Nintendo diyince sizin aklınıza ilk gelen kelime hangisidir? Benim aklıma direk olarak "yaratıcılık" kelimesi geliyor. 100 yılı aşkın bir süredir faliyet gösteren Nintendo firması, şüphesiz en parlak dönemlerini Nintendo Wii ve DS döneminde geçiriyor.Çıkardıkları her konsol ve oyunlar ile farklı bir çizgide ilerlemeye devam eden Nintendo, şüphesiz bu farklılığın altından başarı ile kalkan en başarılı firmalardan birisi. Her iki konsoluda milyonlar satmasına rağmen geçtiğimiz aylarda yeni taşınabilir modelinin duyurusunu yapan Nintendo, 3D özellikleri barındıracağını söylediği bu yeni konsolu için ser verip sır vermemişti. E3 2010 fuarındaki Nintendo konferansında ise meğer saman altından ne sular yürütüldüğünü de öğrenmiş olduk.
E3'ün şüphesiz en merak edilen olayı durumundaki Nintendo 3DS’in sunumu firmanın çeşitli oyunlarından sonra konferansın son dakikalarına bırakılmıştı. Bu sunum için Nintendo'nun uzatmalarda çok önemli bir gol attığını da söyleyebiliriz. Fuar sonrası bir çok site ve dergiden, fuarın en başarılı sunumu ünvanını da alan 3DS, Nintendo’yu da bu işten anlının akıyla çıkarmış oldu.
Nintendo 3DS ilk olarak Iwata'nın ellerinde sahneye çıktığında ise ilk dikkatimizi çeken Nintendo DS'e oldukça benzeyen tasarımı olmuştu. Şimdi gelin konsolun tasarımına, yeniliklerine ve başlıca özelliklerine bir göz atalım.
Öncelikle yeni el konsolunun tasarımından bahsedelim. Nintendo 3DS’in E3 sunumuna kadar yüzlerce tasarım internet aleminde dolaşmaya başlamıştı. Bu tasarımlar arasında şahsen benimde çok beğendiği hayran yapımı tasarımlardan tutun da, Nintendo tarafından sızdırıldığı söylenen bir çok sahte tasarıma da şahit olmuştuk. E3 2010 fuarı gelip çattığında ise eminim benim gibi bir çok oyunseverde şaşkın bakışlar ile 3DS’i süzmüştür. Çünkü konsola ilk baktığımızda genel tasarımının neredeyse DSi gibi olduğunu söyleyebiliriz. Tabi çıkış tarihine daha uzun bir süre olan 3DS’in final tasarımının bu olmadığı da belirtildi. Yani ilerleyen dönemlerde yeni bir tasarım ile de karşılaşabiliriz.
Nintendo 3DS kapalı konumda iken enlemesine 5.3 inç, boylamasına ise 2.9 inç uzunluğa sahip. Ağırlık olarak ise yaklaşık 8 Ons ağırlığında olduğu açıklandı. (1 ons = 28,3495231 gram)
Nintendo 3DS, artık klasikleşen iki farklı ekran ile geliyor. Nintendo’nun bu ekranları nasıl kullandığını düşününce, hiç bir oyun severin bu durumdan şikayetçi olacağını zannetmiyorum. Tabi bu sefer biraz farklılığa da gidilmiş. Öncelikle ekranlar arasında çözünürlük farkı bulunuyor. Üst ekran 3.5 inç ve 800 x 240 çözünürlüğe sahip. Alt ekran ise 3.02 inç ve 320 x 240 çöünürlüğünde. Ayrıca üst ekran Wide screen, yani geniş ekran olarak tasarlanmış ki bu da zaten olması gereken bir tasarımsal değişiklikti.
Ekranlardan alt taraftakinde gene dokunmatik özelliği bulunacak. Üst ekranın bir diğer ve en büyük özelliği ise 3D olması. Konsola adını da veren bu özellik, daha önce açıklandığı gibi çıplak göz ile yani hiçbir 3D gözlüğe ihtiyaç duymadan yapılacak. Ayrıca konsolun sağ tarafında 3D özelliği için bir kızakta konulmuş. Bu kızağı açıp kapatmanıza göre 3D özelliğininde ayarlarını ve görüşünü değiştirebileceksiniz.
İç kısıma baktığımızda ise üst taraftaki kameranın yerini koruduğunu görüyoruz. Medya özelliklerinide sonuna kadar oyunlarda kullanmayı hedefleyen Nintendo, bu kameradan gene oldukça faydalanacaktır. İç kısımdaki kamera dışında konsolun dış kapağında da iki adet kamera bulunacak. Bu iki kamera kullanılmasının nedeni ise çektiğiniz resimleri konsolunuzda 3D olarak görebileceksiniz. Kameralar farklı açılardan çektiği resmi, tek ekranda gösterecek ve bu da resimlerin 3D olarak gözükmesini sağlayacak. Kameraların 640 x 480 çözünürlüğünde olduğunu da belirtelim.
Kameraları bir kenara bırakıp konsolun tasarımsal özelliklerine devam edelim. İç kısımda dikkatimizi çeken en büyük özellik ise D-pad’in üst kısmında yer alan yeni kontrol birimimiz oluyor. Slide pad adı verilen bu sistem ile oyunlardaki kontrolü çok daha başarılı bir şekilde yakalayacağız. Analog sisteminin yerine bu tür bir sistemin kullanılması bana göre oldukça akıllıca olmuş. Zira sürükleme mantığı ile çok daha hassas bir kontrol imkanına erişebiliriz. Alt ekranın sağ kısmında ise klasik tuşlarımız ve konsolu kapatma tuşu yer alıyor. 3DS’in dikkat çeken bir diğer noktasıda al kısımdaki dokunmatik tuşlar. Bu kısımda Start, Select ve Home tuşu bulunuyor.
SD kart girişine de sahip olan 3DS’in sahip olacağı bir diğer özellikte Motion Sensör. Harekete duyarlı bu sistem sayesinde oyunlarda çok farklı uygulamalar ile karşılaşabileceğiz. Kamera ve mikrofon gibi özellikleri sonuna kadar kullanan Nintendo, Motion sensör özelliği ile de eminim ki bizleri şaşırtacaktır.
Nintendo 3DS’in açıklanan ve üzerinde durulan bir diğer özelliği ise bağlantı yani wireless özellikleri. Nintendo DS bazı oyunlarda sesli konuşmaya kadar olanak sağlasa da özellikle bağlantı problemleri ile çoğu oyuncunun canını sıkmıştır. Bir çok modemde bağlantı problemleriyle karşılaştığımız DS’in aksine 3DS çok daha yerleşik bir yapı ile karşımıza çıkacak. Bir çok kablosuz modemi problemsiz bir şekilde gören 3DS, yanındaki diğer 3DS’leri de otomatik algılayabilecek. Bu sayede çoklu oyuncu desteği olan oyunları çok daha kolay bir şekilde oynayabileceğiz. Ayrıca kesinleşmese de görüntülü konuşma özelliğininde 3DS’te yer alabileceği söyleniyor.
3DS için kesinleşmesede bazı özellikler hakkında dedikodularda dolaşmaya başladı. Iwata E3, konferansında filmler üzerine küçük bir ipucu vermişti. Zatten medya özelliklerine de önem verilecek olan 3DS’te gazete ve dergi okuma üzerinede bir çok haber ile karşılaştık. Konferanstan sonra Iwata bir açıklamasında gazete ve dergileri otomatik olarak içerecek olan bir uygulama üzerine bazı düşünceleri olduğunu açıklamıştı. Tabi bu özelliğin nasıl işleyeceği ve hangi ülkelerde olacağı ise soru işareti olarak kalmış durumda.
Nintendo’nun yeni oyuncağının teknik detaylarına gelecek olursak, bu yönü ile de bizi oldukça şaşırttığını söylemeliyim. Zaten 3D gibi günümüzün en önemli teknolojilerinden birini farklı bir şekilde içerisinde barındıracak olan Nintendo 3DS, grafiksel anlamda da oldukça iddialı geliyor. Grafik kalitesi olarak herhangi bir konsol ile kıyaslama yapmayacağım ama ilk gelen teknik demolara baktığımızda bir el konsolundan beklenen tüm kaliteyi içerisinde barındırdığını zaten görebiliyoruz.
İçerisine oyun yükleneceğine dair dedikodularda bulunan Nintendo 3DS için, Nvidia tegra gibi bir çok dedikodu yayılmıştı. E3 fuarından kısa bir süre sonra ise Nintendo kafalardaki soru işaretlerini kaldırarak, konsolun gücünün nerden geldiğinide açıkladı. PICA200 adlı GPU’yu kullanacak olan 3DS’in eski diye tabir edebileceğimiz bu kartı kullanmasının en büyük nedeni ise küçük güç tüketiminden kaynaklanıyor. Ayrıca bu GPU’nun düşük güç tüketimi dışında ucuz olması ve performans olarak oldukça iyi bir iş çıkarıyor olmasıda en büyük etken olarak gösteriliyor. PICA200’ün daha önce yayınlanan teknik demolarına baktığımızda ise ışıklandırma ve detay yönünden oldukça zengin bir GPU olduğunu görebiliyoruz.
OpenGL ES 1.1 ve DMP uzantılarına da sahip olan bu GPU’da full scene anti alliasing (2x2) ve daha gerçekçi gölgelendirme imkanı sağlayan yumuşak gölgelendirme gibi özelliklerde bulunuyor. GPU’nun öne çıkan gelen özellikleri ise şöyle ;
• Full-scene antialiasing (2x2) - Piksel görünümünün azaltılması sağlanıyor
• Yumuşak gölgelendirme - Bu sayede daha gerçekçi gölgeler ile karşılaşabileceğiz
• Tek/Çift/Üç kez buffer
• Vertex performansı: 200 MHz'da saniyede maximum 15.3M poligon
• Piksel performansı: 200 MHz'da saniyede maximum 800M piksel
• Bilinear kaplama filtreleme
• Frame Buffer: Maksimum 4095x4095 piksel
E3 konferansında beni şaşırtan bir diğer etken ise Nintendo 3DS’e destek veren firmalar oldu. Nintendo bu konuda gene süpriz yapmayı başardı, çünkü konferansta açıklandığı ana kadar ne 3DS hakkında ne de konsola destek veren firmalar hakkında en ufak bir bilgi bile sızdırılmamıştı. Nintendo’nun şüphesiz en büyük desteği sağlayacağı 3DS için Konami, EA, Activision, Capcom, Atlus, Sega, Square Enix, Ubisoft, Warner Bros ve Gamesloft gibi bir çok firma sıraya girmiş durumda. Hatta fuarda yer alan teknoloji demoları, konsolun gücünü gösteren en büyük etkenlerden birisi olmuştu.
Nintendo 3DS için Super Paper Mario, Pikmin, Kid Icarus: Uprising, Mario Kart, Nintendogs + cats, Star Fox 64 gibi bir çok Nintendo yapımı dışında Metal Gear Solid 3D Sneak Eater, Resident Evil : Revelations, Etrian Odyssey, Shin Megami Tensei, Super Street Fighter 4 3D Edition, FIFA, Sims, PES, Sonic, Kingdom Hearts 3DS, Final Fantasy 3DS, Dragon Quest 3DS ve Assassin’s Creed™ Lost Legacy gibi bir çok oyun yapım aşamasında. Tabi oyun yelpazesi bunlarla sınırlı değil. Her geçen gün yapılan duyurular ile 3DS için geliştirilen farklı oyunlarla da karşılaşıyoruz.
Sonuç olarak Nintendo, yeni el konsolu 3DS ile gene bir çok oyuncuyu şaşırtmayı başaracak gibi gözüküyor. En azından fuardaki sunum ve konsol için duyurulan oyunlar ile şimdiden bu şaşırtmayı yaptı. Klasikleşen eğlenceli oyunları dışında, hardcore oyunları ile de bu yönünü kapatacak olan 3DS’in 2011 yılı ilk baharında piyasaya sürülmesi bekleniyor.