Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Mobil Oyunlar Oyun Endüstrisine Yararlıdır


      Fotoğraf makinelerinin satışlarının düşmesinin ve popülerliklerinin azalmasının nedeni akıllı telefonların gün geçtikçe daha kaliteli fotoğraf çekme özellikleriyle piyasaya çıkmasıdır. Artık insanların çoğu akıllı telefonlarından fotoğraf çekiyor ve bunları internet ortamında rahatlıkla paylaşıyor. Akıllı telefonlar fotoğraf makinesi üreten firmaları hiç kuşkusuz ciddi bir şekilde etkiledi. Profesyonel fotoğrafçılar veya olmak isteyenlerin dışındakiler eğer akıllı telefonları varsa fotoğraf makinesi almak zorunda hissetmiyorlar. Buna karşın akıllı telefonlar bazı sektörleri de olumlu yönde etkiledi. Bu sektörlerden biri de oyun sektörü diyebiliriz.

      Akıllı telefonlardaki oyun satışlarının da etkisiyle dünyanın en büyük oyun pazarı ABD’de 2013 yılının ilk çeyreğinde 3.5 milyar dolar harcandığı söyleniyor. Buna karşın aynı dönemde film sektörüne harcanan para 2.3 milyar dolar civarındaymış. Oyun sektöründe harcanan bu paralar gerçekten de çılgınlık düzeyine ulaştı. Wii, PS3 ve Xbox 360’ın 250 milyon civarında satması, Call of Duty: Black Ops II’nin 15 günde 1 milyar dolarlık hasılat yapıp 25 milyonluk satış barajını geçmesi oyun pazarının ne kadar büyüdüğünün göstergesi. Yine de bize kalırsa en büyük gösterge mobil oyun sektöründedir. Angry Birds’ün yaklaşık 2 milyar defa indirilmesi her yaştan ve cinsiyetten insanın oyunlara ne kadar ilgi duyduğunu da gösteriyor. Artık her yerde mobil oyunlarla zaman geçiren insanlar görüyoruz. Otobüste, metroda, trende mobil oyunlarla zaman geçiren insanları görmek artık hayatımızın bir parçası oldu diyebiliriz.

       Oyun sektöründe cep telefonunda snake ve tetris gibi oyunlarla başlayan mobil oyun endüstrisi bugün Star Wars: Knights of the Old Republic, Ultima Forever ve Bastion gibi üst düzey oyunları oynayabildiğimiz bir duruma geldi. Oyunların kalitesinin artması hiç kuşkusuz mobil oyun sektörünü daha önemli noktalara taşıyacaktır. Angry Birds ve Plants vs Zombies gibi oyunlar her ne kadar kaliteli yapımlar olup geliştiricilerine ciddi kazançlar sağlasalar da konsoldaki ve PC’deki ciddi oyuncu kitlesini oyalanmaktan öteye gidemiyorlar. Halbuki son dönemlerde mobil cihazlara çıkan oyunlar hardcore olarak tanımlanan oyuncuların bile ilgisini çekmeyi başarıyor.
 
         Bastion gibi sıradışı yapımları mobil platformlarda daha uygun fiyata edinebilirsiniz
 
      Öncelikle bir dönem piyasaya çıkan mobil oyunların %90’ı her ne kadar kalitesiz yapımlar olsa da artık durum değişmeye başlıyor. Mobil cihazların görsel kalitesinin yükselmesi sadece güçlü geliştiricilerin ayakta kalmasını sağlıyor. Bu da oyunlara daha fazla emek ve dikkat verilmesini sağlıyor. Ayrıca bu cihazların grafiksel kalitelerinin artması pahabiçilmez PC klasikleri ile konsolların büyük beğeni toplayan klasiklerini (Final Fantasy, Secret of Mana) bu platformlarda görmemizi sağlıyor. Üstelik bu oyunların akıllı telefonlarda yer alması yanımızda Playstation Vita ve 3DS gibi konsolları fazladan taşımamamızı sağlıyor. Böylece PS Vita ve 3DS gibi konsolları yanımıza almayı unutsak veya alma imkanımız olmasa bile akıllı telefonlarımızda bu oyunları rahatlıkla oynayabiliyoruz; çünkü bu devirde artık kimse dışarıya telefonsuz çıkmıyor. Bu telefonların hemen hemen hepsi de yakında akıllı telefon olacaktır.
 
      Mobil oyunların bir başka avantajı da oyunların fiyatları oluyor. Örneğin Bastion adlı büyük beğeni toplayan aksiyon-rpg oyunu Steam’de PC için 15 dolara satılırken, oyunun iOS sürümünü ise sadece 4.99 dolara satın alabiliyoruz. Aradaki bu büyük fiyat farkı oyuncuları doğal olarak bu oyunların akıllı telefon sürümlerine yönlendiriyor. Konsollarda ve PC’de oyunlara 60 dolar civarında ücret ödemek istemeyen veya ödeyemeyen çoğu oyuncu da akıllı telefonlarda oyun oynamaya devam ediyor. Böylece hem oyun endüstrisi büyüyor, hem de insanlar uygun fiyata oyun oynama şansı yakalıyorlar. Tabi PC ve konsollardaki hardcore oyunları akıllı telefonlarda bulmak mümkün değil, fakat oyun oynamaktan uzaklaşacak çoğu insan oyun dünyasına mobil platformlar yoluyla bağlanıyorlar. Mobil platformlara olan ilginin gittikçe artmasının sebebi sadece akıllı telefonların sayısının artması değil, aynı zamanda oyunculuktan kopacak veya oyuncu olmayacak kitlelerin bu platformlar sayesinde kazanılmasıdır.

      Ayrıca mobil platformlardan kazanılan paranın artması yıllardır bu sektörün içinde olan geliştiricileri de bu platformlara itiyor. Capcom, Konami, Square Enix, Namco Bandai gibi oyun dünyasının efsanesi haline gelmiş firmalarının son dönemlerdeki gelirleri bazı mobil oyun üreticilerinin gelirleri yanında düşük kalıyor. Bu nedenle bazı firmaların mobil dünyasına yaklaştıklarını görüyoruz. Bu durum 3DS, PS Vita gibi taşınabilir oyun cihazlarına çıkardıkları oyunların fiyatının da düşmesini sağlayacaktır. Zaten eskiden fahiş fiyatlara satılan taşınabilir konsol oyunlarının fiyatlarının yavaş yavaş düşmeye başlamasının sebebi de aslında mobil sektöründe oyunların fiyatlarının daha uygun olmasıdır. Belki Uncharted veya The Legend of Zelda gibi derin, çok büyük emek isteyen oyunlar doğal olarak mobil oyunlarla aynı fiyata satılamaz, ama mobil oyunlardan çok da üstün yanı bulunmayan yapımlar veya remake’ler doğal olarak mobil oyun sektörünün de etkisiyle uygun fiyata satılıyor.
 
                Final Fantasy III gibi klasikler mobil platformlarda boy gösteriyorlar
 
     Tabi burada mobil platformların PS Vita ve 3DS gibi cihazlardan daha üstün olduklarını söylemiyorum. Sonuçta bu tür taşınabilir konsollar daha iyi kontrol yapıları ve derinliği yüksek olan yepyeni oyunlarıyla oyuncuları kendilerine bağlıyorlar. Buna karşın mobil oyun sektörü de bize yepyeni kapılar açıyor. Oyunları daha uygun fiyata satın almak, klasik oyunları istediğimiz an yanımızda taşımak (bu oyunları PS Vita ve 3DS’te bulmak mümkün olmayabiliyor) taşınabilir konsollarda nadiren rastlanan MMO ve F2P türündeki çok sayıda oyunu sunmak elbette mobil platformları özel yapıyor ve oyunculara yeni şeyler sunmalarını sağlıyor. Bunun yanında Square Enix gibi çok sayıda firma mobil platformlar için sundukları oyunlar (genellikle klasikler) sayesinde maddi durumlarını düzeltiyorlar.

     Oyun geliştirme maliyetlerinin artması sonucunda 60 dolarlık kutulu oyun yapamayacak duruma gelen çok sayıda firmayı da mobil oyun sektörüne atılım yaparken görüyoruz. Bu kişiler oyun dünyasının dışında kalmayarak çok daha düşük bütçelerle geliştirilen ve iyi kazanç sağlayan mobil oyunlar geliştiriyorlar. Ayrıca büyük firmaların emrinde olmak zorunda kalan çok sayıda yaratıcı geliştiricisi de mobil platformlara oyun geliştirerek bağımsızlıklarının keyfini çıkarıyorlar.

