Motor World: Car Factory
Erkut Köse

Sayfa 1


 
    Araba yarışlarında vura kıra ilerlediğimiz arabalarımızın değerini anlamanın vakti geldi. Çünkü Motor World ile birlikte işin mutfağına iniyor ve araba yapımının inceliklerini öğrenmeye başlıyoruz.

    Ohbibi Socialtainment'in ilk oyunu olma özelliğine sahip olan ve iOS için ücretsiz olarak sunulan Motor World, sizi bir araba firmasının başına getiriyor. Bu firmada çalışan elemanlar, üretilecek arabalar ve geliştirilecek teknolojile tamamen size bırakılıyor. Önce alt segment arabalar üreterek başladığımız kariyerimizde daha sonra yüksek motor hacmine sahip hız canavarlaro üretmeniz mümkün hale geliyor.

   Oyuna başladığımızda ilk olarak şirketimizin isim ve logo gibi özelliklerini ayarlayabileceğimiz "social" kısmına uğramanızı tavsiye ediyorum. Bu kısma geldiğimizde istediğimiz gibi logomuzun rengini ve şeklini seçebiliyor, şirketimize de havalı bir isim verebiliyoruz. Ayrıca yine bu kısım aracılığıyla diğer oyuncuların görebileceği avatarımızı da istediğimiz gibi özelleştirme imkanı buluyoruz.

    Daha önce belirttiğim gibi ilk olarak üreteceğimiz arabalar pek de üst düzey modeller olmuyor. Dolayısıyla ucuz olan arabalar da tahmin edebileceğiniz gibi en şekilde kolay satışını yapabileceğimiz araçlar oluyor. Aracın üretim sürecinin bitmesinin ardından MP3 player veya ABS gibi özellikleri ekleyebiliyor ve böylece aracımızın değerini istediğimiz ölçüde arttırabiliyoruz. Tabii çok ucuz arabaları da aşırı pahalıya da satabiliyorsunuz. Ancak böyle bir satış için saatlerce beklemeniz gerektiğini de belirtmeliyim.

    Araçların üretimi 5 farklı aşamadan oluşuyor. Arabanın motorundan tutun da lastiklerine kadar her şeyi tek tek yapmanız gerekiyor. Burada ise görev çalışanlarımıza düşüyor. Ama arabaların çok kolay bir şekilde üretileceğiniz düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Belli bir süre çalıştıktan sonra yorulan işçilerimiz yerde kıvranmaya başlıyor. Bu durumda yapmanız gereken ise onlara donut(!) yedirmek. Evet, yanlış okumadınız. Eğer bir işcinizin işine devam etmesini istiyorsanız donutlarınızı gelişi güzel harcamasanız iyi olur. Zira her dakika içerisinde yalnızca 1 adet donut sahibi oluyorsunuz ve çok fazla işci çalıştırmaya başladığınızda bu büyük bir sorun haline dönüşebiliyor.

    Ürettiğiniz arabaların kaliteli olması da yine işcilerinizin deneyimli olmasına bağlı. Çaylak bir işci ile üst seviyedeki bir işçinin yaptığı araçlar farklı oluyor. İşciler ise sizin yardımlarınız ile seviye atlıyor ve daha hızlı, kaliteli işler yapabiliyor veya daha zor yorulabiliyorlar. Çalışanların seviyelerinin yükselmesi için ise yine donutlar devreye giriyor. Var olan donutları bolca işcilerinize verirseniz hızlı bir şekilde seviye atlayabiliyorlar.

    Toplamda 72 adet arabanın bulunduğu yapımın bir diğer güzel yanı ise istediğimiz araçları birleştirerek farklı bir model ortaya çıkarabilmek. Örneğin dev bir arazi aracını üstü açık spor bir arabayla birleştirirseniz spor görünümlü ve oldukça sağlam bir 4x4 elde edebiliyorsunuz. Tamamen yaratıcılığınıza kalmış olan bu üretim oyuna farklı bir hava katmış.

 
    Sosyal içerikli oyunlardan alıştığımız üzere  Motor World de temel olarak görevler üzerine kurulu. Her ne kadar istediğiniz gibi arabalar üretebilseniz de esas kazançları görevler üzerinden sağlıyorsunuz. Bu görevler, ürettiğiniz arabalarla drag yarışına katılmak, ünlü bir rap yıldızı için araç üretmek veya elektrikli araçlar üreterek üzerinde araştırmalar yapmak gibi oldukça eğlenceli aktiviteler oluyor. Bu görevler neticesinde altınlar kazanabiliyor veya işcilerimizi doyurmak amacıyla donut sahibi olabiliyoruz.
 
 
   Yapımda para ve altın olmak üzere iki adet birim bulunuyor. Araba satışlarımızdan altınlar kazanabiliyor ve bu altınları yeni arabalar almak ya da dükkanlar almak için kullanabiliyoruz. Para ise genelde gerçek para aracılığıyla alınabiliyor. Nadir de olsa bazı görevlerden de para kazanabiliyoruz. Bu paralar bazı geliştirmeler için gerekli oluyor ya da uzun sürecek bir işi tek tıkla bitirmenize olanak sağlıyor.

    Eğer daha fazla para kazanmak istiyorsanız ise ekstra mağazalar açmanız epey işinize yarıyor. Örneğin fabrikanızın yan tarafında araba yıkama dükkanı açabiliyor ya da modifiye mağazası kurarak müşterilerin alışveriş yapmasını sağlayabiliyorsunuz. Bu mağazalar da yine altın ve para karşılığında açılabiliyor ve size iyi bir gelir kaynağı olabiliyorlar. Kazanılan paralarınız ise direkt olarak elinize ulaşmıyor ve kasanızın dolması için bir süre beklemeniz gerekiyor.
Tabii bir de çağı yakalamanızın gerektiğini söylemeye gerek yok sanırım. Eğer ay sonu mali raporlarınızda kayıplarla karşılaşmak istemiyorsanız teknolojiyi yakından takip etmelisiniz. En yeni motor teknolojilerini araştırmak ve fabrikanızın çalışan sayısını arttırmak doğal olarak başarının anahtarı oluyor. Tabii reklamları da unutmayalım. Müşterilerin sizi tanımasını istiyorsanız internet üzerinden reklam vermeli, yarışlara sponsor olmalı ve ünlü derbilerde adınızı duyurmalısınız. Ne kadar fazla kişi sizi tanırsa satışlarınızın da o kadar fazla olacağını unutmamalısınız.

  Her sektörde olabildiği gibi araba sektöründe de her dönem farklı ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Örneğin yaz döneminde üstü açık arabalar daha fazla satılırken, kış döneminde ise kar lastikleri takılı ve sağlam arabalar ön plana çıkıyor. Bu gibi durumları ara sıra karşımıza çıkan haber bülteninden öğrenebiliyoruz. Oldukça eğlenceli diyaloglara sahip bu haberlerde bazen ilginç bilgiler de verilmiyor değil. Mesela zombi salgınının yakında gerçekleşeceğini ve sağlam araçların daha çok satacağını duyarsanız şaşırmayın derim.