Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

E3'den Önce 3DS'e Ufak Bir Ön Bakış

 
    E3'e artık 1 hafta gibi kısa bir süre kaldı, artık nefesler tutuldu, tüm dünya BSC ailesi de dahil olmak üzere E3'ü sabırsızlıkla ve heyecanla bekliyor. Oyun bilgilerinin yanısıra, Sony ve Microsoft'un yeni hareket algılama cihazlarını daha yakından görmek için geri sayım tutuyoruz. Fakat tek bir konu var ki, bu benimde olmak üzere herkesin kafasını meşgul ediyor. Evet, Nintendo'dan ve yeni nesil el konsolu 3DS'den bahsediyorum. Konsol ile ilgili birkaç ufak ipucu veren Nintendo, gelen sorulara E3'de açılmak üzere kabuğuna çekildi.
 
    E3 olduğunda üzerindeki sır perdesi kalkacak olan 3DS ile ilgili bildiklerimizi şöyle bir gözden geçirmeye ne dersiniz? Belki de 3DS'in ne olduğunu bu haberde öğrenenleriniz bile olacaktır diyerek öncelik olarak 3DS'in ne olduğunu anlatarak başlayalım.
 
 
3DS Nedir?
 
   3DS, Nintendo'nun şu andaki avuç içi platformu olan DS'in yeni nesil versiyonu. Şimdilik ürün belirsizliğini korusa da ortaya çıkan somut bilgiler var. Bu arada 3DS isminin geçici bir isim olduğunu ve E3'de gerçek ismine kavuşabileceğini de hatırlatalım. Ancak Nintendo'nun bir çok 3DS ismiyle bağlantılı isim hakkı aldığını düşünürsek yeni konsolun final ismi bu da olabilir.
 
    3DS'in en "baba" özelliği ismindende anlaşılabileceği 3 boyutlu (stereoskopik) efektler gösterbilmesi oluyor. Avatar filmini 3D gözlükle izleme şansını bulduysanız, bunun gibi bir deneyimin her an cebinizde olduğunu hayal edin, kulağa hoş gelmiyor mu? Ayrıca konsolun en güzel özelliklerinden biri ise bu 3D efektinin görülebilmesi için gözlük ihtiyacı duymaması oluyor.
 
 

3DS ne zaman duyurulmuştu?

    Nintendo, 3DS'i, 28 Mart'ta DSi XL'in Amerika'ya çıkmasından 5 gün önce 23 Mart 2010'da duyurdu. İşte ilk duyurunun gerçekleştiği habere buradan ulaşabilirsiniz. 
 
 
3DS ne zaman çıkacak?
 
     Nintendo'dan veya resmi bir ağızdan henüz bir çıkış tarihi verilmedi ancak, yeni konsolun Nintendo'nun mali yılının sonunda Japon raflardaki yerini alacağı belirtildi. Fakat sistemin 2011 Mart ayından önce de çıkabileceği konuşulmuyor değil, tabii herşeyi E3 gösterecek.
 
 
3DS ne kadara satılacak?
 
     Henüz resmi bir fiyat etiketi belirtilmedi. Ancak fiyatın şu andaki güncel DS fiyatlarına yakın olacağı tahmin ediliyor. Amerika'da şu andaki DS Lite fiyatı $129.99 iken DSi'ler $169.99 dolara satılıyor. Devasa DS olan DSi XL'in fiyatı ise $189.99. 3DS'in fiyatının en azından Amerika'da 200 doların altında olması bekleniyor. Ayrıca 3DS'in duyuruluşuyla şu andaki konsolların fiyatlarında indirime gidileceği de belirtiliyor.

 
3DS ne kadar güçlü?
 
    Nintendo henüz 3DS'in sistem özelliklerini açıklamasa da DS'den daha güçlü olacağına kesin gözüyle bakılıyor. stereoskopik 3D efektlerinin yaratılabilmesi için sistemin her oyun alanını 2 kez 'render' etmesi gerekiyor, biri oyuncunun gözü için olacak. Bunun yapılabilmesi için sistemin epey bir 'beygir' kuvvetine ihtiyacı var.

     3DS için oyun geliştiren bazı firmaların raporlarına göre, 3DS'in Nintendo Wii'den çok daha güçlü bir işlemci gücüne sahip olduğu ve Playstation 3 veya Xbox 360'a yakın derecede yeteneklere sahip olduğu belirtiliyor.

     Bu arada 3DS'in Nvidia'nın Tegra mobil yonga setini kullanacağı söylentileri bazı geliştirici kaynaklar tarafından yalanlandı. Bu dedikodu uzun bir süredir kafaları meşgul ediyordu.
 
 
3DS'deki 3D nasıl işleyecek?
 
    3DS'in 3D sisteminin nasıl işleyeceği ile ilgili bir çok teori yürütülüyordu. Ancak 3DS'in nasıl bir sistem olduğuna ilişkin en mantıklı yargı, 2 ayrı görüntünün, oyuncunun sağ ve sol gözüne ayrı ayrı olarak verilmesi şeklinde oldu. Böylelikle insan beyni, 2 gözün farklı algıladığı görüntüye derinlik hissi yaratarak daha gerçekçi bir görüntü algılamasını sağlayacak. 

    Nintendo, hangi şirketin 3D ekran teknolojisini kullanacağını henüz açıklamadı, fakat sistemin çalışma prensiplerine dayanaraktan çok yüksek ihtimalle bu firmanın Sharp olacağı düşünülüyor. Nintendo DS'in şu anki LCD ekranlarının üreticisi olan Sharp'ın 3DS'in de 3D görüntülerinde çok büyük rol oynayacağı konuşuluyor. Bunun yanısıra Nintendo, 3D efektinin kapatılıp açılabilen bir özellik olacağını söyleyerek gözü yoracağını düşünenleri rahatlattı.

3DS başka neler yapabiliyor?
 
      3D görüntü kapasitesinin yanısıra 3DS'in bundan başka bir özelliği henüz bilinmiyor. Tabi tonlarca söylenti dillerde dolaşmıyor değil. Söylentilerden yola çıkarsak, yeni konsolun, şimdiki ev konsolları gibi analog çubukları olacağı ve titreşime sahip olacağının yanısıra Wii Remote gibi hareket algılama kapasitesi de bulunacağı konuşuluyor. İnsanoğlu, yapısı gereği "herşey olsun" istiyor.
 

3DS için hangi firmalar oyun yapıyor?
 
     Nintendo henüz, 3DS'e oyun hazırlayan yapımcı veya geliştiricileri açıklamadı. Ancak SEGA, Square Enix, Tecmo ve Level-5 gibi Japon firmaların 3DS'e oyun yapmak ile ilgilendikleri rapor edildi.
 
 
3DS, DS oyunlarını çalıştıracak mı?
 
     Nintendo'nın açıklamasına göre 3DS, DSi oyunlarını çalıştırabilecek. Bu yüzden, akıllara hemen 3DS'de DSi'de olduğu gibi ön ve arka kamera olacağı düşünceleri geliyor. Yalnız DSi'de GBA uyumluluğunun sona erdiği gibi, 3DS'de de o kadar da eskilere gideceğinizi düşünmeyin.

    Standard DS oyunları için 3DS'de 3D görüntü sağlanabilmesi beklenmiyor. 3D efekti, 3DS oyunlarına özgü bir seçenek olacak. 

 
 
3DS neye benzeyecek?
 
     Evet, benimde en çok merak ettiğim suallerin başında geliyor. Bırakalım da Nintendo bunu E3'e saklasın. Tasarımın iyi olması, insanların 3DS'i daha çok satın almalarını sağlayacaktır. Bunu iyi bilen Nintendo'nun harika bir tasarım ile karşımıza çıkacağını düşünüyorum. 

    Donanım üreticisi Mitsumi'den alınan raporlara göre 3DS'in DS gibi çift ekranının olacağı ve ilk ekranın 16:9 oranında geniş bir ekrana sahip olacağı, alt ekranın ise 4:3 oranında bir genişlikle karşımıza çıkacağı söylendi.
 
 
3DS, Nintendo'nun online deneyimine ne katacak?
 
    Nintendo ne yazık ki 3DS'in Wi-Fi kapasitesi ile ilgili hiçbir açıklama yapmadı. Bu konu da ne yazık ki E3'e kalıyor.

    E3'e 1 haftadan az bir süre kala 3DS'in durumu işte böyle... Eminim E3'de konsol ortaya çıkınca buradaki bilgilerin yarısından fazlası değişecektir. Bakalım neler göreceğiz... Kaç gün kalmıştı bu arada?
 
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak nintendo 3DS E3 Sharp 3D
inFamous 2 Mükemmel Grafiklerle Karşımıza Çıkacak Yeni iPhone'a Genel Bir Bakış
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

16.10.2012 10:45:15

0
yalan hepsi yalan o gördüğnüz 3ds aslında ds ve dsi bende var 3ds hatta xl si

celalkd

9.6.2010 20:22:05

0
çok güzel bi yazı olmuş dedikoduları bile bnm gibi el konsollarına merakı olmayan birini bile heycanlandırdı wala

HyDro-X-GEN

9.6.2010 10:31:10

0
Yazı için çok teşekürler ... Natal ve 3DS E3'e damgasını vurucak...

ByKryL

8.6.2010 16:38:27

0
7 gün hocam :) güzel bir makale olmuş teşekkürler
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Nintendo DSi
+ TAKİBE
AL
1 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız