Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Nvidia Reflex ile Rekabetçi Oyunlar Artık Daha da Rekabetçi

Rekabetçi oyunlar hem oyuncu hem de izleyici kitlesiyle oyun sektöründe çok büyük bir yere sahip. Nvidia'nın araştırmasına göre GeForce kullanıcılarının yüzde 73'ü rekabetçi çok oyunculu veya e-spor oyunları oynuyor. En çok izlenen oyunlardan League of Legends'ın 2019 şampiyonası 100 milyondan fazla kişi tarafından izlenerek 2019'da Patriots ve Rams arasında oynanan Amerikan futbolu finali Superbowl'u geride bıraktı.
 
Bu oyunlarda başarılı olmak için sıkı çalışmak ve antrenman yapmak tabii ki en önemli unsurlar fakat milisaniyelerin bile fark yarattığı bu oyunlarda oyuna etki eden bir o kadar önemli bir konu var ki o da gecikme süresi.
 
 
Gecikme
 
Gecikme iki farklı şekilde karşımıza çıkıyor. Biri ağ gecikmesi, diğeri sistem gecikmesi.

Ağ gecikmesini ping olarak biliyoruz ve oyun istemcisi ile oyun sunucusu arasındaki gidiş dönüş süresinde oluşan gecikme. Sistem gecikmesi ise fare/klavye eylemleri ile ekranda gösterilen piksel değişiklikleri arasında gerçekleşen gecikme. Bu gecikme tamamen kullanılan ekipman, PC ve ekran ile ilgili.
 
 
 
Bugün üzerinde duracağımız konu da tam olarak bu. Sistem gecikmesi ve Nvidia'nın bu gecikmeyi azaltmak ve ölçmek için geliştirdiği devrim niteliğindeki teknolojisi Nvidia Reflex.
 
 
Sistem Gecikmesi

Sistem gecikmesinin oyuna olan etkisini üç kısımda inceleyebiliriz.

İlki vuruş kaydı. Vuruş kaydı, oyuncuların gerçekleştirmiş olduğu atışların oyun tarafından ne kadar iyi algılandığı ve kayıt altına alınmasına denir. Bazen nişan göstergesi hedefin tam üzerinde olduğu an basmamıza rağmen ıskalarız. Sistem gecikmesinden ve rakibin hareketinden dolayı oyun motoru nişan göstergesinin aslında hedefin arkasında olduğunu okur ve ekranda gördüğümüz, oyun motorunda geçerli olan durumun gerisindedir. Bu durum PC'nin bilgileri işlemesinin, görüntü karesini oluşturmasının ve ekranda göstermesinin zaman almasından kaynaklanır.
 
 
İkincisi saldıran oyuncunun, açısını koruyan oyuncuya köşeden bakarken kazandığı bir anlık avantaj olan gözetleyenin avantajı. Saldıran oyuncunun konum bilgisinin karşı oyuncuya ağ üzerinden ulaşması zaman aldığından saldıran oyuncu avantaja sahip olur. Daha çok ağ gecikmesinin konusu olsa da sistem gecikmesi ile de ilgisi vardır. Yüksek sistem gecikmesinde dünyaya bakışımızda yaşanan gecikmeler biz hedefi daha görmeden onun bizi görebilmesine neden olabilir. Sistem gecikme süremiz rakibimizinkinden çok daha düşükse gözetleyenin avantajını ortadan kaldırmak mümkündür. Düşük sistem gecikmesi hem savunmadaki kişi için gözetleyenin avantajı riskini azaltır hem de saldırı sırasında bundan yararlanılmasını sağlar.
 
 
 
Üçüncüsü ise seri vuruşlar. Sistem gecikmesi seri vuruşlarda isabet oranını etkiler. Nişan alırken nişan göstergesinde hedefin konumuna göre küçük hareketler ve bilinçaltına dayalı ayarlamalar yaparız ve yüksek gecikme sürelerinde bu geri bildirim döngü süresinin artacağından hedefi isabet ettirme oranı düşer. Vücudumuzun bu gecikmeyi tahmin edip uyum sağlaması zorlaşır. Yapılan testlerde 45 - 70 ms vs 23 - 35 ms vs 12 - 18 ms karşılaştırıldığında düşük gecikme süresinde yapılan atışların hedefin kafasına çok daha yakın olduğu görülmektedir.
 
 
 
Nvidia Reflex

Nvidia, geçtiğimiz ay itibarıyla, oyun geliştiricilerinin GPU'nun yoğun kullanıldığı sahnelerde sistem gecikmesini azaltacak oyun içi ayarlar sağlamalarına olanak veren yeni bir yazılım geliştirme kitini sundu.

Nvidia Reflex adlı bu teknoloji kısaca daha iyi tepkisellik, nişan alma hassasiyetinde artış ve rakiplerin güncel konumlarını daha hızlı şekilde öğrenme anlamına geliyor.

Grafik açısından yoğun oyunlarda CPU, GPU'nun her zaman dolu kalmasını sağlamak amacıyla işleri görüntü işleme kuyruğuna ekler. Bu işlem, kare hızının en yüksek düzeye çıkarılmasına yardımcı olsa da kareler işlenmek üzere sırada beklediğinden gecikme süresini de artırır. Reflex Düşük Gecikme modu, CPU'yu GPU ile mükemmel bir şekilde senkronize durumda tutarak görüntü işleme kuyruğunu dinamik bir şekilde azaltır. Bu mod ayrıca CPU'daki karşı basıncı azaltarak oyunların, fare girişini mümkün olan en son anda örneklemesine olanak verir. Böylece sistem gecikmesi daha da azaltılmış olur.
 
 
Nvidia Reflex'ten faydalanabilmek için geliştiricilerin bu teknolojiyi oyunlarına entegre etmesi gerekiyor. Şu anda en popüler oynaması ücretsiz oyunlardan beş tanesi Apex Legends, Fortnite, Valorant, Destiny 2 ve Call of Duty: Warzone ve ayrıca Call of Duty: Modern Warfare bunu destekliyor. Cuisine Royale, Enlisted, Kovaak 2.0, Mordhau ve daha fazlası için de destek yolda.
 
 
Destek sunulacağı doğrulanan oyunlardan bir diğeri de Call of Duty serisinin merakla beklenen yepyeni oyunu Black Ops Cold War. Nvidia Reflex, Black Ops Cold War'un geçtiğimiz haftalarda düzenlenen beta sürümlerinde oyuncuların denemesine sunulmuştu ve tam sürüm çıkışıyla birlikte mevcut olacak.
 

Epic Games Mühendislik Başkan Yardımcısı Nick Penwarden: "Nvidia Reflex, geliştiricilere oyunlarındaki gecikmeyi en aza indirmek için yeni özelliklerle kucak açıyor. RTX 30 serisi üzerinde çalışan Fornite'ta mükemmel tepkisellik ve oyuncu kontrolü olduğunu görüyoruz."
 
Riot Games Teknoloji Direktörü Dave Heironymus: "Valorant en başından bu yana rekabetçi bir FPS oyunu olarak tasarlandı ve bunun için net ve duyarlı bir oyun deneyimi sağlayabilmek adına elimizden geleni yapıyoruz. RTX 30 serisi ve Nvidia Reflex ile mümkün olan en düşük gecikmelerle dünyanın dört bir yanından oyunculara hizmet verebiliyoruz."

Nvidia Reflex, RTX 30 serisi ile sınırlı değil. GTX 900 serisi ve ondan sonra çıkan tüm kartlarda destekleniyor. GTX 1660 Super segmentindeki kartlarda tepkisellik yaklaşık yüzde 33 iyileşme sunarken bu oran RTX 30 serisinde daha fazla.
 
 
Eğer bir oyunda Nvidia Reflex desteği yoksa Nvidia Denetim Masası > 3D Ayarlarının Yönetilmesi > Düşük Gecikme Modu > Ultra seçeneğini aktif ederek gecikmeyi azaltmak mümkündür ancak Nvidia Reflex kadar fazla etki yaratmayacağını belirtelim.
 
 
 
Nvidia Reflex Gecikme Çözümleyicisi
 
 
Nvidia, sistem gecikmesini azaltan teknolojinin yanı sıra bir de sistem gecikmesini ölçmeye ve analiz etmeye yarayan bir teknoloji geliştirdi.

Eskiden sistem gecikmesini ölçmek pahalı ve yüksek hızlı kameralarla, mühendislik ekipmanlarıyla, özel ayarlı bir fareyle ve bu farenin düğmesine ne zaman basıldığını izleyen bir LED aracılığıyla ölçülebiliyordu ve toplamda 7000 dolar gibi maliyet çıkaran bu kuruluma sahip olunsa bile her bir ölçüm yaklaşık 3 dakika sürdüğünden oyuncuların bunu ölçmesi neredeyse imkansızdı.

Bu sonbaharda piyasaya sürülecek yeni Acer, ASUS, MSI ve Dell 360 Hz G-SYNC ekranlar, sistem gecikmesini ölçmeye olanak sağlayacak Nvidia Reflex Gecikme Çözümleyicisi desteğiyle birlikte geliyor.
 

Fareyi 360 Hz G-SYNC monitördeki Reflex USB bağlantı noktasına takarak fare gecikmesi, PC + ekran gecikmesi ve sistem gecikmesi süreleri eksiksiz bir şekilde görüntülenebilecek.

PC + ekran gecikmesi ölçümü için Bluetooth fareler hariç herhangi bir fareyi kullanmak mümkün. Bununla birlikte ASUS, Logitech, Razer ve SteelSeries'den uyumlu fareler çevresel gecikmeyi de ölçecek ve baştan sona tam bir sistem gecikmesi ölçümü sağlayacak.

Eğer böyle bir monitörünüz yoksa 360 Hz G-SYNC ekranlardaki Nvidia Reflex Gecikme Çözümleyicisi kadar kesin sonuçlar vermeyecek olsa da kullanıcılar bu gecikme sürelerini Nvidia Reflex destekleyen oyunlarda GeForce Experience aracılığıyla da ölçebilir.

Nvidia Reflex Gecikme Çözümleyicisi’nin sadece sistem gecikmesini ölçmek ve analiz etmek için olduğunu unutmayın. Desteklenen oyunlar, 900 serisi veya üzeri bir kart ve elinizde bulunan herhangi bir fare/klavye ve ekran ile Nvidia Reflex'in sistem gecikmesini azaltan teknolojiden yararlanabilirsiniz.

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak Nvidia Nvidia Reflex
Bloodstained: Ritual of the Night Yakında Mobile Geliyor Scream 5’in Setinden İlk Görseller Paylaşıldı
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

byJuck

21.3.2021 13:59:36

0
Bu özelliğin monitör ile alakası yok değil mi?

memomix

27.10.2020 01:14:12

0
Leatrix Latency Fix ve TCPOptimizer latency konusunda çok başarılı iki yardımcı program,ben kullanıyorum ve faydasını görüyorum ancak Nvidia Reflex hiçbir işe yaramıyor maalesef.

TheNewAtilla

26.10.2020 20:07:52

0
Amdde de bu teknoloji var ama bu kadar fark yoktu. Tabi nvidia yine mübalağa yapıyor olabilir

Babblebabble

26.10.2020 19:27:24

0
Türkiye için geçersizdir. Yerel sunucu olmayan oyunlarda (%99.9) internet ve lokasyonla alakalı olarak gecikmeli oynamaya mahkumuz.

Winter Is Coming

26.10.2020 18:12:17

0
nvidia olmasa oyunlarda teknoloji görmeyeceğiz gibime geliyor.
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız