PlayStation 4 Pro Neden Alınmalı?

Tunahan Safdır


     Önceki yazımızda Xbox One X neden alınmalı sorusuna yanıt aramıştık. Şimdi de aynı soruyu PlayStation 4 Pro için soruyoruz. Alınır mı alınmaz mı, halihazırda PlayStation 4 sahibi olanların alması gerekir mi, fiyatına göre sunduğu performans başarılı mı, Xbox One X’mi PlayStation 4 Pro’mu gibi sorulara oyuncu gözünden yanıtlar arayacağız. Yine ilk olarak teknik özelliklerden başlayalım.



     Teknik Özellikler

     2.1 GHz hızında çalışan 8 çekirdekli AMD işlemcisi, 4.2 Teraflop işlem gücüne sahip grafik birimi, 8GB GDDR5 belleği ve 1TB depolamasıyla PlayStation 4 Pro, PlayStation konsol ailesinin bugüne kadar çıkmış en güçlü konsolu olma özelliğini taşıyor.


     Tasarım

Standart sürümdeki 2 katlı yapıyı 3’e çıkaran Pro modeli internet aleminde yer yer çeşitli esprilere konu oldu. Diğer taraftan Xbox One X, Xbox ailesinin en güçlü ve en küçük modeli olurken PS4 Pro ise PlayStation 4 ailesinin en büyük boyutlara sahip üyesi. Her iki konsol da genişlik ve yükseklik olarak yakın boyutlara sahipken PlayStation 4 Pro’nun 32.7 cm olan uzunluğu onu bu ünvana taşıyor. Rakibi ise 24 cm ile neredeyse 4’te 3 oranla daha az yer kaplıyor. Yenilenen Dualshock 4 ile birlikte gelen konsolun kontrolcüsünün ön yüzündeki pad kısmına da arka tarafta olduğu gibi bildirim ışığı eklenmiş.

     PlayStation 4 Pro ebatlarıyla biraz kaba bir görüntü verse de 3.3 kg ağırlığı ile en ağır konsol değil. Bu ünvan 3.8 kg ağırlıyla Xbox One X’e ait.



     Giriş-Çıkış Birimleri

     İkisi önde biri arkada olmak üzere toplamda 3 adet USB 3.1 portu bulunan konsolun arka kısmında ayrıyeten birer adet güç çıkışı, HDMI çıkışı, PS Camera için AUX çıkışı, optik ses çıkışı ve ethernet portu bulunmakta.

     Xbox One X’ten farklı olarak PlayStation 4 Pro’nun Blu-ray sürücüsü 4K UltraHD Blu-ray diskleri desteklemiyor.



     Oyun Deneyimi

     PlayStation 4 Pro, destekli oyunlarda tıpkı rakibinde olduğu gibi oyunculara 2 farklı deneyim seçeneği sunuyor. Bunlardan bir tanesi 4K çözünürlük olurken diğeri ise iyileştirilmiş grafikler ile birlikte 1080p seçeneği. Tabi bu seçenekler oyundan oyuna değişiklik gösteriyor. Kimi oyunlar 4K, 60FPS ve HDR desteğini bir arada sunarken kimileri 1440p-1620p gibi çözünürlüklere destek veriyor. Bazı oyunlar yüksek grafik ayarlarında 1080p ve 60FPS’i garanti ederken bazıları ise sabit 30FPS veya 30-60 arası değişen FPS oranları sunuyor. Şu ana kadar pek çok 1. ve 3. parti oyun PS4 Pro desteği almış durumda. Önümüzdeki dönemlerde çıkacak önemli yapımlar da yine PS4 Pro desteğiyle birlikte gelecek.

     4K çözünürlük desteğinden yararlanabilmek için yapmanız gerekenler One X’te olduğu gibi sistem ayarlarından 4K çözünürlüğü aktif etmek ve PS4 Pro destekli oyunlarınızın güncellemelerini indirmek. Oyun boyutları ve yükleme süreleriyle ilgili durumlar PlayStation 4 Pro için de geçerli. 4K doku dosyalarıyla birlikte 100GB civarına yaklaşan oyun boyutları gerek depolama alanı için gerekse ülkemiz internet altyapısı şartlarında indirme süreleri için biraz sıkıntılı bir durum.



     PlayStation 4 Pro’da pek çok oyunu gerek 4K gerekse de 1080p ve yüksek grafik ayarlarıyla oynadık. Oyunların her iki türlü de etkileyici durduğunu söyleyebiliriz. Zaten Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu’nun standart PlayStation 4 üzerinde bile neler yaptığını gördükten sonra fazla söze gerek kalmıyor. Özellikle 1. parti oyunların optimizasyonu konusunda yoğun bir çalışma olduğu açıkça belli. Yine bir diğer Uncharted oyunu olan Lost Legacy, 4K ve HDR desteğiyle akıcı bir deneyim yaşadığımız bir başka oyun oldu. Tam bu noktada One X için sorduğumuz soruyu PS4 Pro için de soralım. Bu konsol için 4K bir monitöre sahip olmak şart mı? Hayır. Şayet görsel iyileştirmeleri çözünürlükten daha fazla önemsiyorsanız; ki bana kalırsa 1080p çözünürlük her halükarda yetip de artıyor, sizler için gayet tatminkar bir performans sunacaktır.

     Teknik anlamda PlayStation 4 Pro’yu en çok öne çıkaran durum fiyat/performans dengesi. Tavsiye edilen satış fiyatı 1699 TL olarak piyasaya sürülen konsol mevcut piyasa şartlarında 1799-1899 TL bandında bulunabiliyor. Bu fiyat bandında bir PC konfigürasyonu toplayıp 4K’da oyun oynamayı geçtim 1080p ve yüksek ayarlarda oyun oynatacak bir sistem bile kurmak mümkün değil. Bu nedenle 4K çözünürlükte veya 1080p ve yüksek grafik ayarlarında oyun oynamak istiyorsanız bunun en uygun yollu çözümü PlayStation 4 Pro.



     Kime Hitap Ediyor?

     Daha öncede söylediğimiz gibi konsolların albenisini arttıran en önemli unsurlardan biri “exclusive” olarak tanımladığımız o konsola özel olarak çıkan oyunlar. Hele bir de bu oyunlar başarılı olursa konsol tercihinizi direkt olarak etkileyebiliyor. Tam bu noktada PlayStation 4, konsol aldıracak nitelikte oyunlara sahip. Şimdiye kadar çıkmış olan The Last of Us Remastered, Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu, Bloodborne, Horizon: Zero Dawn, The Last Guardian, Persona 5 ve önümüzdeki dönemlerde çıkış yapacak olan God of War, The Last of Us Part II, Days Gone, Detroit: Become Human, Spider-Man, Death Stranding gibi yapımlar PlayStation cephesinin önemli oyunları olarak dikkat çekiyor. PlayStation 4 Pro’yu Xbox One X’ten daha alınası yapan en önemli sebep belki de bu; PS4 Pro sahibi olduğunuzda yalnızca bu konsolda deneyim edebileceğiniz pek çok başarılı oyun bulunması. Ayrıca PlayStation Türkiye’nin çalışmaları sayesinde bu oyunların pek çoğunu Türkçe arayüz desteğiyle, hatta bazılarını Türkçe seslendirmelerle oynamanız mümkün (bkz. Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu).



     Şayet birinci önceliğiniz daha iyi grafikler görmek değilse veya en ufak teknik detaylara takılan bir oyuncu değilseniz, sizin için oyunların içeriği görselliğinden daha ağır basıyorsa, kaldı ki iki konsol arasında görsel anlamda aşırı büyük farklar yok; oyun yelpazesi ve daha uygun fiyatıyla birlikte PlayStation 4 Pro tam size hitap ediyor. Halihazırda bir oyun bilgisayarına sahipseniz Xbox One X’de oynayıp PC’de oynayamayacağınız oyun yok. Bu nedenle konsol tercihinizi PS4 Pro’dan yana yapmak daha mantıklı olacaktır. Özellikle Türkiye şartlarında, standart bir oyuncunun alım gücünü düşünürsek PlayStation 4 Pro, bu seviyede oyun oynanabilecek en uygun fiyatlı çözüm.

     Peki halihazırda PlayStation 4 sahibi olan birinin PlayStation 4 Pro’ya geçmesi gerekir mi? Bu da tamamen sizin tercihinize kalmış. “Benim için oyunun içeriği önemli. İki efekt eksik görsem bir şey kaybetmem” diyenlerdenseniz aynı şekilde devam edebilirsiniz. “Yok benim gözüm daha iyisinde” derseniz üstüne biraz katarak PS4 Pro’ya geçebilirsiniz. Şayet ilk defa PlayStation 4 ailesinden bir konsol alma düşüncesindeyseniz yine “almışken iyisi olsun” diyerek PS4 Pro’yu tercih edebilirsiniz.



     Sonuç

     Sonuç olarak tüm bu seçimler tamamen sizin tercihinize kalmış. Gerek Xbox One X olsun gerekse de PlayStation 4 Pro olsun sizin isteklerinize hangi konsol cevap veriyorsa onu tercih edin.

     Kamu Spotu: Şayet ikisini de seviyorsanız ikisini birden alın. Kimse niye aldın demez. Yeter ki bir ürüne sahip olduğu için rakip firmanın ürününü kötüleyen bir insan olmayın. Sonuç olarak bu teknolojilerin hepsi eğlence sektörünün bir parçası ve biz eğlenip iyi vakit geçirelim diye varlar. Oturup kavgaya tutuşalım diye değil :)

     Bu yazımızda PlayStation 4 Pro’yu teknik detayları, tasarımı, performansı ve oyun yelpazesiyle ele aldık ve kendi deneyimlerimizi paylaştık. Umarım sizler için de fikir verici bir içerik olmuştur.

    Herkese tercih ettiği platformda iyi oyunlar diliyorum.