Siz de öyle düşünüyor musunuz bilmiyorum ama çizgi roman okurken, dizi izlerken veya film izlerken o sırada tükettiğim şeyin oyuna uyarlanıp uyarlanamayacağını sürekli düşünürüm. Kendi kafamda sürekli oyunun mekaniklerini, dünyasını ve hikayesini düşünüp dururum. Hatta bazen oyun oynarken bile oynadığım oyun daha iyi nasıl yapılabilirdi düşünürüm. Elbette kafamda yazdığım oyun tamamen benim zevkime göre düşünülmüş oluyor. Bu yazdığım oyunları kafamda şekillendirdiğimde ise keşke büyük bir bütçem olsa diye üzülürüm. Ya da büyük firmalarda benim fikrimi dinleyecek insanlara erişebilsem diye. Yanlış olmasın birkaç kez denedim ama dönen olmadı… Dönmesini de beklememiştim zaten sadece şansımı denedim.
Daha önce bunun gibi bir yazıyı filmler için yapmıştım. Hatta bir de tam tersini yazmıştım: Dizisi olabilecek oyunlar başlığı ile. Film için yaptığımız buradan, oyun için yaptığımı buradan okuyabilirsiniz. Bu sefer yaptığım liste ise çizgi romanlardan. Spesifik bir çizgi roman serisini okurken keşke oyunu olsa dediğim serilerden oluşuyor bu liste. Genel olarak karakterin değil, karakterin spesifik bir hikayesini yazdım. Şimdi listeye geçelim.
Batman: Baykuşlar Divanı
Daha hemen yazının başından Batman’in bu serisinin daha önce önerdiğim yazıyı buraya ekleyeyim. O yazıda da bu serinin kaliteli bir oyunu olabileceğinden bahsetmiştim, ancak çok detaya girememiştim. Şimdi daha detaylı bir şekilde anlatacağım. Öncelikle Batman’in neredeyse tüm hikayeleri oyuna uyarlanabilir. Oynanış için oldukça uygun bir karakter zaten. Daha önce Arkham serisinden herhangi bir oyunu oynadıysanız zaten muazzam bir oynanışa sahip olduğunu biliyorsunuzdur. Bu yüzden oynanış detaylarına değil; atmosfer ve hikâye detaylarına gireceğim.
Her şeyden önce şu anda aslında Baykuşlar Divanı hikayesinin oyuna uyarlandığını söyleyeyim, eğer bilmiyorsanız. Geçtiğimiz hafta yapılan bir duyuru ile Gotham Knights isimli bir oyun duyuruldu ve fragmanda çok net Baykuşlar Divanı göndermeleri vardı. Ancak eksik bir noktası var oyunun, Batman. Baykuşlar Divanı hikayesini okuyanlar Batman’in bu hikâye için neden daha fazla önemli olduğunu bilir. Ancak nedense Rocksteady, Batman’i öldürmeyi tercih etmiş. Elbette oyun çıkınca farklı şeyler olabilir, ancak sonuçta oynanabilir karakter olarak batman yok. Bu yüzden bu hikâyeyi listeye ekledim.
Batman Baykuşlar Divanı, Batman’i psikolojik açıdan çok fazla zorlayan bir hikâye. Batman korkularıyla başa çıkmak zorunda kalırken bir yandan da fiziksel olarak daha önce hiç karşılaşmadığı türde bir düşmanı da yenmeye çalışıyor. Özellikle yarasaların, baykuşlardan korkma durumunu çizgi roman çok güzel işlemiş. Yine Arkham City oyununda olduğu gibi aslında hikâye çok kısa bir sürede geçiyor ama size uzunmuş gibi hissettiriliyor. Hikâyenin ortalarında Batman Baykuşlar Divanı ile ilgili ipucu arıyor sürekli, bu kısım oyunun açık dünyasını temsil edebilir. Baykuşlar Divanı ile ilgili bulduğu yerlere bulmacalar yerleştirilebilir. Batman’in psikolojisini irdeleyen bölümler konabilir ki hikâye buna çok müsait, oyunun atmosferi çok daha keyifli bir hale gelir. Son olarak da hikâyenin bir kısmında Batman geri plana gidiyor ve Gotham Knighst’taki karakterler başrole geçiyor. Ancak kısa bir süre için. Bu kısımda da yine diğer oyunlarda olduğu gibi diğer karakterleri de oynayarak oynanış çok daha keyifli bir hale gelebilir.
Kısacası muazzam bir Batman oyunu oynayabilirdik, ancak ne yazık ki Rocksteady bu hikâyeyi farklı değerlendirmeyi seçti. Umuyorum bizi utandırır ve çok güzel bir oyun çıkartırlar. Ancak yine de yukarıda yazmış olduğum oyunun atmosferini ve hikayesini, şu ana kadar bize gösterdiği şey ile bizlere sunamazlar. Bu arada yazmazsam olmaz, hikâyenin yazarlığını Scott Snyder yapıyor, çizerliğini ise Greg Capullo üstleniyor. Greg Capullo’yu ayrıca övmek gerekiyor.
Old Man Logan
Old Man Logan hikayesi burada yer vereceğim diğer hikayeler göre çok daha fazla bilinen bir hikaye, çünkü bu hikayeden uyarlanan bir film yapıldı: Logan. Yıllarca Wolverine karakterini canlandıran Hugh Jackman’ın başrolünde olduğu, Wolverine’in ve Hugh Jackman’ın sinema ekranlarına ve karaktere vedası olan Logan filmi direkt olarak Old Man Logan hikayesinden uyarlandı. Ancak filmde izlediğiniz hikâye gerçek hikâyeden biraz farklı. Öncelikle hikayesi daha vurucu. Dünyada hiç süper kahraman kalmamış ve tüm bölgeler çeşitli suçlular tarafından ele geçirilmiş. Süper kahramanların olmama sebebi ise çok vurucu bir şekilde yazılmış. Aslında çizgi romandaki hikâyede filmdeki gibi bir yolculuk hikayesi, ancak bu sefer büyük bir çölde geçiyor ve amaç daha farklı.
Hikâyeye dair daha fazla detay vermeyeyim, ancak Old Man Logan bir açık dünya oyunu için mükemmel bir yapıya sahip. Hatta spesifik olarak örnek vermek gerekirse 2015 yılında çıkan Mad MAx oyununa çok benziyor. Sadece açık dünya yapısı değil, atmosfer olarak da çok benziyor. Arabanızla yola çıktığınız, yolda çeşitli yan görevler yaptığınız bir oyun. Bölüm sonu canavarları bile koyulabilir oyuna. Ayrıca gerçekten hem haritanın kendisi hem de olaylar anlamında çok kaliteli bir hikâye. Oyununu düşündükçe heyecanlanıyorum.
Ayrıca bu olası Old Man Logan oyunu, oynanış anlamında da çok kaliteli olabilir. Bildiğiniz gibi normal şartlar altında Wolverine’in oyununu yapmak çok zor çünkü kendisi vücudunu çok hızlı yeniliyor. Yani aslında kısmen ölümsüz. Ancak bu hikâyede Logan artık çok yaşlı olduğu için vücudu biraz daha geç iyileşiyor yani çok fazla hasar alırsa ölebilir. Bu da bu tarz bir oyun için güzel bir detay. Genelde pençeniz ile savaştığınız oyunda yer yer silahlarla, hatta bazen hikâyenin sürüklediği ve elimize o şekilde geçen eşyaları da kullanabiliriz. Spoiler vermek istemediğim için daha kapalı anlatıyorum bu kısımları. Oynanış süresini çok uzatmadan 15 - 20 saat civarında tutulursa muazzam bir oyun olur.
Bu tarz bir oyunu da aslında Mad Max’i yapan stüdyo yapabilir. Mad Max’in atmosferi ve dövüş mekanikleri çok iyiydi. Sadece yan görevleri biraz zorlama ve sıkıcıydı. Avalanche Studios, yan görevler konusunda biraz yardım alsa muhteşem bir oyun oynayabiliriz. Bu arada yine unutmadan söyleyeyim Old Man Logan hikayesinin senaristi Mark Millar, çizeri ise Steve McNiven.
Hawkeye: My Life as A Weapon
Batman Baykuşlar Divanı’nda olduğu gibi bu hikayeyi de daha önce çizgi roman olarak önermiştim. Buraya tıklayarak o yazıya ulaşabilirsiniz. O yazıda aslında uzun uzun bahsettim. O Hawkeye hikayesi aslında çok saf ve gündelik konuların işlendiği bir hikaye. Yani oldukça basit tutulmuş. Elbette yine de oyuna uyarlanabilir. Önce Hawkeye karakterinin oyuna neden çok uygun olduğunu anlatacağım. Çünkü bu zamana kadar oyunu yapılmaması çok ilginç. Evet, oyunun yapılmamasının birincil sebebi karakterin popüler olmaması. İkincil sebebi de telif hakları olabilir, bu konuları bilemeyiz. Ancak bu karakter gerçekten oyun için çok uygun bir karakter. Hawkeye kozmik savaşlara girdiğinde çok absürt duruyor ve bu yüzden ona daha basit görevler veriliyor. Ancak direkt olarak Hawkeye’ın kendi maceralarına odaklanılırsa çok daha keyifli ve mantıklı şeyler ortaya çıkar. Sonuçta karakter sadece ok atabiliyor ve yakın dövüşte iyi. Başka bir silah da kullanmıyor, sadece ok. Bu iki mekaniği eklemek çok da zor değildir sanırım. Gizlilik tarzında bir oyun yapılırsa özellikle daha keyifli olur. Zora düştüğümüzde de yakın dövüş yeteneğimizi kullanırız.
Bu hikâye de aslında oyun için ekstra uygun bir hikaye. Dediğim gibi oldukça sade bir hikâyeye sahip. Hawkeye’ın normal günlük hayatı anlatılıyor, sokağındaki çetelerle savaşıyor. İşler elbette biraz daha büyüyor ancak dünyayı ilgilendiren durumlar değil elbette. Sadece onu ve yakın çevresini ilgilendiriyor. Özellikle hikâye daha çok görev odaklı gibi gittiği için çizgisel bir oyun çok daha uygun olur. Çizgi romanın çizimleri gibi oyunun görselliği de sade olursa yine huzur veren bir yapım tüketebiliriz.
Hikâye ne yazık ki açık dünyaya uygun bir yapım değil ki zaten açık dünya oyunları da sıkmaya başladı. Bu yüzden özellikle bu oyun için çizgisel bir yapı daha keyifli olur. Oynanış, ara sahne, evde gezme, oynanış ara sahne, evde gezme şeklinde ilerleyebilir. Hikâye bir yerde çok daha aksiyonlu bölümlere de geçiş yapıyor ana karakterin değişmesi ile. Ancak bu değişen karakter de Hawkeye ile aynı özelliklere sahip olduğu için sadece hikâye biraz daha genişler ve mekan tasarımı değişir o kadar. Bu da aslında güzel yapılırsa çok farklı bir hava katar oyuna.
Bu oyun için de neden bilmiyorum Naughty Dog’a çok güvendim. Güzel bir gizlilik oyunu çıkartabilirler. The Last of Us’ta benzer mekanikleri zaten kullandılar. Ancak bu sefer daha açık bir renk paleti kullanırlarsa daha güzel olur. İç bunaltan bir hikâyeye sahip değil çünkü. Hikâyenin yazarlığını David Aja ve Matt Fraction yapıyor. Çizerliğini ise birçok isim üstleniyor. Ancak ana isim yine David Aja.
Star Wars Han Solo
Son iki çizgi roman serisinde aslında direkt olarak bir hikâyeyi önermeyeceğim. Karakter özelinde bir yaklaşım olacak. Bu karakterlerden ilki Han Solo. Özellikle bir hikâye belirtmiyorum çünkü Han Solo filmlerde izlediğimiz hikaye dışında öyle çok büyük hikayeler sahip değil. Bu yüzden yeni yazılan bir hikâye veya direkt olarak Han Solo’ya odaklanan herhangi bir hikaye kullanılabilir. Bana göre burada asıl olay hikâye değil, evrenin kendisi.
Star Wars evreninin en önemli şeylerinden biri de bildiğiniz gibi ışın kılıcı. Ancak bunu oyuna eklemek oldukça zor. Kolay yoldan eklendiğinde de mantık hataları ortaya çıkıyor. Bu yüzden Star Wars gibi büyük bir evrenin oyunu yapılacaksa en mantıklı karakterlerden birisi Han Solo. Hem gezegenleri gezip uzayda araç sürebiliriz hem de sadece ateşli silah kullanarak çok daha mantıklı ve keyifli bir oyun oynarız.
Oyunun en önemli özelliği kesinlikle yan görevler ve açık dünyası olmalı. Açık dünyayı da sadece bir gezegenle sınırlı tutmayıp en azından küçük de olsa 5, 6 farklı gezegen olmalı ki ve bunlar da farklı renk paletlerinde olmalı ki uzayda gezdiğimizi hissedelim. Ayrıca oyunun ana hikayesi çok da mühim bir hikâye olmazsa daha keyifli olur. Yani oyunun bir kısmına anlamsız ve zorla Darth Vader koyulmasın. Sade, kendi, çapında bir hikâye olursa daha iyi olur. Bu yüzden yan görevler de ekstra önemli oluyor bu durumda. Bu oyunu da sanırım en iyi Respawn Entertainment geliştirir.
Venom veya Carnage
PlayStation 4’e özel Marvel’s Spider-Man oyununu sanırım büyük bir kesim sevmiştir. Oyunun en keyifli tarafı kesinlikle açık dünyada gezmesi. Ağ atma mekaniklerini çok iyi yapmışlar. Bu yüzden Spider-Man tarzı bir karakteri kullandığımız daha fazla oyun istiyoruzdur hepimiz sanırım. Ancak oynarken benim aklıma biraz daha farklı bir durum gelmişti. Venom veya Carnage’ın oyunu. Çizgi filmlerden en azından biliyorsunuzdur Venom veya Carnage’ı. Venom siyah olan, Carnage kırmızı olan. Her ikisi de kötü karakterler, ancak çok daha güçlüler. Bir diğer bahsetmek istediğim oyun ise Prototype. İlk oyunu 2009 yılında, ikinci oyunu ise 2012 yılında yayınlanan Prototype serisi, şaheser klasmanında olmasa da oldukça keyifli oyunlar. Özellikle açık dünyada zıplaya zıplaya gezmesi ve sağı solu dağıtması çok keyifli.
Aynı Prototype’da olduğu gibi sağı solu dağıtabildiğiniz bir Venom veya Carnage oyunu olsa çok keyifli olmaz mıydı? Bu şekilde keyifli olmazsa bir de buna Spider-Man oyunundan alınan ağ atma mekanikleri eklenirse kesinlikle çok daha keyifli olur.
Hikayesi çok da mühim değil, ancak yine de kendini takip ettiren bir hikâyeye sahip olursa keyifli olur. Asıl önemli olan kısım açık dünyada istediğimiz gibi bir özgürlük sağlaması. Prototype’da olduğu gibi sağı solu yıkmak bu olası oyunların evreni için çok da uygun değil. Bu yüzden başka bir yol bulunması şart. Ya da gerçekten vahşetin son derece üst düzey olduğu bir oyun oynayacağız. Aslında benim için çok da sorun yok, sonuçta oyun.
Prototype’ı geliştiren stüdyo ne yazık ki iş hayatına son verdi. Bu yüzden bu oyunu en iyi yine Sony yapar. Sony’ni kendine kurduğu sinema evreni ve Venom filmlerini düşünürsek aslında bu listede oyun olmaya en yakın isim Venom. Yine de oldukça zor bir iş. Umarız bir gün kaliteli bir oyun görürüz Venom veya Carnage ile ilgili.