id Software’in doksanlı yıllarda oyun dünyasına kazandırdığı Heretic ya da Hexen gibi oyunları oynayıp da sevdiyseniz Ziggurat’a kulak kabartın. Çünkü Ziggurat da aynı o oyunlar gibi farklı tarzları bir araya getirerek ağzımızda hoş bir tat bırakma peşinde.
Daha önce kayda değecek bir oyunla karşımıza çıkamayan bağımsız yapımcı Milkstone Studios’un yeni oyunu Ziggurat, FPS oynanışı büyülü bir temayla birleştirerek Rogue-like tarzına yediriyor. Görev misali şartları yerine getirdikçe açabileceğiniz farklı karakterlere sahip olan oyunun zorluk seviyeleri de üçe ayrılmış durumda. Tabii normal seviyede bile çoğu oyuncuyu cebinden çıkartacak zorluğa sahip olan Ziggurat'ı en zor seviyede kim oynamak ister onu bilemeyeceğiz.
Ziggurat’ta toplam dört ana eşya çeşidi bulunuyor. İlk eşyamız Wand'ın büyü kaynağı süre geçtikçe yenilense de oyunun en güçsüz silahı olarak geçiyor. Wand’ın haricinde her katın başında ya da ödül odalarında elde edebileceğiniz Spellbook, Staff ve bir de Alchemy türünde eşya seçeneklerimiz var. Ancak bu eşyaların büyü kaynağını yenilemek için yaratık öldürmek zorundayız.
Oyunda ilerledikçe daha zorlu yaratıklarla karşılaşıyor ve onları öldürdükçe de Experience puanı kazanıyoruz. Yeteri kadar puan topladıkça seviye atlıyor ve her seviyeden sonra da bir seçim yapmak durumunda kalıyoruz. Diğer oyunlarda Perk sistemi olarak tanıdığımız sistem, Ziggurat’ta kartlarla oyuna işlenmiş. Her levelın ardından iki karttan birini seçmemiz gerekiyor ve seçtiğimiz karta göre karakterimiz yeni özellikler kazanıyor. Belki de karakter yapılandırması için oyuncuya düşen en önemli nokta olan burada kart seçimlerini dikkatli bir şekilde yapmak gerekiyor.
Kart ve ofansif büyü eşyalarının haricinde oyunda bir de kullanabileceğiniz özel eşya olarak Amuletler var. Ödül odalarından elde edilen Amuletlerin kullanım süreleri mevcut. Bu eşyalar size, kullanıldığı süre boyunca daha hızlı hareket etme, daha hızlı ateş etme gibi farklı farklı özellikler sağlayabiliyor.
Rogue-like bir oyun olan Ziggurat, benzer oyunlardaki gibi bir işleyişe sahip. Her katın bir tane boss odası bulunuyor. Bu odaya giriş yapmak içinse, önce portal anahtarını bulmamız gerek. Bu iki önemli odanın haricinde Ziggurat’ta ödül odaları, tapınak odaları ve kitap odaları var. Ödül odalarında engellerin üstesinden geldikten sonra önemli eşyalar elde edebilirken, tapınak odalarında da can ya da büyü kaynaklarından feda ederek yeni karakter özellikleri kazanabilliyoruz. Kitap odalarındaysa kağıt parçalarını okuyarak Ziggurat’ın pek de ön plana çıkamayan hikayesiyle ilgili şeyler öğrenebiliyoruz.
Her yeni başlangıçta farklı bir haritanın yaratıldığı Ziggurat'ta, her öldüğümüzde de oyuna sıfırdan başlangıç yapıyoruz. Oyunda öldükten sonra kazanılan eşyaları ve karakter seviyelerini kaybetsek de, oyunun sonunda yeni eşyalar ve kartlar açıldığından dolayı yenilen pehlivan güreşe doymaz misali bir havaya giriliyor. Bu doğrultuda oyun içerisinde ne kadar puan toplarsak daha fazla içerik açabiliyoruz. Dolayısıyla Ziggurat'ın yeni şeyler keşfetmek isteyen oyuncular için ödüllendirici bir yapım olduğunu söyleyebiliriz.
Genel anlamda Ziggurat, hem grafiksel hem de oynanış açısından başarılı bir sunum ortaya koyuyor. Grafik kısmında, pastel renklerin hakim olduğu oyun alanında büyü ve alev efektleriyle güzel bir atmosfer yakalanmış. Oynanış kısmındaysa farklı şeyleri harmanlayan Ziggurat, bu tip oyunları seven kişilerin saatlerini vereceği bir oyun olmuş. Uygun fiyatıyla da beraber oyun en azından bir şans verilmeyi hakediyor.