Kane & Lynch 2: Dog Days
Ersin Kılıç

Sayfa 1

     Oyun oynamayı çok seviyoruz. Sevdiğimiz bu oyunlarda eminim herkesin kendine göre kıstasları vardır. Kimisi oyunun hikayesinden etkilenirken kimisi kurgusuna bakar. Sadece grafiklerin bile oldukça önemli olduğu ve bu oyunu başarılı kıldığı bir çok oyun örneği de şimdiye dek karşımıza çıkmıştır.
 
     Oyunlardaki bu hikaye, sunum, grafik gibi kıstaslar haricinde tabi ki karakterlerin önemi de bir hayli fazla. Karakterlerin böylesine ön planda olduğu oyunlara eminim hepinizin bir çok örneği vardır. Tüm bunların aksine bazı oyunlar ise kalitesiz bir yapıda olsa da sahip oldukları karakterleri ile fazlasıyla öne çıkabiliyor. Bunun son zamanlardaki en iyi örneği ise şüphesiz Kane & Lynch : Dead Men olmuştur.
 
     “Oyun dünyasının psikopat ikilisi” damgasını yiyen Kane ve Lynch, bu tanımlamayı fazlasıyla hakeden bir kişilik yapısına sahipler. Tabi ki ölü olarakta lanse edilen bu karakterleri psikopatlaştıran bir çok neden de bulunuyor. Bir çanta dolusu elmasın peşine düştüğümüz ilk oyunda karakterlerin geçmişlerine dair bilgilere ulaşmıştık. Evdeki silahının çocuğunun ölümüne neden olan Kane, daha fazla dayanamayarak evden kaçıyor ve kendisini suç dünyasının tamda ortasında buluyordu. Bir diğer psikopatımız Lynch’in en büyük özelliği ise birini vurduktan sonra bile on saniye öncesini hatırlayamaması olabiliyor. Kısacası neresinden tutarsanız tutun, geçmişleri acıyla dolu bu karakterler gerçektende bu işin zirve noktasında yer alıyor.
     Karakterleri kadar ilk oyunumuzda oldukça ilginç bir oyun yapısına sahipti. Bir çok artı yönü bulunan ilk oyun eksilerinin daha fazla olmasından dolayı büyük eleştiriler almış ve vasat bir görünüm sergilemişti. Buna rağmen satışları bir hayli iyi giden oyun, ikinci versiyonunu da garantilemiş oldu. Bizde demosu da çıkan oyunun preview yani ön inceleme sürümünü deneme fırsatını yakaladık. Bakalım Kane ve Lynch ile birlikte psikopatlaşmak için gerekli nedenleri oyunda bulabilecek miyiz?
     Kane & Lynch 2 ilk oyunun aksine çok farklı bir mekanda geçiyor. Psikopat ikilimizi bu sefer son zamanlarda bir çok oyuna da ev sahipliği yapan Shangai’da buluyoruz. Yeni bir iş peşinde koşan Lynch, sürekli laf yarışına girse de ekürisi haline gelen Kane’i de bu işin gerisinde bırakmıyor. Ve belalı ikilimizin yolları da yapılan bir telefon görüşmesi sonucu, Shangai’ın arka sokaklarında bir kez daha kesişiyor.
 
     Kane & Lynch 2 : Dog Days ilk olarak bir el kamerası önünde açılışını yapıyor. Kamera gerileyip sahneyi daha geniş bir açıdan gördüğümüz oyunun daha ilk dakikalarından atmosferin nasıl şekilleneceğini anlayabiliyoruz. Psikopat ikilimiz birer sandalyeye bağlanmış. Bu sahnede uzak doğulu bir karakteri Lynch’in vücudunu jilet ile kesip, façasını bozarken görüyoruz. Ne olduğunu anlayamadığımız bu sahne Kane’in çığlıkları ile birlikte kararıyor ve yaşanan bu ilginç olaydan iki gün öncesine dönüyoruz.
     Oyunun ön inceleme ürümünde farklı dört bölüm kendisine yer bulmuş. Bunlardan ilkinde oyunun bir çok videosunda da karşımıza çıkan bir kovalamacaya şahit oluyoruz. Kovalama sahneleri oyunun önemli bir yerini kapsıyor. Burada bir parantez açarak oyunun kamera açısından da bahsemek istiyorum. Çünkü kovalama sahnelerini bu kadar farklı kılan etkenlerden birisi de oyundaki farklı kamera açısı olmuş. Oyun tamamen bir el kamerasından sunuluyor. Bu farklı kamera açısının kullanılmasındaki en büyük neden ise oyunculara daha gerçekçi bir atmosfer sunabilmek. Bunda başarılı olunsa da bazı aksaklıklar gene kendisine yer bulmuş.
 
     Özellikle kovalama sahnelerinde karakteri arkasından takip eden kamera sistemi, özellikle dönüş anlarında kontrolü bir hayli zorlaştırıyor. Kamera sistemindeki en büyük antipati ise uzun süre oynadıktan sonra baş ağrısı yapması. Oyunun bu demo bölümlerini oynarken bile arada bir kalkıp tur atma ihtiyacı hissettiğimi söylemeliyim.
Sayfa 2

     Kane & Lynch 2’nin bir diğer hoş ayrıntısı da sansür uygulaması olmuş. Örneğin yoldan geçen masum birisini vurdunuz, vurduğunuz bu kişinin suratı ve vurduğunuz uzvu hemen sansürleniyor. Veya oyunun hikayesi gereği karşılaştığınız bazı çıplak sanelerde gene bu sansür kurgusu uygulanmış. Burada oyundaki büyük ve gerçekçiliği öldüren bir detaydan da bahsetmek istiyorum.
 
    Bazı hazır scptler ile oluşturulan sahnlere müdahale ettiğinizde bir sonuç alamıyorsunuz. Örneğin az önce de bahsettiğim kovalama sahnesinde kaçan karakter, ilerki bir noktada demir parmaklıklardan oluşan bir kapıyı kilitliyor ve kaçmaya çalışıyor. Siz bu parmaklıklar ardındaki kısa süre içerisinde karaktere ateş ederek vurabiliyorsunuz. Fakat karakter kurşun geçirmez misali yoluna devam edebiliyor. Bu da oyunun gerçekçiliğini baltalayan unsurlardan birisi olmuş.
     Kane & Lynch 2’nin ön inceleme sürümündeki bir diğer eksi yön ise vuruş hissi. Silahlar arasındaki fark ve ses efektleri iyi ayarlanmasına karşın aynı şeyi vur hissi için söylemek zor. Bir tabanca veya bir pompalı ile vuduğunuz düşmanınızdan bu iki silah arasındaki farklılığı hissedemiyorsunuz. Bunun için farklı bir yöntem uygulanmış ve düşmanlarınızın üzrinde vurduğunuz kısımda küçük bir çarpı işareti görüyorsunuz. Vuruş hissine gelmişken oyundaki çatışmalardan da bahsetmem lazım çünkü belki de oyunun en etkileyici noktası bu oluyor. Yapay zeka namına çok etkileyici bir oyun olmasa da çatışma hissi iyi yansıtılmış. Yani klasik benzer oyunlarda bazı uzun çatışma sahnelerinden sıkılıp patır patır düşmanlarınızı öldürürken, aynı şeyi Kane & Lynch 2’de ise yapamıyorsunuz. Sürekli tetikte olmalı ve takım halinde ilerlemelisiniz. Oyunda buna uygun bir co-op modu olduğundan bahsetmeme gerek yok sanırım çünkü ilk oyunun da en büyük özeliği buydu zaten. Çatışmalardaki bu zorluk için ortaya çevre ile etkileşim özellikleri çıkıyor. Etrafta gördüğünüz baz objeleri düşmanlarınız üzerinde kullanabiliyorsunuz. Örneğn yangın söndürücü veya yerde duran bir benzin bidonunu rakibinize atabilir ve ateş ederek havada patlamasını salayabilirsiniz.
 
     Kane & Lynch 2: Dog Days grafik ve teknik kısımları ile çok etkileyici gözükmese de gene de kendi atmosferini yakalamayı başarmış. El kamerası ve çevre detayları çok iyi bir şekilde birleştirilmiş. Örneğin polis sirenlerinin yansımasını sanki gerçek bir kameradan izliyormuş şeklinde görebiliyorsunuz. Baz açılarda siren ışıkları tüm ekrana yansıyabiliyor. Ayrıca Shangai’ın yapı ve arka sokakları iyi bir şekilde tasarlanmış. Karakter ve bazı detaylarda ise aynı özveri söz konus değil. Zaten yapımcıların açıklamalarında da grafiklerden çok atmosfere özendikleri belirtilmişti. Buna rağmen bu sürümde olan bazı grafiksel hataların oyunun tam sürümünde düzeltilmesi gerektiğini söylemeden de geçemeyeceğim.
     Kane & Lynch 2: Dog Days oldukça geniş bir çoklu oyuncu seçenekleri ile de gelecek. Frag Aliance ve Undercover Cop gibi oyuna özel bölümlerde takım olarak banka soygununa girişebileceksiniz. Üstelik öldürdüğünüz kişi başına pastadan daha büyük bir dilimi de alabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta ise yanlışlıkla takım arkadaşınızı rehin olarak yakalamamak. Böyle bir durumda direk olarak hain dagası yiyebilirsiniz :) Bu özel arcade modlar dışında klasik çklu oyuncu mdları da oyun içerisinde kendine yer edinecek.
 
     Sonuç olarak Kane & Lynch 2: Dog Days, ilk oyundan daha iddialı bir şekilde karşımıza çıkacağa benziyor. Yani klasik bir oyun olmasa da özellikle co-op modu ile bu sfer bekleneni verebilir. Özellikle takım oyununda ön plana çıkan oyun umarım bazı eksiklerini de gidererek karşımıza çıkar ve daha başarılı bir görüntü çizmeyi başarır. Bunu öğrenmek için neyse ki fazla beklememiz gerekmeyecek.