Dante's Inferno
Alkan Adakaner

Sayfa 1

Sinema sektörü edebiyat eserlerinin uyarlamaları konusunda başarılı bir yolda ilerliyor. Başarılı film senaryoları yazmak için gereken esin edebiyat dünyasında fazlasıyla var. Örneğin son dönemlerin popüler oyunlarından S.T.A.L.K.E.R’ın esin kaynağı Andrei Tarkovsky’nin Stalker adlı filmidir. O film de Boris ve Arkady Strugatsky’nin Roadside Picnic adlı romanına dayanır. Bu tür etkileşimler yavaş yavaş oyun dünyasına da girmeye başladı. Aslına bakacak olursanız bence girmekte geç bile kaldı diyebiliriz.
 
Dead Space gibi son derece başarılı bir oyunun yapımcısının Dante’nin İlahi Komedya’sının oyununu yapacağını açıklaması edebiyata da ilgi duyduğumdan benim için büyük bir mutluluk olmuştu. Böylesine büyük bir edebi eseri oyuna uyarlamak yeteneğin yanında cesaret de ister. Yapımcı Visceral Games, Dead Space adlı oyunuyla kalitelisini kanıtladı, Dante’s Inferno gibi bir projeyi başarıyla tamamlamak için gerekli cesaretlerinin olduğu konusunda şüphemiz yok.
Oyun adını Dante’nin “Komedya” adlı (İlahi sözcüğü sonradan eklenmiştir) eserinden alıyor. Komedya’nın anlamı bizim kullandığımız anlamda komedi değil. Komedya sözcüğü ortaçağ’da trajedi’nin karşıtı olarak “sonu iyi biten öykü” anlamında kullanılıyordu. Buradan yola çıkarak oyunumuzun sonunun da iyi biteceği fikri aklımıza geliyor. Visceral Games, İlahi Komedya’ya elinden geldiğince bağlı kalmaya çalışıyor. Hatta oyunun başlangıcında tıpkı İlahi Komedya’daki gibi ana karakterimiz Dante geceleyin bir ormandadır. O anda İlahi Komedya’daki şu sözleri söyler. “Berrak yol kaybolduğu için, yaşam yolunun yarısında, kendimi karanlık bir ormanda buldum.” Visceral Games her ne kadar İlahi Komedya’ya bağlı kalmaya çalışsa da bir edebiyat eserini birebir yansıtmasını da bekleyemeyiz.
 
Oyunumuzda Dante 35 yaşındadır ve 3. Haçlı seferine katılmıştır. Bu seferden Floransa’ya döndüğünde sevgilisi güzeller güzeli Beatrice’i öldürülmüş olarak bulur. Beatrice “neden bana verdiğin sözü tutmadın” der, ama Dante onun söylediklerinden bir şey anlamaz. Lucifer yani Şeytan Beatrice’in ruhunu cehenneme doğru götürür. Beatrice’in ruhunu kurtarmanın tek yolu Dante’nin onunla evlenmesidir; fakat bu yolda Dante’nin önünde büyük engeller bulunuyor. Dante’nin geçmişteki günahları, ailevi geçmişi ve savaşta işlediği suçlar cehennemde onun karşısına çıkacaktr. Örneğin 3. haçlı seferine Beatrice’in erkek kardeşi Francesco ile beraber katılan Dante, onu koruyacağına dair Beatrice’e söz vermiştir. Bu seferde Francesco ölünce, sözünü tutamamasından dolayı Dante, cehennemde Francesco ile düşman olarak karşılaşacaktır.
Dante’nin yola çıktığı cehennem 9 bölümden oluşuyor. 1 bölüm hariç hepsinde bir boss ile karşılacağımız tahmin ediliyor. Bu bölümler Treachery (hainlik-vefasızlık), Lust (Şehvet), Greed (aç gözlülük) gibi toplam 9 kavrama dayanıyor. Her bölümün kendine göre özelliği var ve bu bölümler en büyük 9 günahtan yola çıkılarak tasarlanmış. Örneğin Lust yani Şehvet adlı bölümün boss’u Cleopatra olacak. Güzelliği ve aşklarıyla günümüzde bile adından söz ettiren Prenses Cleopatra’nın bu konudaki en kötü kişi seçilmesi Ortaçağ’da adından çok söz ettirmesine dayanıyor.
 
Oyun boyunca tarihteki pek çok ünlü kişiyle karşılaşacağız. Bunlar arasında Plutos, Phlegyas, Charon ve Kral Minos karşılaşmamızın kesinleştiği kişiler. Dante’nin İlahi Komedya’sı o kadar geniş bir karakter listesine sahip ki hiç beklemediğimiz kişileri bile oyunda görme şansına sahip olabiliriz. Tabi bu önemli kişiler öyle yol üstünde karşımıza çıkacak değiller. Yolumuzun üzerinde binbir türlü yaratık bulunacak. Demo’dan gördüğümüz kadarıyla boynuzlu orta boylu yaratıklardan, çerezlik olarak önümüze çıkan küçük iblislerden tutun da dev boyutlu yaratıklara kadar bu konuda geniş bir liste var.
Sayfa 2

Dante’s Inferno yapısı olarak God of War serisine benzeyecek gibi görünüyor. Hatta oyundaki birçok unsurun God of War’dan alındığını söyleyebiliriz. Mesela Enerjileri ve büyü güçlerini aldığımız kaynaklar, dev yaratıkları kontrol etme (GOW 3’te olacak) God of War’daki ile oldukça benzer.

İsrail’in Akka (Acre) şehrinde başlayan demoda ilk olarak grafikler göze çarpıyor. Açıkçası oyundaki kaplamaların çok daha üst seviyede olmasını bekliyordum. Duvardaki kaplamalar gerçekten beni hayal kırıklığına uğrattı. Üstelik düşmanlarımızın görünümü de o kadar iyi sayılmaz. Düşük poligonlara sahip düşmanlar gözüme rahatsız edecek kadar kötü göründü. Eğer bu demoyu PS3 yerine PSP’de oynamış olsaydım grafiklerin mükemmel göründüğünü söyleyebilirdim. Yine de Dante’nin tasarımı oldukça iyi ve Floransa’ya döndükten sonra ve videolardan görebildiğimiz kadarıyla cehennem’deki yaratıkların ve çevre tasarımında artan bir kaliteye tanık oluyoruz. Dead Space gibi çok başarılı grafiklere sahip bir oyunun yapımcısından çok daha iyisini beklediğimi itiraf etmeliyim. Umarım oyun çıkana kadar grafiksel anlamda bir gelişme gösterebilirler ki bu konuda çok da umutlu olmadığımı söyleyebilirim, çünkü demo ile oyunun tam sürümü arasında uzun bir zaman farklı bulunmuyor.
Dante’s Inferno’da 2. önemli nokta ise kamerayı kontrol edemeyecek olmamız. Kamerayı kontrol edemeyecek olsak da, oyunun demosunda kamera açılarını oldukça beğendiğimi söyleyebilirim. Kamera bizi hiçbir zaman kör noktada bırakmıyor. Üstelik Dante’nin hareketlerinin de oldukça oldukça seri olduğunu söyleyebilirim. Sol analog çubuğu ile Dante’yi yönetirken, sağ analog çubuğu ile Dante’nin düşmanlardan hızlı bir şekilde kaçmasını sağlayacağız. Özellikle boss savaşlarında sağ analog çubuğuna çok fazla ihtiyaç duyacakmışız gibi görünüyor.

Tabi Dante cehenneme kaçmak için gelmedi. O aynı zamanda bir cezalandırıcı. Zayıflattığımız düşmanları (özellikle ufak tefek olanları) yakaladıktan sonra bize iki seçenek sunulacak. Bu seçecekler Punish (cezalandır) ve Absolve (Bağışla). Bu seçenekler doğrudan oyundaki Unholy (kutsal olmayan) ve Holy (kutsal) adlı yeteneklerimizi etkileyecekler. Örneğin iblislerden birisini yakalayıp Punish’i (cezalandır) seçtiğimizde Unholy (kutsal olmayan) bölümündeki kötülük seviyemiz artacak. Bu seviye arttıkça Unholy bölümündeki çeşitli hareketleri (combo) seçme şansımız artacak. Absolve’u (Bağışla) seçince ise Holy (kutsal) bölümünde de yine benzer güçlerimizi arttıracak seçenekler bulunuyor. Holy ve Unholy bölümünde toplam seçebileceğimiz hareket sayısı 60’dan fazla. Gerçekten inanılmaz bir rakam.
 
Oyunda büyü gücümüz de bulunacak ve bu büyüleri kullanmak için "Mana" kaynaklarını kullanacağız. Bu ataklar belki en oyundaki en büyük saldırı gücümüz olacağından kullanırken dikkatli davranmak gerekiyor, çünkü bu atakları kullandıkça "mana" seviyemiz düşecek ve bu saldırıları kullanmamız mümkün olmayacak. Mana’ları ise enerjiler gibi çevredeki çeşitli kaynaklardan bulacağız.
Oyunun demosunda sadece Virgil’in bize verdiği bir büyülü saldırıyı kullanma şansımız vardı ve anlaşılıyor ki ana ekranda L1 tuşuna basınca 4 çeşit büyülü saldırı seçeneği karşımıza çıkacak. Grafikler konusunda olmasa da dövüş sistemi ile Dante’s Inferno kendi türündeki oyunlar arasında oldukça iddialı bir oyun.
Dante’s Inferno’nun duyurulması ile birlikte bu kadar ses getirmesinin 2 nedeni vardı. İlk neden Visceral Games’in Dead Space’in yapımcısı olması, diğer neden ise Dante’nin İlahi Komedya’sının bir oyuna dönüşecek olması. Bir süre önce yayınlanan demo’nun benim beklentilerimin altında kaldığını söylemeliyim. Diğer oyunlarla benzerlik olması gayet normal, fakat özgün olmak için çabalamak gerekiyor.Visceral Games'in elinde bu kadar zengin bir eser varken çevre tasarımlarının yanında oynanış elementleri konusunda da özgün olma çabası göstermesini umuyorum.
 
Cehennemin dibine yaklaştıkça oyunun daha da ilginçleşeceği düşüncesindeyim. Şu an için oyunun en ilgi çekici yönü kaliteli olacağını düşündüğüm dövüş sistemi oldu. Daha kaliteli grafikler ve hikâye sunumu ile Dante’s Inferno, belki Dead Space gibi 1. sınıf bir oyun olamasa da yine de belli bir kalitenin üzerinde olacaktır.