Dünyanın en gözde sporu hiç kuşku yok ki futboldur. Milyonlarca doların döndüğü bu dev pazarda takımlara gönülden bağlı taraftarların oluşturduğu topluluklar, futbolun bu kadar popüler hale gelmesinde öne çıkan en önemli nokta olsa gerek. Futbolu diğer sporlardan ayıran diğer bir önemli özellik ise oynamakla beraber yönetmenin de oldukça keyifli olması. İşte bunun farkında olan oyun yapımcıları senelerdir futbolu yönetmemize fırsat tanıyan menajerlik oyunlarıya karşımıza çıkıyor. Bu oyunlar arasından tartışmasız zirvede yer alan Football Manager, 2010 sürümüyle bakalım bizi yedek kulübesinde ne kadar hissettiriyor ?
Her sene olduğu gibi 2010 sürümünde de ciddi yeniliklere gidilmiş. Bir menajer yaratıp takımımızı seçtikten sonra tamamen değişen arayüz bizleri karşılıyor. Arayüz konusunda FM serisi son yıllara göre en radikal değişikliğini yapmış. Türkiye lansmanında bu konu hakkındaki sorularımızı yanıtlayan serisinin yaratıcı Miles Jacobson, arayüz konusunda profesyonel kuruluşlarla çalışarak, en verimli kullanıcı arabirimini tasarlamaya çalıştıklarını belirtmişti. Özellikle temanın sunduğu optimizasyon şansı sayesinde istediğiniz herhangi bir bilgiyi temaya rahatlıkla ekleyip çıkarma şansına sahip hale gelmişiz. Takım seçme ekranları ya da tepe de yer alan kısa yol tuşları bu sayede çok daha kullanışlı ve kişiye özel olabiliyor. Siyah ve beyaz versiyonları bulunan temanın, alışma sürecinin ardından kullanıcıyı kontrol anlamında kolaylık sağladığını söyleyebilirim.
Bu sene Football Manager sistem dostu olma konusunda da ciddi optimizasyonlara gitmiş. Lig seçim ekranlarında bilgisayarımızın, seçtiğimiz lig sayısına oranla vereceği performansı da görme imkanımız mevcut. Daha seri ve hızlı çalışan FM, özellikle eski sürümlerinde bekleme sürelerinde geçen ömrümüzü, oyun üzerinde harcamamız konusunda, ciddi bir destek olmuş.
Yeni takımımızın başına geçtikten sonra bizleri ilk basın toplantısı da bekliyor. Medyanın bize yönelttiği sorular da bu sene çeşitlenen kısımlar arasında yer almış. Özellikle ilerleyen yıllarda kendini tekrar eden medya konusunda farklı bir çalışmaya gidildiğini ve artık daha farklı sorular ile karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Verdiğimiz cevaplar sonucunda taraftar, yönetim ve futbolcular üzerinden yaratacağınız olumlu ve olumsuz etkileri iyi hesaplamanızı öneririm. Takımları yönetirken dürüst olmaktan çok politik olmakta yarar vardır.
Önceki sürümlerde olduğu gibi haberleşme konusunda en büyük aracımız bize gelen mektuplar. İki farklı posta kutumuzun olduğu kontrol ekranında, takımımız ve bizle alakalı postaların toplandığı
inbox ve genel futbol dünyasının dikkat çeken haberlerinin bulunduğu
news kısımları mevcut. Bu sayede diğer klüplerin hangi futbolcuların peşinde olduğunu, kendi iç meselelerinizle haşır neşir olmadan rahat bir biçimde takip etmeniz sağlanmış.
Bir futbol takımının oluştururken en önemli yardımcımız olan futbolcu profil ekranlarında da ciddi yeniliklerden söz edebiliriz. Artık futbolcuların hem grafiksel olarak hem de rakamlarla belirtilen değerlerini bir arada görebiliyoruz. Bu sayede rakamlar içersinde boğulmadan oyuncunun hangi yönlerde daha verimli olduğunu pekiştirme şansına sahibiz. Bununla beraber transfer edeceğimiz oyuncular hakkında gözlemci raporlarına da daha sık başvurmamız gerekiyor. Bizlere oyuncular hakkında verdikleri önemli bilgilerle, doğru bir biçimde yönlendirmeyi başardıklarını söyleyebilirim. Oyuncunun öne çıkan artıları ya da eksileri bir liste halinde gözler önüne sermeleri sayesinde, karar aşamasında doğru tercihler için daha çok veri elimizde oluyor.Transfer sisteminde herhangin bir yeniliğe gidilmese de, artık futbolcular gerçek hayatta olduğu gibi daha uzun süreli kontratlar yapmaya yatkın hale gelmiş.
Hazır gözlemcilerden bahsetmişken oyuna yeni eklenen önemli bir özelliğin de üzerinde durmak istiyorum. Artık backroom staff dediğimiz yani asistan menajerimiz, koçlarımız ve gözlemcilerimiz ile çok daha verimli bir fikir alışverişi trafiği içersindeyiz. Backroom advice kısmından teknik kadronuz size takım ve oyuncular hakkında önemli tavsiyelerde bulunuyor. Mesela benim gibi Galatasaray ile kariyerinize başlarsanız, yardımcı hocanız Neeskens’in Sabri konusunda size “uzaktan şut çalışması yaptırırsan iyi olur” dediğini göreceksiniz.(Nedir bu Sabri'nin çektiği) Bu tarz gerçekçi tesbitlerle teknik kadromuzun bizi yönlendiriyor olması güzel bir özellik olarak ön plana çıkıyor. Bunun dışında eski serilerde olduğu gibi ilk 11 için önerileri de yardımcılarımızdan almaya devam ediyoruz.
Futbol tartışma programlarında saatlerce taktikler üzerine konuşulduğunu her haftasonu akşamı görüyoruz. Futbolun kalbini oluşturan taktik dizilişler, bu sene Football Manager’da da önemli bir yer işgal ediyor. Artık taktik dizilişi belirlemenin dışında mevkilere özel roller de belirleyebiliyoruz. Defans oyuncularının hücumda ne kadar yer alacaklarını ya da orta saha oyuncumuzun hangi rolde ve hangi koşullarda taktik dizilişte yer alacağı gibi önemli detaylar üzerlerinde oynamalar yapabilmekteyiz. Standart roller dışında kendimiz de ayarlarla oynayarak, oyuncuya özel farklı rol sınıfları yaratabiliyoruz. Maça başlangıç biçiminiz ya da takımınızın oyun felsefesi gibi temel ayarlarını rahatlıkla şekillendirebilirsiniz.
Sunulan bu geniş taktiksel ayar seçenekleri sayesinde, elimizdeki oyuncu kalitesine uygun farklı taktik varyasyonlar içersine girmemiz hedeflenmiş. Eski serilerde belli taktiklerin sürekli başarılı olmasının bu sayede önüne geçildiğini söyleyebilirim. Artık başarılı olmak için kadronuza uygun taktikler yaratmak zorundasınız.
Geçen sene FM serisine giren 3D maç moturu daha derli toplu ve zengin animasyonlarla karşımıza çıkmış. Geçen seneye göre maç moturu üzerinden çalışan teknik kadroyu genişleten Sports Interactive, yeni motora 500’den fazla animasyon ekleyerek çok daha bol pozisyon ile bizleri baş başa bırakmış. Birbirinin benzeri gol pozisyonları ve komik yapay zeka hatalarının daha aza indirildiğini söylesem de, gene de maç moturu konusunda bazı noksanlıklar gözümüze çarpıyor. Saha içi zenginlikle beraber stadyumlara da eğildiklerini görüyoruz. Artık seyirciler gollerden sonra çoşkuyu, bizlerle beraber yaşıyor. Takımların gerçek seyirci ortalamalarına göre tribün doluluk oranınında şekillendiğini söylenen Miles Jacobson, “gerçek hayatta sezon ortalaması düşük olan takımların yaptığı maçlarda tribünlerde ciddi boşlukları görürseniz şaşırmayın” diyor.
Gelişen 3D maç moturu sayesinde maçlar içersinde yedek kulübesinden oyunculara da seslenmeye başlıyoruz. Onları sinirli, sakin ya da tatlı bir dille yapmaları gerekenleri yandan bağırma şansına sahibiz. Hızlı oynayın, rakibi basın ya da uzaktan şut çekin gibi önemli taktik mesajları, yedek külübesinden oyuncularımıza iletebiliyoruz. Bu sayede gerçek hayatta olduğu gibi yedek klübesinden oyuna dahil olup, maçların seyrini değiştirme imkanına kavuşmuşuz.
Maç sonlarında artık daha detaylı istatistiksel bilgiler ile karşılaşıyoruz. Oyuncuların maç içersinde hangi noktalardan şut çektğini, nerelere koşular yapıtğını ya da pas yüzdelerini, çok daha detaylı bir arayüzle inceleme imkanına sahibiz. Bu sene Football Manager serisinin taktiksel, verisel ve görsel konular üzerinde fazlasıyla durarak bizlere gerçekçi bir deneyim yaşatmaya çalıştığını rahatlıkla söyleyebilirim.
Ayrıca, 50 tane farklı ligin bulunduğu oyunda, gelişen data editörü sayesinde kendinize özel ligler oluşturabilir ve takımların kadrolarında istediğiniz oynamaları yapabilirsiniz. Özellikle seyirci sayıları konusunda bazı takımların ayarlarına mutlaka el atmanız gerekiyor. İlerki senelerde stadyumunuz büyüse bile eskiden gelen bir alışkanlık olarak düşük seyirci sayıları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tarz ters durumlarla karşılaştığınız dönemler data editörü yardımcınız olacaktır.
Yazının sonlarına gelirken, sizlerle Türkçe dil destekli Football Manager konusunda da bazı önemli bilgileri paylaşmak isiyorum. Sitemizde yer alan Miles Jacobson röportajında da detaylı bir şekilde konuştuğumuz bu konuda, üzerimize düşen bazı görevler var. Miles Jacobson, FM serininin dünya üzerinde en çok oynadığı 3. ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Bu inanılmaz bilgi bizlerin yüzünü güldürse de, ardından gelen, oynayanların %97’sinin korsan olarak oyunu tedarik ettikleri bilgisi, tüm bu gülümsemeyi ortadan kaldırmaya yetti. Eğer bu %97 olan oranı %95 seviyesine çekebilirsek, önümüzdeki aylarda oyunun Türkçe dil yamasını resmi olarak Steam üzerinden kullanıcalarla buluşacağının ve serinin yeni gelecek olan oyunlarında standart halde Türkçe dil seçeneği yer alacağının sözünü aldık. Bu sözü bizlere veren Miles Jacobson, orjinal olarak oyunu alan herkesin kayıt işlemini Steam üzerinden yapmasını ve bu sayede Türkiye üzerinden kaç kişinin oyunu orjinal olarak oynadığını görebileceklerini belirtti. Eğer Türkçe bir FM istiyorsak, bu güzel oyunu orjinal olarak almaya özen gösterelim.
Bu önemli notu da sizlerle paylaştıktan sonra bir incelemenin daha sonuna geldik. Football Manager, gelişen arayüzü, taktik ekranları, medya etkileşimi ve 3D maç moturu ile bu senenin en başarılı menajerlik oyunu. İçersinde yer alan bazı ufak eksikliklere rağmen günlerce keyifle oynayacağınız bu başarılı oyunu, tüm futbol oyunu seven menajerlik hastalarına tavsiye ediyorum. Tabii oyunu oynarken dışarda sizleri bekleyen bir sosyal hayatın olduğunu da unutmayın! :)