Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Majin and the Forsaken Kingdom

1 | Genç Hırsız ve Dev Canavar

Son dönemlerde bazı oyun türlerinin sayısı artarken bazılarının da azalmaya başladı. Geliştiriciler ve yayıncılar artık satış rakamları konusunda risk almak istemiyorlar. Bu nedenle aksiyon ve FPS oyunlarının sayısındaki büyük yükseliş dikkatinizi çekmiştir. Çok oyunculu moda sahip olan FPS oyunları (hatta olmayanlar bile) yüksek satış rakamlarına ulaşıyor. Bulmaca ve macera öğelerinin yoğun olduğu oyunlar ise genellikle online sistemler üzerinden indirilebilir olarak satışa çıkıyor.

    Piyasada The Legend of Zelda veya ICO gibi oyunlara benzer yapımlar bulmak neredeyse imkansız. Sanırım bu sayı giderek de azalacak. Örneğin son derece başarılı bir oyun olan Enslaved bile hala 500.000 adete ulaşamadı. Oyuncuların zevklerinin değişmesi bir yana artık zaman azlığı da insanları çok uğraşmayacakları, varolan 1-2 saatlerini de kendilerine kısa süreli eğlenceler sunacak yapımlara yöneltmelerine neden oluyor. Sanırım online oyunlar macera oyunlarına olan ilgiyi azalttı. Playstation 1 veya Nintendo 64 döneminde online oyunlar olmadığından piyasada bu tür oyunlar daha fazlaydı, şimdi ise az sayıda firma bu türde oyunlar çıkarma kararı alıyor ve bu kararı da cesurca bulduğumu söylemeliyim.

Tepeu ve Majin'in boyutları arasında bir hayli fark var

Genji ve Folklore gibi oyunlardan tanıdığımız Game Republic tarafından geliştirilen Majin and the Forsaken Kingdom da türü azalan oyunlar arasında yer alıyor. Bulmaca, macera ve platform öğelerinin yer aldığı oyun, The Legend of Zelda ve ICO adlı efsanelerden etkilenmiş. Majin'in ilk dikkat çektiği nokta ise henüz piyasaya çıkmayan ve ICO serisinin 3. oyunu olan The Last Guardian'a benzerliği olmuştu. Anlayacağınız Majin'de bir çok oyundan esinlenme var, ama yine de bu onun diğer oyunları kopyalayan bir yapım olduğunu düşünmemizi gerektirmiyor. Daha önce Game Republic'in Folklore adlı oyununu Playstation 3'te oynamıştım ve oyunu çok beğenmiştim; o nedenle Majin'den de umutluydum. Nitekim bu umudum da boşa çıkmadı.

     Majin and the Forsaken Kingdom'da Tepeu adlı genç bir hırsız ile Majin adlı efsanevi bir yaratığın öyküsü anlatılıyor. Tepeu adlı hırsızımız ormanın derinliklerinde insanlardan uzak bir şekilde yaşamını sürdüren bir genç. İnsanlardan uzak geçen ömrü Tepeu'nun hayvanların dilinden anlamasına yol açıyor. Oyun sırasında da bir çok hayvanla konuşabiliyoruz. Zaten Tepeu'nun da aslında bir adı yok, ona Tepeu adını efsanevi yaratığımız Majin koyuyor. Majin ise oyunumuzun geçtiği bölgede bulunan krallığın koruyucusudur. Bir gün bilinmeyen bir karanlık güç krallığa yayılır ve insanları katleder. Majin ise bu güç karşısında krallığı savunamamıştır ve onlara esir düşmüştür. Krallığın bir köşesinde kilitlenen Majin'i kurtarmak ise hırsızımız Tepeu'ya düşmektedir. Krallığa ilk adımını atan Tepeu burada garip bir şeylerin döndüğünü anlar, ama elinden pek de bir şey gelmez, çünkü karşısındaki yaratıklar çok güçlüdür. Yolculuğunun başında Majin'i gören Tepeu ondan biraz korksa da hayvanların da tavsiyesine uyarak Majin'i kurtarır ve bu ikili birbirlerine yardım ederek krallığı kurtarmak için harekete geçer.

Tepeu ve Majin'in macerası biraz hızlı başladığından senaryo biraz havada kalıyor, ama oyun ilerledikçe 2D sinematiklerle hikaye hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyoruz.

Oyunda sadece Tepeu'yu yönetiyoruz ve Majin'e ise komutlar vererek neler yapması gerektiğini söylüyoruz. Bu ikilinin birbirine tamamen bağlı olduğunu söylemeliyim, çünkü ikisinin de bölümleri geçmemizde ve yaratıkları öldürmemizde önemli görevleri bulunuyor. Tepeu ile Majin'e düşmanlara saldır, kapıları aç, eşyaları yerinden oynat veya bekle-ilerle-çömel (ulaşamadığımız yerlere Majin'in üstüne çıkıp da atlıyoruz) gibi komutlar vermeniz mümkün. Tepeu ise özellikle platform öğelerinde kullanıyoruz. Yüksekteki mekanlara çıkmak veya küçük gizli geçitlerden ilerlemek Tepeu'nun işleri arasında bulunuyor.

      Enslaved gibi bir oyunun aksine daha yavaş temposu olan Majin and the Forsaken Kingdom'da bölgedeki düşmanları etkisiz hale getirdikten sonra kapıları açarak ilerlemek oyunda en çok yaptığımız iş oluyor. Krallığın hemen hemen her yeri kapılarla donatılmış ve bu da oyunun atmosferine olumsuz yönde etki ediyor, çünkü bu engeller doğal durmuyor ve yapmacık oldukları belli oluyor. Mesela Zelda veya ICO oyunlarında benzer mekanlara tekrar gitsek de bu sorun olmuyordu ve her mekanın kendine has özellikleri vardı. Majin'de ise kapı açmaktan bıkabilirsiniz. Tabi oyunda farklı oynanış dinamikleri de var. Mesela bir mancınığı kullanıp duvarları parçalamak, gerekli kolları çekip köprüleri kurmak veya platformları belli bir sıraya koyup yolumuza devam etmek gibi. Bazen de Majin'i kullanamadığımız anlarda geçişimizi engelleyen yaratıkları öldürmek için stratejik düşünmek ve platformlar arası zorlu atlayışlar-tırmanışlar yapmak zorunda kalıyoruz. Bu tür çeşitlilikler oyundan sıkılmanızı engelliyor.

Tepeu'nun köprü ve kapıları açarak Majin'in geçişine yardımcı olduğu bir çok sahne var

Düşmanlarımızla savaşlar ise oyunun en eğlenceli kısımlarından birisi olarak görülebilir. ICO'daki çok benzer şekilde düşmanlarımız gölge savaşçılardan oluşuyor, fakat bu defa gölge savaşçılar insanları ve hayvanları ele geçirmiş bir zift ile oluşmuş. Yani zift kaplı bedenlerin içinde aslında canlılar var. Zaten karşımızda insan, maymun, kuş vb görünümlü canlılar var. Bazıları ise farklı bir gelişime uğramış olduklarından bambaşka görünüyorlar. Düşman çeşitliliği genel olarak yeterli diyebilirim. ICO'dakinin aksine bu defa bir enerji barımız var ve düşmanlar bize vurdukça daha fazla zift ile kaplanıyoruz. Enerjimizi arttırmak içinse Majin'in yanına gidiyoruz ve o bu zifti içine çekerek temizlenmemizi ve enerjimizin artmasını sağlıyor. Majin ise çevrede bulduğumuz meyvelerle besleniyor, enerjisi azaldığında onu mutlaka beslememiz gerekiyor.

Majin and the Forsaken Kingdom Game Republic Namco Bandai Aksiyon Macera
Dead Nation Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam
İLGİLİ EKRAN GÖRÜNTÜLERİ
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Majin and the Forsaken Kingdom Alkan Adakaner 8 / 10 oy
KÜNYE
Majin and the Forsaken Kingdom
Artılar
* Türü sevenler için nadir oyunlardan birisi
* Eğlenceli dövüş sahneleri
* Sıkmayan bulmacalar
* İlgi çekici mekan tasarımları
* Giyisi değiştirme seçenekleri
Eksiler
* Karakter gelişim seçenekleri yetersiz
* Grafikler her zaman tatmin edici değil
* Gece gündüz döngüsü çok hızlı
* Bazı seslendirmeler sırıtıyor
Editör Notu: Türü sevenlere.
7,8
2.0
0
OY
0
PC TEST SİSTEMİMİZ
  • İşlemci Intel Core i7-4790K 4.00 GHz
  • RAM 8 GB DDR3 1600 MHz
  • Ekran Kartı Nvidia GeForce GTX970M 4GB GDDR5
  • Sabit Disk 128GB SSD
İNCELEME VE ÖN İNCELEMELER
22 Eylül 2014 Pazartesi 7,0
Pixel Piracy Piksel piksel açık dünya korsan oyunu Pixel Piracy'i inceliyoruz. Samet Konuksal
18 Eylül 2014 Perşembe
World of Warships Ön İnceleme World of Tanks ve World of Warplanes'in ardından, World of Warships ile savaş denizlere taşınıyor! Tunahan Başol
2 Aralık 2013 Pazartesi
World of Tanks Xbox 360 Edition: Beta İnceleme Xbox 360'ta tank istilası başladı. Savaş alanında durumlar nasıl? Samet Konuksal
7 Kasım 2013 Perşembe 7,5
Football Manager 2014 Rekabetsiz ortam Football Manager serisini kötü yönde etkiliyor. Samet Konuksal
13 Ağustos 2013 Salı 8,8
Dragon's Crown Vanillaware, bir 2D aksiyon-rpg oyununun nasıl olacağının güzel bir örneğini sunuyor. Alkan Adakaner
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız