Fight Night Round 4
Murat Şen

Sayfa 1

EA’in neredeyse bütün spor dallarının oyunlarını elinde tutmasından rahatsız oluyor musunuz? Ben pek olduğumu söyleyemem ama piyasada bir kaç tane daha kaliteli firma olsa fena olmazdı. Senelerdir EA’in çıkardığı spor oyunlarına öyle alıştık ki, başka bir firma azıcık farklı bir oyunla gelse, gözümüz kapalı kabul etmeyeceğiz o firmayı. Neyse ki kaliteli oyunlar yapan bir firma EA Sports ve biz de her sene serilerin yenilerini bekleyip heyecanlanıyoruz. Bir sene boyunca da bu kaliteli oyunların keyfini çıkarıyoruz.

Fight Night, 3. Oyunundan bu yana büyük değişim geçirmiş bir boks oyunu. 3. Oyunun devrimsel nitelikteki grafikleri ve gerçekçiliği, herkesin ağzının suyunu akıtmaya yetmişti. Şimdi 4. Oyun piyasada ve herkes bir önceki oyundan çok daha gelişmiş bir oyun bekliyor haliyle. Bu konuda beklentileri karşılanmış mı, yoksa hayal kırıklığına mı uğrayacaklar, bunu birlikte araştıracağız.
Oyunun reklamları, Muhammed Ali ve Tyson kapışması konu edilerek yapılmıştı. Oyun da bunun üzerine kurulu. Ana menüde de bu büyük boks ikonlarının resimlerini göreceksiniz. Büyük ihtimalle her oyuncu, oyuna ilk girdiğinde, şöyle bir menüleri kurcalayıp, hemen bir Tyson – Ali maçına başlamak istemiştir. Şahsen ben öyle yaptım.

Bu yeni oyunda değişen nelerin olduğunu sorsalar size, bir süre düşünmeniz gerekebilir. Çünkü ciddi anlamda bir değişiklik beklemeyin. Kontrolleri iyileştirdiklerini söylüyorlar ama onlarda da pek fark olduğu söylenemez. Bir kaç düğme eklenmesi dışında. Ayrıca oyunu daha da kolaylaştırmışlar. Kariyer modunda, en kolay seviyede bile büyük rakipler karşısında zorlanırdık eskiden, ama bu yeni oyunda herkesi kısa sürede nakavt etmemiz mümkün. Oyun olması gerekenden daha kolay. Neyse ki oyunu en zor modda oynamak, ciddi stratejiler belirlemeniz gereken uzun müsabakaların yapılmasına sebep oluyor.
Oyunda en çok zamanınızı kariyer modunda harcayacaksınız. Eskiden olduğu gibi, bir boksör yaratıp yeni bir kariyere başlıyorsunuz. Bu yeni boksör hiç popüler değil ve çok güçsüz. Zamanla maçlara çıkıyorsunuz, listelerde üst sıralara yükseliyorsunuz ve maç aralarında yaptığınız antremanlar sayesinde de güçleniyorsunuz. Böylece bir zaman sonra kendinizi büyük rakipler karşısında bulabiliyorsunuz. Tabi maçlarda başarılı olabilirseniz. Klasik kariyer modu böyle. Ayrıca isterseniz tek kişilik modda tek konsol üzerinden arkadaşlarınızla dövüşebiliyorsunuz. Multiplayer modunda da çok fazla eğleneceğinizi, gerçek rakiplerle müsabakanın yapay zekaya göre çok daha eğlenceli olduğunu garanti edebilirim.

Maç esnasında gördükleriniz, hiç değişmemiş. Kontroller basit demiştik. Maç esnasında tek yapmanız gereken, hareketlerinize dikkat etmek. Öyle gözünüzü kapatıp rakibe saldırmak, yumruklarınız hedefini bulsa bile, pek yararınıza olmuyor. Çünkü yorgunluğunuza dikkat etmeniz gerekiyor. Maçın hemen başlarında yorulmanız demek, yumruk attığınızda rakibe vereceğiniz hasarın düşmesi ve aldığınız yumrukların da daha fazla zarar vermesi demek. Bu yüzden, yavaş oyun ve az ve akıllı yumruklar taktiği her zaman daha çok işinize yarayacaktır. Round aralarında, adamınızla otomatik ilgilenilmesini sağlayabiliyorsunuz. Eğer isterseniz, o round’da kazandığınız puanlarla kendiniz de tedavi uygulayabilirsiniz. Sağlığınız, yorgunluğunuz veya gücünüz arasında puanları dağıtabiliyorsunuz. Genelde bunlardan sadece bir tanesini artırmanız mümkün olduğundan, dikkatli olmanızda fayda var.
Sayfa 2

Buna inanacak mısınız bilmiyorum ama oyun görsel anlamda, 3. oyundan daha kötü gibi görünüyor. Bunu birkaç yerde daha okumuştum ama kendi gözlerimle görmeden inanmak istememiştim. Genel grafik seviyesi tabi ki çok iyi. Ama bazı detaylar var ki, 3. Oyunda daha iyiydi. Mesela ağır çekimde yenen yumruklar sonucu suratın şekilden şekle girmesi, 4. Oyunda da var ama sanki biraz daha az üzerinde durulmuş gibi. Böyle anlar oyunda çok oluyor ama üzerinde fazla durulmuyor ve detaya girilmiyor.

Bir önceki oyunda yavaşlatılmış görüntünün süresi daha uzundu ve siz rakibinizin suratı deniz gibi dalgalandığında, bunun keyfini daha uzun süre çıkarabiliyordunuz. 4. Oyunda buna gerek duyulmamış anlaşılan. Boksörler oldukça detaylı ve gerçeklerinin de neredeyse tıpkısı. Maçın hemen başında, daha hiç hareket etmeden terlemeleri ve şıpır şıpır ter akması biraz saçma olmuş ama bunu yapımcılara söyleseniz, onca ışığın altında terlemelerinin kolay olacağını söyleyeceklerdir büyük ihtimalle.
Maç ringin içinde devam ederken, ringin dışında da çok gerçekçi olaylar olabiliyor. Seyirciler heyecanlanıyor, laf atıyorlar, birbirleriyle tartışıyorlar. Hakemler ve basın mensupları da çok çeşitli hareketler sergileyebiliyorlar. Bu seferki oyunda, sadece ring içine odaklanmamış. Ring dışında da yaşayan bir çevre oluşturulmuş ve bu da oyunun atmosferi konusunda büyük bir artı.

Oyunun fizik motorunu bir öncekine göre geliştirdikleri kesin. Yumrukların vücutla birleşmesi çok gerçekçi yapılmış. Karakterlerin kollarının ve bacaklarının hareketleri de muhteşem. En güzeli de, gücünüz bittiğinde yere serilme esnasında karakterlerin kollarının ve bacaklarının birbirlerine girmemesi olmuş. Bir önceki oyunda kukla gibi olan karakterler, bu sefer daha gerçekçi yere seriliyorlar.
Ses konusunda oyun klasik bir EA oyunu kalitesinde. Müzik olarak EA’in zaten hiçbir oyununda problemi olmuyor. Ring içi, dışı konuşmalar ve diğer efektler konusunda da oyun bir hayli iyi. Yumrukların sesleri, özellikle sert olanların sesleri sizi etkileyebiliyor. Maç esnasında duruma göre ring dışından gelen enteresan cümlelerle de karşılaşabiliyorsunuz. Seyircileri kızdırmamak lazım.

Fight Night Round 4, her ne kadar bir önceki oyuna göre bazı özelliklerine kötü desem de, kesinlikle 2009 yılına yakışan bir oyun olmuş. Kontrolleri rafine edilmiş ve iyileştirilmiş, fizik motoru elden geçirilmiş. Online modunda gerçek insanlara karşı dövüşmek çok eğlenceli. Kariyer modu da sizi uzun süre oyalamaya yetecek kadar uzun. Hiç olmazsa eve gelen misafirlerle bir kaç round yumruklaşmak için bile bir kenarda bulundurmanız gerekir bu oyunu.