Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

PlayStation 5 2020'nin Sonlarında Çıkacak, Kontrolcünün İlk Detayları Paylaşıldı

 
Sony Interactive Entertainment’tan gelen resmi habere göre, yeni jenerasyon PlayStation’ın ismi PlayStation 5 olacak ve 2020’nin son döneminde çıkış yapacak.
 
Yeni yayınlanan Wired makalesi, Sony'nin yeni kontrolcüsü üzerine yoğunlaşmış.
 
- PlayStation 5, ışın izleme teknolojisini (Ray-tracing) destekliyor. Sistemi oluşturan kişi olan Mark Cerny, “GPU donanımında ışın izleme sisteminin hızlandırılmış hali mevcut ve bunun da insanların aradığı şey olduğunu düşünüyorum” dedi.
 
- Fiziksel oyunlar için 100 gigabyte optik disk kullanılacak. Bu optik diskler 4K Blu-ray oynatıcı görevi gören bir sürücüye yerleştirilecek.
 
- Oyun kurulumu zorunlu. Ancak PlayStation 4’teki oyun kurulumundan biraz farklı olacak. Kurulum ve kaldırma daha yapılandırılabilir bir hal alacak. Cerny, “Oyunları büyük bir veri blogu gibi ele almak yerine, verilere daha ayrıntılı bir şekilde erişime izin veriyoruz” dedi. Örneğin bir oyunun tamamını yükleyip tek oyunculu modunu bitirdiğiniz zaman sadece tek oyunculu modu silip, çok oyunculu modları oynamaya devam etmek mümkün hale gelecek.
 
- Kullanıcı ara yüzü tamamen yenilendi. Cerny, “Çok oyunculu oyun sunucuları, gerçek zamanlı olarak  katılabileceğiniz aktiviteler sağlayacak. Tek oyunculu oyunlar, hangi görevleri yapabileceğiniz ve bunları tamamladığınızda hangi ödülleri alabileceğiniz gibi bilgiler sağlayacak. Bu seçeneklerin tümü kullanıcı arayüzünde görünür olacak. Bir oyuncu olarak ne isterseniz onu yapabilirsiniz.” dedi.
 
- PlayStation 5 kontrolcüsü DualShock 4'e benziyor. Fakat Cerny'nin ilerleyen dönemlerde detaylandırılacağını söylediği üzere kontrolcü üstünde küçük bir delik var. Yeni özelliklerinden biri uyarlanabilir tetikleyiciler. Bu özellik sayesinde farklı direnç seviyelerini hissedebileceğiz. Mesela okları geri çektiğinizde yayın gerginliğini hissedebileceksiniz. Ya da bir makineli tüfek atışını, av tüfeği atışından ayırabilirsiniz. Yeni kontrolcü, sağ ve sol saplarında bulunan programlanabilir ses bobini uyarıcıları sayesinde mevcut kontrolcüden çok daha iyi bir dokunma geri bildirimine sahip.
 
- Sony, yeni kontrolcüsünün özelliklerini Astro Bot: Rescue Mission ve Gran Turismo Sport’un demosu ile tanıttı. İşte Wired’ın izlenimleri:
 
Astro Bot: Rescue Mission – “Bir karakteri, her biri farklı ve sürükleyici dokunsal deneyimler veren birçok farklı platformdan geçirdim. Kum yavaş ve eğimli; çamur ise yavaş ve ıslak hissettirdi. Buzun üzerinde ise yüksek frekanslı bir tepki karakterimin kaydığını hissetmeme sebep oldu. Havuza atlayınca suyun direncini, ahşap bir köprüde ise sarsıntıyı hissedebildim.”
 
Gran Turismo Sport - “Yarış pistinde ve toprakta sürerken, her iki yüzeyin farkını da hissedebiliyordum. Aynı şeyi DualShock 4’te yaptığım zaman bütün o his kayboldu. Çünkü DualShock 4’te bu durum gürültülü ve yorucu oluyordu. O yüzden kullanılmadı."
 
- PlayStation 5 kontrolcüsü şarj için USB Type-C kullanacak ve daha büyük kapasiteli bir bataryaya sahip olacak. DualShock 4’e göre daha ağır olsa da mevcut Xbox kontrolcüsünden daha hafif olacak.
 
- Bazı stüdyolarda PlayStation 5 geliştirme kitleri zaten var ve kontrolcü prototipleri yakın zamanda kullanıma sunuldu.
 
- Shadow of The Colossus geliştiricisi Blue Points Games, PlayStation 5 için büyük bir oyun üzerinde çalışıyor. Bluepoint Games Başkanı Marco Thrush, “Şu anda büyük bir başlık üzerinde çalışıyoruz. Yeni PlayStation'ın SSD'si beni gerçekten heyecanlandırdı. Oyuncuları yapay olarak yavaşlatmak için artık oynanış hileleri yapmanız gerekmiyor” dedi.
 
PlayStation 5'in çıkışına 1 yıldan uzun bir süre var. Tüm bu açıklamalara ek olarak Sony Interactive Entertainment'ın Başkanı ve aynı zamanda CEO'su Jim Ryan ise bu süreçte PlayStation 4 için Death Stranding, The Last of Us Part II ve Ghost of Tsushima gibi halen çok önemli deneyimler yaşatacak olan oyunların geleceğine vurgu yaptı.

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak gematsu sony playstation 5 ps5 playstation next gen
"Call of Juarez: Gunslinger" Switch İçin Derecelendirildi Star Wars Jedi: Fallen Order PC Sistem Gereksinimleri [Güncelleme]
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

9.10.2019 11:36:49

0
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri
quote:

Orjinalden alıntı: :::LOSTPLANET::: Mevcut cihazın düzeltilemeyen tarafı grupta kimler varmış, ne oynuyorlarmış saniyesinde bakamamak, 100mbit internet hızınız olsa bile kafasına göre bunu kullanması oldu. İyi ki cep telefonu departmanındaki insanlar yok şu oyun bölümünün başında.Gelenekselci mantığıyla günümüz trendlerinin gerisinde giden xperia, diğer tarafta tv sektörünü bile etkileyen milyonların kapış kapış aldığı Playstation.Dualshick 4'e benziyor derken sanırım yine o gelenekselci ve bazi sınırlardan çıkamayan bir tasarım anlayışı ile karşı karşıyayız.Gerçi şuanki gamepadin bi sorunu yok ama her nesilde daha yeni bir görsel arıyor insan. Simdiden hayırlı olsun.Keşke Last of us 2 ps5 ile aynı anda çıksaydı ve ona özel ilk oyun olsaydı.
Neyse ki GOW 2 geliyor...
last of us 2 ps5 ile çıksaydı bu seferde 100milyon satmış bir konsola çıkmadığı için sony e küfür ediyor olurduk. ps5 e zaten çıkacaktır zaten.

smartboy38

9.10.2019 10:49:23

0
Gelsin bakalım yeni makineyi sabırsızlıkla bekliyoruz.Hala Playstation konsolu ile nvidia ekran kart fiyatlarını birebir kıyaslayıp şunu yapamaz bunu vermesi imkansız diyen varsa gitsin bi göz doktoruna görünsün.Eski nesil Ps4Pro bile 60 inç hdr tv'de aklıma gelen days gone,uncharted,lou2 remastered,RDR2 ve yeni GOW oyununda 2k-4k arası capcanlı pürüzsüz muhteşem grafikler verebildiğine göre ssdli ray tracingli gerçek 4klı çok daha güçlü Ps5'in özellikle yeni AAA exclusive oyunlarında gerçeğe çok yakın grafikleri rahat verebilmesi lazım,bakalım beklentiyi ne kadar karşılayacak göreceğiz.

pislik77

9.10.2019 10:29:04

0
burda herkes zengin bir tek ben mi fakirim la herkes ne kadar umutlu alacağını söylüyor felan filan zengin değilseniz kafanız mı güzel acaba :D 2021de ülkeye girişi olacağını düşünün daha ilk serilerden ve doların 8lerde olacağını hesaplayın euronunda 10larda bir kaç ay içinde dünya lideriniz reisiniz elektirğe doğalgaza gömdü zamları 2021de 7 8 binlerde olan konsolun oyunların 1000 tl olduğu zamanlarda elektiriğiniz bugün 100 tl 2021de ne olacağını sanıyorsunuz bugün işsizlik rekor seviyelerde gezerken 2021de ne olacağını sanıyorsunuz dediğim gibi zengin değilseniz kafanız mı güzel !

FCKöln

9.10.2019 09:30:02

0
Çıkmamış konsollara bence henüz don biçmeyin. 2013 senesinde NeoGAF da efsane bir topic vardı. O topic de,Sony'nin bu nesil,MS karşısında hiç bir şansının olmadığını konuşuyordu insanlar ama gel görki şuanki tablo olayın tam tersi. İsterseniz bana deli deyin fakat eğer doğru hamleleri yaparlarsa (daha güçlü donanım ve güzel özel oyunlar) ben gamepass ile birlikte MS'un elinin Sony den daha güçlü olduğunu düşünüyorum. Adamların,o kadar kaliteli stüdyoları,yeni nesilde yerinde oturtmak için aldıklarını sanmıyorum. Initiative diye kurdukları stüdyoya çok sağlam stüdyoların çok sağlam adamlarını getirttiler. Obsidian,inXile ve PG gibi çok büyük firmaları direk bünyesine kattılar. Öte taraftan eğer yeni çıkacak Halo beğenilirse,bu MS için çok büyük bir boost olacaktır. Özellikle eski Halo fanlarını mutlu ederlerse aman sabahlar olmasın. Hala Halo dedinmi eli ayağı titreyen adamlar var. Seriye küsmüş ama geri dönmek isteyen hayranları var. Neden Halo dedim çünkü yanlış bilmiyorsam tek platform da her oyunu en kötü 15-17m satmış 360 zamanında. Yani bence yeni nesilin galibi şimdiden zor. Sony'nin kalitesi zaten yerinde orada şüphem yok.

BoltAction

9.10.2019 09:12:32

0
Gelecek nesil xbox alacağım.Sebebide Forza Horizon ve game pass.

Metal-Gear

9.10.2019 07:29:04

0
Oyun bir kez alınmışsa PS5 sistemi üzerinden PSN'ye bağladığında ona uygun olanı indirir, eğer PS4 sürümü diskli olarak alındıysa, PS5'e takıldığında muhtemelen bir update indirir bu şekilde çözülür. Bir kez daha aynı oyunu satma durumu olmaz, anca Remastered veya Remake benzeri bir şey olursa yeniden satılır.

BSC Misafiri

9.10.2019 06:57:49

0
quote:

Orjinalden alıntı: :::LOSTPLANET::: Mevcut cihazın düzeltilemeyen tarafı grupta kimler varmış, ne oynuyorlarmış saniyesinde bakamamak, 100mbit internet hızınız olsa bile kafasına göre bunu kullanması oldu. İyi ki cep telefonu departmanındaki insanlar yok şu oyun bölümünün başında.Gelenekselci mantığıyla günümüz trendlerinin gerisinde giden xperia, diğer tarafta tv sektörünü bile etkileyen milyonların kapış kapış aldığı Playstation.Dualshick 4'e benziyor derken sanırım yine o gelenekselci ve bazi sınırlardan çıkamayan bir tasarım anlayışı ile karşı karşıyayız.Gerçi şuanki gamepadin bi sorunu yok ama her nesilde daha yeni bir görsel arıyor insan. Simdiden hayırlı olsun.Keşke Last of us 2 ps5 ile aynı anda çıksaydı ve ona özel ilk oyun olsaydı.
Neyse ki GOW 2 geliyor...

BSC Misafiri

9.10.2019 06:57:45

0
Eğer xbox aldığı baya kaliteli stüdyolar ile tek kişilik sağlam hikayeli ayağı yere basan oyunlar yapabilirse (özellikle yeni oyun markaları) xbox game pass ile de birleşip çok güzel işler yapabilirler. Bence yeni nesilde fark ps4-xbox one arası kadar fazla olmayacak eğer xbox dediğimi yapabilirse ki korkutuyorlar. Güzel oyunları iptal edip, saçma sapan online tabanlı veya ciddiyetten uzak oyunları piyasaya sürme konusunda uzmanlar. Hadi Ms önünde oyun konusunda Sony gibi başarıyı sağlamış direk kopya çekeceğin bir firma var bu kadar salak olma. Ps4 e gelince de lafım yok sırf oyunları ile bile deli gibi satacaktır.

BSC Misafiri

9.10.2019 06:56:19

+1
quote:

Orjinalden alıntı: Metal-Gear Şu anki gidişat gösteriyor ki yine rakibinden 10 adım önde başlayacak.
Güzel fanboyluk. İnkâr etmedeside cabası. Modelleme tasarım işlerini öğrenmiş diye her şeyi ben bilirim havalarından başka bir şey beklenemezdi.

Metal-Gear

9.10.2019 06:26:35

+7
Aynen ona istinaden önde başlayacaktır diye düşünüyorum zaten. Örneğin bu nesilde Microsoft gelmiş geçmiş en iyi donanımlı konsol olarak OneX'i çıkardı sonradan ama yine de PS satışları aynı hızında devam ediyordu en son. Neredeyse PS2'nin başarısını yakaladılar rakibi karşısında sonradan geri kalan donanıma rağmen. Bu da gösterdi ki donanımla da değil özel oyunlarının cazibesiyle iki konsol arasında PS kanadı daha tercih edilesi olmaya devam ediyor. Her iki konsol tarafı da aynı yöntemleri izlemeye devam ettikleri sürece nihai sonuç yine değişmez. Görünen o ki izledikleri yolda bir değişiklik yok, PS tarafı için yine Exc oyun haberleri gelmeye başladı, Guerrilla ve Bluepoint PS5'e exc oyun geliştiriyormuş örneğin. Microsoft ise dediğin gibi multiplatform işini daha da genişletmek düşüncesindeydi en son. Gidişatları bu yani. Donanımsal olarak ise zaten her iki konsolda birbirine yakın olur, özellikleri de aşağı yukarı aynı olur. Ek hizmetler birbirinden farklı olacaktır biraz ki o da zaten tercih edilme seviyesine çok yüksek etkilerde bulunmuyor. Bunun en büyük kanıtı ise PS platformundan en çok haz etmeyen insanların bile gidip PS4 almış olmaları, sırf Exc oyunları oynamak için. İşte buna başarı denir müşterin olmayan kitleyi bile kendine bağlıyorsun. Bu şartlar haltında eğer Microsoft çok şaşırtıcı bir kararla gelmezse gidişat gösteriyor ki gayet tabii rakibinden önde başlayacaktır Sony. Olmayan bir şeyi söylemiyorum yani, olan bir şeyi söylüyorum. Bundan ötürü de bu düşünce tarzını çıkmamış konsolun fanboyluğu olarak yorumlayan arkadaşları yürekten tebrik ediyorum.

tyronspırex

9.10.2019 00:14:52

0
Geriye uyumluluk nasıl olucak acaba ps4 de aldığım the last of us 2 ps5de aynı grafiklerdemi oynıyacağım yoksa daha yüksek grafiklerdemi? yüksek grafikte oynamak için oyunu ps5de birdaha satın alın gibisinden bir yol izlerlermi acaba ?

kaplan3461

8.10.2019 23:45:57

0
Önemli olan fiyatı illaki yeniliklerle ilgi çekeçek ama fiyat 6,7 lerde olursa isterse 1 ay sonra çiksin almam 1 sene beklemek daha mantikli çihazi bir görürüz performansi fiyat 4 olursa makul olur

:::LOSTPLANET:::

8.10.2019 22:51:48

0
Mevcut cihazın düzeltilemeyen tarafı grupta kimler varmış, ne oynuyorlarmış saniyesinde bakamamak, 100mbit internet hızınız olsa bile kafasına göre bunu kullanması oldu. İyi ki cep telefonu departmanındaki insanlar yok şu oyun bölümünün başında.Gelenekselci mantığıyla günümüz trendlerinin gerisinde giden xperia, diğer tarafta tv sektörünü bile etkileyen milyonların kapış kapış aldığı Playstation.Dualshick 4'e benziyor derken sanırım yine o gelenekselci ve bazi sınırlardan çıkamayan bir tasarım anlayışı ile karşı karşıyayız.Gerçi şuanki gamepadin bi sorunu yok ama her nesilde daha yeni bir görsel arıyor insan. Simdiden hayırlı olsun.Keşke Last of us 2 ps5 ile aynı anda çıksaydı ve ona özel ilk oyun olsaydı.

mehmetalpertr

8.10.2019 22:47:35

+1
quote:

Orjinalden alıntı: xenferious Sony ve Steam tekrardan crossplay yapar ve Half Life 3 ü PS 5 te o joystick le oyynama şansımız olur da yeni nesil VR ile deneyimlersem bu dünyadaki en güzel şeylerden birisini yaşamış olacağım. Bu dileğimi de sizinle paylaşmak istedim :D
Hocam Valve 3'e kadar saymasını bilmiyor.. İkiye kadar sayıp bırakıyorlar. Çok şey istemişsin.. :-P

xenferious

8.10.2019 22:24:56

0
Sony ve Steam tekrardan crossplay yapar ve Half Life 3 ü PS 5 te o joystick le oyynama şansımız olur da yeni nesil VR ile deneyimlersem bu dünyadaki en güzel şeylerden birisini yaşamış olacağım. Bu dileğimi de sizinle paylaşmak istedim :D

mehmetalpertr

8.10.2019 22:21:06

0
quote:

Orjinalden alıntı: BSC Misafiri <blockquote class="quote"><i>quote:</i><br><br>Orjinalden alıntı: Metal-Gear Şu anki gidişat gösteriyor ki yine rakibinden 10 adım önde başlayacak.</blockquote> Çıkmamış iki konsoldan birini şimdiden övmek ne kadar doğru bilemedim :)
Şu açıdan doğru. PS5 kesin yine exc leri ile çıkacak.. diğeri yine PC ye de çıkaracak.. Hatta nintendo ya da çıkarabiliriz diyorlardı en son..

BSC Misafiri

8.10.2019 22:16:44

+1
Konsol çıkmadı ama çıkmayan konsolun fanboyu çıktı. Allah şaşırtmasın bir insanı.

William Munny

8.10.2019 21:20:18

+1
Sony yarışa ciddi hazırlanırsa bu jenerasyonun benzeri yaşanabilir.. zaten konsol anlamında rakibi yok, çakma pc xbox'ın yine pek şansı olduğunu düşünmüyorum..

Philipp_Plein

8.10.2019 20:35:43

+1
Güldürdün.

radko

8.10.2019 19:55:40

0
Beklentim cihazın daha küçük ve ısınmaması,görüntü kalitesi native 4k,en yüksek hızda dowloand imkanı,joyistick daha ergonomik olabilir.

powersmachine54

8.10.2019 19:47:03

+2
Sony yeni nesile çok iyi hazırlanıyor. PS5 hem donanımı,hemde özellikleri ile çok iyi olacaktır.

KAKÁ

8.10.2019 19:41:29

0
Day1 akar

BSC Misafiri

8.10.2019 19:23:04

0
quote:

Orjinalden alıntı: Metal-Gear Şu anki gidişat gösteriyor ki yine rakibinden 10 adım önde başlayacak.
Hocam hayırlı olsun fanboyluğa geçiş mi yaptınız? Hani bi çıkaydı bakayıdk nasıl falan demi?

Wayward Son

8.10.2019 19:23:03

0
Ağız sulandıran bilgiler.

aykut291

8.10.2019 19:19:50

0
Aralık ayında komple duyururlar inşallah.

BSC Misafiri

8.10.2019 19:12:04

0
4 ile aynı olmazsa sevinirim 4 çok dandik bana kalırsa ışık eklemişler pavyon gibi oluyor akşamları

BSC Misafiri

8.10.2019 19:11:57

+6
quote:

Orjinalden alıntı: Metal-Gear Şu anki gidişat gösteriyor ki yine rakibinden 10 adım önde başlayacak.
Çıkmamış iki konsoldan birini şimdiden övmek ne kadar doğru bilemedim :)

İdrak İstimlak

8.10.2019 19:10:25

+1
Çok fena geliyorlar, dehşet exclusive oyunlarını da getirdiler mi bu yarış daha başlamadan biter.

deadlight54

8.10.2019 18:49:23

+1
İlk bilgileri güzel ama xbox scarlett bu özellikler karşısında ne yapabilecek bakalım? Yeni nesilde umarım rekabet olur, olmazsa olan yine bize olacak.

Metal-Gear

8.10.2019 18:40:12

+4
Şu anki gidişat gösteriyor ki yine rakibinden 10 adım önde başlayacak.

rambocuk

8.10.2019 18:21:03

+2
PS4 de olduğu gibi efsane exc oyunlar gelirse alırım onun dışında gereksiz

Mütercim Bey

8.10.2019 18:12:03

0
Bir çevirmen olarak "büyük bir başlık üzerinde çalışıyoruz" çevirisi güldürdü. Baktım orijinal metinde direkt olarak "title" kullanmamış da. Şahsen bu durum için "büyük bir oyun markası üzerinde çalışıyoruz." daha mantıklı olurdu.

BSC Misafiri

8.10.2019 18:09:07

0
Konsolun tasarımını ne zaman görürüz sizce

Jack Rabbit Slims

8.10.2019 17:55:15

+1
quote:

PlayStation 5 kontrolcüsü DualShock 4'e benziyor.
Bari bu nesil analogları dışa değil içe bombeli yapması gerektiğini çözse Sony.

RocK__StaR

8.10.2019 17:43:14

+6
Geriye uyumluluk olması çok güzel olmuş god of warı ps5 için düşünemiyorum bile

BSC Misafiri

8.10.2019 17:39:10

0
DS5 tip olarak DS4e benziyicek galiba öyle demiş

Boone

8.10.2019 17:22:38

+1
Güzel bir ilk bilgi olmuş. Kullanıcı arayuzu ve konsolun dış tasarımını aşırı merak ediyorum. Ps4 ün Fat Kasasına hala sahibim ve fat bir kasaya göre oldukça güzel bir görüntüye sahipti. Salonda mobilyaların üzerinde hiç sırıtmıyor ve şık duruyor. Bu tasarım stilinin devam etmesini istiyorum PS3 de olduğu gibi kaba bir fat tasarımın taraftarı kesinlikle değilim.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
PlayStation 5
+ TAKİBE
AL
4 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız