FIFA 10
Ersin Kılıç

Sayfa 1

Özellikle geçen sene yaptığı büyük çıkış ile oyun severleri oldukça memnun etmeyi başaran FIFA serisinin yeni sürümü nihayet çıktı. Konsol versiyonu ile her geçen yıl çıtayı daha da yükselten oyunun PC sürümü için aynı şeyi söylemek ise oldukça zor.

Oyunun konsol sürümüne bakıldığında her sene büyük umutlar ile beklenen FIFA serisinin PC sürümü maalesef bu sene de beklenen çıkışı gösteremiyor.

Ayrı stüdyolar tarafından yapılan konsol ve PC sürümleri arasında gerek oynanış gerekse de grafiksel anlamda birçok farklılıklar bulunuyor. Ve bu farklılıklar EA’nın bu tutumu devam ederse her geçen sene daha da artacakmış gibi gözüküyor.
Pro mod ve Live season gibi seriye geçen sene eklenen oyun modları bu sene de yeni özellikler ile birlikte karşımıza çıkıyor.

Oyunu açtığınızda tıpkı geçen senekine benzer bir menü ile karşılaşıyorsunuz. Ekranın sağ tarafında profil bilgileriniz, online durum, live season istatistikleri ve en son oynadığınız maç gibi yarattığınız profilin bilgileri yer alıyor. Bu kısım oldukça güzel tasarlanmış. Masaüstü widget programı tarzı bu küçük bilgi pencerelerinin yerlerini belli bir sınırda değiştirebiliyorsunuz.

Menü de ilk dikkat çeken nokta ise oyun modları kısmı. İki yeni modun bulunduğu Oyun Modları kısmında, Be a Pro Club and Country’de geçen sene oyuna eklenen Be a Pro modunu ister takımınızda isterseniz de ülkenizde yer alarak oynayabiliyorsunuz.
Be a Pro moduna girdiğinizde kendi yarattığınız veya seçtiğiniz takımda yer alan oyunculardan birisini kontrol edebiliyorsunuz. Seçtiğiniz futbolcunun yeteneklerini maç sırasında yaptığınız olumlu hareketler sonucu kazandığınız puanlar ile geliştirebiliyorsunuz. Kendi yarattığınız oyuncunuz hazır olan oyunculara göre başta oldukça güçsüz olsa da normal oyunculardan çok daha hızlı bir şekilde gelişme göstererek kısa bir zamanda takımın yıldızı haline gelebiliyor. Bu oyun modunda oyuna başlamadan evvel pas yüzdeniz %70 üzerinde olmalı veya 2 gol atmalısınız gibi yapmanız gerekenler de belirtiliyor. Eğer bu belirtilen görevleri yaparsanız daha fazla puan kazanıp takımınızın vazgeçilmez bir oyuncusu olabileceğiniz gibi menüde de geri sayım olarak gözken Dünya Kupası’na katılma şansını elde edebiliyorsunuz.
Sayfa 2

Oyunun Pro modunda yer alan en büyük yeniliklerden biri ise geçen seneki versiyonunda bulunmayan performans, pozisyon ve vuruş barı gibi kısımların oyuna eklenmiş olması. FIFA 09’da en büyük eksikliklerden biri olan bu özelliklerin yeni oyuna eklenmiş olması bu modu oynayacak oyuncular için oldukça kolaylık sağlıyor.

Yeni eklenen season modu için ise normal bir lig benzetmesini yapabiliriz. Seçtiğiniz takım ile birlikte lig maçları dışında kupa maçlarına ve Avrupa kupası maçlarına da çıkabiliyorsunuz.
Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi lisanslarını rakibine kaptıran EA Sports, bu noktada kupalara farklı isimler vererek biraz da sadeleştirme yoluna gitmek zorunda kalmış. Sadece futbol bakımından yönetebileceğiniz season modunda takım ile ilgili başka hiçbir kararı almak zorunda kalmıyorsunuz.

Oyunun Manager modu ise ufak değişiklikler dışında geçen seneki ile hemen hemen aynı. Görünümünüzü ve özelliklerinizi belirleyip takımınızı da seçtikten sonra hemen görev başına geçiyorsunuz. Öncelikle sponsor sözleşmesine de imzanızı attıktan sonra dört maça kadar hazırlık müsabakaları seçebiliyorsunuz. Hazırlık maçları için dilediğiniz takıma teklifte bulunabilirsiniz. Dilerseniz dört hazırlık maçını da yapabildiğiniz gibi bir veya iki hazırlık maçı ile de sezona başlayabiliyorsunuz. Bilet fiyat oranlarını da belirlediğiniz bu hazırlık maçlarının kulübünüzün gelişmesi için oldukça önemli bir yer teşkil ettiğini belirtelim.
Manager modunda tıpkı sezon modunda olduğu gibi maçlarınızı simule etme şansı da sağlanmış. Simülasyon işlemini ise iki farklı şekilde yapabiliyorsunuz. Hızlı simülasyonda skor ve maç istatistikleri kısa bir beklemeden sonra ekrana gelirken normal simülasyon da ise menajerlik oyunlarındaki mantık yürütülmüş. Dakika dakika maç pozisyonlarının yazısal olarak gözüktüğü bu simülasyon modu özellikle menejerlik oyunlarını sevenlerin hoşuna gidebilir. Menajerlik kısmında maçlarda gösterilen performanslara göre tüm oyuncularınız belli oranlarda gelişebiliyor. Bu moda yer alan Office kısmında taktik, sponsorluk anlaşmaları, transferler ve oyuncu durumları gibi istatistiklere ulaşmanız da mümkün.
Sayfa 3

Geçen sene oyunun en büyük yeniliklerinden biri olan ve konsol sürümünde de yer alan Live Season kısmı Fıfa 2010’da da bulunuyor. Oyunun bu kısmına EA tarafından haftalık güncelleme desteği sunuluyor ve gerçek maçlardaki oyuncu performansları haftalık olarak oyuna yansıyor. Başta da bahsettiğim ve oyunun ana menüsünde bulunan Live Season kutucuğunda bu kısım ile ilgili olan istatistikleri görebiliyorsunuz.

Bu oyun modları dışında kendi turnuvanızı yaratabileceğiniz Tourtnament Modu’da her zamanki gibi oyunda kendisine yer edinmiş. Ayrıca antrenman modu da tıpkı geçen sene de olduğu gibi oyundaki yerini korumuş.
FIFA 10’un multiplayer özellikleri de gelişim göstermiş. Oyunun multiplayer kısmında Pro modunda veya direk olarak takım oyununda oynayabiliyorsunuz. Ayrıca kendi yaratabileceğiniz lig ve kupalar ile interaktif organizasyonlar yapma şansı da oyunculara sunulmuş. Bu özelliklere rağmen online maç bulmada problemler meydana gelebiliyor. Rakip bulmak bazen oldukça uzun bir sürenizi alabilir.

Oyunun belli başlı özelliklerinden sonra gelelim en merak edilen teknik kısımlarına. 1920x1080 çözünürlükte oynayabilmemize rağmen oyunun grafiklerinin oldukça özensin modellendiğini söyleyebilirim. Çok düşük sistemlerde de çalışabilmesi için bir çok grafiksel detay konulan oyunun tüm grafiksel özelliklerini açmış olsanızda normal bir sistem ile arasındaki farkları çok fazla sayamassınız. Oyuncu modellemeleri gerçekteki hallerine benziyor olsa da mat surat ifadeleri ve donuk animasyonları oldukça can sıkıcı olabiliyor. Zaten oldukça özensiz olan stad ve seyirci tasarımlarından ziyade hazır render edilmiş arka plan görüntüleri oyunun grafiklerinin ne kadar özensin olduğunun en büyük kanıtlarından birisi.
Bunun dışında animasyonlar da bekleneni veremiyor. Oyunun özellikle PC sürümünde vurgulanan 360 dribling özelliği ise maalesef kendisini kötü animasyonlardan dolayı pek hissettiremiyor. 360 dribling özelliği sayesinde oyuncu kontrolleri bir nebze de olsa daha iyi olsa da gene de eskisinden çok büyük bir fark ile karşılaşmıyorsunuz. Konsol sürümünde oldukça gelişen yapay zekâ da oyunun PC sürümünde nasibini almamış. Kaleciler başta olmak üzere oyunun yapay zekasının oldukça saçmaladığına bir çok kez şahit oluyorsunuz.
Sayfa 4

Oyundaki yüklemeler en yüksek sistemlerde bile bazen can sıkıcı olabiliyor. Bunun farkına varılmış olunacak ki yükleme alanlarında oyuncuların dikkatini çekebilecek istatistikler sunulmuş. Mesela takımlarınızı ayarladınız ve maça başlamak üzeresiniz. Maç başlamadan önce çıkan yükleme ekranında rakip takımın en dikkat edilmesi gereken futbolcusu ve rakibin genel taktik anlayışı ile ilgili bilgiler oyunculara sunuluyor. Animasyonla yapılan taktik gösterimini de oldukça başarılı buldum. Yüklemelerden eksi puan alan oyun bu yüklemelerdeki istatistikler ile de bu eksikliği bir nebze de olsun kapatmayı başarıyor.
Oyunlarının çoğunda ekstra kısımlarda bonkörlük sağlayan EA, FIFa 10’da da aynı tutumunu sergilemiş. Konsol sürümü ile bazı aynı parçaları da paylaşan müzik kısmı oyunun en başarılı olduğu noktalardan birisi. Aynı şeyi ses efektleri ve oyunun menülerinde de duyabildiğimiz seyirci tezahüratları için söylemek ise oldukça zor.
 
Geçen sene de bulunan Shop kısmı bu sene de oldukça geniş seçenekleri ile oyuncuları karşılıyor. Ayrıca bir de oyuna özel bir ödül sistemi kullanılmış. FIFA 10 Achievements kısmından oyundan aldığınız başarılara göre puan ve ödüller kazanabiliyorsunuz. Bu kazandığınız puanları Shop kısmındaki ekstralar için de kullanabiliyorsunuz.
Her geçen sene büyük değişim geçiren ve daha başarılı bir futbol oyunu olma yolunda ilerleyen konsol sürümünün aksine Fıfa serisininin PC sürümü oyuncuları bu sene de büyük bir hüsrana uğratıyor.
 
Grafiksel hatalar dışında oynanış bakımından da gıdım ilerleyemeyen FIFA 10’un PC sürümü özellikle konsol versiyonunu deneyenler için tam bir hayal kırıklığı olacaktır. Bu sene oldukça sağlam bir şekilde gelen PES 2010’u da düşünecek olur isek FIFA 10’un PC sürümünün işinin oldukça zor olduğunu söyleyebiliriz.
 
PES 2010’u beklemelerini tavsiye edebileceğimiz oyun severlere bir diğer tavsiyemiz ise FIFA 10’un PC sürümünden keyif alabilmek istiyorsanız sakın ola oyunun konsol sürümüne göz atmayın.