Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Silent Hill'den İlham Alan Yeni Bir Oyun Geliyor: Hollowbody

 
 
Headware Games tarafından geliştirilen yeni bir oyun karşımızda bulunuyor. Bu oyun başlıkta da bahsettiğimiz gibi Silent Hill ve Resident Evil gibi apımlardan büyük oranda ilham alıyor. Bu yapımlardan ilham alan yapım elbette 2000'li yılların projelerine odaklanıyor ve burada bizlere hayatta kalma korku deneyimini aktarmayı hedefliyor.
 
Karanlık atmosfere sahip bu yapım içerisinde korku oyunlarında yer alan bulmacalar bulunuyor ve bu bulmacaları çözmek için de bir yandan korku unsurlarıyla beraber uğraşırken diğer yandan ise etrafı keşfetmeye başlıyoruz. Etrafı keşfettikçe yeni unsurların karşımıza çıktığını görebiliyor ve burada kaynak yönetimi de büyük oranda önem arz ediyor. Çünkü bu yapımlarda biliyorsunuz ki hayatta kalma unsurlarının yanı sıra kaynak yönetimi de oldukça önemli. Burada istediğiniz şekilde kaynakları yönetebiliyor ve kaynak yönetimi ile beraber de kısıtlı kaynaklarla beraber düşmanlara karşı gelmeye çalışıyorsunuz.
 
Karşımıza çıkan bulmacalar burada daha çok mantığı zorlayan türde oyun içerisinde bulunuyor ve oyuncular burada birden fazla sonla beraber karşılaşabiliyor. Aynı zamanda bu birden fazla son olayı elbette oyun içerisinde yapacağımız seçimlerle ve eylemlerle beraber gerçekleşebiliyor ve bu eylemlerin sonucu olarak farklı sonlara doğru ilerleyebiliyoruz. Dolayısıyla bu farklı sonlara ulaşma konusu her bir oyuncuya farklı bir deneyim sunuyor ve kısaca burada farklı farklı sonlara doğru ilerleyeceğimiz bir yapı bulunuyor diyebiliriz.
 
 
 
Bağımsız bir geliştirici tarafından bizlere aktarılmak istenen bu proje belirtilene göre tek bir kişi tarafından geliştiriliyor ve bu da oyunun nasıl bir yapıya sahip olacağını ve oyundan neler bekleyeceğimiz konusunda bizlere fikir verebiliyor. Dolayısıyla oyunda üst düzey bir yaratıcılık veya üst düzey bir prodüksiyon kalitesi beklemiyor. Aynı zamanda bağımsız bir geliştirici tarafından geldiği için ve hatta tek bir kişi tarafından geliştirildiği için elbette beklentileri de düşük ve dengede tutmakta fayda buluyorum. Dolayısıyla bağımsız olarak geliştiricileri siz de biliyorsunuz ki boş zamanlarında bu projelere odaklanıyor ve daha sonrasında ise oyunculardan gelen geri bildirimlerle beraber de kendi projesini geliştirmeye devam ediyor. Haliyle burada da birçok yapımdan ilham alan bir içerikle beraber karşılaşabiliyor ve bu ilham alma olayı her bir oyunda karşımıza çıkabiliyor çünkü oyunlar zaten tamamen birbirinden esinlenerek yapılmış ortamları bünyesinde barındırabiliyor. Ancak yapım içerisinde farklı farklı unsurları da görebiliyoruz. Bu da o oyunu diğer oyunlardan farklı kılan özellikler arasında bulunuyor.
 
İlk oynanış fragmanında ilgi çekici detaylar yer alıyor
 
 
 
İlk oynanış fragmanının yayınlanması ile beraber oyunun nasıl bir yapıya sahip olduğunu öğrenebiliyor ve aynı zamanda nasıl bir yapının bizlere sunacağı konusunda fikir sahibi olabiliyoruz. Nitekim oyunun fragmanına bakacak olursak ilk etapta yağmurlu bir hava ile beraber karşılaşıyor ve burada bir kadın karakterin dışarıya baktığını görebiliyoruz aynı zamanda gece karanlığında ilerlemeye başladığımız fragmanın içerisinde her yerin ışıklarla kaplı olduğunu ve gece hayatının nasıl olduğunu görebiliyoruz. Geliştirici ekibin logosunun da yer aldığı bu fragman içerisinde daha sonrasında ana karakterimiz aracıyla beraber ilerlemeye koyuluyor ve buradaki atmosferlere de bir nevi bakış atılıyor diyebiliriz
 
Yıkık dökük harabe yapılardan deniz kıyılarına kadar taşlık alanlardan diğer farklı bölgelere kadar birçok yerin bulunduğu bu yapım içerisinde ara ara sinematik sahneler de bulunuyor ve bu sinematik sahneler de karşımıza gerçekten ilgi çekici bir şekilde çıkmaya hazırlanıyor. Fragmandan da anlaşılacağı gibi oyunda dinamik ve sabit kamera bakış açıları bulunuyor ve bu kamera bakış açıları ile beraber oyunda ilerlemeye başlayabiliyoruz. Oyun içerisinde ilerlediğimiz esnada farklı bölgelere ve mahallelere doğru ilerleyebiliyor ve çevre unsurları ile beraber de kendi yolumuzu açmaya çalışıyoruz.
 
Nitekim fragman içerisinde Ana karakterimizin bir çöp konteynırına ilerlemeye başladığını ve onu başka yöne doğru götürmeye çalıştığını görebiliyor ve burada da farklı unsurlarla beraber bulmacaları çözmeye başladığımızı deneyimleyebiliyoruz. Dolayısıyla oyunda kendi yolumuzu bu tarz çevre unsurlarıyla beraber açmaya çalışıyor ve bu tarz çevre unsurlarıyla beraber de aynı zamanda etrafı keşfetmek oldukça önem arz ediyor diyebiliriz.
 
Hem yakın hem de uzak dövüş silahları yer alıyor
 
 
 
Fragmanına devam edecek olursak oyun içerisinde ürkütücü bir ortama olduğunu söyleyebiliyor ve aynı zamanda ana karakterimizle beraber ilerlediğimiz esnada elinde bir silahın da olduğunu görebiliyoruz. Dolayısıyla burada karşımıza çıkan düşmanları ve yaratıkları ortadan kaldırma gibi bir eylemde bulunabiliyoruz. Aynı zamanda oyun içerisinde tuhaf yaratıkların ve ölümsüzlerin olduğunu görebiliyor ve yer yer içerde yer yer ise dışarıda bu aksiyon içerisine dalış yapabiliyoruz.
 
Nişancı unsurlarını bünyesinde barındıran yapın içerisinde ana karakterimizle beraber ilerlediğimiz esnada düşmanları yanımıza yaklaştırmamaya çalışıyor, eğer yaklaşırlarsa elbette canımızın gittiğini görebiliyoruz. Oyunda yakamızın üzerinde bir el feneri bulunuyor, bu el feneri ile beraber etrafı aydınlatmaya çalışıyor ve gerçekten de karanlık bir atmosfer olduğu için bu etrafı aydınlatma olayı çok önem arz ediyor. Çünkü bu etrafı aydınlatma olayı ile beraber etrafımızı görebiliyor ve çevre unsurlarını ve aynı zamanda etrafında keşfetmeye çalışıyoruz.
 
Bunun dışında yine etrafta kol gezen düşmanlar üzerimize doğru gelebiliyor ve bu ortamlar gerçekten de Silent Hill havasını ve atmosferini bizlere aktarıyor. Aynı şekilde bu oyunda da bu tarz bir ortam bulunuyordu ve karanlık atmosferleri içerisinde ilerlerken aynı şekilde yaratıkların ve ölümsüzlerin karşısında çıktığını ve bizleri kovaladığını deneyimleyebiliyorduk. Dolayısıyla bu oyunda da aynı şekilde bir ortam bizleri bekliyor ve düşman çeşitliliği de gerçekten de ön plana çıkıyor diyebiliriz.
 
Bunun dışında oyun içerisinde aynı şekilde hem yakın hem de uzak dövüş silahları bulunuyor. Yani oyunda kullanabileceğimiz yakın dövüş silahları arasında sopalar, bıçaklar ve daha fazlası yer alırken uzak yani menzilli silahlar içerisinde ise tabancalar ve daha fazlası yer alıyor. Dolayısıyla oyunda kullanabileceğimiz geniş çaplı bir silah kütüphanesi bulunuyor ve bu silahı kütüphanesi ile beraber de kendi yolumuza bakabiliyoruz. Oyunda aynı zamanda çevre unsurları ile etkileşime geçebiliyor ve çevre unsurlarının nasıl bir yapıya sahip olduğunu görebiliyor ve aynı zamanda bu çevre unsurunun ne işe yaradığını öğrenebiliyor ve bulmacaları çözmek için de bunları kullanabiliyoruz.
 
Çeşitli seçimlerle farklı sonlara ulaşabiliyoruz
 
 
 
Tuhaf olayların yaşandığı ve tuhaf olayları çözmeye çalıştığınız yapımda hikaye odaklı bir yapı bizlere aktarılıyor. Hikaye odaklı yapı içerisinde elbette arka plandaki hikaye hem karakterimizin konuşması hem de ara sahnelerle beraber destekleniyor. Bu destekleme olayı ile beraber de hikayede bizleri neler bekleyeceği konusunda fikir sahibi olabiliyoruz aynı zamanda yukarıda da bahsettiğim gibi oyun içerisinde hikaye kapsamında birden fazla son bulunuyor ve bu birden fazla sonra ulaşmak için de oyunda çeşitli seçimler yapabiliyor ve aynı zamanda farklı eylemleri de gün yüzüne çıkartabiliyoruz.
 
Yine oyunda farklı bölgelere doğru ilerlerken istediğimiz şekilde seçim yapabiliyor ve oyun bizlere burada çeşitli özgürlükler sunuyor. Bu özgürlüklerle beraber de istediğimiz şekilde istediğimiz sona doğru ulaşabiliyoruz.
 
Tek kişi tarafından geliştiriliyor
 
Oyun içerisinde aynı zamanda tam seslendirme özelliği bizleri bekliyor. Yani bu oyun içerisinde yer aldığımız süre boyunca ana karakterimiz sesli bir şekilde konuşabiliyor, olaylara çeşitli yorumlar yapabiliyor ve aynı şekilde çevre unsurlarına ve düşmanlara da kendi tepkisini gösterebiliyor.
 
Geliştirici ekibin bağımsız bir şekilde karşımıza çıkması ve aynı zamanda tek bir kişiyle geliştirildiği için bu tarz özellikler bu tür oyunlarda elbette çok önem arz ediyor. Aslında bu tarz oyunlarda bu tür özellikler günümüz oyunlarında standart halinde bulunuyor ancak bağımsız bir ekip tarafından geldiğinden dolayı elbette bu özellikler oyun için gerçekten de büyük bir desteğin habercisi olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla bu tarz oyunları eğer gerçekten de iyi işler başardıysa da desteklemek gerekiyor ve bu şekilde onlar da piyasadaki yerine koruyabilir.
 
Sınırlı kaynaklarla zorlu bir mücadele yer alıyor
 
 
 
Hayatta kalma korku türü ile beraber karşımıza çıkmaya hazırlanan oyunda pek çok eski tarz yapımlardan ilham alan bir ortam bizleri bekliyor. Bu ortam içerisinde aynı şekilde bulmacalarla beraber karşılaşabiliyor ve çevre unsurlarını bu oyun içerisinde bolca bulabiliyoruz. Kaynak yönetiminin ön planda olduğu ve elbette elimizdeki sınırlı kaynaklarla beraber ilerlemeye çalıştığımız yapımda hem cephanemiz hem de etrafta bulduğumuz nesneler büyük oranda önem arz ediyor.
 
Sınırlı kaynaklar oyuncuların deneyimini zorlaştıran ve daha fazla korkmamızı sağlayan unsurlar arasında yer alıyor. Çünkü hayatta kalma tarzı korku oyunlarında sınırlı kaynakların olması elbette daha fazla tetikte olmamızı gerektiriyor ve böylece kendimizi daha uzun süreli diken üstünde hissedebiliyoruz.
 
Zaten oyun içerisinde bir yandan korku unsurlarının üzerimize gelmesi, yaratıkların ve ölümsüzlerin bir anda karşımıza çıkması bizleri ürkütürken diğer yandan ise elimizdeki kaynakları doğru şekilde kullanmak da bir hayli işleri zorlaştırıyor. Çünkü en ufak bir hata ile beraber elimizdeki kaynaklar tükenebiliyor ve böylece düşmanlara karşı ne yapacağımız konusunda belki de o anda kapana sıkışabiliyoruz. Dolayısıyla bu tarz oyunlarda kaynak kullanımı oldukça önem arz ediyor.
 
 
 
Tek bir kişi tarafından geliştirilen bu yapım elbette takdir edilesi bir içeriği beraberinde getiriyor. Çünkü oyun içerisindeki yapıya bakacak olursak gerçekten de 2000'li yılların korku oyunlarından ilham aldığını ve bu yapı ile beraber de karşımıza çıktığını görebiliyoruz. Aynı zamanda oyun içerisinde sinematik sahneler ve ara sahneler de bulunuyor ve bunların oluşması için de gerçekten büyük bir çaba gerektiriyor. Dolayısıyla oyunda aynı zamanda çevre unsurlarının olması, çevresel bulmacaların karşımıza çıkması, kaynakları yönetmemiz gereken bir mekaniğin olması ve nişancı unsurları ile beraber aynı şekilde aksiyon içeriğine dalış yapmamızı elbette bir kişi tarafından oluşturulduğu için takdir edilesi unsurlar arasında yer alıyor.
 
Tabii önceki dönemlerde daha iyi işler başaran yapımlar bulunuyordu ve bu yapımlar da tek bir kişi tarafından geliştiriliyordu. Ancak bu yapım içerisinde eski bir grafik tarzının olması tamamen seçimle alakalı bir şekilde karşımıza çıkıyor yani oyunda eski tarz grafikleri ve mekaniklerin yer alması geliştiricilerin elindeki kaynaklarla ve seçimlerle alakalı olarak karşımıza çıkıyor.
 
Aynı şekilde başka bir oyun motoru ile beraber başka bir oyundan ilham alsaydı belki de daha üst seviyede bir grafik ve animasyon stili görebilirdik. Ancak geliştirici bu seçimi yapmış bulunuyor. Dolayısıyla oyun için biz de buna saygı gösteriyor ve bu tarz oyunlardan hoşlanan oyuncu kitlesi de bir hayli bulunuyor.
 
 
 
Çöküşün ardından büyük korkuların açığa çıktığı bir şehir içerisinde ilerlemeye çalıştığınız oyunda mahsur kalmış ve yalnız bir şekilde buralarda yer alıyoruz. Silent Hill oyununda olduğu gibi aynı şekilde burada farklı sokaklara doğru ilerleyebiliyor, şehrin farklı taraflarına doğru geçiş yapabiliyor, buraları dinamik ve sabit kamera açılarıyla beraber keşfedebiliyor ve etrafta bulunan korku unsurları ile beraber de karşılaşabiliyoruz. Aynı zamanda bu korku unsurlarından uzakta durmamız gerekiyor ki eğer ana karakterimize yaklaşırsa elbette bu onun sonu demek oluyor. Dolayısıyla oyunda bir yandan bu yaratıklarla beraber uğraşırken diğer yandan ise çeşitli bulmacaları çözmeye çalışıyoruz.
 
Yukarıda da bahsettiğim gibi fragman içerisinde de yer aldığı gibi çevre unsurları ile beraber çeşitli bulmacalar karşımıza çıkıyor aynı zamanda farklı kutuları veya çöp konteynırlarını kullanarak veya daha farklı içeriklerle beraber karşılaşarak onlarla beraber kendi yolumuzu açmaya çalışıyor ve elimizdeki unsurları kullanabiliyoruz.
 
Arka planda bir hikayenin bulunduğu yapım  içerisinde sırları açığa çıkarabiliyor ve bu sırlarla beraber de oyundaki yerimizi almaya koyuluyoruz. Oyunda farklı farklı sonları bulunuyor ve bu sonlara ulaşmak için elbette birden fazla kez oynamak gerekiyor ve farklı seçimlerle beraber de oyunda ilerlememiz lazım. Oyunda ana karakterimizin adı Mika olarak geçiyor ve bu karakterle beraber oyunun başından oyunun sonuna kadar ilerlemeye başlıyoruz.
 
Bu karakterle beraber bu şehirde hayatta kalmaya çalışıyor ve aynı zamanda karakter kontrolleri de yer yer belki de bizlere zor anlar yaşatabiliyor. Çünkü dinamik veya sabit kamera açısı bazı durumlarda bizleri zorlayan unsurlar arasında yer alıyor ki 2000'li yılların oyunlarına bakacak olursak bu kamera açıları gerçekten de oyuncuları şu anda bezdiren unsurlar arasında bulunuyor diyebiliriz. Bunun dışında oyunda bu tarz bir aksilik yaşamazsa ve bu kamera bakış açısı gerçekten de oyun içerisinde bizlere sorun yaşatmazsa güzel bir deneyim sunabilir.
 
 
 
Karanlık atmosferi ile beraber karşımıza çıkmaya hazırlanan oyunda belli bir bölge bulunuyor ve bu belli bölge içerisinde adımlarımıza atmaya çalışıyoruz. Havanın karardığı ve bir yandan da yağmurun yağdığı bu ıslak ortam içerisinde belki de zorlu bir deneyim bizleri bekliyor. Oyun içerisinde atıldığınız bölgelerde farklı farklı unsurlar bizlere sunuluyor ve buralarda yıkıntılarla dolu bir harabe bölgeye doğru giriş yapabiliyor, binalar içerisine doğru ilerleyebiliyor ve sokak aralarından kendi yolumuzu bulmaya hazırlanıyoruz. Oyunda bu şekilde ilerlemeye çalışıyor ve içerisinde bulunduğumuz durumdan ayrılmaya ve aynı zamanda buradan çıkış yolunu da bulmaya başlıyoruz.
 
