Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

PS4'ün RAM Haberlerine Sony'den Açıklama


    Geçtiğimiz gün içerisinde Eurogamer'ın donanım kanadı Digital Foundry, geliştiriciler arasında sorup soruşturup bir makale yayınlamıştı. Bu yazıda, PlayStation 4 oyunlarının direkt olarak kullanabileceği RAM miktarı 4.5 GB olarak gözüküyordu. Sony'den bu yazıya ilişkin bir açıklama geldi.
 
    Konuyla ilgili Sony cephesi Digital Foundry'nin yazısını hemen hemen onaylasa da, bazı eklemelerde bulundu. Belirtilenlere göre yazıda "Esnek Hafıza" olarak belirtilen hafıza çeşidi, yapımcılara FreeBSD olarak sunulabilecek. Yani yapımcılar, PS4'ün esnek hafızasını işletim sistemine herhangi bir kötü etki uygulamadan %100 işlevsel bir şekilde kullanabilecekler.
 
    Konuyu toparlamak gerekirse PS4'ün oyunları, konsolun 8 GB'lık RAM kapasitesinin 4.5 GB'ını direkt olarak kullanabilecek. Ancak yapımcılar, istedikleri taktirde 1 GB'lık esnek hafızayı da kullanabilecekler. Yani PS4 oyunları, toplamda 5.5 GB'lık RAM kapasitesinden faydalanabilecek.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
sony playstation 4 ps4 playstation next gen
Fez 2 İptal Edildi (Güncelleme) F1 2013'ün Çıkış Tarihi Açıklandı
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

Cpt. Miller

29.7.2013 14:58:38

0
Oyun çalışma esnasında belirli miktarda sistem belleğini kullanır, bu miktarın konsollarda ne kadar olduğu önemli. PS 4'de sistem ve video ram aynı kapasiteyi kullanıyor, en zorlayıcı oyun olsa 2 gb vram kullanır geriye 2.5 gb veya bahsedilen 1 gb'lık esnek hafıza da oyuna ayrılırsa, toplamda 3.5 gb'lık alan oyunlar için fazlasıyla yetecektir. PS 3'deki 256 mb'lık sistem belleği ile hem OS hem de güncel oyunlar çalıştırılıyor, tartışmaya bile değmeyecek bir konu.

leo

29.7.2013 13:03:49

0
PSP den hatirlarsaniz, ciktiktan bi kac yil sonra gelistiriciler icin RAM artirimina gitmisti Sony.

aykut291

28.7.2013 19:49:32

0
Valla sony vardır bir bildiği elbet ama geri kalan ram işletim sistemi içi bana da çok abartı geliyor yani

Reklamı Geç »

28.7.2013 16:29:18

0
Hayirlisiyla bi ciksaydi su alet .

SnavS

28.7.2013 15:40:36

-1
quote:

Orijinalden alıntı: Dovahkiin

Madem sadece oyun oynayacaksın ne diye haber sitesinde geziniyorsun o zaman? İki konsol arasında kıyasıya bir rekabet var ve kullanıcının bunların donanımı hakkında bilgi sahibi olmak istemesi kadar doğal birşey yok. Sen aldığın ürünü ve piyasadaki alternatifleri incelemiyor/yorumlamıyorsan o senin bilinçsiz tüketici olduğunu gösterir.
Sana kendimi tanıtacak değilim. Benim nasıl bir oyuncu olduğumu tanıdık arkadaşlarım iyi bilir. Sen kendi egonı tatmin etmeye devam et.Bana o kıyaslanmaların yararlı olduğu bir tek neden söyle? bilgi sahibi olmak elbette en doğal şey ama donanımı beğenmeyip atıp tutmak doğru değil. Firma donanımı böyle uygun görmüş işine gelen alır işine gelmeyen almaz. Tamamen zaman kaybı. İstediği kadar kıyaslansın sonuçta hiç bir müdahele edilmeyecek sonunda yine başa dönülecek ne kadar sistem varsa onunla yetinmesini bilin. Firmaların işine karışmayın.

any77

28.7.2013 15:14:54

-2
quote:

Orijinalden alıntı: cenkk34 Yahu adamlar 256 MB GDDR3 bellek ile the last of us yapıyor, siz gelmiş hala burada 5,5 GB GDDR5 bellek yeter mi yetmez mi tartışmasındasınız.
Yapı aynı değil hala anlatamıyoruz Allah Allah. İyi o zaman sizin mantığınızla last of us'ta her bölümde 2 000 000 poligon kullanıldıysa ps4'te 100 000 000 poligon kullanabilecekleri anlamına mı geliyor. Yapma yani akıl var mantık var. Ram denen şey sadece geçici hafıza. Asıl işi yüklenen ekran kartı ve sonrasında işlemci. Nedir bu ram Allah Ram diye tutturuyorsunuz. Tamam ps4 iyi cihazdır da bu ram sevdanız nedir onu anlayamıyorum. Birde xbox one ile ps4'ü karşılaştırmayı kesin. Xbox one daha yaşı büyük kesime hitap etsin diye tasarlanmış. Yani gücünün %70'ini oyunlar için kullanıyor. Oyun haricinde yaptığı bir çok şey var. Ama ps4 tamamen oyun için tasarlanmış. Yani amaçlar daha farklı... Oyun için ps4 tercih edilir bence...

TheBladeRunner

28.7.2013 14:50:13

-2
anlamadigim sey su:Konsol da zaten islemci gucunden yemesin diye ikinci bir ARM islemci var ve yaninda 2.5-3.5gb gddr5 ram yiyecek ne olabilir hocam.OS icin atanmis ekstra bir islemci ve bu kadar buyuk bir ram kapasitesi acaba arka planda ne calistiracaklar cok merak ettim.Su alete W8 kur icine 50 tane program kur,ustune oyunlar icin icerik gelistir,live stream yap,yinede 3.5gb veya 2.5gb gddr5 ram yemez,yiyemez.Kesinlikle konsolun gucunu orantili bicimde kullanilmak icin yapilmis stratejik bir hareket.Cunku ne kadar ram o kadar bant genisligi esittir daha yuksek cozunurluklu ve daha detayli kaplamalar akabinde cok daha iyi uzaklik cizgisi. Daha once de PS4 un 4gb gddr5 ile cikacagi soyleniyordu.Peki oyle olsaydi ne olacakdi? 4gb in 3.5 i OS 512 mb oyunlar icin mi olacakdi? Peki The Witness in yapimcisi neden simdiden 5gb ini kullandik dedi? Demem o ki Xbox One gibi uc sistemi calistirmasi icin tasarlanmamis,sadece oyunlara odaklanmis bir oyun cihazinda OS nin 3.5gb gddr5 ram yemesi akla mantiga sigar bi olay degil.Ozellikle ddr3 ram modulleriyle kiyaslandiginda 2 kattan daha fazla bant genisligi ve yaklasik 5 kat daha hizli oldugunu goz onune koyarsan hic degil.

Dovahkiin

28.7.2013 12:28:50

0
quote:

Orijinalden alıntı: Cihan Unlu Arkadaşlar Konsolların herhangi bir parçasını değiştiremezsiniz bu bir pc değil. Donanımın ne kadar güçlü olduğu sizi ilgilendirmez. Siz sadece oyun oynayacaksınız Alıpta parçalarını değiştirmeyeceksiniz konsolun. Amacınızı hala anlamıyorum.
Madem sadece oyun oynayacaksın ne diye haber sitesinde geziniyorsun o zaman? İki konsol arasında kıyasıya bir rekabet var ve kullanıcının bunların donanımı hakkında bilgi sahibi olmak istemesi kadar doğal birşey yok. Sen aldığın ürünü ve piyasadaki alternatifleri incelemiyor/yorumlamıyorsan o senin bilinçsiz tüketici olduğunu gösterir.

SnavS

28.7.2013 07:44:04

0
Arkadaşlar Konsolların herhangi bir parçasını değiştiremezsiniz bu bir pc değil. Donanımın ne kadar güçlü olduğu sizi ilgilendirmez. Siz sadece oyun oynayacaksınız Alıpta parçalarını değiştirmeyeceksiniz konsolun. Amacınızı hala anlamıyorum.

BSC Misafiri

28.7.2013 05:33:16

+1
Micro'yu bilmem ama sony'e güvenim tam. "Ayînesi iştir kişinin laf'a bakılmaz" öz deyişi gibi ps3'te olduğu şekil TÜRKÇE oyunlara devam etsinler benim için 4,5gb , 5,5gb fark etmez. Hayırlı sahurlar.

BSC Misafiri

28.7.2013 04:52:30

-1
#Direnps4

GorkemM1903

28.7.2013 03:18:45

+2
cenkk34 Sadece bellekle last of us yapıldı gibi söylemişsin.Last of us yapıldı çünkü cell çok güçlü bir işlemci.Ram open world için önemli.Ram ile neler yaptılar diyeceğimize neler yapamadılar demek lazım gta da 20 metre sonrası çamur gibi göüküyordu.Red dead redemtion 19 20 fps lere düşüyordu(En azından bu iki oyun hikayesi ve oynanışı harika olduğu için kurtarıyordu)Skyrimi test etmedim ama oynayanlar ejderha inine indikleri sahnelerde aşırı fps düşüşü olduğunu söylüyor.

omar2425

28.7.2013 02:33:35

0
quote:

Orijinalden alıntı: TheBladeRunner Hala on board cpu+gpu diyenler var.Kim oldugunuda biliyorum da neyse.Diger haber basligi altinda da soyledim inanmiyorum ama dogruysa stratejik bi olay diye.Kesinlikle stratejik bi olay.Belli bi zaman sonra cok daha iyi gorseller sunmak icin oyuna ayrilan ram miktari arttirilacaktir.Mark Cerny kendisi de bence dolayli yoldan onayladi.Cunku konsolun yapisi basit ve kolay programlanabilir e buda konsol ilk cikan oyunuyla son cikan oyunun yakin bi gorsellik sunmasini kimse istemez. Ote yandan bu haberi yapan ayni kaynak Xbox One in da donanim degisikligine gidecegini soyledi yanilmiyosam.Gpu degisikligi ve ram miktarlarini 12gb a cikaracagini soylemisti.Gorunen o ki bu da dogru.Cok daha guclu gpu,12gb ram(3gb i isletim sisteminin kullanacagini varsiyiyorum),ES Ram ve ilerde Cloud Computing cok daha geliserek oyunlarda cok aktif halde kullanilmasi durumunda Xbox One grafik konsusunda PS4 u gecebilir.
Eurogamer sadece ram hızının artacağını söyledi,diğer haberler başka siteden.

cenkk34

28.7.2013 02:27:09

-2
Yahu adamlar 256 MB GDDR3 bellek ile the last of us yapıyor, siz gelmiş hala burada 5,5 GB GDDR5 bellek yeter mi yetmez mi tartışmasındasınız.

TheBladeRunner

28.7.2013 01:53:00

-5
Hala on board cpu+gpu diyenler var.Kim oldugunuda biliyorum da neyse.Diger haber basligi altinda da soyledim inanmiyorum ama dogruysa stratejik bi olay diye.Kesinlikle stratejik bi olay.Belli bi zaman sonra cok daha iyi gorseller sunmak icin oyuna ayrilan ram miktari arttirilacaktir.Mark Cerny kendisi de bence dolayli yoldan onayladi.Cunku konsolun yapisi basit ve kolay programlanabilir e buda konsol ilk cikan oyunuyla son cikan oyunun yakin bi gorsellik sunmasini kimse istemez. Ote yandan bu haberi yapan ayni kaynak Xbox One in da donanim degisikligine gidecegini soyledi yanilmiyosam.Gpu degisikligi ve ram miktarlarini 12gb a cikaracagini soylemisti.Gorunen o ki bu da dogru.Cok daha guclu gpu,12gb ram(3gb i isletim sisteminin kullanacagini varsiyiyorum),ES Ram ve ilerde Cloud Computing cok daha geliserek oyunlarda cok aktif halde kullanilmasi durumunda Xbox One grafik konsusunda PS4 u gecebilir.

BSC Misafiri

28.7.2013 01:33:21

0
Mark Cerny "PS4'ü çıkar çıkmaz tam kapasite kullanmak mümkün değil" demis. ilerleyen zamanlarda duruma göre update ile ayar çekerler.

BSC Misafiri

28.7.2013 01:33:02

0
:) eskiden konsol oyuncuları işin teknik detayına girmezdi anlamazdı da zaten, onları ilgilendiren oyunlardı. konsolda oynarken benim içinde böyleydi. şimdi bakıyorum da konsol kullanıcıları sanki hardcore bir pc oyuncusu gibi konsolu sistemini tartışıyor, sony ve ms da durmadan haberler çıkartıp duruyor. Konsol anlayışı iyice PC ye döndü valla. Oyunları sağlam olduktan sonra Ramine ne bakıyorsunuz ya sanki sonradan bir 8GB daha takıp performans alacak gibi :D

BSC Misafiri

28.7.2013 01:30:59

0
Pc ile konsol mimarisi farkli . Arti sony ileri dönük stratejisi vardir. Hepimiz sony nin nasil bır firma oldugu biliriz sag gösterip sol vurur. Savasin basinda zaten ms sert birtane indirdi :) ms nin akli gitti simdi kara kara dusunuyor ama nafile . Ayrica ps4 final hali belli degil hatta tum özelliklerli suankinde bile farkli olabilir . Dusundumde ms tekel olsa x360 biraz dah gelişmis bir cihazi bize 1000$ satardi . Neyseki sony var

BSC Misafiri

28.7.2013 01:30:55

+4
@itachi237 Dediğimize geliyor olay. Zaman içinde 500mb ya da 1Gb sistem OS iyileştirmeleri ile PS4 oyun geliştiricilerine sunulacaktır. Esnek hafıza arttırıldı haberlerini duyacaksınız merak etmeyin. Son olarakta Xbox One ve PS4'e eşit demek için AT ile DEVEYİ karşılaştırmak gerekir. Çok daha hızlı ve 500mb bile olsa fazladan hafızası olan, GPU'su %50 daha hızlı olan ve 28nm teknolojisi ile üretilmiş PS4 ile Xbox One gibi donanımsal olarak her anlamda geride olan bir cihaza eşit demek kesinlikle at gözlüğü ile bakmaktır. Sony çatısı altında 14 oyun stüdyosu bulunması ve Sony olarak yapılan her oyunun GOTY olmaya aday gösterilmesi ve oyun yelpazesini göze alırsak yine sonuç aynı olur. Burda Microsoft fanatikliği yapmanız için paramı veriliyor ama dinimizce bile doğruları örtpas etmek günahtır. Doğrular ortada. Kaldıki Sony bugün açıklamadı heralde oyun yapımcılarına bu RAM olayını. Hemen verilmiş ya da uygulanmış birşey değil. Oyun yapımcıları şikayet etmiyorken biz kimiz ki eleştirmeye çalışıyoruz? Ama diğer taraftan Microsoft'u hem donanım hemde genel anlamda Xbox One ile eleştirmeyen sadece birkaç oyun yapımcısı var! Yani oyun yapımcıları bile safını belli etmişken sizlerin bu kadar gerçek ve belgelere verilere dayanan bu karşılaştırmalarda hala daha Microsoft'u savunmanız tamamen art niyetli olarak görülüyor.

betadragon

28.7.2013 01:28:04

0
kullanılan ram ekran kartında değilmi yani bi nevi onboard anlamadığım bu cihazın normal ram i yokmu hepsini ortakmı kullanıcak

kankam1030

28.7.2013 01:09:04

0
Ya, baylar olayı nie abartisiniz ne var bunda.

BlackBeasT

28.7.2013 01:01:21

+1
la yeter 4.5gb ram oyunlarda cpu+gpu ortak kullanımımi için makul geri kalan işletim sistemi ve diğer uygulamalara kalsın ,8 core cpu'nun düşük hızlı 1 tanesinin arka plan işleri için ayırdığını biliyoruz. Sony resmi ağızdan doğruladı ram kullanım olayını, zamanında dedikte 8 gb gddr5 ramı yapımcı istesede kullanamaz o onboard gpu ve cpu ile olmaz 8gb gddr5 işlecek veri ile dolduramaz diye'de anlatamadık kendi cahilliği ile uydurdukları yalanlara inandılar.. hade bakem 4.5 gb zorla 5.5 güle güle kullanın Hale kullanılan ram miktarı artınca görsel kalitenin artacağını düşünen bebeler var ya la , 4,5gb gddr5 ortak kullanacak APU'nın limitlerine takılmayacak mı ? 2k PC'de tek gpu'lar bayılırken konsolda 1920x1080 çözünürlükte 5.5 gb gddr5 rami beğenmiyorlar.

Fearless_tr

28.7.2013 00:30:21

0
Beyler bu isletim sistemine ayrilan ram miktarinin sebebi Livestreaming, video triming uploading menuler arasi hizli gecisler icin cok önemli en önemlisi livestream olayi icin ciddi bir ram miktari gerekiyor.

BSC Misafiri

27.7.2013 23:57:43

0
Yeter ya.prince of persia halen oynanıyor.512kb da çalışıyordu.adam gibin yapın oyunları

BSC Misafiri

27.7.2013 23:57:36

0
5.5gb GDDR5 yeterde artar. pc oyunları 1.5 gb GDDR5 vramı zor kullanıyor

Dovahkiin

27.7.2013 23:51:06

+2
quote:

Orijinalden alıntı: Noctis_Strife 2.5GB RAM işletim sisteminde ne yapmak için var peki, onuda açıklasalar keşke. RAM miktarı işletim sistemi için çok fazla, hem de GDDR5 hızında, günümüz PC'lerinden çok daha hızlı bi işletim sisteminin yanında çok daha kullanışlı bir şey yapmış olmamalılar RAM miktarına bakacak olursak. Sony yazılımda Micro$oft'a nazaran geride, bu bir gerçek, bundan ötürü optimize mi edemediler acaba sistemi sorusu da var, ya da daha önce dediğim gibi 1-1,5GB RAM daha sonra aktif edilecek, yapımcılara az geldiği zaman. PC'de 4GB RAM 4096X4096 çözünürlüğü kaldıracak seviyedeyse PS4'ün GDDR5 4,5GB RAM kapasitesi çok daha ötesini yapabilir, ama bir gün elbet oda yetmeyecek yapımcılar için.
Bence ilerki yıllarla ilgili bir stratejileri var. Zamanla kullanılabilir bellek miktarını arttırarak, aynı donanımla daha gelişmiş oyunlara imkan verebilirler. Yoksa en özürlü firmayı da getirsen bir oyun cihazına 2.5 GB gibi uçuk bir bellek tüketimine sahip işletim sistemi yapamaz.

CmSandman

27.7.2013 23:48:16

0
abicim 16 bg ddr5 koysanız kimse bu konuyu tartışmaz bilee... sanki herkes oyun yapımcısı... 5.5gb yeter yaa baydıhaa

itachi237

27.7.2013 23:41:03

-2
birader niye ilk başta 7 dediler bu adamlar o zaman !? hani witness bile 6.5 gb kullanıyordu haberi çıkmıştı ? sadece konferansta sony microsoft'u ezdi şimdi ikiside eşit düzelde benim gözümde. kimse gddr5 falan demesin.

Noctis_Strife

27.7.2013 23:34:54

-2
2.5GB RAM işletim sisteminde ne yapmak için var peki, onuda açıklasalar keşke. RAM miktarı işletim sistemi için çok fazla, hem de GDDR5 hızında, günümüz PC'lerinden çok daha hızlı bi işletim sisteminin yanında çok daha kullanışlı bir şey yapmış olmamalılar RAM miktarına bakacak olursak. Sony yazılımda Micro$oft'a nazaran geride, bu bir gerçek, bundan ötürü optimize mi edemediler acaba sistemi sorusu da var, ya da daha önce dediğim gibi 1-1,5GB RAM daha sonra aktif edilecek, yapımcılara az geldiği zaman. PC'de 4GB RAM 4096X4096 çözünürlüğü kaldıracak seviyedeyse PS4'ün GDDR5 4,5GB RAM kapasitesi çok daha ötesini yapabilir, ama bir gün elbet oda yetmeyecek yapımcılar için.
  • 1
  • 2
  • 3
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
PlayStation 4
+ TAKİBE
AL
143 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız