Tüm Pokémon oyunlarında senaryo çok doğrusal olsa da, bu belirli yolda düşe kalka ya da rahat bir biçimde ilerleyebilmemiz tamamen bizim tecihlerimize bağlı. Doğru strateji ile hiçbir GYM liderine takılmadan ve belki de hiç “blacked out” olmadan oyunu tamamlayabilmemiz mümkün.
Oyunlardaki hikâye ilerleyişi ve buna göre yapılması gereken stratejilerden önce, teknik terimlere ve detaylara bir bakalım.
Türler Pokémon'lar ve onların saldırı türleri; normal, ateş, su, savaşan, elektrik, çimen, uçan, zehir, toprak, karanlık, böcek, ejderha, kaya, hayalet, çelik, buz ve psişik olmak üzere 17 gruba ayrılır. Bu türlerden bazılarının diğerlerine karşı üstünlüğü varken bazılarının diğer türlere karşı herhangi bir zayıflığı ya da üstünlüğü bulunmamakta, hatta bazı türlerin diğerlerine karşı hiçbir etkisi de olmamaktadır. Tabi ki her bir Pokémon sadece 1 türe ait olmayabilir. Birden fazla türe sahip olan Pokémon'ların maruz kaldıkları saldırılardan etkilenme oranları sahip oldukları 2 türün, yapılan saldırı çeşidine karşı olan dayanıklılıklarının bileşkesi şeklinde hesaplanır.
Saldırı Türleri Yukarıda saydığım saldırı türlerinin hepsi toplamda 3 ayrı başlığa ayrılır: Physical, Special ve Other.
Physical saldırılar adından da anlaşıldığı gibi fiziksel olarak bir Pokémon'un karşısındaki Pokémon'a yaptığı saldırılardır. Örnek olarak Hi Jump Kick, Slash, Tackle ve Arm Thrust gibi saldırıları gösterebilirim.
Special ise oyuncunun Pokémon'unun direkmen fiziksel bir temas kurmadan yaptığı saldırılardır. Örnek olarak Ember, Zap Cannon, Octazooka ve Ice Beam gibi saldırılar gösterilebilir.
Other Attacks ise oyuncunun Pokémon'unun ya da rakibin “durumunu”(yazının devamına bakın detaylar için), oyuncunun HP, Attack ve Sp. Attack veya Speed miktarını artıran saldırılardır. Örnek olarak Aqua Ring, Recover, Teleport ve Toxic gibi saldırıları gösterebilirim.
Level Sistemi Yendiğimiz her Pokémon karşılığında edindiğimiz tecrübenin rakamlara dökülmüş hali olan EXP Puanları belli bir seviyeye gelince Pokémon'umuz Level atlar. Level atlayınca değişen tek rakam “lv” harflerinin yanında yazan rakam değil tabi ki. HP'nin yanısıra Attack, Defense, Speed, Sp. Attack, Sp. Defense gibi verilerde artış gösterir. Bu doğal olarak saldırılarımızın etki gücü ile birlikte defans özelliklerimize kuvvetlendirir. Ayrıca her Pokémon, kendisi için özel olarak belirlenmiş bir Level düzeyine eriştiğinde gelişir. Tabi ki tek gelişme şekli Level atlama sistemi değildir.
Abilities Bir diğer önemli unsur ise Türkçeye “Kabiliyetler” olarak çevirebileceğimiz “Abilities”. Ability kavramı ilk olarak 3. nesil oyunlar olan Sapphire ve Ruby ile ortaya çıktı. Abilities kavramını kısaca: “Her Pokémon'da bulunan ve onlara savaş esnasında katkı sağlayan özellik” şeklinde tanımlayabiliriz. Örneğin Static adlı Ability'ye sahip bir Pokémon'a karşı savaştığınızda, rakip Pokémon, herhangi bir fiziksel saldırısında “Paralyze” olma durumuyla karşılaşabilir. Ya da mesela Ice Body Ability'sine sahip Pokémon buz fırtınası esnasında herhangi bir şey yapmadan HP'sini arttırabilir.
Bazı Pokémon'ların 2 adet Ability'si olabilir fakat bunlardan sadece bir tanesi sürekli kalacaktır.
HP Yabancı olmadığımız bir kavram. Açılımı Hit Point. Pokémon'umuzun sağlık düzeyini gösteriyor. Level atlayarak ve HP Up ile HP'yi artırabiliriz. Ayrıca Pokémon Savaşı sırasında azalan HP'yi Potion çeşitleri, Full Restore ve bazı Berry'ler ile artırabiliyoruz.
PP Power Points. Her saldırının belirli bir PP miktarı vardır. Bu miktar saldırının gücüne göre değişir ve o saldırıyı aynı müsabaka içerisinde kaç kez yapabileceğinizi gösterir.Örneğin sıradan bir saldırı olan Leer, 30 Power Point'e sahipken, güçlü bir ateş türü saldırısı olan Fire Blast, 5 PP'ye sahiptir. PP Up ve PP Max kullanarak PP miktarını artırabilirsiniz. Ayrıca Pokémon Savaşı sırasında azalan PP'yi Ether, Elixir, Max Ether ve Mac Elixir ile artırabiliyoruz.
Durumlar Çeşitli saldırı ya da Ability'lerin sonucu olarak bir Pokémon, zehirlenme, felç, yanık, donma, uyku, cezp, şaşırma ve lanetlenme durumlarından birine yakalanabilir. Bu durumların hepsinin etkileri birbirinden farklıdır. Tüm bu durumlardan kurtulmak için özel item'lar bulunmakla birlikte size kısaca Full Heal'ı öneririm.
TM Technical Machine. Pokémon'larımıza öğretebileceğimiz saldırılar. Oyunun ilerleyişi esnasında doğal çevrede de bulabileceğimiz gibi bazı marketlerden de alabiliriz. Ayrıca GYM Lider'lerini yendiğimizde de 1 adet TM kazanmış oluyoruz. Her TM'yi sadece bir Pokémon'a öğretebiliyoruz.
HM Hidden Machine. TM'den farkı bu tür saldırıların oyunun devamı için zorunlu bir unsur olması. Oyunda karşımıza çıkacak olan bazı “kesilebilir” ağaçları CUT adlı HM ile geçerken, deniz veya su birikintilerini SURF HM'si ile bazı “hareket ettirilebilir” kayaları ise Strenght HM'si ile geçiyoruz. Şehirlerden diğer şehirlere FLY ile uçarken en yeni HM olan Rock Climb ile çeşitli taş yapılara tırmanabiliyoruz. Her bir HM için bir GYM liderini yenmemiz gerektiğini unutmayın.
Pokémon'ların Gelişimi Pokémon'ların büyük çoğunluğu level atlayarak gelişmektedir. Bunların dışında kalanlar için ise çeşitli gelişme yöntemleri vardır. Bunlar: Trade (değiş-tokuş), çeşitli taşlar(Moon Stone, Fire Stone, Thunder Stone, Sun Stone vb.), Happiness(Mutluluk) ve bazen de bazı belirli saldırıları öğrenerek.
Pokédex Oyunun başında, Prof. Tarafından bize verilen bu cihaz sayesinde karşımıza çıkan tüm Pokémon'lar ile ilgili verileri toplayabiliyoruz. Ayrıca Pokédex'imize kayıtlı olan Pokémon'ları, maceramızın geçtiği bölgenin neresinde bulabileceğimizi de bu cihaz sayesinde öğrenebiliyoruz.
PokéGear En son çıkan Pokémon oyunları olan Heart Gold ve Soul Silver ile geri dönüş yapan PokéGear, telefon, radyo ve harita özelliklerini barındırmaktadır.
Oyunda birazdan bahsedeceğim çeşitli item'ları alabilmek için tabi ki belirli bir bedel ödemek gerekiyor. Bu maddi değeri oyunda karşılaşacağınız eğitmenleri yenerek elde edeceksiniz. Bunun yanında çevreden bulabileceğiniz çeşitli item'ları (Nugget vb) satarak da, çok fazla olmasa da gelir elde edebilirsiniz.
Oyundaki marketlerden, karşınıza çıkacak antrenörlerden, diğer karakterlerden ve ayrıca oyunun çeşitli alanlarında bulabileceğiniz bu araçlardan genel olarak yararlı olacağını düşündüklerimi yazıyorum.
Full Restore Tüm Potion'ların ötesinde olan bir araç. Pokémon'unuzun HP'sini fullediği gibi herhangi bir durum problemi (zehirlenme, şaşırma, lanetlenme, felç, yanık, donma, uyku, cezp) varsa ortadan kaldırıyor.
Full Heal Tüm durum problemleri için kullanılabilir.
Revive Kullanılmaz durumda olan Pokémon'unuzun HP'sini ½ oranında doldurur. Max Revive ile ise tüm HP fullenir.
Rare Candy Pokémon'unuzun Level'ını direk olarak 1 artırıyor.
Escape Rope Eğer bir mağara, ya da tünelden çıkmak istiyorsanız ve bu size zor geliyorsa, hiç düşünmeyin ve Escape Rope'u kullanın. Karakteriniz direk olarak giriş yaptığınız yere dönecektir.
Repel Karşınıza çıkan vahşi Pokémon'lardan bıktığınızda kullanabileceğiniz bu item sayesinde 100 adım boyunca hiçbir vahşi Pokémon ile karşılaşmıyorsunuz. Super Repel ile 200 adım, Max Repel ile 250 adım boyunca serbestsiniz.
Ultra Ball Efsanevi Pokémon'ları yakalamada kullanılacak yegâne Pokémon Topu. Bir efsanevi Pokémon ile kapışmaya giderken yanınıza en az 20-25 tane almanız önerilir.
Master Ball Kusursuz Pokémon Topu. Asla ıskalamaz, kaçırmaz. Bu topu fırlattığınız Pokémon sizindir. Yalnız bu toptan oyunda sadece 1 tane olduğunu unutmayın.
Başlangıç Pokémonu Biraz Pokémon oyunu oynamış ya da animesini izlemiş olan herkesin bilebileceği gibi, Pokémon maceramıza “Başlangıç Pokémonu” denilen ve oynadığımız oyuna göre değişen Profesör karakterinden aldığımız Pokémon ile başlıyoruz. Ateş, Su ve Çimen türüne ait olan 3 Pokémon'dan birini seçmemiz gerekiyor. Burada seçeceğiniz Pokémon, tamamen yine kendi tercihlerinize göre oyun boyunca en çok kullandığınız Pokémon'da olabilir ya da belki zamanla ikinci plana da atabilirsiniz. Bu yüzden aynı şekilde önem derecesi de göreceli. Ayrıca rakibinizin sizin seçtiğiniz Pokémon'a karşı tür avantajı olan Pokémon'u seçeceğini unutmayın. Mesela ateş türü olan Cyndaquil'i seçerseniz, rakibiniz su türünde olan Totodile'ı seçecektir. Açıkçası size direk olarak şu Pokémon'u seçin demeyeceğim; burada tamamen kendi tercihinizi kullanın.
Rakibiniz Oyunun en başından sonuna kadar bizimle mücadele içinde olacak olan rakibimiz, kendimizi sürekli test etmemiz içinde güzel bir olanak sunuyor.
GYM Pokémon Ligi'ne gidebilmek için ihtiyacımız olan 8 rozet, 8 ayrı eğitmene verilmiş durumda, bu 8 eğitmen ise GYM adını verdiğimiz spor salonlarında bulunuyorlar. Bu eğitmenlerin hepsi birbirinden farklı türde Pokémon'lara sahipler. Her birini yendiğimizde rozetin yanı sıra bir adet TM'de alıyoruz ayrıca belirli bir seviyeye kadar olan Pokémon'lar da sözümüzü dinlemeye başlıyorlar. Diğer önemli bir sonuç ise çeşitli HM'leri kullanma izni ediniyor olmamız.
Pokémon Ligi Tüm çabamız Elite 4 adı verilen kendi türlerinde usta 4 büyük eğitmen ve ayrıca birde güçlü Şampiyon'a sahip olan Pokémon Ligi'ne ulaşmak için. Pokémon Ligi'nde mücadele edebilmek için 8 rozeti tamamlamamız gerekiyor. Tabi ki sadece bu 8 rozet bizim için yeterli değil ayrıca güçlü bir Pokémon kadromuzda olmalı. Eğer ki bu 5 güçlü eğitmeni yenersek Pokémon Ligi Şampiyonu oluyoruz ve Hall of Fame'e adımızı yazdırıyoruz.
Efsanevi Pokémon'lar Şüphesiz tüm Pokémon oyunlarında en çok merak uyandıran Pokémon'lar bunlardır. İlk nesil ve onların yeniden yapımı Pokémon oyunları hariç tüm oyunlarda, oyunların simgeleri de Efsanevi Pokémon'lar olmuştur. Tabi ki bu kadar önemli bir yere sahip Pokémon'ları yakalamakta bu önem derecesiyle doğru orantılı olarak zor olacak. Efsanevi Pokémon yakalamak istiyorsanız öncelikle yanınıza yeterli sayıda Ultra Ball almalısınız. Master Ball'dan sonra en güçlü Pokémon Topu olan Ultra Ball'dan yanınıza 20-25 tane almanızı öneririm. Tabi ki Master Ball da kullanabilirsiniz ve böylece işinizi daha kısa sürede bitirmiş olursunuz fakat bu toptan sadece 1 adet bulunduğunu unutmayın. Ultra Ball'ları yanımıza almak yeterli değil tabi ki. Efsanevi Pokémon'un karşısına hangi Pokémon ile çıkacağımız konusu bu süreçte önemli bir yer kaplıyor. Size tavsiyem, yanınıza özellikle karşınızdaki Pokémon'u “uyku” durumuna sokabilecek saldırılar bilen bir Pokémon almanız yönündedir. Yakalamak istediğiniz Pokémon'un HP'sini minimum düzeye indirip bir de uyku durumuna soktuktan sonra Ultra Ball'ları göndermeye başlayabilirsiniz. Karşınızdaki Pokémon büyük ihtimalle ilk attığınız Ultra Ball'lara gelmeyecektir. Fakat moralinizi bozmadan devam ederseniz belki de elinizde ki son Ultra Ball'da olsa bile, başarılı olabilirsiniz. Tabi ki savaşa başlamadan önce oyunu kaydetmekte fayda var.
Daha oyunun başında rakibimizin bize yapmış olduğu gibi, karşılıklı tür avantajlarını mutlaka etkin bir biçimde kullanmalıyız. Örnek olarak Çimen Pokémon'larının bulunduğu bir GYM'e su ya da elektrik Pokémon'u ile giriş yaparsanız başarılı olmanız çok zor. Bu durum sadece GYM'ler için değil, rakibini ile yapacağınız mücadelede, oyundaki “kötü organizasyona” karşı yapacağınız alt etme görevlerinde ve tabi ki Pokémon Ligi'nde de geçerli olacak.
Uzun Pokémon yolculuğunuz boyunca karşınıza pek çok Pokémon çıkacaktır. Bu Pokémon'lardan bazıları ise gerçekten iyi stratejiler ile kullanılırlarsa etkili olabiliyorlar. Size yararlı olacağını düşündüğüm 10 Pokémon'dan bahsetmek istiyorum.
1. Darkrai
Bad Dreams adlı Ability'ye sahip olan Darkrai, bu sayede rakibi uyurken otomatikman rakibinin HP'sini azaltıyor. Tabii bunun için öncelikle Darkrai'nin de saldırıları arasında yer alan Hypnosis ya da sadece Darkrai'ye özgü bir saldırı olan Dark Void veya aynı etkiye sahip başka bir saldırı ile rakibi uyutmanız gerekmektedir. Sonrasında ise Darkrai'nin Nightmare saldırısı ile yine otomatiğe bağlayarak her tur rakibin HP'sinin 1/4'ünü daha yok edebilirsiniz. Dream Eater ve Dark Pulse'da Darkrai'nin güzel saldırıları arasında.
2. Sudowoodo
Kaya türündeki Sudowoodo, su Pokémon'larına karşı olan zaafını Wood Hammer saldırısı ile kapatıyor ve hatta bu saldırı onu su ve kaya Pokémon'larına karşı avantajlı bir hale getiriyor. Ayrıca Hammer Arm, Double-edge ve Rock Slide saldırıları onu güçlü bir Pokémon yapan diğer saldırılar.
3. Gyarados
Güçlü bir su Pokémon'u olan Gyarados sahip olduğu Intimidate Ability'si sayesinde savaşa girdiği anda rakibinin Attack seviyesini azaltıyor. Level atlama yöntemiyle Aqua Tail, Hydro Pump ve Hyper Beam gibi güçlü saldırılar öğrenebilen Gyarados'a ayrıca TM yoluyla Flamethrower ve Fire Blast gibi güçlü ateş türü saldırılarda öğretebiliriz. Buda onu çimen Pokémon'larına karşı güçlü yapar.
4. Palkia
Palkia, türünün getirdiği özellikten dolayı yalnızca Dragon türüne karşı “super effective(x2)” durumundadır. Bunun dışında kendisine üstün bir tür yoktur. Bu tek zayıflığı ortadan kaldırmak için Ice Beam saldırısı öğretilebilir. Buz türü Dragon türüne karşı üstün olduğundan bir nebze bu zayıflık ortadan kalkmış olur. Palkia'nin Attack ve Special Attack değerleri yüksektir ama özellikle Special Attack'ı 150 olduğundan hareketleri bu doğrultuda seçmek daha yararlı olacaktır.
Palkia'ya öğretilebilecek olan iyi saldırılar Aura Sphere, Earth Power, Aqua Tail şeklinde olabilir. Spacial Rend ise Palkia'nın kendine özgü hareketidir ve Dragon türündedir. Her dragon Pokémon'unda böyle etkili bir Dragon hareketi bulunmalıdır.
5. Mewtwo
İstatistikleri toplamı ile en güçlü Pokémon'lar arasında yer alan Mewtwo, Pressure adlı Ability'ye sahip, böylece rakibinin saldırılarından 1 yerine 2 PP yok ederek, karşısındaki Pokémon'un PP sayısını kısa sürede azaltıyor. Psychic ve Aura Sphere, Mewtwo'nun güzel saldırılarından, ayrıca Recover saldırısı ile savaş sırasında azalan HP'nizi yükseltebilirsiniz.
6. Dragonite
Güçlü Ejder Pokémon'larından olan Dragonite, türünden dolayı Buz saldırılarına karşı güçsüz durumda. Bu eksikliğini Fire Punch adlı saldırısıyla bir nebze kapatabilir. Bu saldırının dışında Dragon Rush ve Outrage gibi güçlü saldırılara da sahip bir Pokémon.
7.Lucairo
Dark Pulse saldırısı ile Hayalet ve Psişik türüne karşı koyabilen Lucario, en güçlü saldırısı olan Close Combat ile Kaya, Karanlık ve Çelik türlerine karşı etkili olabiliyor. Ayrıca Aura Sphere ve Dragon Pulse'da Lucairo'nun etkili saldırılarından.
8.Garchomp
En güçlü saldırısı olan Dragon Rush ile diğer Dragon Pokémon'lara ve onların çeşitli türlerle olan kombinasyonlarına karşı avantajlı olan Garchomp, Dig saldırısı ile de Ateş/Kaya, Ateş/Çelik, Elektrik/Çelik, Kaya/Çelik kombinasyonlarına karşı etkili olabilirsiniz. Take Down ve Dragon Claw ise Garchomp'ın diğer iyi saldırıları.
9.Metagross
Attack, Defense vb değerlerinin rakip tarafından düşürülmesini engelleyen Clear Body Ability'sine
sahip olan Metagross'un güçlü saldırıları arasında Hammer Arm ve Meteor Mash bulunmakta. Özellikle Hammer Arm saldırısı Speed seviyenizi azaltacağından, Agility ile tekrar bu değeri artırabilirsiniz. Psychic ve Hyper Beam'de Metagross'un tercih edilebilir saldırılarından.
10.Rampardos
Mold Breaker adlı Ability'ye sahip olan Rampardos böylece rakibinin Ability'si her ne olursa olsun ondan etkilenmiyor. Pokédex tanımında Head Butt Pokémon olarak geçen Rampardos'a tanımına da uygun olarak Head Butt ve Zen Head Butt saldırıları öğretilebilir. Bu saldırılar rakibinizin bir sonraki turda saldırı yapamamasına sebep olabilecek “flinch” edebilme özelliğine sahip saldırılardır. Rampardos'a ayrıca Head Smash ve Take Down gibi güçlü saldırılarda öğretebilirsiniz.
Kombolar
Bazı durumlarda birbirini destekleyen 2 saldırıyı ard arda kullanmak güzel sonuçlar verebilir. Size bu konuyla ilgili birkaç örnek vereceğim:
1.Dragon Dance + Herhangi bir Physical Attack
Dragon Dance saldırısı yaptığınızda Attack ve Speed değerleriniz artacaktır. Sonrasında yapacağınız herhangi bir fiziksel saldırı normalde yapacağı etkiden çok daha etkili olacaktır. Dragon Dance saldırısını daha çok yaparak, sonraki saldırınızın etkisini de o kadar artırabilirsiniz.
2.Charge + Herhangi bir Elektrik Saldırısı
İlk olarak Charge saldırısını yapıp Pokémon'unuza güç katın sonra yapacağınız fiziksel elektrik saldırısı normalden 2 kat etkili olacaktır.
3.Sunny Day + Solar Beam
Öncelikle Sunny Day saldırısını yaparak, güçlü bir çimen türü saldırısı olan Solar Beam'i en baştaki “ışık emilimi” sürecinden kurtararak direkmen saldırı bölümüne geçirmiş olursunuz. Bu durum Sunny Day'in etki süresi olan 5 tur boyunca devam eder.
4. Thunder Wave + Confuse Ray
Thunder Wave saldırısı rakibinizi Paralyze durumuna, Confuse Ray ise adından da anlaşılabileceği üzere Confuse durumuna sokar. Bir Pokémon Paralyze yani felç iken %25 ihtimalle saldırı yapamaz. Confuse yani şaşırmış durumda iken ise bu oran %50'dir. Yani rakibinizi bu 2 duruma da aynı anda soktuğunuzda, size %75 ihtimalle saldıramayacaktır.
5.Toxic + Protect
Toxic ile rakibimizi zehirleyip, Protect ya da Detect saldırıları ile kendimizi karşı saldırılardan koruyarak vakit geçirebiliriz.
6. Mean Look + Perish Song
Öncelikle Mean Look saldırısını yaparak rakibinizin Pokémon'unun değiştirmesini engelleyin. Sonra da Perish Song saldırısını yapın. Bu saldırının özelliği, bu saldırı yapıldığı esnada aktif olan tüm Pokémon'ları 3 tur sonunda saf dışı bırakmasıdır. Şimdi yapmanız gereken 2 tur boyunca dayanmak. Protect ya da Detect saldırıları ile rakibinizin bu süre içinde saldırmasını engelleyebilirsiniz. Perish Song'un etki edeceği son tura girme uyarısını aldığınızda ise Pokémon'unuzu değiştirin. Böylece rakibiniz ortadan kalkarken siz zarar almamış olacaksınız.
7.Focus Sash + Counter
Focus Sash bir saldırı değil, bir item. Rakibiniz sizi bayıltacak bir hamle bile yapsa bu iteme sahip Pokémon 1 HP ile ayakta kalabiliyor. Sonrasında yapacağınız Counter saldırısı ile eğer aldığınız hasar size bir Physical saldırı ile yapılmış ise tam 2 katı hasarı rakibinize vermiş oluyorsunuz.
8.Mean Look + Destiny Bond
Mean Look ile rakibinizin Pokémon değiştirmesini engelliyorsunuz. Sonra sıra Destiny Bound'da. Bu saldırıyı yaptıktan sonra eğer sizin Pokémon'unuz rakibin bir saldırısıyla nakavt olursa aynısı rakibiniz içinde geçerli olacak.
9.Defence Curl + Rollout
Defence Curl, Defans seviyenizi yükseltmekle birlikte ikincil efekt olarak Rollout saldırısını 2 kat güçlendirmekte.
10.Sunny Day + Synthesis
Öncelikle Sunny Day'i kullanıp sonraki turlarda ise Synthesis, Moonlight ya da Morning Sun saldırılarını kullanarak HP'nizi fulleyebilirsiniz.
Üstünlükler Tablosu
Daha önce ki sayfalarda bahsettiğim, saldırı türlerinin, Pokémon türlerine karşı olan etkilerini aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.
- : Etkisiz.
x1/2: Saldırı normal gücünün yarısı kadar işler.
x2: Saldırı 2 katı oranında işler.
Boş bırakılan alanlar da ise herhangi bir etki artması ya da azalması durumu yoktur. Saldırının gücü ne ise, o kadar işler.
Bir fenomen haline gelen Pokémon oyunları hakkında bu belli başlı bilgiler ile sıfırdan başlayan biri bile orta karar bir eğitmene dönüşebilir. Tabi ki burada yazdıklarımın ve önerdiklerimin çok daha ötesinde olan daha iyi, başarılı, etkili taktik ve teknikleri zamanla ustalaştıkça kendinizde geliştirebilirsiniz. Benden bu kadar!