      Genel olarak baktığımızda mobil platformlar bir yandan oyun endüstrisinin büyümesini sağlarken, bir yandan da boş zamanlarımızı değerlendirme konusunda bize farklı fırsatlar getiriyorlar. Ayrıca olaya oyun geliştiricilerinin gözüyle baktığımızda daha düşük bütçelerle oyun geliştirme imkanı sunuyorlar. Üstelik Apple gibi firmalar akıllı telefonlarına oyun çıkaracak geliştiricilerden Sony, Microsoft veya Nintendo gibi uğraştırıcı başvuru süreçlerinden geçmelerini veya oyunların kalite-kontrolden geçmesini istemiyorlar. Bir bakıma akıllı telefonlar geliştiricilere PC’lerde olduğu gibi daha rahat hareket imkanı sağlıyor. Bu nedenle sanırım mobil platformların gelişmesi her zaman desteklenmeli. Mobil platformlar diğer platformların varlığına tehdit değil, aslında tam tersine destek sağlıyorlar.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
BSC bolumsonucanavari Bolum Sonu Canavarı PC PS3 xbox 360 DS PSP Wii IPhone PS4 Mobil Oyunlar Oyun Endüstrisine Yararlıdır
BS: Infinite DLC'sinin İlk Kısmında Savaş Yok GTA V'in Destekleyeceği Diller Açıklandı
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

yagami201

29.8.2013 18:06:26

+1
quote:

Orijinalden alıntı: HTC Specialist Resimde polikarbonat enjekte edilmiş plastik leğenleri en öne koyacağınıza HTC'leri en öne koymanız gerekirdi.
Ne alaka şimdi bu haberle bu mesaj ? Sen Htc seviyorsun diye hepimiz Htc mi almak zorundayız, en kral telefon Htc mi oldu ? Hayır bence de şu an piyasadaki en iyi android'li telefonlardan biri Htc One ; ama böyle saçma sapan fanboyluk yapmanın ne alemi var ?

4Demir

12.8.2013 23:43:22

+1
quote:

Orijinalden alıntı: HTC Specialist Resimde polikarbonat enjekte edilmiş plastik leğenleri en öne koyacağınıza HTC'leri en öne koymanız gerekirdi.
COD fanboyu, Xbox fanboyu derken birde Htc fanboyu çıktı! BSC artık bu duruma müdahele et sitenin kalitesi acayip düştü...

HTC Specialist

12.8.2013 13:31:11

0
quote:

Orijinalden alıntı: cengizhan1903

Cekilise katilmak istiyorum.
Hangisine

cengizhan1903

12.8.2013 13:29:10

0
quote:

Orijinalden alıntı: HTC Specialist Resimde polikarbonat enjekte edilmiş plastik leğenleri en öne koyacağınıza HTC'leri en öne koymanız gerekirdi.
Cekilise katilmak istiyorum.

any77

12.8.2013 13:20:08

0
Casual kitle nerde para orda diyorum ben. Her zaman da doğru çıkar işte. Mobil artık casual kaynıyor. He ben oynamıyor muyum. Bende oynuyorum ama öylesine canım sıkılınca açıp oynarım. Casual kitle cod'a geldi activision zengin oldu. Mobil'e geldi mobil firmalar zengin oldu. Bakalım sonraki adımlarını nereye atacaklar...

Dovahkiin

11.8.2013 20:37:56

+1
Oyun firmalarının ana platformlardan kazanamayıp, mobilden kazanmasını iyi birşey gibi yazmışsınız ama bence tam tersi. Sonuçta bunlar felsefi kuruluşlar değil, tamamen kâr amacı güden firmalar. Mobilde dediğiniz gibi ufak çaplı oyunlarla bile çok kazanıyorlarsa ana platformlardan yavaş yavaş vaz geçeceklerdir.

BSC Misafiri

11.8.2013 20:31:07

0
ve biz hiçbirinden adam akıllı pay alamıyoruz

Sam.Fisher

11.8.2013 20:27:15

0
Indie oyun yapımcıları için güzel bir gelir kapısı oluyor, ancak hala mobilde ruhu olan oyunlar, bitirince ulan adamlar ne yapmış be diyebileceğimiz oyunlar yok gibi. Bu tip LIMBO,Bastion,Super Brothers var bence, onlar da PC'de de mevcut zaten; ancak firmaların ucuza güzel oyun yapıp iyi para kaldırıp bunları PC oyununa dönüştürmeleri cidden hoş bir durum, en azından mobil ile uğraşan firmalar şimdilik bir THQ olmayacak gibi.

haganeno

11.8.2013 20:15:38

+1
Yazılanların çoğu doğru katılmamak elde değil. Ancak sanki bu kadar kolay yapılabilen oyunlar bir zaman sonra seviyeyi ve eğlenceyi düşürüyor. Artı olarak uzun soluklu olmayan her materyal gibi bizleri sürekli hızlı bir tüketime itiyor. Cep telefonlarının modellerinin her sene yenilenmesi gibi oyunlarında her sene çıkmasını ister oluyoruz. Bu mobil çılgınlığı da bir zaman sonra durulacaktır. Tamamen yok olması mümkün değil hatta gerekte yok. Çocuk işi diye tabir edilen oyunlara cevap ise...........boş verin cevap falan vermeyin...

Alondate

11.8.2013 19:49:39

0
Bir çok kişi mobil platformda oyun oynamayı aptalca, çocukca ve ya saçma buluyor. Fakat kesinlikle bu kişiler bir kere bile mobil oyun oynamayan, indie oyunları bilmeyen tiplerdir. Steam'de 10 dolara satılan bir oyunu 5 6 dolara, hatta indirim geldigi zamanlarda 1 dolar gibi komik fiyatlara satın alabiliyorsunuz. Bu mobil oyunların PC ve ya konsollardan bir farkı var mı? Yok. Joystick var, grafikler diğer sürümler ile aynı, achievementlar var, puan sıralaması var. Bastion, infinity blade, gta3, gta vc, max payne, mutant mudds, super crate box, joe danger, ms. splosio man, puzzle quest 2 gibi daha aklıma gelmeyen tonla harika oyunu ya çok uygun fiyatlara aldım ya da free oldugu bir zamanda ücretsiz indirdim. Bana kalırsa böyle yazılar yazarak boşa emek harcıyoruz. Hala sidescroller olan, şirin grafikli oyunlara çocuk oyunları diyen kişiler var :)

*Meteora*

11.8.2013 19:20:29

0
Mobil platformda oyun oynayabilmek tabiki iyi birşey ama bu thq gibi firmaların batmasına sebep olacaksa biraz geride durmalı.(Bildiğim kadarıyla thq 'bir gün bu 2-3 dolarlık oyunlar yüzünden hepimiz batacağız' demişti.Ve yazık oldu thq'ya,battılar.)

*Meteora*

11.8.2013 19:17:18

+1
quote:

Orijinalden alıntı: kankam1030 Öncellikle emeğenize sağlık şu kadar yazıyı kim okuyacak ya bir video yapsaydınız.
Dostum,boş bir zamanında okuyabilirsin aslında o kadar uzun bir yazı değil ama gözü yoruyor...Şahsen yazı olması daha iyi ama dhde yazıları okumak gözümü çok acıtıyor

kankam1030

11.8.2013 19:09:57

0
Öncellikle emeğenize sağlık şu kadar yazıyı kim okuyacak ya bir video yapsaydınız.

Evil.Morty

11.8.2013 19:04:33

0
quote:

Orijinalden alıntı: HTC Specialist Resimde polikarbonat enjekte edilmiş plastik leğenleri en öne koyacağınıza HTC'leri en öne koymanız gerekirdi.
bu kadar gereksiz bir ayrıntıyı nasıl gördün ? üstüne üstlük azarlamışsın resmen adamları... Gülüyorum.

HTC Specialist

11.8.2013 18:52:01

-4
Resimde polikarbonat enjekte edilmiş plastik leğenleri en öne koyacağınıza HTC'leri en öne koymanız gerekirdi.
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Bölüm Sonu Canavarı ÇOKLU PLATFORM
+ TAKİBE
AL
426 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız