Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

NGP'nin Menüsüne Kısa Bir Bakış


 
     Sony Computer Entertainment, 27 Ocak 2011'de Japonya Tokyo'da özel olarak hazırlanan bir basın konferansında, vazgeçilmez taşınabilir eğlence tecrübesini sunan yeni nesil taşınabilir eğlence sistemini (Kod Adı: NGP) tanıtmıştı.

      NGP hakkında birçok teknik detayı duyurulduğu ilk günden bu yana öğrenmiştik. Fakat NGP'nin XMB menüsü hakkında bize ulaşan hiçbir detay yok. Yayınlanan tek bir XMB menü görüntüsüne bakarak kendi yorumlarımızı sizlere aktarmaya karar verdik.



3G: 3. Nesil GSM Hizmetleri (3G ya da 3N) üçüncü nesil kablosuz telefon teknolojisilerine verilen genel addır. Aynı 1G ve 2G gibi, hücresel bir ağ sistemi kullanır. 3G’nin 2G’ye göre getirmiş olduğu en büyük yenilik taban olarak alınan verinin ses değil sayısal veri olmasıdır. Buna ek olarak, 3G sisteminde cihazlar bant genişliğini sadece veri alışverişi sırasında işgal ederler. İlk örnekleri Japonya’da 1998 yılında kullanıma açılan bu teknoloji, 2003'ten itibaren Avrupa’ya da gelmiştir.

Peki 3G'nin NGP'de hangi amaçlar için kullanılacağını biliyormusunuz?

Aslında bu konuda pek bilgi yok. Fakat 3G teknolojisinin en çok kullanılacağı yerlerin Playstation Network servisleri ve Online oyun alanları olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca internet tarayıcısında içerikleri gezinirken ve arkadaşlarımızla mesajlaşmak için de 3G teknolojisinden faydalanabiliriz. Telefon aramalarında ve görüntülü görüşmelerde kullanılacağını söylemek için henüz erken olabilir. Çünkü bölgesel GSM operatörleri ile bu konuda anlaşmaya varılır mı bilinmez. Eğer NGP, Aplle'nin iPad'ini örnek alırsa telefon görüşmeleri, görüntülü görüşmeler ve anlık mesajlaşmalar desteklenmeyebilir.

NGP, 3G ve Wi-Fi olmak üzere iki farklı seçenek ile satışa çıkacak. Heran bağlantıda kalmak istiyorsanız 3G modelini tercih edebilir, yalnızca kablosuz yayın yapan noktalarında kullanmak istiyorsanız Wi-Fi modelini tercih edebilirsiniz.

__________________________________________________

 
Home ikonu: Burada bulunan ikon, o an nerede olduğunuzu ve hangi seçeneği kullandığınızı gösterir. Sağdaki resimde birçok uygulamanın aynı anda açık olduğunu görüyoruz. Hangi uygulamanın açık olduğunu ikonlara bakarak anlayabiliyoruz. Fakat açık olan uygulamaların üzerine dokunduğumuz zaman o uygulamaya geçiş yapılıyor mu bilemiyoruz.

__________________________________________________


Saat ve Batarya (Pil) ikonları: NGP'de PSP gibi sade bir şekle sahip saat ve batarya gösterimi sunuyor. Öncelikle batarya ikonuna değinmek istiyorum. İnsanın ''keşke PSP'deki gibi olsaymış'' diyesi geliyor. Batarya tamamen doluyken sadece fıstık yeşili renginde görünüyor. Doluluk seviyesine göre bu renkler değişim gösterir mi bilemiyoruz. Ayrıca bataryanın doluluk seviyesinin yüzdelik dilimde gösterilmesi de hiç fena olmazdı. Belki bu seçenek ayarlar kısmından etkinleştirilebiliyordur.

Saat gösterimine gelelim. Tarih ve gün gösterimi mevcut değil gibi. Fakat bu seçeneğin ayarlar bölümünden etkinleştirilebileceğini düşünüyorum. Sadece saati göstermenin, yukarıdaki durum cubuğundan yer kazanmak için planlandığını söyleyebiliriz. Zira birçok uygulama açıkken durum çubuğunda sıkışma söz konusu olabilir.

__________________________________________________


Ekran Sayısı: Burada yer alan ikonun, XMB menüdeki ekran sayılarını gösterdiği düşünüyorum. Her bir sayfada 10 adet uygulama var. Yüklenen uygulamaların ve oyunların yoğunluğuna göre XMB menüdeki ekran sayısı artış göstermekte.

__________________________________________________


LiveArea: 'LiveArea' adı verilen gelişmiş arayüz NGP'nin getirdiği etkileyici yeniliklerden bir diğeri. Bu arayüz, kullanıcılara dikey olarak değiştirilebilen ekranlar sunuyor. Böylece ekranlar arası geçiş yaparken, ekranı sağa veya sola sürüklemek yerine, aşağı ve yukarı doğru sürüklüyoruz. Resimde gördüğünüz noktalar ise yine ekran sayısını göstermektedir.

__________________________________________________


Uygulama ve Oyun ikonları: Bu ikonlar yuvarlak şekilde tasarlanmışlar. Uygulamalara veya oyunlara ait logolar bu ikonların üzerinde gösterilmektedir. İkonların olağandan büyük tasarlanmasına anlam veremedim. Ebatlarının büyük olması XMB menüde fazlaca yer kaplamasına neden olmuş. Oysa küçük ebatlı ikonlar kullanılsa XMB menüye 20 tane uygulama yerleştirilebilirmiş. Kolaya kaçılmış mı dersiniz yoksa Apple Store oranla daha az içeriği bulunan Playstation Store uygulamaları mı dersiniz?
 
__________________________________________________

Near: Sony, yeni nesil oyun konsolu NGP üzerinde Playstation Network kapsamında konum tabanlı servislere de yer veriyor. Bu platform için özel olarak geliştirilen Near (Yakın) adındaki uygulama, cihazda yüklü olarak geliyor. Near uygulaması sayesinde kullanıcılar yakındaki arkadaşlarının en son hangi oyunu oynadıklarını görebiliyor. Bu uygulama sayesinde kullanıcılar arkadaşları yada yeni kullanıcılarla oynadıkları oyundan bağımsız olarak sanal ortamda buluşup zaman yada mekan kısıtlaması olmadan oyun bilgilerini birbirleri ile paylaşabiliyor. Aşağıda Near uygulaması ile ilgili ekran görüntüsü yer almaktadır. Resimin üzerine tıklayarak büyültün.
 


     Aşağıda NGP'nin XMB menüsünü gösteren bir video vardır. Video'ya dikatli bakacak olursak her ekrana farklı bir arkaplan atayabileceğimizi görebiliriz.

Bu haberin bağlantısı
URL
psps ngp sony menü xmb
Splinter Cell 6 Geliyor! Diablo 3 Beta Çok Yakında
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

10.5.2011 13:43:18

0
Bölümsonucanavarı sitesi olarak Türkiyede ziyaret ettiğim tek oyun sitesi olmanıza rağmen LÜTFEN BİRAZ dikkat XMB ye göz atalım demişsiniz ve epic Fail olmuş XMB ps3 ve sony tv lerde olan menü NGP dokunmatik ekran kullanacağı için sony yeni bir user interface kullanmayı tercih etti NGP için onun adı da Live Area (şimdilik) lütfen biraz daha özen gösterelim çünkü Türkiyenin en iyisi sizsiniz ve bu cihaz için deli gibi heyecanlanıp bekliyorken diğer oyuncularında en doğru bilgilerle NGP ye hazır olmaları gerek ...

BSC Misafiri

10.5.2011 13:42:55

0
http://www.destructoid.com/no-xmb-in-the-ngp-194173.phtml

aygun61

10.5.2011 13:20:10

0
Okumayı üşeniyorum ancak güzel bir Menü İncelemesi olmuş. Fiyatı ucuz da olsa Ps3 varke fuzuli bir cihaz gibime geliyor. Tamam bazen çok yardımcı olur ancak, dediğim gibi bazen yardımcı olur. Aynı şey DS için ve diğer el konsolları için geçerli. Ha paran mı var o zaman birşey diyemem, o durumda bende tüm konsolları alırım :) Ayriyetten hadi konsolu para denkleştirip aldın. Oyunlarını nasıl alacaksın?

BSC Misafiri

10.5.2011 13:05:51

0
herşey güzelde sen paradan haber ver;)

BSC Misafiri

10.5.2011 12:01:35

+2
Bir arkadaş, ''madem kötü, insanlar hala 3ds'i neden alıyor, sony'ciler bunu anlamıyor'' gibisinden bir şeyler mırıldanmıştı. Aldım elime cihazı. Baktım, yanda derinlik ayar çubuğu varmış: indiriyorum kaldırıyorum olmuyor.Orta bir ayar buldum sonunda (pek 3d benzemese de, neymiş efendim, göz seçiyormuş has sie kommen!) En sonunda gözlerim bozuldu, bıraktım. 9 saat bilgisayara bakan bu gözler 3ds'e yarım saat zor dayandı. Neyini alacakmışım? Gözlükle 2 saat film izlediğimi hatırlıyorum da; bir uncharted açabildiği gün belki düşünebilirim. Tabii bu algı meselesini de. Başka bahara nintendo, adieu...

BSC Misafiri

10.5.2011 08:03:36

0
ps2 her açıdan yenilikçi rahat kullanışlı bi cihaz olmuş çıksın alırım
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız