Teknolojinin de gelişmesi ile birlikte çok daha geniş imkanlara ulaşan oyu yapımcıları her çıkan oyun ile bizleri daha da şaşırtmaya devam ediyor. Daha geniş oyun alanları, daha iyi grafik, daha geniş diyalog sistemleri ve tabi ki daha komplike olan oynanış biçimleri ile karşılaşıyoruz. Peki bu maddeleri elinin tersi ile savurup sadelikten ve tek düzelikten yana olan firmalar da yok mu? Tabi ki var..
Bunun son örneğini ise her ne kadar incelediğimiz oyuna göre uç bir örnek olsa da Left 4 Dead serisini de görüyoruz. İçerisine her ne kadar ekstra görevler eklenmiş olsa da Left 4 Dead’ın özünde de sadece aksiyon yapısı var. Tıpkı Serious Sam’de olduğu gibi. Bu tip oyunların yanı sıra karşılaştığımız bazı oyunlarda remake yani yeniden yapılan oyunlar oluyor. Şartların da iyileşmesi ile birlikte daha iyi imkanlara sahip olan oyun firmaları zaman zaman eski oyunlarının yeniden yapımları ile karşımıza çıkıyorlar. İlk oyunu 200 yılında çıkan Serious Sam’da bu örneklere eklenen son oyunlardan birisi oldu.
İlk olarak 1996 yılında yapımına başlanmasına rağmen dört yıllık bir süreç sonucunda oyun severler ile buluşan Serious Sam’ın ilk oyunu 22.yüzyılın başlarında geçiyordu. Oyunun hemen başında ise eski Mısır çağına dönüş yapmak durumunda kalıyorduk. 22.yüzyılda Dünya’yı istila etmeye başlayan yaratıkları araştıran insanoğlu bu araştırması sonucunda Mental adlı bir güç ile karşılaşıyor ve bu saldırının bir benzerinin çok uzun yıllar önce olduğunu öğreniyordu. Bunun üzerinde “Time Lock” adı verilen sistem ile olayın özünü araştırmak üzere oldukça cesur biri seçiliyordu. İşte o cesur olan kişi, yani Sam “Serious” Stone olarak Time Lock’u kullanıp eski Mısır dönemine dönüş yapıyorduk. Geçmişi araştırmak üzere başladığımız bu yolculukta Mental güçleri de boş durmuyor ve geçmişte de başımıza bela oluyordu.
Yeniden yapımı ile karşılaştığımız Serious Sam First Encounter HD’de de işleyiş tıpkı ilk oyundaki gibi korunmuş. Tek değişikliğin meydana geldiği kısımlar ise oyunun teknik detayları. Ama bu detaylara girmeden önce oyunun dinamiklerinden biraz daha bahsedelim.
Serious Sam başta da dediğim gibi sırf aksiyon üzerine kurulmuş bir oyun. Bazı yerlerde oyunun geçtiği mekanlar çatallaşıp kafanızı karıştırsa da oyunun büyük bölümünde dümdüz ilerleme mantığı kullanılmış. Oyunun görüntüleri ve videolarından baktığınızda "stres atmak için bire bir" ifadesi aklınıza gelebilir ama işin özü aslında tam olarak öyle değil. Her ne kadar oldukça kanlı ve eğlenceli bir oyun yapısı olsa da Serious Sam’i oynarken bazı yerlerde saç baş yolduğunuzda olacak. Bunun nedeni ise oyunun en büyük eğlencesi de olan düşmanlarımız.
Oyun boyunca dur durak bilmeyen bir saldırıya maruz kalıyoruz. Attığınız her adım çevrenizde daha fazla düşmanın ışınlanmasını sağlıyor. Bölümleri de tüm bu düşmanları öldüremeden tamamlayamadığınız için oyunun bazı noktalarını tekrar tekrar oynamak durumunda kalabiliyorsunuz.
Bu durumu örnek ile açıklayacak olursak ; Mesela büyük bir salona girdiniz. Girdiğiniz anda sağdan soldan düşmanlar gelmeye başlıyor. Siz bu düşmanları öldürüp onlardan hasar almaktan kaçınırken, yani sürekli hareket halinde oldukça, daha da fazla düşman ile baş etmek zorunda kalabiliyorsunuz. Tüm bu alanı temizledikten sonra ise yolunuza devam edebiliyorsunuz. Özellikle arena benzeri bu bölümler oldukça zorlayıcı olabiliyor.
Oyundaki yaratıklar oldukça uçuk tasarlanmışlar. Kafasında hizar ağzı denilen testerenin olduğu yaratıkları veya sizden onlarca kat daha büyük yani devasa büyüklükte olan yaratıkları örnek verecek olursak oyundaki düşman yapısını kısaca özetlemiş oluruz. Bu yaratıkların kimisi yavaş yavaş üzerinize doğru gelirken kimisi uzaktan ateş ediyor. Kamikaze adı verilen ve ellerindeki bombalarla üzerinize koşturan veya boğa benzeri oldukça büyük yaratıklarda mevcut. Özellikle patladıklarında oldukça keyif veren kamikazelerin oyunun en hoşunuza gidecek olan yaratıkları olduğunu söylemeliyim.
Yaratıklar kadar silah çeşitleri de oyundaki ön plana çıkan bir diğer unsur olmuş. Oyunun hemen başında bir adet tabanca ve bıçak sahibi iken ilerledikçe lazer silahlarına kadar çok çeşitli silahlara sahip oluyoruz. Ayrıca pompalı, revolver gibi bazı silahlardan ikişer tane alabiliyor ve onları çift elle kullanabiliyorsunuz.
Oyunun tek kişilik hikaye modu dışında bir de multiplayer modu bulunuyor. Bu modda ise 16 kişiye kadar oyuncu desteği sunulmuş ve çoklu oyuncu kısmının tam bir curcuna olduğunu söylemeliyim. Büyük bir arenadasınız ve onlarca yaratığın istilasına maruz kalıyorsunuz. Siz öldürdükçe onlar daha da çeşitlenerek üzerinize gelmeye devam ediyorlar. Oldukça sıradan olmasına karşın arkadaşlarınızla oynadığınızda çoklu oyuncu modundan bir müddet keyif alabilirsiniz.
Oyunda iki farklı kamera açısı bulunuyor. TPS ve FPS kamera açılarına sahip olan oyunda FPS kamera açısının çok daha işlevsel olduğunu söylemeliyim. TPS kamera da hem günümüz oyunlarına göre çok geride bir kontrole sahip oluyorsunuz hem de her anı çatışma ile geçen oyunda nişan almak oldukça zorlayıcı olabiliyor.
Gelelim oyuna ismini de veren grafiklere. Baştan söylemeliyim ki Seriosu Sam HD The Firs Encounter ’den grafiksel olarak büyük şeyler beklerseniz büyük bir hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Oyun grafiksel olarak kaplamalarda bazı düzenlemelere gidilse de en büyük fark çözünürlükte karşımıza çıkıyor. Bir çok hatanın bulunduğu grafiklerde kapalı mekanların aksine açık alanlaın göze çok daha hoş gözüktüğünü söyleyebiliriz. Pürüzsüz ve oldukça iyi gözüken gökyüzü de bu hoşluğun en büyük etkenlerinden birisi olmuş. Bunun dışında ışıklandırmalar ve su efektlerinde de büyük değişim gözüküyor.
Sonuç olarak Serious Sam HD First Encounter seriyi merak eden ve daha önce oynamamış olanlar için oldukça iyi bir fırsat. Kısa vadede oldukça eğleneceğiniz oyunda bazı kısımlar oldukça sinir bozucu olabiliyor. İkincisi de yolda olan Serious Sam HD First Encounter oyun dinamikleri ile oldukça basit olsa da genel olarak kendini oynatmayı başaran bir oyun olmuş.