Fist of the North Star: Ken's Rage
Levent Polater

Sayfa 1

 
    Naruto Shippuuden: Ultimate Ninja Storm 2'den sonra başka bir Anime uyarlaması oyun ile karşınızdayım. Hokuto no Ken yani İngilizce adı ile Fist of the North Star animesi 90'lı yıllarda çıkmış olup bitmesinin üzerinden uzun zaman geçmiş bir anime serisi olarak biliniyor. Dragon Ball serisi dönemlerine denk gelen bir yayınlanma sürecinde olan Japonca orjinal ismiyle Hokuto no Ken, aksiyon dozajı yüksek seyrine doyum olmayan sahneleriyle unutulmayan anime serilerinden biridir. Dragon Ball'ın gölgesinde kalıp unutulan bu yapımı uzun yıllardan sonra ise sonunda birileri hatırladı; Tecmo Koei. "Dragon Ball'ın tonlarca oyunu oluyor da neden Hokuto no Ken'in olmuyor?" diyen Tecmo Koei hem Japonya hem de Batıya duyurdu Fist of the North Star oyununu. İlk duyurulduğunda sadece Japonya sınırları içerisinde olacağını düşündüğüm oyunun Batı için de çıkacak olması beni seriyi de vakti zamanında izlemiş biri olarak mutlu etmişti. Duyuruluşundan çıkışına kadar olan süreçteki ekran görüntüleri, videoları da Tecmo Koei'nin işi şansa bırakmak istemediğini gösterir nitelikteydi. Peki Fist of the North Star animesi, oyunu nasıl bir konu işliyor, oynanış elementleri nasıldır, grafikler bugünkü nesil konsollara yakışıyor mu? Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını aşağıdaki paragraflarda bulabilirsiniz.
 
 
    Hokuto no Ken veya Fist of the North Star dünyası, post-apokaliptik yani 'kıyamet sonrası senaryo' temasını işliyor. Son zamanlarda çoğu oyunda gördüğümüz bu konuyu Hokuto no Ken animesinin eski yıllara dayanması nedeniyle affediyoruz. 20. yüzyılın sonlarında, dünya nükleer savaş sonrası bir harabe içerisindedir ve insanlar yaşamak için çok zorlu bir yaşam mücadelesi içerisindedirler. Okyanuslar kurumuş, şehirler ve doğa tamamen yok olmuştur. Hayatta kalanlar ise sınırlı sayıdaki güçleriyle ufak kabileler ve topluluklar oluştururlar ve yiyecek, içecek bulmak için büyük çaba sarfederler. Fakat insanlık zaten böyle bir krizin içerisindeyken bu da yetmezmiş gibi yağmacı çeteler de Hokuto no Ken dünyasında çok büyük yer kaplarlar. Akıllara ilk olarak Mad Max film serisini getiren bu çeteler, küçük kasabalardaki insanları yiyecek ve içecek stoğu için hiç düşünmeden öldürebiliyorlar.
 
    Oyundaki ve mangadaki ana karakterimiz Kenshiro için bu Post-apokaliptik dünyanın iyilik için çalışan süper kahramanı tanımlamasını yapabiliriz. Bruce Lee'yi andıran karakteri ve eski Çin dövüş sanatı olan Hokuto Shin-ken üzerinde çocukluğundan beri çalışarak ustalaşması sayesinde Kenshiro, rakiplerinin en zayıf noktalarını kolayca tespit edip, vücutlarını patlatan bir dövüş makinesi. Kaybolan sevgilisi Yuria'yı bulmak için karış karış dünyayı gezen Kenshiro, bu süreçte insanların karşılaştığı zorluklara da yardım eli uzatır. Kenshiro'nun gizemli geçmişi senaryo ilerledikçe ve gerçekleri gördükçe daha da aydınlanıyor ve senaryonun ne kadar derinlere dayandığını farkedince animeye daha da bağlanmanız kaçınılmaz oluyor.
 

    Tecmo Koei diyince benim aklıma hemen Dynasty Warriors geliyor. Dynasty Warriors serisi ile eskiden haşır neşir oluyordum fakat çıkan her yeni oyunun bir öncekinin kopyası gibi gelmesi nedeniyle bir süredir ara vermiştim. Peki nedir Dynasty Warriors stili oynanış? Koca bir haritamız var, ve seçtiğiniz kahramanınızla 3D Beat'em up tarzında önünüze gelen onlarca düşmanı pataklamaya çalışıyorsunuz. Hikaye ilerlemesi ve ödül keşfetmek bakımından oldukça keyifli bir sistem olsa da bir süre sonra monoton bir oynanışa doğru sürüklendiğinizi farkediyorsunuz. Fist of the North Star'ın da Tecmo Koei tarafından yapılacağını ilk duyduğum andan beridir böyle bir sistemi benimseyeceğini düşünmüştüm ve tahminlerim boşa çıkmadı.

