Xbox One'ın Merak Edilen Özellikleri Bir Arada

Samet Konuksal

    Microsoft'un yeni nesil Xbox konsoluyla ilgili düzenlediği konferans sona erdi. Oyun tanıtımı konusundan E3'ün yakın dönemde yapılacak olmasından dolayı kısır kalan konferans adına merak edilen özellikler de açıklık kazandı.
 
    İlk olarak, Xbox One'un uzun süren hararetli söylentilere ev sahipliği yapan özelliklerinden başlamak gerekirse, Xbox One'ın sürekli internet bağlantısı istemeyeceği açıklandı. Hal ne kadar böyle olsa da Xbox One'ın ikinci el oyunları önleyen bir sisteme sahip olacağı belirtiliyor. Ayrıca Xbox One, Xbox 360'ın aksine geriye uyumlu olmayacak.
 
 
    Geriye uyumluluk konusunu es geçecek olan konsolda Xbox Live üyeliklerimizde bulunan Gamescore'larımız yeni nesle transfer edilebilecek. Ancak Xbox Live Arcade'de satın alınan oyunlar Xbox One'ın sistemine geçirilemeyecek. Yetkililerin belirttiklerine göre Xbox One'ın geriye uyumlu olması mümkün değilmiş zira konsolun mimarisi bunu desteklemiyormuş.
    
    Xbox One'ın oyun bölümüne geçtiğimizde, başta da bahsettiğimiz gibi sönük kalan bir Microsoft'u gördük. Her ne kadar konsol, Forza Motorsport 5 ve Quantum Break ile bizi heyecanlandırsa da konferans sırasında EA Sports anlaşmasını katmazsak sadece üç adet yeni oyun görebildiğimizi belirtmek gerek. Tabii bu konuda, sadece birkaç hafta sonra E3 döneminin başlayacak olması da önemli rol oynuyor.
 
 
    Konferans sırasında oyun konsolundan ziyade eğlence cihazı olarak gösterilen Xbox One adına yetkililer, yeni oyunların haberini vermeden geçmedi. Açıklamalarda, Ubisoft cephesinden Xbox One'ın çıkış yılında en az 6 adet yeni nesil oyunun, Microsoft cephesinden ise 8'i yeni IP olmak üzere tam 15 adet özel oyunun konsola geleceği belirtiliyor.
 
    Özel oyunların haricinde Microsoft, özel anlaşmalarla birlikte Xbox One'ı daha da güçlendirmeyi hedefliyor. Belirtilenlere göre firma, yeni nesil adına EA Sports ve Activision ile bazı anlaşmalar yapmış. Bu doğrultuda FIFA 14'ün Ultimate Team modu Xbox One'a özel olacakken, hem Call of Duty: Ghosts, hem de oyunun indirilebilir içerikleri ilk olarak Xbox One'a çıkacak. 
 
    Oyun bölümünü bırakıp donanım kısmına geldiğimizde, bu bölümde Microsoft'tan net açıklamalar duyamadık. 8 GB'lık RAM ile çıkacak olan Xbox One'da 500 GB dahili hafıza bulunacak. 8 çekirdekli işlemciye sahip olacak olan konsolda 5 milyar transistör yer alacak. İçe ve dışa HDMI desteği, USB 3.0 ve Blu-Ray sürücüsünün de yer aldığı konsolla ilgili GPU bilgileri henüz paylaşılmadı. 
 
 
    Bir önceki nesille donanımı karşılaştırmak gerekirse, Xbox 360'ta sadece 512 MB RAM yer alıyordu. Ayrıca Xbox 360'ın transistör sayısı ise 500 milyon adetti. Bunlara ek olarak her ne kadar GPU konusunda Microsoft'tan resmi bir açıklama gelmese de, Xbox One GPU'sunun Xbox 360 GPU'sundan 8 kat daha iyi performans sağlayacağı belirtildi. Tüm bunların haricinde Xbox One'da 40 nanometrelik APU'nun yer alacağı da konferans sonrasında gelen açıklamalarda yer aldı. Bu veri PS4 cephesinde 28 nanometre olarak karşımıza çıkıyor.
 
    Konuyla ilgili Microsoft cephesinden onaylanan ilk detaylar bu şekilde. Konsolla ilgili önümüzdeki dönemde E3 fuarında daha fazlasını göreceğimiz kesin.