Top Spin 4
Alkan Adakaner

Sayfa 1

Oyun türlerine gösterilen ilgi zamana göre değişebiliyor. Bu nesilde FPS oyunlarına bu kadar büyük ilgi gösterilmesini açıkçası beklemiyordum, ama gelişen online sistemler sayesinde artık 20 milyondan fazla satan FPS oyunları görüyoruz. Yayıncılar 2 milyondan az satan FPS oyunlarını başarılı bulmuyorlar. Bunun yanı sıra 10 yıl önce dövüş oyunlarına ilgi çok büyüktü, ama bugün aynı ilgiyi görmediklerine şahit oluyoruz. Macera oyunları da artık yeterince yüksek satış rakamlarına ulaşamıyor. Bu değişime ayak uyduramayan bir çok yayıncı iflas etti ya da oldukça küçüldü. Sonuçta oyuncuların zevkine uymak gerekiyordu.

Bu hızlı değişime rağmen spor oyunlarına olan ilgi hiç bir zaman düşmedi. İki nesil öncesinde büyük ilgi gören spor oyunları, bu nesilde de benzer ilgiyi görüyor. Sanırım ne olursa olsun insanlar spor oyunlarından vazgeçmeyecekler. Online sistemler olsa da olmasa da spor oyunları her zaman popüler olacaktır. Tabi bu spor oyunları çok geniş bir alanı kapsıyor. Futbol ve basketbol oyunları spor bu türden en büyük payı alırken, tenis oyunlarına gösterilen ilgi de azımsanmayacak seviyede. Tenis oyunları arasında en popülerlerinden birisi de Top Spin serisi ve şimdi bu seri 4. oyunu ile karşımıza çıktı.
İlk 3 oyunu PAM Development tarafından geliştirilen Top Spin serisinin 4. oyunu ise 2K Czech'in ellerinde şekilleniyor. Zaten PAM Developments 2006 yılında 2K Games'in bünyesine katıldığı için aslında geliştiricinin değiştiğini söylemek çok da doğru olmaz. Hatta oyunun motorunun bile hala PAM Engine olduğunu görüyoruz. O nedenle PAM'in tenis işinden elini ayağını çektiğini düşünmemek gerekiyor. Aynı ekip 2K bünyesinde çalışmalarına devam ediyor.

Top Spin 3, 2008 yılında piyasaya çıkmıştı ve aradan geçen 3 yıllık sürede de Top Spin 4'ün çalışmaları devam ettirildi. Playstation 3, Xbox 360 ve Nintendo Wii platformları için hazırlanan Top Spin 4 yeni kontrol yapısı, lisanslı tenis kortları ve birbirinden ünlü oyuncuları ile karşımıza çıkıyor. Tabi 2K Games'in bu satın alma işleminden sonra Sega'nın Virtua Tennis'ine karşı üstünlük elde etmek için büyük çaba göstereceğini zaten biliyorduk. Oyunu oynadığımızda bu çabaların meyvesini vermeye başladığını gördük. İsterseniz oyuna daha yakından bakalım.
Öncelikle oyunun menüsünün harika tasarımı dikkatinizi çekecektir. Buradan istediğiniz bölüme kafanız karışmadan gidebiliyorsunuz. Açıkçası son dönemlerde gördüğüm en kaliteli menü tasarımı olduğunu söyleyebilirim. Çoğu oyundan sırf kafa karıştırıcı menüleri yüzünden soğumuşumdur, ama sadece ve kullanımı rahat menüler sizi adeta Top Spin 4'e bağlıyor. Üstelik oyun çok ayrıntılı olunca bu menü tasarımının değerini daha iyi anlıyorsunuz.

Oyunda Exhibition, Career, King of the Court ve Top Spin Academy olmak üzere 4 mod ile karşılaşıyoruz. Exhibition daha önce bu tür oyunları oynamış olan herkesin bildiği bir mod ve burada serbest mücadelelere girebilmeniz mümkün. Career modunda (Kariyer) ise bir oyuncu yaratıyorsunuz ve bu oyuncu ile şöhret basamaklarını yavaş yavaş tırmanıyorsunuz. King of the Court'ta ise ünlü tenisçilerin yanı sıra kendi karakterinizi seçerek çeşitli mücadelelere katılmanız mümkün. Burada farklı zorluk seviyesi ayarlarının olması eğlencenizi arttıran etkenlerden.
Sayfa 2

Top Spin Academy'de oyunun kontrol yapısını öğrendikten sonra ise oyunda istediklerinizi oldukça kolay bir şekilde yapmanız mümkün. Özellikle Career moduna çaylak bir tenisçi olarak başlamanızdan dolayı bu dersler çok önemli. Career moduna başladığınızda öncelikle bir tenisçi yaratıyorsunuz. Burada tenisçinizin göz rengi, kaşları, teni, nasıl tepkiler vereceği gibi ayrıntılar var. Çoğu RPG oyununda bile fiziksel özellikleri seçim şansı bu kadar yoktur. Karakteri yarattıktan sonra ise oyunun en geniş modunda basamakları çıkarak dünya starı olma yolunda ilerliyorsunuz. Burada kazandığınız her maç, her turnuva size XP yani deneyim puanı getiriyor.
 
    Bu puanlarla karakterinizin çeşitli özelliklerini geliştirip Level atlıyorsunuz ve level atladıkça da bazı turnuvalara giriş şansı yakalıyorsunuz. Career modu çok iyi düzenlenmiş ve oyuncunuzun geliştiğini gerçekten de hissediyorsunuz. Bir karakter yaratıp onu sıfırdan bir dünya starı yapmak gerçekten çok eğlenceli. Online modlarla birlikte sanırım en çok burada vakit geçireceksiniz. Eğer online oyun oynamıyorsanız Career modunu tekrar tekrar oynamanız mümkün, çünkü yarattığınız her karakterin özelliklerini ayrıntılı olarak ayarlıyorsunuz.
Top Spin 4 sadece ayrıntılı karakter yaratma sistemi ile göz doldurmuyor, bunun yanı sıra 7 tanesi lisanslı olmak üzere toplam 40 tenis kortu bulundurarak oyunculara istediklerinden de fazlasını veriyor. Üstelik bu kortlar oldukça da ayrıntılı tasarlanmış. Özellikle toprak kortlarda karakterinizin kayarken yerde iz çıkarması vb ayrıntılar göze hoş görünüyor. Yalnız renk paletinin biraz daha gerçekçi olması gerektiğini düşünüyorum. Bu renk paleti oyunun gerçekçi görünümüne kötü yönde etkilemiş. Virtua Tennis oyunlarını renk kullanımı konusunda daha iyi bulduğumu söylemeliyim. Her ne kadar tenisçiler oldukça ayrıntılı görünse de hakemler ve seyirciler üzerinde daha fazla uğraşılabilirmiş. Bazen kortlara çıkmadan önce koridorlardaki görevlilere baktığınızda aslında hiç de iyi görünmediklerinin farkına varıyorsunuz. Zaten geliştirici firma da grafiksel sorunları kamera oyunları ile kapatmaya çalışmış. Yine de oyundaki kamera çeşitliliği az değil ve oyunda size uygun kamera görünümlerini rahatlıkla bulacaksınız. Zoom ve TV modunda üçer adet olmak üzere toplam 6 farklı kamera emrinizde, daha ne olsun?
PS3'te Move desteğine sahip, Wii'de de doğal olarak harekete duyarlı kontrolcüyü destekleyen oyun malesef Xbox 360'ta Kinect desteği sunmuyor, ama Stereoscopic 3D desteğinin olması bu konsol sahipleri için sevindirici. Virtua Tennis 4'te Kinect desteği de bulunacak, ama harekete duyarlı kontrolcüler bir tenis oyunu için ne kadar uygun? Açıkçası Move'u kullanarak ciddi bir turnuvayı kazanmanızın çok zor olduğunu söylemeliyim. Oyunun kontrol yapısı aslında tamamen joy pad'e göre ayarlanmış, ama oyuncuların ilgisini çekmek için bu tür özellikler koyulmuş. Bir tenis oyunu eğer özel olarak harekete duyarlı kontrolcüler için üretilmiyorsa, kontrollerden verim almanın çok zor olduğu aşikar. Bence Top Spin 4'ü sırf harekete duyarlı kontrolcüleri denemek için almayın. Eğer gerçekten tenis oyunlarına ilgi duyuyorsanız eminim joy pad ile oynamak isteyeceksiniz; çünkü istediğiniz her hareketi kolayca yapabiliyorsunuz.