Arazi yarışları'nı yepyeni bir bakış açısıyla oynamaya hazır olun. Hem PS Vita'ya hem de PS3'e eş zamanlı olarak çıkan MotorStorm RC oyunu, tepe kamerası gözüyle farklı bir oyun deneyimi sunuyor.
Oyunun PS Vita ve PS3'e eş zamanlı çıkmasının en büyük nedeni, iki sistem arasında Cross-Play (çapraz platform) desteğini sunmuş olmasıdır. Bu sayede PS Vita kullanıcıları ve PS3 kullanıcıları aynı haritada aynı yarışa dahil olabiliyorlar. Aynı zamanda oyunun online modunda birbirlerinin derecelerini egale etmeye çalışıyorlar. Şunu da es geçmeden belirteyim ki, MotoStorm RC oyununu PS Vita için satın aldığınızda, PS3 için ücretsiz olarak indirebileceksiniz. Dilerseniz bunun tersi bir işlem yaparak PS3 için satın aldığınız MotorStrom RC oyununu, PS Vita'ya ücretsiz olarak indirebileceksiniz. Oyunun kutulu bir sürümü malesef yok. Sadece PSN üzerinden 11 TL gibi bir meblağ ödeyerek satın alınabiliyor.
Satın alma işlemini tamamladık. Şimdi bakalım oyun kullanıcıya neler sunuyor. MotorStorm RC oyununu başlatmadan önce Kullanma Klavuzu'nu mutlaka okuyun. Çünkü bu klavuz oyun ile ilgili birçok ipucuna yer verirken, aynı zamanda araçları da tanıtıyor. Sadece İngilizce dilinde yayın yapan klavuzun malesef Türkçe dil seçeneği bulunmuyor. Bu noktada insanın " Be kardeşim! Madem oyunu Türkçe yapmıyorsun, bari klavuzunu Türkçe yap da birşeyler anlayalım" diyesi geliyor.
Oyunumuzu çalıştıralım ve içerisinde neler var bir bakalım. MotorStorm RC'yi açtıktan sonra ilk olarak sistem otomatik olarak Playstation Network bağlantısı gerçekleştiriyor. Bunu yapması bekleme süresini uzatıyor fakat oyun online moduna sahip olduğu için bu bağlantının gerçekleştirilmesi online sistemdeki son değişikliklerin aktarılmasını yardımcı oluyor.
| Oyun açıldığı zaman ilk olarak karşımıza alıştırma yapabileceğimiz bir bölüm çıkıyor. Bu ekranda bir araca sahibiz. Aracımız standart yarış araçlarının aksine, hepsi birer kumandalı oyuncak. Aslına sadık kalarak özenle tasarlanmışlar ve minyatür bir yapıya sahipler |
Araçların mini minnacık olduğunu, alıştırma yaptığımız parkurda devasa futbol topları, oturma koltukları ve çevreye saçılmış kaykaylara bakarak anlayabiliyoruz. Orada kaykayın ne işi var diyecek olursanız, alıştırma yaptığımız parkurun terkedilmiş bir kaykay pisti olduğunu söylemekte fayda var. Yine bu ekranda aracı nasıl kullanacağımıza dair bazı öğretici iletiler çıkıyor. Tüm adımları izledikten sonra artık menümüze geçiş yapıyoruz.
COLLECTION: Bu seçenek altında oyundaki uzaktan kumandalı araçlarımızın koleksiyonunu görüyoruz. Toplamda 96 farklı araç modeli var ve madalya sistemine bağlı olarak her bir araç madalya kazandıkça kullanılabilir olarak karşımıza çıkacak. Araçlar özelliklerine göre "SUPERMINI, MONSTER TURCK, RACING TRUCK, BUGGY, RALLY CAR, BIG RIG, MUSCLE CAR ve SUPER CAR olarak listelenmiş ve her bir liste altında 12 araç bulunuyor.
Her yarış oyununda olduğu gibi araçları özelleştirme seçeneği MotorStrom RC'de de mevcut. Ancak bu araçların güçlerini ve hızlarını arttıramıyor, bunun yerine sadece araçların renklerini ve üzerindeki logo, şerit vb. simgeleri düzenleyebiliyoruz. Zaten uzaktan kumandalı araçlara parça tak, parça çıkar gibi işlemlerin yapılmayacağını hepimiz biliyoruz.
FESTIVAL: Bu seçenek altında 4 farklı arazi mevcut. Bunlardan MotorStorm Apocalypse ve MotorStorm Arctic Edge'i PS3 ve PSP'den tanıyoruz. Ek olarak Monument Valley ve Pacific Rift de oyunayabileceğimiz diğer arazileri oluşturuyor. Her bir arazi altında 12 farklı pist var. Toplamda 48 pist bulunan MotorStrom RC, bu anlamda hem uzun hem de eşsiz bir oyun deneyimi sunuyor. Zaten bir tane pisti birinci bitirecem diye uğraştığımda oyunun baya zaman öldürdüğünü söylemeliyim.
Her bir pistte 3, her bir arazide 36 ve Festival modu altında toplam 144 madalya bulunuyor. Oyundaki amacımız, festival boyunca bütün madalyaları toplayarak kilitli bulunan araçları ve yeni pistleri açmaya çalışmak olacak. Her bir pistte, yarışmadaki derecemize göre 3.'ye tek madalya, 2.'ye iki madalya ve 1.'ye üç madalya kazanıyoruz. Kazandığımız her madalya sonunda yeni araçlar ve yeni parkurlar ile ödüllendiriliyoruz. Zaten oyun Playstation Network'e bağlı kalmadığımız sürece bu sistem ile ilerliyor.
Peki Playstation Network ağına bağlı kaldığımızda ne oluyor? MotorStrom RC aslında tam da bu noktada eğlencesine kavuşuyor. Playstation Network'e bağlandığımızda, yarışlarda elde ettiğimiz tüm dereceler ödül tahtasında gösteriliyor. Böylece dünyanın farklı bölgelerindeki PS Vita kullanıcıları ile yarışlarda elde ettiğimiz derecelerin karılaştırmış oluyoruz. Aynı şekilde PSN hesabımızdaki arkadaşlarımızın derecelerini de pistlere gırmeden önce lider tahtasında görebilmemiz mümkün. Bakınız aşağıdaki resimler.
Oyunun Playstation Network kısmı sadece lider tahtasından ibaret değil tabiki. Yarıştğımız her pistte farklı PS Vita kullanıcılarıyla karılaşmak mümkün. Bazen tek başımıza oynadığımız yarışlarda, Oyuna sonradan dahil olan kullanıcıları görebiliyoruz. Bunun yanı sıra, yarıştığımız pistteki en iyi dereceyi elde etmiş kullanıcının da, o pistte elde etmiş olduğu en iyi dereceyi farklı reknklerden oluşan ok işaretleri ile anlayabiliyoruz. Yanılmıyorsam kırmızı renkli ok işareti en iyi dereceye sahip olan kullanıcıyı gösteriyor. Bakınız aşağıdaki resim.
Tabi en iyi dereceyi elde etmek ve o dereceyi lider tahtasına yazdırmak için Playstation Network ağına herzaman bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Bulunduğunuz yerde internet bağlantısı yoksa, daha sonra bağlanacağınız herhangi bir internet bağlantısı sayesinde, sistem derecelerinizi Playstation Network'e otomatik olarak aktarır.
WRECKREATION: Bu seçenek altında iki farklı yarış modu bulunuyor. Biri "TIME ATTACK" diğeri ise "FREE PLAY". Time Attack modunda 16 farklı pist bulunuyor ve bu pistlerde zamana karşı yarışıyoruz. Free Play modunda ise yarışacağımız araçları, pistleri ve etap sayıyalırı kendi başımıza seçiyoruz ve özgürce yarışıyoruz. Wreckreation seçeneğini PS Vita'nın arka dokunmatik panelini kullanarak ters çeviridiğimizde, oyundaki istatistikler ile karşılaşıyoruz.
PLAYGROUND: Bu seçenek altında oyunumuzun alıştırma kısmına giriş yapıyoruz. Zaten MotorStrom RC'yi ilk alıştırdığımızda da bu ekranı görmüştük. Burada birkaç uzaktan kumandalı aracımız bulunuyor. İstediğimiz aracı seçerek terkedilmiş kaykay pistine alıştırma yapmaya başlıyoruz. Yine alıştırma yapabileceğimiz futbol sahası ve basketbol sahası gibi diğer alanlara yarışlarda kazandığımız madalyalar ile ulaşıyoruz. Playground seeneğini PS Vita'nın arka dokunmatik panelini kullanarak çevirdiğimizde, oyunda kazandığımız traophy (kupa)'lere ulaşabiliyoruz.