Capcom el atmadan önce biz dövüş oyunlarında ki karakterlerin rüya buluşmalarını atari salonlarında kafamızda canlandırır, tüm jetonları tükettikten sonrada “Street Fighter’dan Ryu mu yener yoksa KOF’dan Iori mi yere serer” diye ciddi ciddi tartışırdık. Naçizane çabamız her zaman için favori karakterimizi üstün göstermekti.
90’lı yılların ortalarında ise rüya buluşmalarının ilki; Marvel’ın önemli çizgi roman serilerinden X-Men ve efsane dövüş oyunu Street Fighter karakterlerinin bir araya gelmesi ile gerçekleşmiş, bizim ilçenin atari salonuna cümbüş gelmişti. 90’ların sonu milenyum başında alınan olumlu yorumlar üzerine işi büyüten yapımcı ekip, dövüş oyunlarının unutulmazları arasındaki yerini alacak Marvel’s Super Heroes vs. Street Fighter’a imza atarken, bizim atari salonu sahibi servetine servet katmaya devam ediyordu.
Birkaç Marvel vs. Capcom yapımının ardından SNK’ya da (hey gidi King of Fighters !) sıçrayan “vs. Capcom” fırtınası pek çoğumuzun o zamanlar hayal ettiği, hatta o koca gövdeli makineleri karşı karşıya dururken “olsaydı nasıl olurdu” dediği bir dövüş oyununu oyun dünyasına sunuyordu. 2000’lerin başıydı ve Playstation kafelerinin fendi atari salonlarını yenmişti. Hadouken çektirmekten tabanı aşınmış topuzlu analog kol, yerini konsolların joypadlerine devretti ve atari salonlarının devri bitti.
Tabii dövüş oyunları arasında kendine sağlam bir yer edinen “vs. Capcom” serisi bu çıkışını konsollarda da sürdürmeye devam etti (bu noktada serinin her zaman için yurt dışında Arcade salonlarında da gözüktüğünü hatırlatayım). Gerçi en başından beri “vs. Capcom” konsollara da çıkıyordu ancak eminim pek çoğumuz bu seri ile Arcade salonlarda tanışmışızdır.
Geçtiğimiz yaz HD versiyonu ile Xbox Live ve PSN için yeniden sahne alan Marvel vs Capcom 2’nin ardından, Capcom’un hazırlık içerisinde olduğu; Nintendo Wii ve Arcade için özel olarak lanse edilen Tatsunoko vs Capcom’un nasıl bir içerikle karşımıza çıkacağı beni endişelendiren bir soruydu. Çünkü evrensel olarak bir hayli tanınan çizgi roman ve oyun karakterlerine nazaran bu sefer Capcom dünyası, daha çok doğu ile özdeşleşmiş bir anime firmasının karakterleri ile karşı karşıya gelecekti.
Zaten ilk duyurulduğunda oyunun batı sürümü ile ilgili kelam edilmemeside bu sebepten olsa gerek. Ancak bir süre sonra Tatsunoko vs. Capcom’un yeni karakterleri ile batıda da belireceği açıklandı. Aslında oyunun batıya gelmesinin en büyük sebebi, serinin fanlarından gelen yoğun ilgiydi. Bu konuda Tatsunoko firmasının emeğide yabana atılmamalı. Tatsunoko ekibi, Amerika ve Avrupa’da pek çok farklı firmadan dağılmış durumda olan hakları alarak oyunu batı versiyonunun çıkmasında yardımcı olmuştu. Gelin öncelikle ilk bakışta size soğuk ve yabancı gelebilecek Tatsunoko karakterleri ve firmasını kısaca tanıyalım.
Tatsunoko, Japon anime tarihinin saygın firmalarından. 1960’lı yıllardan beri pek çok animeye imza atmış olan firmanın doğal olarak bu animelerle birlikte hayat verdiği sayısız kahraman bulunuyor. Tarih sayfalarını biraz daha hızlı çevirerek
80’lerin sonuna geldiğimizde, acaba bizim TV ekranlarımızda yayınlanmış herhangi bir Tatsunoko yapımı anime yer almış mı diye baktırıyoruz; göze çarpanlardan ilki ve en meşhurlarından Robotech serisi oluyor.
Ardından Gatchaman (diğer bir adıyla G Force) , Dashu Kappei, Speed Racer animelerinin TRT ve diğer özel tv kanallarında yayınlandığını görüyoruz. 80’ler sonu 90’lar başında çocuk olmuş pek çok yaşıtımın bu animelerin en azından birini hatırlayabileceğinden eminim. Özellikle bu grup için Tatsunoko karakterleri aslında o kadarda yabancı değil. Üstelik Capcom oyunu batıya taşırken; Mega Man serisinden Zero ve Capcom’un yeni nesil IP’lerinden en dikkat çekicisi Dead Rising’in ana karakteri Frank West eklemesiyle yapımı daha çekici hale getirmiş.
Seriye aşina olan arkadaşlarım Tatsunoko vs. Capcom’da kendilerini neyin beklediğini pekala çok iyi biliyorlar; Hızlı tempolu, akıcı bir oyun, çılgın kombolar ve renkli karakterler! 2 karakter eşliğinde rakiplerinize karşı birbirinizi asiste ederken, parmaklarınızın tuşlar üzerindeki ahengine göre göze hoş gelen ve ardarda yapıldığında oyunun eğlence dozunu arttıran kombo hareketleri yanısıra “Hyper Combo” adı verdiğimiz ve her karakterin birkaç farklı bitirici kombo özelliği ile oyun yine çok keyifli olmuş. Spiral olarak tasarlanmış oyun menüsüne geldiğimiz anda oyunun içinde barındırdığı o arcade havasını kesinlikle hissediyorsunuz. Burada karşınıza pek çok oyun modu çıkıyor.
Karakter seçme menüsüne geldiğinizde oyunun akıcılığını size hissetirecek menü müziği ile favori 2 karakterinizin seçimini gerçekleştiriyorsunuz. Mevcut karakter listesi ise şöyle oluşturulmuş;
Tatsunoko Cephesi : - Ken the Eagle
- Jun the Swan
- Casshan
- Tekkaman
- Poliman
- Yatterman-1
- Karas
- Doronjo
- Hakushon Daimao ( Gizli Karakter)
- Ippatsuman
- Gold Lightan
- Tekkaman Blade (Gizli Karakter)
- Joe the Condor ( Gizli Karakter)
- Yatterman -2 (Gizli Karakter)
Capcom Cephesi:- Ryu
- Chun Li
- Alex
- Morrigan Aensland
- Batsu Ichimonji
- MegaMan Volnutt
- Kaijin no Soki
- Roll (Gizli Karakter)
- Saki Omokane
- Viewtiful Jole
- PTX - 40A
- Frank West (Gizli Karakter)
- Zero(Gizli Karakter)
- Yami (Sadece BölümSonuCanavarı olarak karşımıza çıkıyor, oynanabilir karakter değil)
Tatsunoko Production’dan gelen pek çok karakterin Power Rangers’dan fırlama pelerinli kahramanlar gibi gözüküyor olması size hiçte itici gelmesin. Bir süre sonra Tatsunoko karakterlerinin de ne kadar karizmatik olduğunu keşfedeceksiniz! Zaten yaşıtlarım bu karakterleri yadırgamayacak; onlara yabancı olsada çocukluk zamanlarının animelerini hatırlayacaklardır. Öte yandan Capcom tarafından tercih edilen karakterlerin daha çok Japonya’da ki popülaritelerine göre tercih edildiğide dikkatlerimizden kaçmıyor. Zaten bu yüzden batı versiyonunda Capcom daha tanıdık yüzleri eklemeyi tercih etmiş. Gözümüze çarpan bir diğer detay ise Tatsunoko tarafından Gold Lightan; Capcom tarafından PTX-40A’nın devasa karakterler olarak ön plana çıktığı.
Genel dövüş hareketleri dışında baktığımızda, önceki oyunlarda da olduğu gibi karakterlerin geldikleri oyun/anime’de özdeşleştikleri hareketler ve techizatlarla atak yapabildiklerini görüyoruz. Her Nintendo Wii oyununda kontrol sisteminin nasıl işlediği ve ne kadar başarılı olduğu her zaman için en önemli noktadır. Tatsunoko vs. Capcom’u 4 farklı kontrol sistemi ile; Wii’mote u yan tutarak, Wiimote + Nunchuck kombinasyonu, klasik/Gamecube kontrolleriyle ve 3. parti Arcade kontrol paneliyle yönetme imkanına sahipsiniz.
Wiimote’un kısıtlı tuşlarına oyun kontrolleri başarılı olarak dağıtılmış ama dövüş sistemi çok basit ve kolaya indirgenmiş. Karakterlerin özel kombolarını yapmak o kadar basit ki yumruk ve tekme gibi temel hareketleri hiç yapmıyorsunuz. 2 tuşu aynı anda basmanız bile partnerinizle ikili kombo yapmanın kapılarını açıveriyor. Ya da kısaca şöyle belirteyim; klasik kontrollere karşı - Wiimote ile kardeşimle yaptığım tüm mücadeleleri kaybettim! Aslında bundan olumsuz olarak bahsetmek ne kadar doğru bilemiyorum. Karışık kombo hareketlerini yapmak istemeyen, zorlanmadan oynun tadını çıkarmak isteyen arkadaşlar için Wiimote seçeneği daha çekici olabilir. Aynı şekilde Wii mote + Nunchuck kontrol sistemide bana bir hayli kolay geldi.
Yok ama benim gibi meydan okumalı bir oyun istiyorsanız, klasik/Gamecube kontrolleri daha keyifli olmakla kalmıyor, beklenen acrade havasınıda başarılı bir şekilde yansıtıyor. Bahsettiğim kombolar ve özel hareketler klasik kontroller ile de rahatlıkla yapabiliyorsunuz ama Wiimote’a oranla parmaklarınızın daha hızlı olması lazım. Eminim klasik kontroller benim gibi bu serinin müptelaları için daha tatminkar bir sonuç doğurur. Bu kadar kombo ve özel hareket bol olduğu bir dövüş oyununda yapabileceğiniz hareketlerin size liste halinde sunan bir özelliği oyun esnasında menü bölümünden aktif edebilir ve dövüş esnasında ekranın üst köşesine yerleşen bu ufak listeden yararlanabilirsinizde.
Seri geleneklerine uygun olarak Tatsunoko vs. Capcom yine 2D sistem üzerine oturtulmuş. Doğrusu 2D demek TvsC’nin durumunu tam olarak açıklamıyor; biz ona 2.5D diyelim. Çünkü 3D olarak hazırlanan karakter ve arka plan , 2D açısından oyuncuya sunuluyor. Hani oyunun grafikleride öyle böyle değil! Son dönemde HD oyunlarda da karşımıza çıkan cel-shaded tarzı grafiklerin Nintendo Wii’de ne kadar başarılı olduğunun bir başka kanıtıda Tatsunoko vs Capcom olmuş. Detaylı karakter tasarımları birer sanat eseri kıymetinde duruyor. Işıklandırmalarda ki başarı ise grafiklerin ne kadar kaliteli olduğunun bir başka kanıtı.
Ryu’nun hadouken çekerken avcunun içinde oluşan mavi ışık hüzmesi ve hareketin devamında yine o ışık hüzmesinin canlılığı buna verebileceğim en iyi örneklerden birisi oluyor. Bu kadar başarılı karakter tasarımı ve ışık oyunlarının peşinden kuru bir arka plan sanırız sırıtırdı. Ancak Tatsunoko vs Capcom’un bu konuda, özellikle bazı bölümlerde Street Fighter 4’den bile canlı bir arka plan temasına sahip olduğunu çekinmeden söyleyebilirim. Hele hele o Les Vegas ! Siz dövüşürken arkada başlayan polis arabaları kovalamacasına bir süre sonra tanklarda katılıyor ve ön planda zaten hızlı bir mücadele içindeyken, canlı arka plan size harika bir atmosfer sunmuş oluyor. Burning Wasteland, Orbital Ring, Willamette Mall ve Gesellschaft zengin içerikli atmosferi ile benim en favori bölümlerim arasında yer alıyor.
Birazda oyun mekaniklerinden ve eklenmiş yeniliklerden bahsedelim. Bildiğiniz gibi oyunda 2 farklı karaktere sahip oluyor ve tamamen sizin kontrolünüz altında, zaman veya başka bir kısıtlama olmaksızın değişmeli olarak bu karakterleri kullanarak dövüş arenasında basamak atlıyorsunuz. Partner değiştirmenizdeki en büyük avantaj sadece arenaya taze bir dövüşçü getirmekle sınırlı kalmıyor, bu esnada diğer partnerinizin sağlık barı belli bir oranda (sağlık barınızda yer alan kırmızı bölüm) doluyor. Karakterlerimizin atakları 3 seviyede; zayıf-orta-güçlü olarak seyrediyor. Ayrıca dövüş esnasında partnerinizle yer değiştirmedende kendisinden ufak yardımlar alabiliyorsunuz. Bu yardımlara ufak bir zaman sınırlandırması getirilmiş.
Oyun iç sesi “Assist Ok!” dediğinde partneriniz size yine yarenlik etmek için hali hazırda bekliyor olacak. Bunun yanı sıra serinin diğer oyunlarında olduğu gibi partnerinizle ortaklaşa hiper kombolar gerçekleştirebiliyorsunuz ki bu ataklar yapabileceğiniz en güçü ataklar oluyor. Hiper kombolar için ise ekranın altında yer alan, takımınızın Special Bar’ını takip etmeniz gerekiyor. Bu bar 5 seviyeden oluşuyor ve her seviye size daha güçlü ve farklı özel ataklar yapma şansı tanıyor. Örneğin partnerinizle birlikte yapacağınız özel atak size 3 Special Bar’a mal oluyor. Özel ataklar / hiper kombolar başladığında bile karakterleri değiştirerek partnerlerin farklı kombolarını güçlü bir şekilde kullanabiliyorsunuz.
Serinin daha önceki oyunlarında da yer alan bu özelliklerin yanısıra gelen taze mekaniklerin başında “Baroque Cancel” yer alıyor. Bu teknik sağlık barınızda belli olan ve enerjinizin iyileştirilebilinecek kısmını simgeleyen kırmızı hattın karşılığında size kombolarınızı arttıracak bir tempo ve güç kazandırıyor. Tabii bu güç kırmızı hattınızın uzunluğuna bağlı olarak kombonuzun sonuna kadar sizinle birlikte.
Bir diğer önemli eklenti “Mega Crash” karakterinizin enerji patlaması yapmasını sağlıyor ve artık rakibin attığı tokatların ardı arkasının gelmeyeceğini düşündüğünüzde; rakibin kombolarını kesmenize yarıyor. Aynı şekilde rakip hiper kombo/özel atak yapmaya başladığınızda doğru zamanlamayı yakalarsanız Mega Crash bu güçlü atak tipinide önlüyor. Ancak bu teknik hem sizin sağlık barınızdan biraz tırtıklıyor hemde 2 Special Bar’ınızı götüyüyor.
Tatsunoko vs Capcom’da olumlu olarak not düşebileceğimiz diğer konu başlığı ise seslendirmeler. Oyun iç sesinin kombolarınıza verdiği o tepkiler ( FANTASTIC!!!), Japon menşei karakterlerinizin orijinal dilleriyle konuşmaları ve müziklerin bu hızlı/akıcı dövüş oyunu ile olan ahengi bir hayli dengeli. Ancak nedense o karakter seçme sırasında karakterin adını telaffuz eden mekanik ses bana çok itici geldi.
Oyunun ömrünü uzatmak adına eklenen Time Attack ve Survival modundan çok Wi-Fi ile online mücadeleler bu konuda daha eğlenceli bir şekilde sizi uzun süre idare edeceği kanaatindeyim. Oyunun esas bölümü olan Arcade kısmı, her karakterin kısa bir hikayesinin yeraldığı sonlara sahip. “Data” oyunda açtığınız yeni karakter kostüm renkleri, konsept çizimleri, bölümleri, hangi karakterin en çok kullanıldığı gibi oyunun kaydını tutmuş bilgileri içeriyor. “Shop” bölümü ise oyunda kazandığınız Zenny puanlarını harcayarak yeni karakter renkleri, bilgiler, konsept çizimleri gibi kapalı öğeleri açabiliyorsunuz. “Training” bölümü ise size karşılık vermeyen karakterlere karşı yaptığınız dövüşlerle karakterleri tanıma ve hareket kabiliyetinizi geliştirmek için görülmesi gereken bir bölüm.
3. parti firmalar tarafından Wii için çıkarılmış çok fazla kaliteli oyun bulunmuyor. Olanlar ise iyi bir satış başarısı elde edememekten yana şikayetçi. Tatsunoko vs. Capcom’un satış başarısı Capcom’u ne denli tatmin eder belirsiz ancak bu kadar kaliteli bir oyunun (hele ki yapımcısı $$$ Capcom ise!!!) diğer platforma çıkması kimseyi şaşırtmasın.