Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Naughty Dog Kurucusu Korsan Hakkında Konuştu


      Oyun sektöründeki bütün platformlara yayılan korsan unsuruna bir çok firma da karşı çıkıyor. Ubisoft gibi kimi firmalar korsanı önlemek adına DRM sistemleri oluşturarak bazı yaptırımlar uygularken, kimileri de hayranları oyunu korsan oynadı diye dava açıyor. Peki bu firmalar korsanla bu kadar uğraşırken, diğer firmalar korsandan hiç çekmiyor mu?
 
     Vivid Gamer'a konuşan Naughty Dog kurucularından Jason Rubin, tam da bu konu hakkında konuştu. "Biz de korsandan dolayı milyon dolarlarımızı kaybettik." diyen Rubin, Bangkok'daki bir anısını da şöyle paylaştı; "Bangkok'daki pazarlarda dolaşırken korsan Crash Bandicoot CD'lerinin satıldığını görmüştüm. Satan kişilerle anlaşıp bütün Crash CD'lerini tanesi bir dolardan satın almıştım.
 
     Korsan öğesini oyun endüstrisinde kimsenin çözemeyeceğini de dile getiren Jason Rubin, "Bu sorunu sadece zaman çözer. DRM sistemleri asla bir çözüm değil. Müzik endüstrisinde işe yaramadı, film endüstrisinde işe yaramadı ve oyun endüstrisinde de yaramadı, yaramayacak." şeklinde bir açıklamada bulundu.
 
     Gelecek için ise Rubin, "Uzun vadede bu problem dijital yeniliklerle, yeni sunucularla çözülebilir. Örneğin World of Warcraft, düynadaki en az korsan oranına sahip oyunlardan birisidir. Bu yüzden de Call of Duty gibi oyunlar uzun vade içerisinde bu durumda kalamayacak, WoW gibi olacak." dedi.
 
      Her ne kadar korsan tasvip edilmeyen bir şey olsa da, firmaların bu işle çok uğraşması da oyunculara kendilerini itici göstermeye yetiyor. Jason Rubin gerçekten de doğru noktalara değinmiş.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
crash naughty dog uncharted jak and dexter the last of us korsan
Battlefield 3 Video Yarışmasında En İyi 10 Video Kingdom Hearts Serisi 10. Yılını Kutluyor
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

stun

28.1.2012 02:40:54

0
darkwii ben ps3 te oynuyorum... hepsi orjinal jelatınlı 32 tane oyun oynadım...hepsıde jelatınlıydı orjınaldı içinde keyi eksık falanda değildi ...NASIL mı :? bir spotçum var oyunlar max 140 tl.. 15 tl ye takaslıyor.... fark parası alıyor .. keyli alıcaksam jelatınlı istiyorum verıyor...oyunun keyı yoksa jelatınlı olup olmaması farketmıyor... keysız oyun getirip keylı oyun almak ıstersem harcadıgım key için 15 tl verıyorum..oyunlarımın arasındakı farkı da öduyorum.. max 30 tl ye oyun takaslayabılıyorum öğrencıyım 17 yaşındayım 100-120 lira ayda alıyorumdur ama istedıgım zaman oyunumu değiştirebılıyorum. :D

Krone

27.1.2012 20:52:50

+2
Çoğunuza katılıyorum , 150 tl oyun 10 tane alsa 1500. 2-3 tane konsol parasını kim verir oyuna ? Türkiyenin %60-70'i orta halli insanlardan oluşuyor.Millet parayı yerde bulmuyor.

GAMER981

27.1.2012 20:45:57

0
darkwii Çok haklısın kardeşim...

alper981

27.1.2012 20:43:00

+2
FİYATLAR DÜŞMEDİKÇE KORSAN OYUNCULUK ÖLMEZ MAALESEF BU BİR GERÇEK..

Syronwar

27.1.2012 19:57:05

0
quote:

"Bu sorunu sadece zaman çözer''

gfbekir

27.1.2012 19:13:50

-5
sen turkce oyuna devam et korsan alirsam esek olim

alidinc06

27.1.2012 18:53:11

0
Darkwii senin dediklerine katılıyorum fakat zaten kazanması gerektiği kadar kazanıyorlar öteki yandan korsana savaş açarak daha çok para kazanma peşindeler çokda mantıklı bir strateji uyguluyorlar.Seni dediğin gibi ucuza satıp sürümden kazanmak isteseler insanlar 100 tl verecegi bi oyuna 5 tl verip almak verken 20 tl vermezler sözün özü insanlar değişmedikçe (ki buda zor bir ihtimal) korsan sorunu çözülemeyecek gibi gözüküyor.

ultra_storm

27.1.2012 18:42:29

0
Oyun fiyatları gerçekten çok pahalı (Özellikler ps 3 ve xbox 360 oyunları)ve dahada pahalı olmaya artmaya devam ediyor 2.el olayınıda bitirdiler zaten saçma sapan bahaneler ile tamam oyun yapılırkene milyon dolarlar harcanılıyor ama milyar dolarlarda kazanılıyor neyse şimdi gelip derler şurdaki burdaki indirimden faydalanmadınız boş boş konuşuyorsunuz diye :)

Quadhros

27.1.2012 18:42:02

+7
Korsan olmak zorunda olan bir şey kesinlikle, diyelim ki korsan tamamen yok oldu.. Eh peki sonra insanoğlunda ki bu paraya olan açgözlülüğü nasıl ve neyle frenleyeceksiniz?.. Korsan yok diye oyunlar olacak 60$'dan 100$-200$.. Korsanı falan savunmuyorum tabii ki, tüm oyunlarımı PS3'te orjinal olarak kullanıyorum.. Fakat korsan bu sektörde olmak zorunda.. Çünkü korsan ve orjinal kullanım birbirini dengeleyen şeyler..

Kazumatr

27.1.2012 18:19:18

+4
Oyunları çıkartırken fiyatını biraz daha makul yapsalar kimse korsana yönelmez kardeşim. Al en basit örnek ; Bir ps3 yada xbox alsanız 600 Tl. Peki bir oyun almak istediğinizde fiyatı ne 150-200 arası. Üçötane oyun alsanız bir konsol parası yapıyor bir kişinin konsol ömrü boyunca 30 oyun aldığını düşünsek 4500 tl yapar.Yani ortalama 8 konsola denk geliyor.Bu resmen konsol kullanıcısını enayi yerine koymaktır.Birkere fiyat indirimi olmaz ise ve hele ülkemizde yabancı dilde oyun çıkartıpta üzerine 150 tl lik etiket koyulunca asgari ücretle veya 1000 tl maaş alan kişi elbette korsana yönelir. Firmaların kar edelim diye 15-20 dili tek diske doldurup seri üretim yapıp heryere dağıtması yerine yalnızca o ülkenin dilinde çıkartsa ve o ülkeye özel satış yapıp fiyatıda indirse korsan azalacaktır. Söyleyin japonca dilindeki korsan oyunu almanı ingilizi türkü ne yapacak Dimi.Bu örnek çoğaltılabilir.Böyle olursa korsan yalnızca bu oyunları hangi ülkeden paylaşım yapmışsa o ülkeden kullanıcılar ancak yönelebilir global olarak korsana yönlenme olmaz. Şu basit şeyi hala anlayamadılar milleti milyon dolarlar harcıyoruz diye kazıklamaya çalışacaklarına adam gibi herkesin alabileceği fiyatla çıkartsınlar oyunları,filmleri,müzik albümlerini.Yoksa diğer herşey boşş..

Ayrton Senna da Silva

27.1.2012 18:11:24

+1
quote:

Her ne kadar korsan tasvip edilmeyen bir şey olsa da, firmaların bu işle çok uğraşması da oyunculara kendilerini itici göstermeye yetiyor
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Uncharted 3: Drake's Deception
+ TAKİBE
AL
84 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız