Bağımsız oyun stüdyoları genellikle yeni deneyimler vadeden yaratıcı projelerle karşımıza çıkıyorlar. Üç yapımcıya sahip olan
Mode 7 de bu firmalardan biri ve yapılmamışı denemeyi ve farklı şeyler arayan oyunculara değişik bir kurgu sunmayı amaçlıyor.
Frozen Synapse, özel birliklerinizi kontrol ettiğiniz
sıra tabanlı bir taktik oyunu. Emrinize sunulan saldırı timinin her adımını planlayarak rakibin askerlerine adım adım üstünlük sağlamaya çalışıyorsunuz. Başarılı olmanız, karşınızdaki rakibin her hareketini önceden görmek ve olasılıklara göre plan yapmak üzerine kurulu. Bu nedenle bir sonraki tura geçmeden önce her şeyi iyice hesaplamış olmanız gerekiyor, yoksa tüm askerlerinizi kaybedebilir ve görevi başarısızlıkla sonuçlandırabilirsiniz.
Oyunun konusu
Markov Geist ismindeki bir şehirde geçiyor. Şehrin hakimiyeti geniş bir organizasyon olan
Enyo: Nomad’ın elinde bulunuyor. Öyle bir teknoloji düşünün ki bu şehir, bilgisayar ortamına
Shape denilen şekillerle aktarılmış ve ilk başlarda iletişim ağı olarak kullanılan bu teknoloji sonradan şehrin kimliği haline bürünmüş. Siz bu ağda
Tactics olarak isimlendirilen bir sistemin rolünü üstleniyorsunuz. Yani kısaca şekiller ile simgelenen bir dünyanın gelişmiş zekaya sahip stratejistisiniz. Kritik durumlarda olaylara el atıyor ve
SWAT benzeri özel birliklerin görevlerde neler yapacağını tek tek planlıyorsunuz. Kontrolü elinde tutan Enyo: Nomad dışında ayrılıkçı bir görüşe sahip
Petrov’s Shard grubuna yardım etmek için Nomad’ın sistemlerine sızdırılıyorsunuz.
Oyuna başlayabilmek için bir hesap oluşturuyor ve Amerika ile İngiltere’de ikamet eden sunuculardan birine giriş yapıyorsunuz. Eğer arkadaşlarınızla oynamak istiyorsanız aynı sunucuda bulunmanız gerekiyor. Ayrıca istatistikleriniz ve sıralama bilgileriniz sunucu bazlı değişiyor.
Ana menüde
tek kişilik senaryoya başlama, yapay zekaya karşı
tek seferlik maç ayarlama,
eğitim bölümlerine girme ve
multiplayer maçlara dahil olma gibi seçenekleriniz bulunuyor. Bunların yanı sıra
oyuncu sıralamaları, istatistiklerinizin bulunduğu
profil sayfanız,
oyuncu arama ve
arkadaş listeleri gibi ekranlar mevcut.
Senaryo bölümüne başladığınızda sizi
50’den fazla görev bekliyor. Bu nedenle tek başınıza oynamayı planlıyorsanız sizi uzun bir süre oyalayacaktır. Fakat oyunun asıl keyifli kısmı multiplayer olduğu için oyuna hakim olduktan sonra senaryo bölümünü bırakabilir ve gerçek oyunculara karşı mücadele etme yolunu seçebilirsiniz.
Göreve başladığınızda tüm alanı yukarıdan takip edebileceğiniz bir kamera açısına sahip oluyorsunuz ve bölümdeki tüm askerlerin yerlerini görebiliyorsunuz (Oyun moduna bağlı olarak). Yöneteceğiniz askerler
makineli tüfek,
pompalı tüfek,
roket atar,
el bombası ve
keskin nişancı tüfeği gibi o asker için düşünmeniz gereken stratejiyi tamamen değiştiren silahlar kullanıyorlar. Her silahın menzili, atış süresi ve etkisi bulunduğu için bu asker sınıflarını birer
satranç taşı gibi düşünebilirsiniz. Oyun alanınız da satranç tahtanızı oluşturuyor. Genelde dörtgenlerden oluşmuş odalar ve siper almanıza olanak veren objeler bulunuyor. Bu bölümleri birden çok odaya sahip geniş ofisler gibi düşünebilirsiniz.
Tüm bu sistemi kontrol etmenize yarayan bir
zaman çizelgesi ve askerlerinizi yönlendirmenize yarayan
komut menüleri bulunuyor. Bir askerin bir turluk süre içerisinde ne tarafa nişan alacağına, nereye ve nasıl yöneleceğine karar verirken, gerekli zaman hesaplamalarını iyi yapmanız ve askerlerin çevreyi iyi kullanmalarını sağlamanız gerekiyor. Elbette bu yönergeleri kafanıza göre vermiyorsunuz, nasıl hareket edeceğiniz düşmanın bulunduğu yere bağlı. Onun bu tur içerisinde yapacağı hamleleri düşünmeniz ve bunlara göre davranmanız gerekiyor. Yani aslında iki taraf da rakibinin neler yapacağını bilmiyor ve kendi hesaplamalarına göre bir senaryo yazarak oynuyor.
Oyuna başladığınızda tüm adamlarınız sizden talimatlarınızı bekliyor. Kafanızdaki taktiği gerçekleştirebilmek için bir
sağ tuş menüsü ve
adamların iki tarafında bulunan iki küçük seçenek bulunuyor. İlk önce kuracağınız taktiğin temelini oluşturan
Waypoint sistemine değinmek gerekiyor. Askerlerinizi bir noktadan bir noktaya ilerletmek için gitmek istediği yere bir Waypoint koyuyorsunuz. Bu Waypoint'ler adamınızın ilerleyeceği yolu göstermiş oluyor. Eğer düz bir hat şeklinde gitmeyecekseniz ve arada objeler bulunuyorsa zaten sistem kendisi en uygun yolu belirleyerek gerekli Waypoint’leri dolduruyor. Bu Waypoint’leri aynı zamanda yolun istediğiniz anında askerinize farklı şeyler yaptırmak için kullanabiliyorsunuz (Sağ tuş menüsündeki diğer seçenekler ile).
Waypoint sistemi ile taktiğinizin temelini attıktan sonra diğer komutlarla ayrıntıları planlama vakti geliyor. Yine sağ tuş menüsünden ulaşabileceğiniz nişan almayı iptal etme, etrafı hızlıca kolaçan etme, düşmanı gördüğü gibi vurmasını veya görmemezlikten gelmesini sağlama, çömelme, kalkma ve belirli bir düşmana veya alana odaklanma gibi komutlar bulunuyor. Ayrıca adamların iki yanındaki simgeler ile nişan alacakları yeri ayarlayabiliyor veya daha kompleks planlar için zamanlama ekleyebiliyorsunuz.
Frozen Synapse oyun zevkinize bağlı olarak pek çok oyun modu ve kişiselleştirme seçeneği ile karşınıza çıkıyor.
Kişiselleştirme seçenekleri oynayacağınız oyun modunun ayarlarını yapmaktan ve haritanın detaylarını belirlemekten oluşuyor. Tam anlamıyla bir harita editörüne sahip değilsiniz fakat haritaları odaların büyüklüğünden kapıların genişliğine kadar değiştirebiliyorsunuz. Yine aynı şekilde o haritada hangi askerlerden kaçar tane bulunacağına ve askerlerin nerelerde başlayacağına karar verebiliyorsunuz.
Oyun modları şu şekilde:
Extermination: Klasik Deathmatch.
Disputed: Haritada her takım için kendi renginde beş kutu oluşuyor ve bu kutuları toplayıp haritanın dışına çıkarmanız gerekiyor. Tabii bu sırada Extermination kuralları hâlâ geçerli.
Secure: Haritadaki odalardan biri üzerine bahis yapıyorsunuz ve bahsi kazanan o odayı savunma görevini üstleniyor.
Hostage: Rehineleri kurtarma veya öldürme üzerine kurulu bir oyun modu. Kurtarma görevini üstlenen takım aynı zamanda rehineleri de kontrol ediyor ve bir zarar görmeden güvenli bölgeye ulaştırması gerekiyor.
Charge: Uzun ve dar bir haritada haritanın bir kenarından ne kadar ileri gidebileceğiniz üzere bahse giriyor ve kazanırsanız o bölgeye kadar ulaşmaya çalışıyorsunuz.
Oyunun ana menüsünde gezerken sol altta bulunan renkli nokta ile
oyuncu eşleştirmeye dahil olabiliyorsunuz. Mesela noktayı
kırmızı yaparsanız oyun oynamak istemediğinizi,
sarı yaparsanız rakip bulduğunda size sormasını ve
yeşil yaparsanız bir dakika içerisinde sizi bir maça sokmasını ayarlayabiliyorsunuz. Oynamak istediğiniz oyun modunu da yine aynı köşedeki
Modes butonundan seçebiliyorsunuz.
Oynanış sıra tabanlı olduğu için isterseniz birden çok maçı paralel olarak devam ettirebiliyorsunuz. Oyun, sıra size geldiğinde devam edip etmeyeceğinizi soruyor. Bu sayede rakibinizin plan yapmasını beklemek zorunda kalmıyor ve sıranın size geçtiği maçlara devam edebiliyorsunuz. Hatta eski zamanlarda insanların birbirleriyle satranç oynayabilmek için hamlelerini mektuplarla gönderdikleri yazışmalı satranç misali, siz de mail aracılığı ile Frozen Synapse maçlarınızı takip edebiliyorsunuz. Devam eden ve sıranın size geçtiği tüm maçlarınızı sol altta bulunan Games menüsünde görebilirsiniz.
Yapay zeka çoğu zaman acımasız olsa da bazen koruması gerektiği yere yaklaştığınızı görmesine rağmen gitmesi gereken yere gitmeyerek kaybedebiliyor. Üç farklı zorluk seviyesi bulunuyor ve hesaplamalar tur bazında yapıldığı için yapay zeka genellikle oynanışı bozmayan davranışlar sergiliyor.