"Japonlar Daha Çıkmadan Xbox'tan Nefret Etmişti"

Talha Aynacı

 
 
     Orjinal Xbox 2001 yılında çıkış yaptığında Japonya'da neredeyse hiç ilgi görmemişti. Bu büyük başarısızlıktan ders alan Microsoft, Xbox 360 için çok önemli Japon yapımcıların desteğini aldı ve ülkenin adeta milli oyun türü olan RPG türünde çok önemli oyunlar ve daha iyi reklam stratejileriyle Japonya'da daha başarılı bir görüntü çizmeyi başardı.
 
     Peki neden Xbox markası o zamanlar ve şimdi de Japonya'da etkili olamadı ? Sorunun cevabı, eski Xbox patronu Ed Fries'tan geliyor. Develop-Online isimli bir siteyle röportaj gerçekleştiren Fries konu hakkında ilginç açıklamalarda bulundu.
 
      Fries, konsol tasarımının tamamlandıktan sonra tanıtım amacıyla gittiği Japonya'da neler yaşadığı böyle anlatıyor:
 
"... Konsolu tanıtım amacıyla Japonya'ya gittiğimde, adamım, gerçektende bununla ilgili problemleri olduğunu gördüm. Konsolun testi sırasında kontrollerin elinizdeyken su gibi hissettirmesi gerektirdiği tarzında çılgınca bir takım şeyler duydum. Japonlardan neredeyse her türlü olumsuz yorumu duyduk. Mesela bize "X" ile başlayan bir isim kullanamayacağımızı, bunun ölümü simgelediğini söylediler. Siyah renkte kullanamazdık, çünkü bu da ölümü simgeliyormuş. O yüzdendir ki Japonya'da çıkan ilk Xbox modelleri gri / duman rengindeydi. Ama kendime şunu sormaktanda hiç alamadım ' Yahu Playstation 2'de siyah değil miydi !?' ..."
 
     Fries ayrıca kontrollerin  büyüklüğü ve Japonların elleriyle uyuşmadığından ötürü  "S" model kontrolleri çıkardıklarını da Japonlar için geçtikleri torpillerden birisi olarak eklemeyi unutmadı.