Microsoft'un yeni işletim sistemi Windows 10 bildiğiniz gibi bugünden itibaren dağıtılmaya başlandı. Pek çok konuda yenilikçi olan bu işletim sistemi bizleri en çok ilgilendiren oyun alanında da epey yenilik getiriyor. Bu yeniliklerin en önemlisi ise Xbox Uygulaması. Gelin bu Xbox uygulamasının oyuncuları yakından ilgilendiren özelliklerine göz atalım.
Xbox One Oyunlarını Windows 10 Cihazınıza Stream Edebilirsiniz
Windows 10 sayesinde pek çok Xbox One oyununu bu "stream" özelliğini kullanarak PC'niz veya tabletiniz üzerinden oynayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Windows 10 cihazınıza bir kontrolcü bağlamak. Stream özelliği pek çok oyuncu tarafından herhangi bir lag olmadan pürüzsüz bir şekilde çalışması konusunda övülüyor. Bu özelliğin Xbox One geriye uyumluluk özelliği sayesinde Xbox 360 oyunlarında da çalışacağını belirtelim.
Kaydettiğiniz Görüntülerini Düzenlemenize, Paylaşmanıza ve Göstermenize Olanak Tanıyor
Oyunlara odaklanan bir yapıda olan Windows 10'da Game DVR, işletim sistemine yüklü bir şekilde geliyor. Bu uygulamayla istediğiniz an "Windows ve G" tuşlarına basarak oyun barını açabilir ve en canavar oyun anlarınızı kaydedebilirsiniz. Game DVR, kaydettiğiniz görüntüleri (veya ekran görüntülerini) doğrudan cihazınızdaki dosyalara kaydetmenize imkan tanıyan tüm Windows 10 oyunlarıyla çalışıyor. Bu video kaydetme özelliği oyunlar dışında masaüstünde de çalışıyor. Kaydetme işleminden sonra görüntülerinizi sosyal medya üzerinden paylaşabilir veya Xbox uygulamasını kullanarak düzenleyebilir ve Xbox Live'daki arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
Daha Sosyal Bir Oyun Alanı Sunuyor -PC ve Xbox One Oyuncuları Arasında da-
Xbox Live'ın sosyal özelliklerinin çoğu Xbox uygulamasına aktarıldı. Bu da demek oluyor ki tüm Windows 10 cihazı üzerinden arkadaşlarınızla etkileşime geçebilir, profillerine göz atabilir, neler oynadıklarını görebilir, ekip (party) kurabilir ve sesli olarak mesajlaşabilirsiniz. Bunların yanında Xbox Avatar uygulamasıyla avatarınızı özelleştirebilirsiniz. Xbox uygulamasını kullanarak aynı zamanda PC'deyseniz Xbox One'daki arkadaşlarınızla sesli sohbet edebilir, onlara oyun daveti gönderebilir veya onların oyunlarına katılabilirsiniz.
Xbox One'ınızı Windows 10 Cihazınız Üzerinden Yönetebilirsiniz
Xbox uygulamasıyla Xbox One oyunlarını Windows 10 cihazınıza stream edebileceğinizden bahsetmiştik ancak stream etmenin dışında Windows 10 cihazınızı kullanarak yerel ağ üzerinden Xbox One'ınızı yönetebilirsiniz. Aynı ağ üzerinden olduğunuz sürece Windows 10 cihazınız üzerinden Xbox One'ınızı açıp kapabilir, ses açma-kısma gibi işlemleri yapabilirsiniz.
Windows 10'un oyuncular tarafından en sevilecek özelliklerinden birisi Xbox One oyuncularını Windows 10 cihazlarına stream etme özelliği olacaktır. Daha önce Phill Spencer'ın bu özelliğin tersinin de gelebileceğini dile getirdiğini hatırlatalım. Yani PC oyunlarını stream yoluyla Xbox One üzerinden oynayabileceksiniz. Bu özelliği tam anlamıyla sunmak için de Microsoft, Xbox One'a fare ve klavye desteği getirmeyi düşünüyor.
Gelin bir de Windows 10'un oyunculuk alanı dışında getirdiği en önemli yeniliklere yakından bakalım.
Başlat Menüsü Geri Dönüyor
Windows 8'in en tepki toplayan yönü başlat menüsünün metro tarafından değiştirilmesiydi. Windows 10 ile birlikte başlat menüsü pek çok yeniliklerle geri dönüyor. Tüm ekranı kaplamak yerine başlat menüsü Windows 7'deki gibi sol alt köşeden belirli bir alanı kaplıyor. Windows 8'deki "Live Tile" adlı sekmeler bu başlat menüsünde yer alırken istediğimiz uygulamayı bu bölüme ekleyebiliyoruz. Başlat menüsünün rengini ve opaklığını da dilediğimizce özelleştirebileceğimizi belirtelim.
Yenilenmiş Snap Özelliği, Task View ve Sanal Masaüstü
Microsoft, Windows 10 ile birlikte Snap özelliğinde yeniliğe gidiyor. Artık bir uygulamayı ekranın bir bölümüne sabitlediğinizde işletim sistemi size ekranın diğer bölümünde, açık olan diğer uygulamaları listeliyor. Böylece kolay bir şekilde hangi uygulamayı çiftini bir arada kullanmak istiyorsanız gerçekleştirebilirsiniz. Bu Snap özelliğinin yanında Microsoft Task View adlı yeni bir uygulama getiriyor. Mac'teki Mission Control özelliğini andıran bu Task View ile çalışan tüm uygulamalarınızı tek bir ekranda görebilirsiniz. Microsoft, çoğu kullanıcının Windows'un "alt + tab" kısayolunu kullanmadığını, Task View ile kullanıcıların uygulamalar arasında daha rahat geçiş yapabileceğini dile getiriyor. Son olarak daha önce üçüncü parti yazılımlarla gerçekleştirebileceğiniz birden fazla masaüstü yani sanal masaüstü özelliği Windows 10'da yer alıyor.
Yepyeni Bir Tarayıcı: Edge
Windows 10'un en büyük değişiklerinden birisi de pek çoğumuzun o yavaşlığıyla tanıdığını Intenet Explorer'ın gidip yerine Edge'in gelmesi. Yeni olmasına rağmen pek çok kullanıcı Edge'in eski tarayıcıları andırdığını ve modern tarayıcılarda yer alan özelliklerden yoksun olduğunu söylüyor. Örneğin Edge'de dosya indirme işlemi otomatik başlıyor ve dosyayı indirmeden önce nereye indireceğimiz konusunda bir seçim yapamıyoruz. Bunun yanında sekmeleri yeni pencereye aktarmak da olması gerektiği gibi çalışmıyor. Kötü yanlarının yanında Edge'de yeni özellikler de bulunuyor. Örneğin bir internet sayfası üzerinde karalamalar yapabiliyor ve ekranın belirli bir kısmının ekran görüntüsü alıp arkadaşlarımızla paylaşabiliyoruz.
DirectX 12
Windows 10 ile birlikte oyunculara sunulan ve sadece bu işletim sisteminde çalışan bu yeni DirectX sürümünün en faydalı özelliklerinden birisi CPU'daki yükü VRAM'e aktararak performans artışı sağlaması. Daha önce Xbox'ın başkanı Phill Spencer, özellikle işlemciye bağımlı oyunlarda %50'ye varan bir performans artışının yaşanacağını dile getirmişti. Ne yazık ki henüz DirectX 12'ye tam destek veren herhangi bir tam oyun bulunmuyor. DirectX 12'nin gücünün bir kaç demoda görebiliyoruz. Buna rağmen Microsoft, DirectX 12'yi tam destekleyen oyunların 2015'in sonlarına doğru çıkmış olacağını dile getiriyor. Windows 10'un günümüz oyunlarında nasıl bir performans sunduğuna baktığımızda ise test sonuçlarında Windows 10'un, Windows 8.1'in biraz önünde olduğunu görüyoruz. Buna rağmen oyunu oynarken iki işletim sistemi arasında herhangi bir fark hissedilmiyor. Son olarak DirectX 12'de donanım temelli yeni özellikler bulunduğunu ancak çoğu modern ekran kartlarının bu özellikleri desteklemediğini belirtelim.
Bugünden itibaren dağıtılmaya başlanan Windows 10, özellikle Xbox One ve PC oyunculuğunu bu kadar yakınlaştırmasıyla oyuncuların beğenisini toplayacaktır. Fable: Legends, Killer Instinct gibi oyunlarda PC ve Xbox One oyuncularının birlikte oynayabileceğini hatırlatalım.
Windows 10'un kendisi ve tüm bu özellikleri hakkında sizlerin neler düşündüğünü merak ediyoruz. İşletim sisteminin oyun alanında getirdiği Xbox uygulaması ve Game DVR gibi yenilikler sizce yoğun olarak kullanılacak mı? Görüşlerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.