Naruto Shippuuden: Ultimate Ninja Storm 2
Levent Polater

Sayfa 1

Yeni Naruto oyununun incelemesinin bana verilmesine oldukça sevindim. “Ne özelliği var ki bu oyunun?” dediğiniz duyar gibi oldum, çok sıkı bir anime takipçisi olduğumu söylesem o zaman ne demek istediğimi anlarsınız sanırım. Anime veya daha derine inecek olursak manga, Japonların en temel kültürlerinden biri haline gelmiş aktivite olarak bilinir. Her anime, mangasının konusunu işler, her manga, animeye uyarlanmaz. Animeye uyarlananlar arasında bazı yapımlar vardır ki bunlar Japonya ile sınırlı kalmayıp tüm dünyayı kasıp kavuracak kadar iyi hale gelmiştir. Naruto da bu animelerden biri... Çok uzun zamandan beri devam eden bu seriye ilk başladığımda fansub olaylarına bile karıştığımı hatırlıyorum, gerçi bu kariyerim pek uzun sürmemişti. Öss, üniversite derken, hayat bizi animelerden de uzaklaştırdı ve farklı arayışlar içerisine itti. Ancak bu yoğunluğun içinde asla vazgeçemediğim 2 anime vardır ki bunlardan biri One Piece, diğeri ise birazdan yeni oyununu inceleyeceğim Naruto serisi!
 

Geçtiğimiz günlerde çıkışını yapan Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2, animenin takipçileri tarafından ben de dahil olmak üzere dikkatle yakından izleniyordu. Animenin güncel durumuna da en yakın Naruto oyunu olacak olmasıyla da Ninja Storm 2 normalden daha fazla ilgimi çekmeyi başarmıştı. Haberlerini de yakından takip edenlerdenseniz, “O onaylandı, bu onaylandı” derken karakter listesi ile de çok dikkat çekici bir hal almayı başaran CyberConnect2'in yeni yapımı, bakalım istenilen kıvama gelmiş mi?

Ultimate Ninja Storm 2'yi açtığımızda oyunun hikaye modundaki ara sahneler ile oluşturulan güzel bir intro karşılıyor bizi. Oyun açılır açılmaz, çoğu anime oyununda yaptığım bir şeyi Ultimate Ninja Storm 2'de de yaptım. O da oyunun 'Options' kısmından seslendirmeleri 'Japonca' yapmak. Sizi bilmem ama bana göre İngilizce seslendirme yapanlar Animelere veya Japonya'dan uyarlama oyunlara hiç bulaşmamalılar. Çünkü olmuyor! Ultimate Ninja Storm 2'de de maalesef olmamış. Diğer ayarlarımız arasında bildiğimiz ses ve kontrol ayarları dışında zorluk seviyesi dikkatinizi çekebilir. Nedense oyunun zorluğu ben de en yüksek seviyede açılmıştı. Bu belki de konsolunuzda ayarladığınız temel oyuncu profilinize (Recreation, Pro vs.) göre otomatik çıkıyor olabilir. Ne olur ne olmaz diye, oyunun zorluk seviyesini 'En zordan' bir alt zorluğa getirdikten sonra ayarlardan çıkıp ana hikayemize ilk adımı atıyoruz.
 

(Eğer animeyi geriden takip ediyorsanız, bu paragraf öldürücü spoilerlar! içeriyor) Ana hikayeye girdiğimizde oyun bir anda bizi animenin de şu sıralarda bulunduğu aşama olan Konoha'nın yok edilişini gösteriyor. Jiraiya'yı öldürerek bir anda gözümde kendi tabiriyle de “Tanrı” olarak biçimlenen Pain, Konoha'yı var gücüyle yok ederek, kasabayı akıl almaz bir krizin içine sokuyor. Bu sırada 'Sennin mod' (Sage mod) eğitimini tamamlayan Naruto da Pain'in karşısına dikilince o mükemmel anların bir daha tadına varırken heyecandan savaşın başlayacağını düşünüp hemen gamepad'i elime aldım. Ancak maalesef oyun, animenin de temposu en yüksek bölümlerinden oluşan bu sahnede kontrolü elimize vermiyor. Bir anda Naruto Shippuuden, yani Naruto'nun büyümüş haliyle başlayan yeni serinin başlangıcına dönüyor ve konuyu başa sarıyoruz. Durumun böyle olması Naruto'yla ilgisi olmayanlar için de güzel bir durum, konuyu en başından anlayarak oyuna hakim olmayı başarabilirler, fakat kendi adıma tüm o adımları tekrar aşmak zorunda kalmak beni biraz hayal kırıklığına sürükledi doğrusu.

Ultimate Ninja Storm 2'de hikaye çok ağır akıyor. Shippuuden serisinin en başına dönen konumuzun biraz hızlı akacağını düşünmüştüm ancak yanılmışım. Oyun, bir JRPG gibi çok yavaş işliyor. Tsunade'nin vereceği ufak ve extra görevler yüzünden çok sıkıcı bir hale giren oyun, sidequestler yapmak istediğinizde daha da rutin bir hale giriyor. Fakat bir an önce ana konuya devam etmek istediğinizden bu görevleri yapmak istiyorsunuz, ancak o kadar monoton ve can sıkıcı görevler var ki bir süre sonra aynı şeyleri tekrarladığınızı farkediyorsunuz. Bu görevleri yaparken Konoha kasabasında bir oraya bir buraya koşturmak zorunda kalacak, kendinizi bir Japon RPG'nin içinde sanacaksınız. Bana tuhaf gelen bir durum ise NPC'lerin sürekli aynı yerlerde takılıp aynı şeyleri söylemeleri oldu, en azından konu içerisindeki durumlara göre bu diyaloglar farklılık gösterebilirdi.
 

Hikayenin ultra monoton ve ağır ilerlediği oyunda, savaşlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Yarım saatte bir kez karşılaştığınız savaşların tadını çıkarmaya bakın, çünkü bir sonrakinin ne zaman geleceğini kestirmek çok zor. Savaşlar oldukça hızlı ve eğlenceli geçiyor. Özellikle Boss savaşlarındaki Ultimate jutsu anlarında girilen ara sahneler ve bu esnada doğru tuşa doğru zamanda basma aksiyonu olan 'Quick time Event' aksiyonları harika olmuş. Ancak şöyle bir durum var, örneğin aksiyon esnasında hata yaptınız, o an canınız azalıyor ve en son hangi tuşu doğru bastıysanız sahne oradan devam ediyor ve siz başarılı olana dek Jutsu, ya da dövüş sahnesini sonuna dek çekmek zorunda kalıyorsunuz. Tuşların sabit olması da durumu biraz kolaylaştırıyor ve eninde sonunda sahneyi tamamlayabiliyorsunuz. Savaşlarda bulunan 'checkpoint' sistemi sayesinde ölünce savaşa baştan başlamak zorunda da kalmıyorsunuz. Normal anime akışına nazaran çok farklı sahnelerle de karşılaşacağımız oyunun en çok keyif alacağınız anları kesinlikle savaşlar oluyor.

Sayfa 2

Oyunun diğer modları arasında, Free Roam ve Online Battle bulunuyor. Free Roam'da Team veya Single battle arasında seçiminizi yaptıktan sonra, ister 'com' ile dövüşebilir ister bir arkadaşınız ile mücadeleye girebilirsiniz. Karakter seçme ekranının oldukça zengin olduğu Free-Battle'da aynı odada ki arkadaşınız ile çok keyifli anlar geçirebiliyorsunuz. Online mod ise tamamen Free Roam'un online versiyonu diyebilirim. Her şey neredeyse aynı, bu yüzden bir online multiplayer moduna göre bu bir eksi. Daha fazla mod ile burası zenginleştirilebilirmiş. Ancak online modda herhangi bir yavaşlama görülmemesi bu modu oynatan etmenlerden biri olmuş.

Neredeyse her anime oyununda olduğu gibi Cel-shaded grafikler kullanan Ultima Ninja Storm 2, bunu layıkıyla üzerinde taşımayı beceriyor. Konoha kasabası ve diğer mekanların arkaplan olarak 2D olarak tasarlanması çok mantıklı olmuş. 3D tasarlananlar ise savaş alanları, karakterler, ve etkileşime geçebildiğiniz objeler oluyor. Çevre öğelerine sanatsal yönden zenginlik katan CyberConnect2 yaptığı işin hakkını veriyor. Ancak 25. defa aynı yerden geçtiğinizde görselliği umursamıyorsunuz bile. Karakter modellemelerinin “mükemmel” olduğunu söylemeliyim. Bundan daha iyisi olamazdı. Karakter animasyonlarının o anki durum ile kusursuz örtüşmesi de göze hoş gelen sahnelere yol açıyor.

Ses departmanı ise grafiklere nazaran biraz daha geri planda kalıyor. Müzikler sanki daha iyi olabilirmiş. Nerede o animede her anı ile bizi havaya sokan mükemmel müzikler, nerede oyundakiler... Seslendirmeleri ise ikiye ayırmak gerekiyor, biri berbat, diğer harika. Tabii ki de burada İngilizce ve Japonca seslendirme seçeneğinden bahsediyorum. Önceki paragrafların birinde değindiğim gibi oyunun İngilizce seslendirmeleri gerçekten karakterlerin havasını tamamen bozuyor. Japonca seslendirmeler ise, animedeki seslendirmenlerin tercih edilmesi sayesinde kusursuz olmuş.
 

Konoha'da veya farklı alanlarda gezerken çeşitli objeler ile etkileşime geçerek nesneler kazandığınızı göreceksiniz. Bu objeleri arkaplandan ayırt etmek oldukça kolay. 3D olması ve renkleri ile hemen kendilerini belli edeceklerdir. Bu nesneler ile Konoha'daki belli başlı dükkanların 'order' listesindeki istenen malzemeleri yerine getiriyorsunuz ve böylelikle o dükkanlardan yeni nesneler satın almaya hak kazanıyorsunuz. Yiyecek ve çeşitli hapları savaşlardan önce aldığınızda ise savaşta kontrol edeceğiniz karakterin çeşitli istatistiklerini sadece o savaşa mahsus geçici olarak güçlendirebiliyorsunuz. Savaş içinde kullanabileceğiniz nesneler de mevcut. Bunları yön tuşlarına ekleyerek savaş esnasında istediğiniz anda yerleştirdiğiniz bir 'Ramen' ile canınızı doldurabilir veya 'patlayıcı' ile düşmanınızı püskürtebilirsiniz. Oyunda nesne bakımından oldukça çeşitlilik mevcut, bu yönden sıkılacağınızı hiç sanmıyorum. Nesneleri çevreden toplamak ise oldukça kolay, her seferinde aynı noktalardan çıkıyorlar...

 
Ultimate Ninja Storm 2'nin daha çok Naruto hayranlarına özel olarak yapıldığını düşünüyorum. Naruto'dan haberi olmayan oyuncuları bu oyun oldukça sıkacaktır. Karakter seçme ekranındaki kilitli karakterleri, ana hikayede açmak zorunda olmamız, oyunu gerçek hayranlarına yönlendiriyor. Ana hikayenin 15-20 saatlik oyun süresi eğer extra sidequestler ve Shippuuden ile alakasız konular olmasaymış 6-7 saate düşebilirmiş. Oyunu uzun ve kapsamlı tutacağım diye oyuncuyu yoran bir Naruto oyunu önümüze sunan CyberConnect2, bundan daha iyisini kesinlikle yapabilirdi. Eğer Naruto'yu yakından takip eden biriyseniz, oyuna göz atmanızda fayda var, çünkü savaşlar çok eğlenceli ve konu ile ilgili tasarlanan sahneler oldukça başarılı, ancak değilseniz, bu ilk kez oynayacağınız Naruto oyunu olmamalı.