Super Street Fighter IV 3D Edition
Ersin Kılıç

Sayfa 1

     Capcom'un müthiş yenilikler ile karşımıza çıkardığı Street Fighter 4 şüphesiz dövüş oyunlarını son dönemlerde tekrar revaça sokan oyunların başında geliyor. Yepyeni bir grafik stilinin yani sıra üç boyut ile iki boyutlu oynanışı başarılı bir şekilde oyuncuların karşısına çıkaran Capcom, daha sonra çıkan Super Street Fighter 4 ile de oyuna yenilikler eklemeyi başarmıştı. Super Street Fighter 4 için asıl şaşırtıcı gelişme ise Nintendo'nun yeni el konsolunu duyurduğu konferansta geldi ve Super Street Fighter 4'ün 3DS'in çıkış oyunlarından biri olacağı açıklandı.

     Açıkçası Super Street Fighter 4 3DS'e baktığımda bir ikileme düştüğümü itiraf etmeliyim. Çünkü SSF 4 3DS görselliği ile neredeyse konsol versiyonuna kafa tutuyordu ve bu da benim gibi birçok oyun severin kafasını karıştırmaya yetmişti. Daha ilk videosu ile konsolun en önemli oyunlarından biri haline gelen Super Street Fighter 4 3DS, söz verdiliği gibi bir gecikmeye uğramadan Nintendo 3DS'in çıkış oyunlarından birisi oldu. Hem de ne çıkış!!!
     Super Street Fighter 4 3DS’i tek bir cümle ile özetleyecek olur isek “konsollarda oynadığınız SSF4’ü avucunuzun içerisinde hayal edin” cümlesini rahatlıkla söyleyebilirim. Üstelik ekstraları ile birlikte. Oyun konsol versiyonlarındaki birçok özelliği birebir aldığı gibi kendine has özellikleri de içerisinde barındırıyor.

     Ryu ve Ken’in amansız mücadelesini içeren bir video ile açılışını yapan Super Street Fighter 3DS’in bu videosunda oyuna sonradan eklenen bazı karakterlere de yer verilmiş. Zaten videoya baktığımızda konsol versiyonu ile aynı olduğunu görüyoruz. Oyunun menüsü geldiğinde ise konsol versiyonundan ayrılan noktalar ile karşılaşıyoruz. Arcade, Versus, multiplayer, challange ve Training gibi modlar konsol versiyonu ile aynı olsa da burada 3D Versus ve Figure Collection gibi bazı menü seçenekleri de bulunuyor. Burada Arcade modunda tüm karakterlerin hikaye modunu oynayabiliyor, Versus ve 3D Versus maçlarında arkadaşlarınızla, internet match kısmında ise online mücadelelere giriyorsunuz. Training ve Challange ise tabi ki oyunun antreman kısmı olmuş. Özellikle Challange kısımlarına öncelik vermeniz, yoğunlaşacağınız karakter üzerindeki ustalığınızı da arttıracaktır.
     Oyunun Online kısmında direk olarak rakip bulabiliyorsunuz. Nintendo 3DS’in değişen Friend Code sistemi sayesinde ekstra bir ayar yapmanıza da gerek kalmamış. Üstelik yeni kamera açılarını da kapsayan maç arama seçeneklerine izin verilmiş. Online maçlar dışında 3DS sahibi başka bir arkadaşınız var ise Local maçlara da girebilirsiniz. Özellikle rakibiniz ile burun buruna olduğunuzda bu online maçlar çok daha keyifli bir hal alıyor.
Sayfa 2

     Gelelim bu menüdeki en önemli özellik olan StreetPass özelliğine. Bu kısma girdiğinizde oyun sizden beş kişilik bir takım oluşturmanızı istiyor. Tabi seçtiğiniz her karakterin kendine has bir seviye durumu var. Bu seviyeleri arttırmak için ise o karakter ile daha fazla müsabakaya çıkmalısınız. Veya az önce de bahsettiğim mini slot oyunundan yüksek seviyeli figürler bulmanız da mümkün. Örneğin ben birkaç denemede 7.seviyede olan bir Guile figürü bulmuştum.

     StreetPass özelliği Nintendo 3DS’in en önemli özelliklerinden birisi. Birçok oyunda bu özelliği kullanan konsol tabi ki Super Street Fighter 3DS’i de es geçmiyor. İşte konsolu uyku moduna aldığınızda yanınızdan başka bir Nintendo 3DS ve SSF4 3DS sahibi bir oyuncu geçtiğinde oluşturduğunuz bu takımdaki figürler otomatik olarak dövüşmeye başlıyor. Bu dövüşte doğal olarak figürlerinizin seviye durumunun payı oldukça büyük. Bu sistem sayesinde daha fazla oyun puanı kazanabiliyor ve yeni figürlerinde kapısını aralıyorsunuz. Açıkçası Figür ve StreetPass özelliği, oyunun modlarını ve tekrar oynanabilirliğini de bir hayli arttırmayı başarıyor.
     Super Street Fighter 4 3D Edition’da tıpkı konsol versiyonunda olduğu gibi tam 35 karakter bulunuyor. Üstelik bu karakterlerin hepsi açık bir şekilde oyuncuya sunulmuş. Oyuna giriş yaparken kostüm veya Ultra, Super hareketlerinizi de seçebiliyorsunuz. Ultra, Super ve kombolar ile oynanış klasik SF temellerini barındırsa da işin içine Nintendo 3DS girince oynanışta da bazı kilit noktalar bulunuyor.

     Nintendo 3DS’in üst ekranında oyun alanına yer verilirken dokunmatik olan alt ekranında ise bazı kombo ve süper, ultra hareketlerin kısa yollarına yer verilmiş. Yani tek bir dokunuşla hadouken atabiliyor, Shoryuken çekebiliyor, hatta gene tek bir dokunuş ile süper ve ultra hareketlerinizi sergileyebiliyorsunuz. Açıkçası bu özellik ilk başlarda oyunu çok basitleştirmiş gibi gelebiliyor. Fakat Super Street Fighter 3DS’te zaman geçirdikçe bu uygulamanın kolaylık değil aksine taktik durumunu daha üst seviyeye taşıdığını anlıyorsunuz. Üstelik daha çok yapılan hareketlerden dolayı oyundaki görsellikte bir hayli artıyor.
     Oynanış olarakta konsol sürümünden hiçbir farkı bulunmayan Super Street Fighter 4 3D Edition, grafikleri ile de konsol sürümüne kafa tutuyor. Oyun gerek arka planlar ve özel vuruşlarda değişen kamera açıları gerekse de karakter animasyonları ve görsel efektleri oldukça başarılı bir şekilde 3DS’e adapte edilmiş. Üç boyut etkisi ise özellikle omuz kamerasında daha fazla ön plana çıkmış. Teknolojinin getirdiği handikap ile uzun süreli oynayışlarda gözünüzü ağrıtsa da bu durumun kapanabilir olması bu eksikliği de gideriyor. Üstelik üç boyut kapalı bile olsa grafiklerdeki güzellikten hiçbir şey eksilmiyor. Yeni eklenen omuz kamerası sayesinde oynanışa da ayrı bir zenginlik getirilmiş. Bu kamera açısı özellikle üç boyut ile birleşince ortaya da oyunun havasına son derece uygun bir oynanış dinamiği çıkıyor.