Oil Rush
Samet Konuksal

Sayfa 1

Bir başka felaket senaryosuna daha hazır olun. Oil Rush, sizleri ıpıslak bir dünyaya götürmeye hazırlanıyor! Eee oyundaki komutanımız ne diyor, “En fazla petrole sahip olan, dünyaya sahip olur.” Yıllardan beri ekran kartlarının performansı adına test uygulamaları yayınlayan Unigine Corp., Unigine Engine ile Oil Rush’ı PC oyuncularına sundu.

Bizi nükleer savaş sonrasında neredeyse hiç kara parçası kalmamış bir dünyaya götüren Oil Rush’da hayat, sularda geçiyor. Tabiki iş böyle olunca da hayatı sürdürmek için tek kaynağımız petrol.

Alışkın olduğumuz strateji oyunlarına göre çok daha farklı bir oynanış yapısına bürünen Oil Rush’da oynanış, senaryo modunun ilk görevlerinde anlatılıyor. Bu farklılıklara gelecek olursak, birim seçimini ve komut verme işlemini harita üzerinden yapıyor olmanızla başlayabiliriz. Harita üzerinden bir bölgeye tıkladığımızda, o bölgedeki orduların %25’ini, %50’sini veya tamamını yönlendirme imkanımız var. Yani oradaki birimlerin kaç tanesini yönlendireceğimiz bize kalmıyor. Bu seçtiğimiz birimleri de yönlendirmek harita üzerinden oluyor.
Bir diğer farklılığa gelecek olursak, oyunun haritasında yer alan binaların üretimine karışamıyor olmamız. Örneğin bir Shipyard ele geçirdiğimizde bu binanın üretimine biz karışamıyoruz, binayı kendi tarafımıza aldığımızdan sonra üretimine devam ediyor. Burada binalara yapacağımız tek şey, üzerlerine çift tıklayıp defansını sağlamak. Bu kızımda sadece üç tane seçeneğiniz var, onu da ekleyelim.

Durum böyle olunca strateji oyunu olan Oil Rush’daki strateji öğesi de epey ilginç bir hâl alıyor. Yani strateji olarak sizlere, binaların çıkardığı birimleri düşman noktasına yollamak kalıyor. Şundan daha fazla çıkarıp avlayayım gibi seçeneğiniz yok, birim kendisi karışıyor o işlere.

Oyunda size bırakılan ender noktalardan birisi de, teknolojinizi geliştirmek. Teknoloji ismiyle adlandırılan bu bölümü aslında Company of Heroes veya Command and Conquer oyunlarındaki yetenek kullanımlarına benzetebiliriz. Bu kısımda yok ettiğiniz birimlerden ve ele geçirdiğiniz noktalardan gelen puanları kullanarak bazı özel yetenekler, teknolojiler açabiliyorsunuz. Bu teknolojiler arasında haritayı tamamiyle görmenizi sağlayan Radar’ın yanı sıra nükleer saldırı yapabileceğiniz Nuke gibi şeyler yer alıyor. Ayrıca bu kısımda açabileceğiniz teknolojilerle birlikte birimlerinizin gücünü, hızını arttırabilmeniz de mümkün.
Oil Rush’da oynayabileceğiniz modlara geldiğimizde, klasik bir strateji oyununu görüyoruz. 16 bölümden oluşan ve aynı zamanda öğretim aşamasını da üstlenen senaryo modunun haricinde diğer oyunlardan alışkın olduğumuz Skirmish modunu içeren Quick Match ve multiplayer kısmı Oil Rush’da yer alıyor. Quick Match modunda amacınız belliyken, multiplayer kısmında da sadece bu mod bulunuyor. Oyunun multiplayerını internet ve LAN üzerinden oynayabiliyor olmanız, arkadaşlarınızla birlikte eğlenceli vakit geçirebileceğinize de işaret.

Oyun içi detaylarıyla bizi biraz şaşırtan Oil Rush, grafikleriyle bir strateji oyunundan beklenenin çok daha fazlasını veriyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi grafik kartlarına performans uygulamaları yayınlayan Unigine Corp.’un geliştirdiği bu oyun, bir strateji oyununa göre iyi bir grafik performansı sergiliyor. Her ne kadar son dönemde çıkan Battlefield 3 gibi üstün grafik sunan oyunlarla pek karşılaştırılamayacak yapıda olsa da, konu strateji.