Geçtiğimiz Mart ayında çıkarak 2010 yılının en iyi multiplayer tecrübelerinden birini yaşatan Battlefield: Bad Company 2 için pek çok harita paketi ve güncelleme yayınlandı. DICE, bunlar ile farklı üniformalar ve haritalar eklerken, hazırladıkları en büyük güncelleme paketini yılın sonuna sakladı. Bad Company 2 – Vietnam, oyuncuları modern savaş temasından kopararak savaşın ve Rock ‘n Roll’un harmanlandığı 60’ların Vietnam’ına götüren bir içerik paketi.
Bad Company 2, Vietnam ek paketi ile birlikte tamamen farklı bir havaya bürünüyor. 5 yeni harita, döneme ait 15 silah ve 6 araç, yeni karakter modellemeleri, seslendirmeler ve müzikler sayesinde ek paket yerine yeni bir oyun oynuyormuş hissine kapılıyorsunuz. Tüm bunlar Bad Company 2’nin takım oyununa odaklanan oynanışını hiç değiştirmiyor. Vietnam’da oynarken yine kendi bireysel başarınızı ve Kill/Death oranınızı önemsemiyor ve takımınızın bir parçası olarak faydalı bir asker olmaya çalışıyorsunuz.
Araç sayısı oldukça sınırlı, bu nedenle silahınıza hiç olmadığınız kadar yakın olun.
Vietnam’a ve 60’lara gittiğinizde ilk göze çarpan değişiklik teknolojinin gerilemesi oluyor. Artık Red Dot’a sahip dürbünler, düşmanı fişleyeceğiniz Tracer’lar, hareket algılayıcı sensörler ya da güdümlü roketler bulunmuyor. Bunlarla beraber araç sayısı da düşürülerek daha çok piyade savaşına ağırlık veriliyor.
Bad Company 2’deki bazı silahlar Vietnam’da da bulunuyor. Bu nedenle oyundaki 15 adet silahın hepsi yeni değil. Oyundaki sınıflardan Recon (Sniper) hariç diğer hiç bir sınıf dürbünlü silah kullanamıyor. Yapımcılar, teknolojinin 40-50 sene gerilemesiyle birlikte silahların günümüz Anti-Recoil (Geri tepme önleyici) sistemlerine sahip olmayacağını ve bu nedenle geri tepme oranlarının artacağını belirtmişti. Fakat oyunda bunu hissedebildiğimizi söyleyemeyeceğim.
Battlefield: Bad Company 2 - Vietnam, Vietnam Savaşının filmlerde gördüğünüz sahnelerini yaşamanıza olanak kılıyor.
Silahlar, teknik özelliklerinin yanı sıra görsel anlamda da döneme ayak uydurmuş. Bantla yapıştırılmış şarjörler ve soyulmuş yüzeyler gibi detaylar sayesinde eski bir silah kullandığınız hissine kapılıyorsunuz. Bununla birlikte, silahların hasar miktarlarının arttırılmış olduğunu farkedeceksiniz.
Alev makinesi olmayan bir Vietnam olmayacağı için M2 Flamethrower da yeni eklenen silahlardan biri olmuş. Piyade savaşına ağırlık verildiği için, bu silah yakın mücadelelerde oldukça etkili oluyor. Fakat açık alanda kullanmanız durumunda bir anda kurşunlar için mıknatısa dönüşebiliyorsunuz çünkü çıkan alevler nedeniyle oldukça dikkat çekiyor ve haritadaki bir numaralı hedef oluyorsunuz.
Dikkat etmezseniz siz de bu topraklar gibi yanabilirsiniz.
Bad Company 2’deki sınıflar (Assault, Engineer, Medic ve Recon) Vietnam’da da aynı amaca hizmet edecek şekilde tasarlanmış. Sadece döneme ayak uydurmak açısından bazı ufak değişikliklere maruz kalmışlar. Assault, takım arkadaşlarına cephane sağlamak için mermi kutusu bırakabiliyor ve buna ek olarak M79 Thumper (Grenade Launcher) ile belli bir mesafeye bomba atabiliyor. Engineer, kullanabildiği RPG-7 AT ile araçların bir numaralı avcısı olmaya devam ederken, sahip olduğu kaynak makinesi (Bad Company 2’deki Repair Tool’un atası) ile araçları tamir edebiliyor. Medic, takım arkadaşlarının sağlıklarını kazandırıyor ve ölenleri şırınga ile hayata döndürebiliyor. Recon ise havan topu saldırısı yapabiliyor ve dinamit (C4’ün yerine) yerleştirebiliyor. Görüldüğü gibi sınıflar yine aynı dengeye ve özelliklere sahipler.
Ayrıca yine Bad Company 2’de olduğu gibi bu sınıfları kişiselleştirerek bazı ek özellikler kazandırabiliyorsunuz. Specialization’da açılan seçenekler sayesinde daha az hasar almak ya da daha fazla mühimmata sahip olabilmek gibi ek özelliklere sahip olabiliyorsunuz.
