Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

UMD (Universal Media Disk) İle Devam Edilecek

 
 
     UMD (Universal Media Disk), Sony tarafından PSP için üretilen özel bir medya diskidir. Tek ve çift katmanlı olarak iki şekilde üretilmektedir. Tek katmanlı UMD diskleri 900 MB, çift katmanlı UMD diskleri 1.8 GB bellek alanına sahiptir.Genelde oyun için üretilen bu diskler, UMD müzik, UMD video, UMD uygulamaları olarak kendi arasında sınıflara ayrılıyor. Bugün, en popüler UMD oyunları, 20 ile 40 Avro arasında fiyatlandırılırken, nadir olarak üretilen UMD videoları 15 ile 30 Avro'ya alıcı bulabiliyor. Oysa bu farklı formatlardaki UMD disklerinin üretimi aynı maliyete denk geliyor.
 
     UMD disklerinin sonu mu geliyor?
 
      Sony, 2009 E3 platformunda yeni bir PSP modeli olan PSP go'yu tanıttı. Farklı tasarımı, şık görünümü, sürgülü kapağı ve Bluetooth özelliği gibi bir çok yenilik getirilen PSP go, fanları tarafından heyecanla karşılanmıştı. PSP go ile gelen diğer bir değişiklik ise UMD dikinin kaldırılması oldu. Amaç belliydi. PSP go'yu dijital dünyaya taşımak...
 
     16 GB flash belleğe ve ek olarak 16 GB'a kadar desteklenen Hafıza Kartı girişine sahip olan PSP go, sadece Playstation Store üzerinden satın alınabilen oyunları ve uygulamaları çalıştırabiliyordu. UMD okuyucusu olmadığından, daha önce PSP için satışa sunulan UMD oyunlarını, dijital formata dönüştürmek mümkün değildi.
 

 
     Size güzel bir örnek vereyim.
 
      UMD sürücüsüne sahip bir PSP, her türlü UMD oyunlarını çalıştırdığı gibi PSN üzerinden satın alınan oyunları da rahatlıkla oynatabiliyor. Ayrıca dükkanlarda eski UMD oyunlarını bulmak bile mümkün. Fakat PSP go tarafında işler hiç de iyi görünmüyor. UMD sürücüsüne sahip olmadığı için sadece PSN üzerinden satın alınan oyunları çalıştırabiliyor. İlginç olan tarafı PSN veri tabanında tüm PSP oyunları yok. Yani eskiden çıkarılmış oyunları bulabilmek ve satın alabilmek neredeyse imkansız. 4 Eylül 2009 yılında Avrupada satışa sunulan UMD diskli Dissidia: Final Fantasy oyunu, 11 Mart 2010 tarihinde PSN üzerinden satışa sunuluyor. PSP go sahipleri oyunu tam 6 ay sonra oynama şansına sahip oluyor. Düşünün artık.
 

 
     Sony, GDC (Game Developer Conference)'de itiraf etti.
 
     PSP'yi dijital dünyaya taşımak için PSP go bizim için bir testti. Tepkileri görmeye çalıştık. PSP go'nun kötü satışlarına rağmen gelecek vaadettiğini görüyoruz. Ayrıca UMD disklerini herzaman yaşatmayı düşünüyor ve gelevekte UMD diskleri ile ilgili planlar kuruyoruz.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak umd sony mea disk gdc psp go psn fina fantasy
Epic Games'ten Gears of War 3 Yorumu SC : Conviction Demosundan Görseller

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız