin favorisi oldu. Çocukluğumuzun favori animelerinden Tsubasa'yı andıran yapısıyla dikkat çeken anime başarıya ulaşınca Japon oyun firmaları, DS için oyun yapma konusunda gecikmediler. 3. yapıma kadar sadece Japonya sınırları içerisinde çıkan Inazuma Eleven oyun serisi, görebildiğimiz ama oynayamadığımız kısmıyla biz futbol tutkunu ve Tsubasa'yı hafızasının derinliklerinde yaşatan Türk oyuncular için çok dikkat çekiciydi. En sonunda oyun, Avrupa'ya da uyarlanma kararı alınınca keyfimize diyecek yoktu. Peki beklediğimiz gibi bir yapım ile mi karşı karşıyayız yoksa hevesimiz kursağımızda mı kalıyor? İncelemeyi baştan sona okuyunca oyunu oynayıp oynamama kararı size kalacak.
"Çocukluğumuzun favorisi Tsubasa'yı hatırlayın, kimse aklından çıkaramıyor ve şu anda devamı olsa eminim çoğu yetişkin TV başına kilitlenir. Ancak merak etmeyin, bunun yerine şu sıralar aynı tadı veren başka bir anime var, o da Inazuma Eleven!"
Inazuma Eleven'ı ilk açtığımızda bizi içinde her yanı futbol sahneleriyle bezeli bir açılış animasyonu karşılıyor. Oyunun menüsü ise çoğu DS oyununda olduğu gibi gayet sade. İster yeni bir oyuna başlayabilir, ya da oyununuzu devam ettirebilir veya Connect ile yapımın online özelliklerine erişebilirsiniz. Online tabanlı özelliklere ileriki paragraflarda değinmek istiyorum. Biz ilk olarak 'New Game'e tıkladığımız anda karşımıza çıkacaklara göz atalım. Açılış animasyonu ile dikkatleri çeken Inazuma Eleven, oyunun ilk yarım saatinde bu ve buna benzer bir çok cgi ara sahne ile bizi baş başa bırakıyor. Sık sık bu tarz ara sahnelerle karşılaşacağınızı düşündüğünüz anda oyun, uzunca bir süre sizi cgi'siz bırakıyor. Oyunu uzun saatler oynarsanız sizler de bütün videoların sanki giriş ve sonuç kısmına yerleştirilmiş olduğunu anlarsınız.
Mark Evans, gerek neşesi, gerek azimli hâliyle, futbolu herkese sevdirmek için elinden geleni yapan bir karakter.
Oyunumuz 40 sene önce efsane bir takım olan ve herkesin korkulu rüyası hâline gelen Inazuma Eleven'ın günümüz varisi Raimon futbol takımını konu alıyor. Ana karakterimizin ve diğer karakterlerin isimleri Japonca isimler yerine İngilizleştirilmiş durumda. Örneğin animede Endou Mamoru adlı ana karakterimizin oyundaki ismi Mark Evans. (Daha havalı bir isim bulabilirlermiş sanki...) Oyunumuz Evans ve futbol takımının içler acısı durumunu göstererek başlıyor. Daha sonra okula Inazuma Eleven dünyasının popüler futbolcularından Axel'in (Gouenji) gelmesiyle bir anda futbol azmiyle yanıp tutuşmaya başlayan Evans ve ekibinin önlerindeki karşılaşmaya çıkabilmeleri için önlerinde büyük bir sorun oluşuverir. Takım daha 11 kişi olamamıştır ve futbol kulübüne yeni oyuncular çekmek görevi size kalıyor. Ama telaş yapmanıza gerek yok, bu konuda o kadar özgürsünüz ki, anlatamam. Oyunda futbol kulübünüze çekip oynatabileceğiniz 700'den fazla oyuncu bulunuyor. Hepsinin kendine has güçlü ve zayıf yanları mevcut. Oyunda karşınıza çıkan her oyuncuyu kadronuza dahil etmek sizin elinizde. Bunlara ek olarak oyunun hikayesindeki ilerlemelerinize göre kilidi daha fazla açılacak oyuncuları transfer edebileceğiniz bir oyuncu şablonuna da sahipsiniz. Bu kadar oyuncuyu takıma kazandırmak bile başlı başına eğlenceli bir yan görev veya mini-oyun sayılabilir. Ancak bir sorun var, yüzlerce oyuncuyu takımınıza kazandırdınız ve kendi 11'inizi en güçlü oyunculardan yarattığınıza inanıyorsunuz. Bunu online bir maçta kanıtlamak istemeniz en doğal hakkınız, ancak Level-5'in oyuna koymayı unuttuğu en büyük eksiklik de bu! Maalesef online maç yapma özelliği bulunmuyor. Yani oyunun içindeki offline maçlar ile uğraşmaya mahkumsunuz. Bu büyük bir eksi...
Bir Futbol-RPG kategorisinde olan Inazuma Eleven, türünün nadir örneklerinden biri. Bu 2 oynanışı birleştiren yapımları çok fazla ortalıkta göremiyoruz. Ancak formül çok basit, bir kaç oyuncu topla, bunlara istatistiki birimler (Güç, şut, defans vs.) ver, üstüne bir kaç özel hareket ekle ve hazırsınız. Belki FIFA veya PES oynayanlar gibi gerçekçilik arayanlar için bu tarz yapımlar ilgi çekici gelmeyebilir, ancak benim gibi RPG ve futbolu aynı anda sevenlerdenseniz, değmesinler keyfinize.
Inazuma Eleven dünyasında gezerken nasıl normal RPG'lerde olduğu gibi savaş ekranı açılıyorsa, bu oyunda ise maç ekranı açılıyor ve 4'e 4 bir savaş maçı yapmak zorunda kalıyorsunuz. Karşınıza çıkan rakipleri yenmek için ise sizden istenenlere göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin, çoğu maç, ilk golü atanın galip geldiği olurken, karşınıza rakipten topu almaya çalışmak veya mümkün olduğunca iyi defans yapmak gibi amaçlar çıkabiliyor. Genel olarak her bölümün sonunda gerçek futbol kurallarının geçerli olduğu 11'e 11 bir maç ile karşılaşabiliyorsunuz. İşte oyunun en keyifli kısmı bu büyük maçlar diyebilirim, ancak oynanıştaki sıkıntılar da burada ortaya çıkıyor.
Inazuma Eleven dünyasında gezerken 4 kişilik ufak kadronuzu doğru seçmelisiniz, aksi takdirde rastgele karşınıza çıkacak savaş maçlarında mağlup olarak 'Prestige' ve 'Friendship' puanları kaybedebilirsiniz.
Oyun dünyasında gezerken yön tuşlarını veya stylus'u kullanma özgürlüğüne sahipsiniz. Ancak maçlarda stylus kullanma zorunluluğu var. Yön tuşlarını kullanarak ise alt ekranda sahanın görmek istediğimiz alanlarını seçiyoruz. Oyuncuları yönlendirmek için oyuncunun üstünden tercih ettiğiniz yöne doğru bir çizik atmanız gerekiyor. Pas için bir noktayı tıklamalı, şut çekmek için ise rakip kalenin belli bir bölümünü tıklamanız yeterli oluyor. Yani anlayacağınız işin içinde bir tutam strateji oynanışı da mevcut.
"Belki FIFA veya PES oynayanlar gibi gerçekçilik arayanlar için bu tarz yapımlar ilgi çekici gelmeyebilir, ancak benim gibi RPG ve futbolu aynı anda sevenlerdenseniz, değmesinler keyfinize. "
Inazuma'daki oyuncular özel yetenekler öğrenerek rakiplerine karşı üstünlük sağlamaya çalışıyorlar. Oyun öyle bir duruma getirilmiş ki "özel yetenek bilmeyen oyuncular hiç bir işe yaramıyor" diyebilirim. Özel yetenek kullanan bir oyuncu her zaman rakibinden topu alabiliyor veya karşısına çıkanı çalımlıyor. Burada bir dengesizlik söz konusu... Örneğin orta sahada topu kaptınız ve önünüze rakip oyuncular çıkıp sizi engellemeye çalışıyorlar. Yeterki hepsini devirecek kadar TP (yetenekler için kullanılan puan) puanınız olsun, hepsini ipe dizip çerçevenin yanına yaklaşabilirsiniz. Şutlarda ise yine özel hareket savaşı var. Eğer şutu çeken oyuncu özel bir şut kullandıysa ve kaleci özel bir yakalayış tekniği kullanmadığı sürece bu kesinlikle gol oluyor, kaçarı yok. Eğer 2 taraf da özel teknik kullandıysa, güçlü olan teknik galip geliyor. Oynanış başlarda keyif veriyor fakat oyun, bundan fazlasını sunmadığı için bir süre sonra aynı şeyleri tekrarladığınızı hissediyor ve sıkılıyorsunuz.
Ana karakterimiz Mark Evans'ın çoğu özel şuta geçit vermeyen yakalama tekniği; God Hand...
Oyunumuzda her RPGde olduğu gibi bir seviye sistemi mevcut. Futbolcuların her maç sonu kazandıkları tecrübe puanları sayesinde seviyeleri artıyor ve istatistiki birimleri daha iyi bir hâle geliyor, bazı seviyelerde yeni özel yetenekler de öğrenebiliyorlar. Oyuncuların mevkilerine göre kazandıkları özel yetenekler de bu yönde oluyor. Örneğin bir forvet oyuncusu daha çok yeni şutlar öğrenirken, bir defans oyuncusu ise savunma yetenekleri kazanıyor. Oyunun ileriki bölümlerinde ise oyunculara yeteneklerini siz verme aşamasına geliyorsunuz. Maçlar dışında da Inazuma sembolü olan şimşekli bölgelere dokunarak da oyuncularınızın belirli istatistiklerini geliştirmeniz mümkün.
Oyunun online maç özelliği olmaması büyük bir eksi. Kutusunda Wi-Fi mod logosunu görünce aklımdan müthiş online maçlar yapmak geçmişti ama koca bir hâyâl kırıklığına uğradım. Buna rağmen oyundaki Wi-Fi mod sayesinde yeni karakterler oyuna indirebiliyorsunuz, yüzlerce oyuncu yetmezmiş gibi... Oyunun gerçekten en büyük eksisi bu bence. Eğer online vs veya co-op maç yapma özelliği bu oyunda olsaydı eminim ki çok daha fazla tutulabilirdi. Nasıl Pokemon'da oyuncular, en iyi Pokemonları bulup onları geliştirmeye çalışıyor ve online müsabakalarda kozlarını diğer Pokemon ustalarıyla paylaşıyorlarsa, bu güzel özellik Inazuma Eleven'da da yapılabilirmiş... Umarız ileriki oyunlarda bunu görebiliriz. Oyuncu takası ise ancak bir kaç metrekare alandaki arkadaşlarınızla yapabileceğiniz bir özellik oluyor ve doğal olarak bu da pek bir işe yaramıyor... Oyunda online özelliklerle ilgili ters giden bir çok şey var ve bu da oyunun ömrünü kısaltmış.
- Axel'dan 'Heat Tackle' tekniği ile defans oyuncularına karşı konulamaz bir darbe geliyor!!
Grafik olarak Inazuma Eleven'ı ikiye ayırmalıyız. Birincisi 2 boyutlu Inazuma Eleven, ikincisi özel hareketlerde ortaya çıkan 3 boyutlu animasyon sahneler. 2 boyutlu Inazuma Eleven'ın grafiklerinin Pokemon Heart & Gold ile eşdeğerde olduğunu söyleyebiliriz. Yüzlerce karakterin 2 boyutlu animasyonunu yapan Level-5, bu karakterlerin animasyonlardaki 3 boyutlu hâllerini de aynı şekilde tasarlamayı başarmışlar. Animasyonların kalitesi ise DS'in gücüne yakışır düzeyde. Özel yetenek animasyonlarını izlemek gerçekten keyifli. Defalarca izleyin, kesinlikle sıkılmıyorsunuz. Grafik, modelleme ve cgi video konusunda Level-5 her zaman olduğu gibi DS oyunlarında sınıfı geçmeyi başarıyor.
"Nasıl Pokemon'da oyuncular, en iyi Pokemonları bulup onları geliştirmeye çalışıyor ve online müsabakalarda kozlarını diğer Pokemon ustalarıyla paylaşıyorlarsa, bu güzel özellik Inazuma Eleven'da da yapılabilirmiş"
Inazuma Eleven'ın ses departmanında öne plana çıkan bir yan yok diyebilirim. Japon RPG'lerinden alışık olduğumuz güzel müzikleri maalesef oyunda göremiyoruz. Oyunun tema müziği bir Japon grup olan PistonZ tarafından yapılmış ve gerçekten başarılı bir şarkı ancak geri kalan soundtrack'ler için aynı şeyi söylemek zor. Oyunun değişmeyen müziklerini ve sıradan ses efektlerini bir kaç saat duyduktan sonra, oyunu sesi kısık bile oynamayı kendinize çok görmeyeceksiniz.
Oyuncuların yönlerini belirlemek, stylus hızınıza bağlı veya istediğiniz zaman sağ üstteki 'kırmızı el' işaretine tıklayarak oyunu durdurabilir ve stratejinizi daha rahat belirleyebilirsiniz.
Sonuç olarak, Inazuma Eleven, çoğu eksik yönüne rağmen Avrupa için başarılı bir başlangıç olmuş. DS'teki birbirinin kopyası RPG arasında farklı bir şeyler arıyorsanız Inazuma Eleven dikkatinizi çekebilir. Ancak sıkıcı ve monoton yapısı yüzüden Inazuma Eleven'ı ancak gerçek futbol sevdalılarının bitirebileceğini düşünüyorum, zirâ ben bile epey zorlandım. Oyunun ömrü 30 ilâ 40 saat arasında değişmektedir. Değişim süreci ise oyuncu geliştirme ve oyuncu toplama sürenize bağlantılı. Şu aralar yeni çıkışını yapan 3DS için Inazuma Eleven 4 yapım aşamasında ve şanslı Japonlar ile birlikte umarız ileriki zamanlarda bu yapımı da Batı raflarını dolduran 3DS'ler için de görebiliriz diyorum. İncelemeye vakit ayırdığınız için teşekkürler.