Vietnam’da an itibari ile dört adet oynanabilir harita bulunuyor. Önümüzdeki günlerde yapımcı DICE’ın başlattığı Operation Hastings görevinin tamamlanmasıyla beşinci harita da oyunculara sunulacak. Daha önce de bahsettiğim gibi araç sayısındaki azalma, bu haritaların ve Vietnam savaşının yapısından kaynaklanıyor. Amerikan askerleri araç konusunda daha şanslı iken, Vietnam tarafında, bu araçları pusuya düşürecek ve kazılmış siperlerden saldırmaya olanak kılan bir yapı hakim. Yakın mücadele için tasarlanan bu haritaların oldukça başarılı olduğunu söylemeliyim. Hatta sadece taktiksel anlamda değil, görsel açıdan da sizi havaya sokarak savaş atmosferini başarılı bir şekilde yansıtıyorlar. Mesela Hill 137’de Vietnam askerlerinin bulunduğu yer Napalm ile vurulmuş ve zemin alevler içerisinde yanıyor. Bu görüntü, karşıdan bakınca gerçekten de insanı etkiliyor.
Haritalarda genel olarak kullanacağınız geçitler bulunuyor. Bu noktalarda stratejinizi iyi belirlemeniz gerekiyor. Mesela Vantage Point haritasında her iki taraf da tank kullanabiliyor fakat bu tanklar karşı tarafa geçebilmek için barakalarla dolu bir kasabadan geçmek zorunda kalıyorlar ki bu da bolca tanksavara maruz kalmaları anlamına geliyor. Bu haritalarda tümsekleri, kayaları ve yıkıntıları siper alarak kademeli bir şekilde ilerlemeniz gerekiyor. Bu noktada da takım oyunu ön plana çıkıyor.
Flamethrower, yeni silahlardan sadece biri
Takım oyununa ve sınıflar arasındaki dengeye örnek vermek gerekirse; bir keresinde hiç Recon’a (Sniper) sahip olmayan bir takımda yer almıştım. Bir süre sonra kendi tarafımıza geri çekilmek zorunda kaldık ve hiç bir adamımız uzak mesafeye sahip bir nehrin karşısına geçemedi. Hiç kimse Recon olmadığı için yoğun ateş altında bölüm boyunca ölmek zorunda kaldık ve yenildik. Bu nedenle, bir sınıfın eksikliğinde ortaya çıkan dengesizlik takımınızın kaybetmesine neden olabiliyor. Zaten Bad Company 2’de Team Deathmatch ve benzeri multiplayer modları bulunmamasının da nedeni bu. Vietnam’da da haritaları Rush ve Conquest modlarında oynuyorsunuz ve bu da rastgele savaşmayı değil de tüm takımı kapsayan bir amaç için savaşmanızı sağlıyor.
Kasabalarda sürekli propaganda yayını yapan hoparlörler bulunuyor. Bunları patlattığınızda ses kesilerek anons sona eriyor.
Vietnam’ın atmosferine en büyük katkı sağlayan öğelerden biri de müzikler oluyor. Toplamda iki saate kadar süren ve dönemin popüler Rock ‘n Roll temasına sahip 49 parçalık bir müzik listesi bulunuyor. Bu parçalar, savaş atmosferini bozmayacak şekilde oyuna adapte edilmiş. Şarkılar, kullanacağınız araçların radyolarında çalıyor ve istediğiniz zaman parça değiştirebiliyorsunuz. Bu sayede filmlerde gördüğünüz Vietnam Savaşı atmosferine kapılıyorsunuz. Mesela UH-1’e beş kişi bindiğinizde ve aracın ağır makineli tüfeğini kullanırken, yanınızdaki takım arkadaşınızın helikopterin açık kapısından ateş etmesi ve radyoda çalan Rock ‘n Roll parçalar kendinizi tam bir Vietnam sahnesinde bulmanıza neden oluyor.
Arkadan da "Fortunate Son" çaldığını düşünürseniz, alın size bir film sahnesi
Vietnam’ın bazı eksiklikleri de bulunuyor. Mesela silahların daha fazla geri tepmeye sahip olması daha iyi olurdu gerçekçilik açısından. Ayrıca haritalarda, Bad Company 2’nin en büyük özelliklerinden biri olan yıkılabilirlik özelliği çok az bulunuyor. Genelde kulübe tarzında evler bulunuyor ve yıkabileceğiniz çok fazla yapı bulunmuyor. Bazı yapılara ise hiç zarar veremiyorsunuz. Ayrıca Vietnam denince akla gelen, sık ormanlardan oluşmuş bitki örtüsüne sahip araziler ve tünellere sahip bir harita da bulunsaydı daha güzel olabilirmiş. Bunları aslında eksik yerine saymamamız daha yerinde olur zira 15$’a satın alabileceğiniz Vietnam ek paketi bu parayı fazlasıyla karşılıyor (Özellikle de 15$’a sadece beş harita satan farklı yapımlar varken). Vietnam kesinlikle övgüyü hak eden, atmosferi ve oynanabilirliği ile Bad Company 2’yi beğenmiş oyuncuların oynaması gereken bir yapım.