NSA, Online Oyunlarda Terörist Arıyor

Talha Aynacı

 
   Eski NSA (Ulusal Güvenlik Ajansı) çalışanı Edward Snowden tarafından sızdırılan bilgilere göre NSA, Xbox Live ve PC'de oynanan online oyunları yakın takip altında tutuyor.
 
   The Guardian gazetesi tarafından yayınlanan haberde NSA ve İngiliz ayağı GCHQ isimli güvenlik kurumlarının online oyunları gizlice görüntülediği ve yaşanan sohbetleri dinlediği idda edildi. 48 milyon oyuncuya sahip Xbox Live dışında NSA ajanları, World of Warcraft ve Second Life gibi oyunlara da sızarak oyuncu görünümüyle insanlarla sohbet ediyor ve çeşitlik bilgilerin kaydını tutuyor.
 
   Güvenlik kuruluşlarının online oyunlara odaklanmasının sebebi ise dünya çapında milyonlarca oyuncuyu cezbeden online oyunlarda doğan klan ve benzeri oluşumlar arasından "teröristlerin" de çıkma olasılığı.
 
   NSA'ın 2008 yılında hazırlanmış bir raporuna göre online oyunları takip etmemek ve burada yer alan konuşmaları kayıt altına almamak teröristler için bu alanları gizlice plan yapabilecek alanlara çevirebilirmiş. Oyun içi konuşmaların özenle kontrol edilmesi gerekiyormuş. Mesela "Second Life'ın kullanıcıya anonim olarak yazı yazma ve yine anonim olarak sesli sohbete imkan tanıması bu yolla insanları terörist forum ve web sayfalarına yönlendirme şansı tanıyor." diye kısa bir not düşülmüş.
 
   Ancak dökümanlara göre teröristlerin online oyunlarda var olan iletişim ağını kullanarak yapmış olduğu  faaliyetlere dair herhangi  bir ize rastlanmış değil.
 
   Öte yandan durum hakkında gazeteye bir açıklama yapan WoW yapımcısı Blizzard Entertainment, NSA'nın sümenaltından oyun görüntüleme ve oyun sohbetlerini dinleme gibi izinlerini kendilerinden almadıklarını ve şayet böyle bir şey varsa tamamen izinsiz gerçekleştiğini açıkladı..
 
   NSA'ın raporlarında geçen bir diğer detaysa oyunların beyin yıkama aracı olarak kullanılabileceği. Buna verilen örnek ise Hizbullah tarafından yapımına destek verilen ve perakendecilerde 10$'a satılan  Special Forces 2. Ancak oyunları kendi amacı için kullanan tek oluşum değil. NSA'ya göre Hizbullah bu fikri, yapımcılığı Amerikan ordusu tarafından üstlenilen Unreal Engine 3 motoruyla geliştirilmiş ve ücretsiz olan America's Army isimli  ve " Amerika dünyanın kralı, istediğimiz yere demokrasi götürürüz." temalı FPS oyunundan almış durumda.
 
   Xbox Live'da geçen tüm sohbetlerin dinlendiği konusunda yorum yapmayan Microsoft yanısıra Second Life'ın CEO'su Philip Rosedale da yorum yapmaktan kaçındı. Durum hakkında bir yalanlama da NSA'dan geldi. Haberle ilgili çok daha fazla ayrıntıya The Guardian'ın ilgili haberinden ulaşabilirsiniz.