Tek yaptığımız şeyin hayatta kalmak olduğu yapımda elbette karşımıza tuhaf tuhaf yaratıklar çıkıyor ve bu yaratıkları alt etmekte tamamen bizim işimiz oluyor. Oyun içerisinde karakterimizin yapabileceği farklı farklı mekanikler bulunuyor, bu mekanikler arasında düşmanlara saldırılarından kaçma hareketleri, duvarlara tırmanma mekaniği, nişan alma ve ateş etme mekanikleri ve daha fazlası yer alıyor. Karakterimizin biraz esnek olması gerektiği yapımda istediğimiz şekilde ilerleyebiliyor ve hem dinamik hem de sabit kamera açılarıyla beraber de sinematik bir yapıyla karşılaşabiliyoruz.
 
Oyunda aynı zamanda oyunun tamamını bitirdiğinizde yeni oyun+ özelliği bulunuyor. Bu özellikle beraber oyun içerisine tekrardan giriş yapabiliyor ve farklı bir deneyimle beraber burada karşılaşabiliyoruz. Kısaca toparlamak gerekirsek bu oyun 2000'li yılların korku ve hayatta kalma oyunlarından ilham alıyor ve tek bir kişi tarafından geliştiriliyor. Bağımsız bir kişi tarafından geliştirildiğinden dolayı beklentilerimizi düşük tutmakta fayda buluyorum. Bunun yanı sıra oyunda birden fazla son bulunuyor ve bu sonlara ulaşmak için farklı hamleler ve eylemler yapmak durumunda kalıyoruz aynı zamanda kadın karakterimizi kontrol ettiğimiz yapımda dinamik ve sabit kamera bakış açıları ile beraber ilerliyor ve karşımıza çıkan korku unsurlarını def etmeye başlıyoruz.
 
Hikaye ve keşif odaklı bir yapı ile beraber hatta diğer taraftan kaynak yönetimi ile ve sınırlı kaynaklarla beraber burada mücadele etmeye başlıyoruz. Bu tarz oyunlarda siz de biliyorsunuz ki kaynak yönetimi ve cephane ile beraber ilerlemek oldukça zorlu bir deneyimi bizlere aktarıyor. Oyunda bahsetmediğim bir kısım daha bulunuyor ve bu kısım ise düşmanlara istediğiniz zaman saldırabiliyor ve istediğiniz zamanda saldırmayarak onları geçip gidebiliyorsunuz.
 
 
 
Dolayısıyla bu kısımda geliştirici biraz daha oyunculara özgürlük sunmak istiyor. Bu kısmı biraz daha açacak olursam; Örneğin oyun içerisinde bir düşmanla karşılaşıyorsunuz, burada onu öldürmek yerine es geçip gidebiliyor ve sadece keşif olaylarına odaklanabiliyorsunuz. Dolayısıyla oyunda bu tarz seçim kısımları yer alıyor ve böylece oyunda istediğiniz şekilde yer alabiliyor ve ilerlemeye başlayabiliyorsunuz.
 
Dikkat çeken yapısı ile beraber karşımıza çıkmaya hazırlanan oyunun ne zaman çıkış yapacağı henüz belli değil. Oyunun şu anda Steam sayfası açık durumda ve dilerseniz Steam sayfası üzerinden istek listenize ekleyebilir ve oyunun çıkış yaptığı gün haberdar olabilirsiniz.
 
Bildiğiniz üzere Steam sayfası üzerinden istek listenize eklediğiniz oyunlar aynı şekilde mail adresinize bir bildirim aracılığıyla geliyor ve bu bildirimle beraber de oyunun çıktığını anlayabiliyorsunuz aynı zamanda oyunu bir zaman sonra elbette unutabiliyor ve bu size gelen mailler gerçekten de oyunu hatırlamanıza yardımcı olabiliyor. Dolayısıyla oyuna bekliyorsanız ve ilginizi çektiyse buradan istek listenize eklemenizde fayda var. Aynı şekilde bu tarz oyunlardan hoşlanıyorsanız da bu oyuna bir göz atabilir ve bir şans verebilirsiniz ve ilham aldığı oyun yapısına da bu oyun içerisinde rastlayabilirsiniz.
Oyun fragmanı
 
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Hollowbody
Red Bull Home Ground EMEA Şampiyonu FUT Esports Oldu! Super Mario Wonder Emülatörle PC'de 4K/60 FPS Oynanabiliyor

BSC Misafiri

17.10.2023 15:43:57

0
Atmosferi çok sağlam görünüyor. Oynanır
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız