Microsoft’un oyun dünyasındaki en büyük başarılarından biri hiç kuşkusuz Forza serisidir. 2005 yılından beri hayatımızda olan bu seri şimdi iki koldan ilerliyor. Playground Games tarafından geliştirilen ilk Forza Horizon ana oyundan farklı bir tat sunarak oyuncuların kalbini çalmayı başarmıştı. Şimdi Forza Horizon 2 ile arcade ve simülasyon öğelerini birleştiren, festival havasını yaşatan yepyeni bir deneyim sunulması amaçlanıyor. Xbox One’ın yanı sıra Xbox 360 için de piyasaya çıkan bu oyun sadece Forza serisine değil, araba yarışları dünyasına da adını yazdırma amacında.
Forza Horizon serisi bildiğiniz gibi yarış festivallerini tema alan bir oyun. İlk oyunda ABD’nin Colorado’da eyaletinde yarışmıştık. Şimdiyse Avrupa kıtasında kısaboylu-bodur maki bitki örtüsüyle kaplı topraklara adım atıyoruz. Oyunun haritası Güneydoğu Fransa ve Kuzeybatı İtalya’yı kapsıyor. Tamamen Akdeniz ikliminin ve mimarisinin hakim olduğu bu coğrafyada yepyeni bir yarış festivalindeyiz.
Playground Games festival alanına arabaların gelişi, insanların çılgınca eğlenmesi, konfetiler ve havai fişeklerle dolu atmosferi son derece başarılı bir şekilde sunmuş. Bir an sanki yarış oyununda değil de, hikaye tabanlı bir macera oyunundaymış gibi hissediyorsunuz. Bu harika festival sunumu oyundaki ilerleyişinizin sadece istatistiklerle sınırlı kalmamasını da sağlıyor. Oyunda bir hikaye ilerleyişi olduğunu hissediyorsunuz. Geliştiricile sunum konusunda tam anlamıyla mükemmel bir iş çıkarmışlar.
Oldukça büyük bir haritaya sahip oyunda 6 farklı ana mekan, 300’den fazla yol var. Bu yollar sahil şeridinden, şehir merkezlerine ve ormanlık alanlara kadar birbirinden farklı mekanlara kadar uzanıyor.
Bu farklılık oyundaki tekdüzeliği de ortadan kaldırıyor. Playground Games harita tasarımı ve farklı mekanlar sunma konusunda iyi bir iş çıkarmış. Oyun her ne kadar tek bir bölgede geçse de, o bölge kendi içinde farklılaştırılmış. Böylece oyundaki mekanları sıkılmadan özümseyebiliyorsunuz. Harita belki Test Drive Unlimited 2 kadar büyük değil, ama ilk Forza Horizon’dan 3 kat daha fazla araç sürülecek mekana sahip. Yani haritanın büyüklüğü konusunda şikayetiniz olmayacaktır.
Arcade ve simülasyon öğelerinin karışımı bir oynanış sunan Forza Horizon 2’de kontrolü elimize aldığımız andan itibaren Forza Motorsport serisinden farklı bir oynanış sunulduğunu anlıyorsunuz. Karşımızda daha hızlı, daha eğlence odaklı bir oyun var.
Horizon 2’de her arabanın ağırlığını ve farklı kontrol hissine sahip olduğunu hissediyorsunuz. Direksiyon bir yana, kontrolcüyle bile bu hissin verilebilmesi oldukça önemli. Açık dünya bir haritaya sahip oyunda rally tarzındaki arabalarla dere tepe düz gidebilirken, yarış arabalarıyla yol dışına çıktığınızda kontrolü elinizde tutmak için büyük çaba harcıyorsunuz. Yani oyun arcade temellere daha yakın olsa da gerçekçilikten de fazla uzaklaşılmamış.
Örneğin asfaltta Mclaren veya Ferrari kullanırken saatte 200 mile yaklaştığınızda arabanın verdiği hız hissi gerçekten de görülmeye değer. Geliştiriciler kontrolü kaybetme korkusunu yaşatıp her arabada ayrı bir sürüş hissi vermeyi başarabilmişler. Karşınızda ne Burnout gibi tamamen arcade, ne de Forza Motorsport gibi simülasyon ağırlıklı bir oyun var. Yapımcılar tam da vaat ettikleri gibi rahat, ama eğlenceli bir oynanış dinamiği sunmayı başarmışlar.
Retro tarzından, modern süper hızlı arabalara, Rally araçlarından SUV’lere kadar uzanan listedeki araç sayısı ilk aşamada yeterli geliyor. Yine de bir süre sonra daha geniş seçenekler istiyorsunuz.
Malesef daha fazla arabaya günümüzün popüler DLC sistemiyle bu yeni arabalara sahip olma şansınız var. Üstelik bu DLC’ler Xbox 360 için çıkmayacaklar. Sözün özü daha fazla araba istiyorsanız, ki isteyeceksiniz, oyunun Xbox One sürümüne yönelmelisiniz.
Oyundaki arabalardan bahsetmişken özelleştirmelere değinmeden olmaz.
Araba satın alırken diğer oyuncular tarafından hazırlanmış harika tasarımları ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Bazı oyuncular öyle tasarımlar yapmışlar ki bunlara hayran kalmamak zor.
Arcade oyunlarda çok fazla rastlamadığımız modifiye seçeneği de Forza Horizon 2’nin başarılı yönlerinden biri. İsterseniz araç modifikasyonunu otomatiğe alıp sizin yerinize en uygun modifiyenin yapılmasını sağlayabilirsiniz.
İsterseniz de arabanın her parçasını kendiniz modifiye edip hayalinizde aracı yaratma şansınız var. Tabi benim gibi yanlış modifikasyon kurbanı olup arabayı düz yolda bile tutamamanız da olası. O nedenle modifikasyon konusunda dikkatli olmalısınız.
Oyundaki
“Perk” sistemiyse doğrudan arabanızın özelliklerini etkilemiyor. Level atladıkça açabildiğiniz Perk’ler sayesinde daha fazla puan kazanmanıza yarayan özellikleri açıyorsunuz.
Toplamda 25 adet olan Perk’lerle normalden çok daha fazla puan kazanabilirsiniz. Tabi bunları tamamını açmak için büyük emek vermeniz lazım. Bu tür geniş seçenekler hiç kuşkusuz oyunun ömrünü de fazlasıyla uzatıyor.
Forza Horizon 2 yarışlar konusunda da düz yapıya sahip bir oyun değil.
Oyunda farklı türdeki araçlarla yarışabileceğiniz çeşitli şampiyonalar bulunmakta. Bu şampiyonalar sizi uzun süre idare edecek olsa da, oyunun asıl eğlencesi diğer yan görevler diyebiliriz. Bazen şampiyona yarışları sonrasında sizinle kafa kafaya yarışmak isteyen rakipler ortaya çıkıyor. Diğer taraftan yol ortasında karşılaştığınız ve sizin rotanızda giden diğer oyunculara karşı mücadele etme şansınız da bulunuyor. Bu tür rastgele yarışlar oyunda sürekli meşgul olmanızı sağlıyor. Oyundaki bir başka eğlenceli yarış moduysa “
Bucket List” diyebiliriz. Bucket List’te size belirli görevler veriliyor. Bu görevlerde bazen son model arabalarla belli bir süre içerisinde gösterilen noktalara gitmeniz gerek. Yani bir çeşit zamana karşı yarış göreviyle karşı karşıyayız diyebiliriz. Bazen de sizden arabanın ayaklarını yerden kesmenizin istendiği görevlerle karşılaşacaksınız. Forza Horizon 2 belki daha fazla araba sunmalıydı, ama yarış çeşitliliği ve görevler konusunda oyunu eleştirmek mümkün değil.
Xbox One’ın gücünü harika bir şekilde kullanan Forza Horizon 2, 1080p ve 30 fps’de sorunsuz bir biçimde çalışıyor ve oyunda en küçük bir fps düşmesiyle karşılaşmıyorsunuz. Geliştiriciler özellikle sanatsal tasarım konusunda mükemmel bir iş çıkarmışlar. Kendinizi her yönüyle gerçekten de Akdeniz sahillerinde hissediyorsunuz. Özellikle bitki örtüsünün yoğun olduğu, çiçekler ve otlarla dolu tarlalarda araba sürerken oyunun grafikleri sizi büyüleyecektir. Bazen üzüm bağlarına dalıp ortalığı darma dağın etmek istiyorsunuz. Mekanların birbirini tekrar etmemesi de oyunun atmosferi çok daha sağlam kılıyor.
Tabi Forza Horizon 2 grafiksel olarak kusursuz bir oyun değil. Örneğin şehirlerin atmosferi taşra kadar iyi değil. Şehirler biraz boş ve ruhsuz duruyorlar. Ayrıca bazı binaların kaplama kalitesinin de düşük olduğunu söyleyebiliriz. Gerçi yavaşladığımızda ağaçların da pek detaylı olmadıklarını görüyoruz.
Yine de geliştiriciler hedefledikleri atmosferi sağlamayı her şeye rağmen başarmışlar. Gündüz, akşamüstü veya gece yarışları renk paletleriyle sizi kendine bağlayacaklardır.
Güneş batarken yarışmakla, geceleri yağmurlu havada yarışmak arasındaki o büyük fark başarılı bir şekilde verilmiş. Bunun en büyük sebebi de renk paletinin doğru kullanılması. Playground Games yerdeki ıslaklık, yağmur damlalarının tekerden sıçraması gibi detaylara da önem vererek belki kusursuz değil, ama çok iyi bir iş çıkarmış. Forza Horizon 2 yeni neslin hakkını veren bir oyun olarak grafiklere önem verenleri memnun edecektir.
Görsel yönden oyunun başarılı olduğu noktalardan bir başkasıysa araba modellemeleri olmuş. Arabalar dıştan son derece detaylı görünüyorlar ve kokpit kamerası arabanın içinin de iyi bir şekilde tasarlandığını gösteriyor. Arabaların üstündeki yansımalar, yağmur damlalarının detayları gözlerinize bayram ettirecektir. Buna karşın araba hasarı konusunda daha iyi bir iş çıkarılabilirmiş.
Tamam geliştiricilerin amacı simülasyon veya gerçekçilik öğelerinin ağır bastığı bir oyun değil, ama çarpışmalar sonrasında arabaların daha fazla hasar almasını umuyorsunuz. Arabaların hasar alma seviyesini istediğiniz gibi ayarlasanız da, bu hasarlar çarpışmalar sonrası görsel olarak yeterince iyi hissedilmiyor. Yine de sert çarpışmalar sonrasında arabanızın sağa veya sola çektiğini, yavaşladığını ve kontrollerin zorlaştığını hissediyorsunuz. Gerçi her yarışma sonrasında arabanız eski haline döndüğünden bu durumu çok da önemsemiyorsunuz.
Forza Horizon 2’nin beğendiğimiz yönlerinden birisi de Xbox Live’da arkadaşlarınızın derecelerinin kaydedilmesi ve sizin yapay zekanın yanında onlara karşı da yarışabilmeniz.
Forza Motorsport 5’te de bulunan bu özellik Horizon 2’ye de aktarılmış. Böylece arkadaşlarınızla aynı anda veya onların hayalet görüntüsüne karşı yarışmanız gerekmiyor. Bu özellik yarışları da daha eğlenceli hale getiriyor.
Forza Horizon 2 bir festival oyunu olduğundan oyunun müzikleri de genel olarak festival havasına uygun parçalarda oluşuyor.
Hızlı ve atmosfere uygun müzikler size atmosferi daha iyi hissettirecektir. Yine de oyunda klasik müzik parçalarının yerli yersiz kullanılmasını kişisel olarak beğenmedik. Bunların yerine festival havasına uygun, Akdeniz ezgilerinin olduğu, arcade ruhu daha iyi hissettirecek parçaların olmasını dilerdik. Geliştiriciler müzikler konusunda biraz tembel davranmışlar gibi görünüyor.
Oyunda bahsetmeden geçemeyeceğimiz bir başka şeyse “Anna” diyebiliriz. Kinect ile oyundaki bir yapay zeka olan “Anna”ya seslendiğimizde en yakın garajı, etkinliği veya Bucket List yarışına rota çizmemiz mümkün. Komutlar oldukça kolay.
İngilizce olarak “Anna”, “En Yakın” “Garaj” gibi sözcükleri söylüyoruz ve anında rotamız çiziliyor. Yani haritayı açıp manuel olarak rota çizmemize gerek kalmıyor. Forza serisine ilk defa dinamik hava şartlarının getirildiği oyun olan Forza Horizon 2 grafikler, kontroller veya sesler konusunda kusursuz bir oyun değil.
Buna karşın Playground Games teknik yönden son derece kaliteli, bolca içeriği bulunan ve büyük eğlence vaat eden bir oyun sunmuş. Oyunda bazı eksiklikler olsa da bunlar kolayca göz ardı edilebilecek şeyler diyebiliriz. Mükemmel sunumu ile festival atmosferini başarılı bir şekilde veren Forza Horizon 2, Xbox One sahibi her yarış sever tarafından denenmesi gereken bir yapım.