Sayfa 2

 
    Fist of the North Star'da RPG benzeri karakter geliştirme dinamikleri de bulunmakta. 'Meridian Chart' adı verilen bir sistem sayesinde topladığınız puanları buraya harcayarak kullanmakta olduğunuz karaktere yeni özellikler ekleyebiliyor veya onları daha da güçlendirebiliyorsunuz. Puanları ise düşman öldürerek, etraftaki nesneleri parçalayarak veya gizli dökümanlar bularak elde edebiliyorsunuz. Meridian Chart'ı mümkün olduğunca geliştirmek için bol bol puan toplamayı deneyin, böylece kendinizi gittikçe 'ölüm makinesine' çevirecek düşmanları sinek gibi mahvettiğinizi göreceksiniz. Oyun zevki büyük bir artış olacağının garantisini veriyorum.
 

      Oyundaki Legend Mode, oyunun odak noktasını oluşturuyor. Buradan Fist of the North Star'ın animedeki hikayesinden esinlenen bir senaryo modunda ilerleme kaydediyorsunuz. Buna ek olarak bir de Dream Mode bulunuyor. Buradan farklı senaryolara göz atabiliyorsunuz. Dream Mode'un içinde bulunan Free mod'da ise oyuncular farklı karakterleri kullanarak bu bölümleri tekrar oynayabiliyorlar. 2 mod da 2 kişilik co-op sunmasıyla dikkat çekici bir hale bürünmüş. Açılabilir Challenge Mod'da ise üzerinize dalga dalga gelen düşman akınlarının icabına bakmanız gereiyor. Bu sırada bir kaç Boss ile de haşır neşir olacağınızı da belirtmeliyim. Keyifli ve bir süre sonra yıpratıcı halde zorlaşan bir mod. Ancak zoru sevenler her zaman olduğu gibi bu modun suyunu çıkaracaktır, zira ben öyle yaptım.

 
    Ken's Rage'de beni en çok rahatsız eden durum, oynanışın bir süre sonra kendini tekrar etmesi durumu oldu. Tecmo Koei, tamam oyuna gerçekten başarılı ve çeşitli saldırı şekilleri koymuş. Bunları her gördüğünüzde sizi başlarda aynı derecede heyecanlandırabiliyor. Ancak oyunu 3-4 saat oynadıktan sonra artık canınız farklı saldırılar gerçekleştirmek istiyor ancak oyunun kapasitesinin bu kadar olduğunun farkına varınca hayal kırıklığına uğruyorsunuz. Oyunda tek yaptığınız şeyin önünüze çıkan düşman akınlarını dövmekten ibaret olduğunu düşünürsek oyunda daha fazla kombo ve saldırı çeşidi beklerdim açıkçası. Saldırı animasyonlarının ise harika olduğunu bu araya sıkıştırmam gerek. Vuruş hissinin başarılı olduğu oyunda Kenshiro'nun ve diğer yan karakterlerin gücünü gerçekten hisedebiliyorsunuz.
 
 
    Düşmanlardan bahsedecek olursak, oldukça fazla sayıda karşınıza çıkıyorlar ancak çeşitlilik konusunda derin bir sıkıntı olduğunu görüyoruz. Sürekli aynı düşmanların karşıma çıktığını farkettiğim oyunda Boss'ların ise özenle yaratıldığını söylemek mümkün.
 
 
     Grafiksel olarak, Fist of the Nort Star: Ken's Rage gerçekten iyi iş çıkarıyor. Anime oyunlarının çoğu cel-shaded grafik tercih ederken Tecmo Koei'nin bunu tercih etmediğini görüyoruz. Çevre öğeleri anime dünyasını olduğu gibi yansıtıyor. Karakter modellemeleri ise oyunun en ön plana çıkan güzel işlerinden birisi. Orjinal tarzları bozulmadan yaratılan Fist of the North Star karakterleri tek kelimeyle mükemmel tasarlanmış. Örneğin Ken'i ele alalım, göğüs yarasından tutun, yüz ifadelerine kadar, animedeki Ken'i oyuna aktarın desem bundan daha iyisi yapılamazdı açıkçası.